מנכ"ל מי אביבים: "אני לא מרוויח הרבה"
מעטים הגיעו היום למחות מול משרדי תאגיד המים של ת"א מי אביבים. חיכו להם בכניסה ניידות משטרה, מאבטחים ודובר החברה שאסר על כניסת כלי תקשורת לבניין. בכל זאת נכנסנו. המנכ"ל: "אני מרוויח 32 אלף שקל בחודש, הוצאות השכר בתאגיד מסתכמות ב-28 מיליון שקל בשנה ועל המשרדים אנחנו משלמים 88 שקל למ"ר. אנחנו לא קובעים את מחירי המים"
הפגנה סוערת שתוכננה להיערך היום (ד'), מול משרדי תאגיד המים של תל אביב - התקיימה בקול ענות חלושה. פחות מ-10 אנשים הגיעו כדי למחות נגד מחירי המים המאמירים ו"משרדי הפאר של תאגיד מי אביבים בבית אירופה, ששכירותם מגיעה לכדי 3 מיליון שקל בשנה..".
- מי אביבים יחזיר 1% מע"מ לתושבי תל-אביב החשד לשוחד ב"מי אביבים": כך פעלה השיטה
- תאגיד המים בירושלים: שיאן ניתוקי הלקוחות
- תאגידי המים חילקו דיבידנדים ב-71 מיליון ש'
- בדיקה: 400 ניתוקי מים בחודש בבאר שבע
- רשות המים: תעריפי המים ירדו בינואר ב-5%
הפעילים הבטיחו להתקיף את המנכ"ל בשאלות, אך ציפו להם בכניסה לבניין מאבטחים רבים, ניידות משטרה ודובר החברה, שהזמין 4 מפגינות בלבד לעלות לשוחח עם המנכ"ל. הדובר אף הודיע בתוקף, שהוא לא מאפשר לכלי תקשורת להיכנס לבניין. המפגינים התרעמו וטענו לחוסר שקיפות, אך הדובר עמד נחוש: המנכ"ל והמשרדים יהיו נסתרים מהתקשורת.
בכל זאת עלינו עם המפגינות לחדרו של המנכ"ל, שם הן שאלו אותו: "לאן הולך הכסף שלנו"? אחת המפגינות אמרה: "עם משכורת של מורה אני לא יכולה לעמוד בעליית חשבון המים שלי מ-100 שקל ל-800 שקל", אמרה אחת המפגינות. "יש אנשים שמתקלחים פעמיים בשבוע כדי לחסוך כסף".
מובילת ההפגנה, הפעילה החברתית דורית אברמוביץ שאלה: "הפריטו את שוק המים תחת איום הסרק שהמדינה מתייבשת. לא ברורים לנו התעריפים הגבוהים, שאנחנו משלמים כאנשים פרטיים וכבעלי עסקים. למה שכרתם משרדים במקום כל כך מפואר? זה אמור להיות כסף ציבורי בשעה שאנחנו יודעים על אנשים שאין להם איך לשלם את העלייה המטורפת בתעריפי המים. נשמח לקבל הסברים".
"אני מסכים שמחיר המים צריך לרדת. הרווחנו 100 מיליון שקל"
המנכ"ל, יפתח נאור אמר: "למה מחיר המים גבוה? כי להתפיל מים יותר יקר מלהוביל מים מהכנרת. את המחיר קובעת רשות המים, לא התאגיד. באה ממשלת ישראל והחליטה שהיא מפסיקה לסבסד את משק המים. בעבר סיבסדו את מקורות, אבל ב-1 לינואר 2010 הממשלה באה וקיבלה החלטה לא לסבסד את משק המים. חבל שזו היתה ההחלטה. גם זה שמשלמים 18% מע"מ על מים זה לא הגיוני, אבל אני לא זה שקובע. בשנתיים הקרובות, המדינה החליטה להוריד את מחיר המים במצטבר ב-5% ואני מסכים שהמחיר צריך לרדת עוד, אבל אין לי מנדט לומר משהו בעניין הזה".
לפי נאור, מסתבר שמי אביבים זו מכונה שמגלגלת לא מעט כסף. "עלויות המים כוללות את עלויות כל המערכת", אמר. "כל הרווחים שלנו הולכים להשקעות בתל אביב. הכסף שמשלמים האזרחים הולך למשק המים. השקענו 100 מיליון שקל בשנה מהרווחים שלנו בעיר - הרבה יותר מעיריית ת"א בעבר".
זה כי אתם גובים הרבה יותר מהאזרחים.
" אנחנו לוקחים את העודפים ומשקיעים אותם".
למה בכלל יש עודפים?
"התשתיות בעיר ישנות מאוד, הן קיימות 100 שנה. לעומת העירייה קודם, אנחנו משקיעים הרבה יותר כסף בתשתית, יש פחות תקלות. כל יום יש תקלות מים בעיר, פיצוצים בצינורות ומה לא. התשתיות מאוד ישנות בת"א. 150 ק"מ של קווים מאוד ישנים".
המנכ"ל מרוויח 32 אלף שקל בחודש
נאור נמצא בתאגיד מיום הקמתו. לפני כן שימש כמנכ"ל כרמלטון (2009-2006) וקודם לכן, כיהן כסמנכ"ל הכספים של סולל בונה. לשאלה: האם השכר שלכם מגיע מהכסף שהאזרחים משלמים על מים, ענה: "השכר שלנו נקבע על פי אמות מידה שקובעת רשות המים. מדובר ב-6% מהמחזור. הוצאות השכר במי אביבים עומדות על 28 מיליון שקל לשנה. השכר שלי נקבע על-ידי הפרמטרים של הסקטור הציבורי והוא עומד על 32 אלף שקל בחודש. ברוטו. זה פחות מאשר הרווחתי בתפקיד הקודם שלי. ורמת האחריות שלי עלתה".
למה אתם יושבים בבית אירופה של אמות במרכז ת"א?
זו ההצעה הכי טובה שקיבלנו בת"א וזה מיקום שנגיש לכולם".
מה זאת אומרת נגיש, אתם הרי לא מקבלים קהל.
"רצינו להיות במרכז ת"א כדי שנוכל להגיע במהירות למקומות בהם אנחנו עובדים ברחבי העיר. וכן יש אנשים שמגיעים אלינו. הרוב פונה לעירייה אבל גם אלינו. המחיר פה נמוך: 88 שקל למ"ר. השכירות כוללת דמי ניהול ואחרי שבדקנו 15 הצעות בכל האזור, ביגאל אלון ובחרנו במיקום הזה. רצינו להיות במרכז ת"א.
"יש לנו משרדים בשתי קומות (שטחם כ-2,000 מ"ר מ.ק) בבניין. המשרדים למטה היו נטושים כמה שנים, ובעלי הבית הסכימו לתת מחיר מאוד נמוך. במחיר השוק של אמות - לא הייתי נכנס לכאן. לא הייתי מעז. ראיתי שזה מקום מאוד מרכזי ומאוד נכון וזול. תמיד אפשר ללכת ליפו, השאלה היא האם זה נכון או לא נכון".
התחושה היא שהפריטו לנו את המים.
"התחושה הזאת לא נכונה לחלוטין. אנחנו חברה ציבורית, חברה בבעלות עיריית ת"א, הכסף פה לא הולך לבעלי מניות ואת כל העודפים שלנו אנחנו משקיעים בתשתיות. כשתקציב המים היה בעירייה - הוא נכנס לתקציב השוטף שלה".
יש חקירה על שחיתות בתאגיד.
"יש חקירת משטרה בעניין הזה ואנחנו משתפים פעולה עם המשטרה. אני מקווה שהאמת תצא לאור, אבל אני לא יכול להרחיב בעניין".
145 עובדים - ושירות הלקוחות חיצוני
עיקר השנאה לתאגידי המים באה מהשורה התחתונה בחשבונית שרק מתנפחת, ומהשירות הקלוקל.
"השירות שלנו משתפר כל הזמן. זה חלק מהתפקיד. ולגבי החשבונית אנחנו מתכננים לשנות ולפשט את הטפסים להפוך אותם לברורים יותר".
מנהלת שירות הלקוחות של מי אביבים רונית בן שושן, אמרה: "במי אביבים עובדים 145 איש שמטפלים בכחצי מיליון תושבי ת"א. אנשים באמת פה עובדים קשה, אדם אחד עובד בכמה תפקידים ואנחנו חושבים לאן לתעל כל שקל. גם לתת שירות עולה כסף. זמינות, מענה מהיר - אלה מהפכים שעשינו בשנים האחרונות".
האם אנשי שירות הלקוחות של התאגיד עובדים במשרדים האלה?
"לא, מוקד השירות שלנו הוא מוקד שירות חיצוני - טלאול. אנחנו כל הזמן נמצאים במצב גם התייעלות וזה כולל גם לשפר את איכות השירות. אנחנו התאגיד היחיד שלא מנתק מים. זו החלטה אסטרטגית. החוק מאפשר לנו לנתק, אך נשבענו שבת"א זה לא יקרה, לא חשוב מה. בירושלים לעומת זאת, כן מנתקים אנשים ממים.
"הדבר היחיד שאין לנו אפשרות לעשות, זו הפחתת חיובים. החוק לא מאפשר לנו להפחית חיובים, אפילו לא לנזקקים, אבל אנחנו עושים כל מה שניתן לנו באמצעות החוק כדי להקל על החייבים".