שתף קטע נבחר
 

העלאה לעובדי הקבלן? "קודם שבכלל ישלמו"

האם צו ההרחבה לשיפור תנאי עובדי הניקיון במגזר הפרטי באמת ישפר את מצב השכירים הכי חלשים במשק? לא בטוח. בשיחה עם עובדים הביעו רבים התלהבות מפתיעה כששמעו שיזכו לתוספת של כמה מאות שקלים. מנגד, אחרים דורשים לקבל תחילה את השכר שלא שולם להם בשל קשיי מעסיקיהם

שר הכלכלה נפתלי בנט חתם אתמול (ד') על צו רחבה לעובדי הניקיון במגזר הפרטי , שנועד לשפר את תנאיהם של העובדים החלשים ביותר במשק. אבל את ארחליו מיראבל מוראחון (62), שלא קיבל כבר 4 חודשים משכורת בעבור עבודתו כעובד קבלן בניקיון מבנים - זה לא ממש מעודד. "זה משמח, אבל יהיה יותר משמח לקבל קודם את הכסף שעבדתי בשבילו ולא הגיע עדיין", הוא אומר בשיחה עם ynet.

 

 

הצו, שייכנס לתוקף מה-1 במרס, נחתם בהמשך להסכם הקיבוצי שחתמו ביולי ההסתדרות וארגון חברות הניקיון, והחיל אותו למעשה על כל המגזר הפרטי. זאת במטרה להשוות את תנאי העובדים הללו לאלו שהוענקו זה מכבר לעובדי הניקיון בגופים ציבוריים. בין השאר הוא קובע תוספות שכר חודשית בשיעור של 340 שקל כך שהמשכורת תגדל ל-4,640 שקל בחודש תוספת הפרשה לפנסיה, קרן השתלמות, תוספת לדמי הבראה, שי לחג, סבסוד ארוחות ועוד. תוספות אלו יושתו על מזמיני השירות כאשר התשלום יתבצע על ידי חברות הקבלן.

 

אם נדמה כי התוספות לשכר אינן משמעותיות – הרי שעבור העובדים מדובר בבשורות של ממש. "אנחנו מאוד שמחים על השינוי", אומרת אלבירה סמרץ (55), שעובדת בניקיון במשרדי היי-טק ברמת החייל. "המשכורת שלנו על הפנים ולא מספיקה לשום דבר. עכשיו, כשיתנו לנו כסף, זה קצת יקל עלינו. אלו דברים שיאפשרו לנו לחיות יותר טוב".

 

 

עבור העובדים מדובר בבשורות של ממש (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עבור העובדים מדובר בבשורות של ממש(צילום: גיל יוחנן)

 

סמרץ, ילידת אוקראינה, עלתה עם בעלה ושני ילדיה לישראל בסוף שנות ה-90. היא מנהלת חשבונות במקצועה אך בארץ נאלצת לעסוק בעבודות ניקיון כדי להתפרנס. "זה קשה, התנאים לא טובים, אבל מה לעשות?", היא תוהה. "אי אפשר לשבת בבית, צריך לעבוד. אנחנו אומרים תודה רבה על מה שיש, זה עדיף מכלום. עכשיו אנחנו מקווים שיהיה יותר טוב".

 

גם נעימה אמאש (49), שעובדת מזה כ-14 שנה בעבודות ניקיון, מרוצה משינויים הצפויים. כיום היא מתגוררת בגפה, לאחר שבעלה נפטר. "אני שמחה מאוד - הגיע הזמן שיתנו לנו את הסכומים הללו" אמרה. "היה לי מאוד קשה, התקשיתי לשלם שכר דירה, חשמל ומים. עכשיו המצב יותר בסדר, אבל מחשבים כל שקל במשכורת. עכשיו – כשמעלים לנו את השכר – אני מקווה שדברים יסתדרו".

 

בעיית היעדר האכיפה

אך האם הצו יביא לשינוי אמיתי בשטח ובתנאים שמקבלים העובדים החלשים והעניים ביותר במשק, שנחשבו שנים ארוכות ל"שקופים"? לא בטוח - רבים מעובדי הקבלן בתחומי הניקיון הינם עולים חדשים, אמהות חד הוריות והורים למשפחות מרובות ילדים, שלא תמיד מודעים לזכויות המגיעות להם, בין אם בשל מחסום השפה או פשוט בגלל היעדר נגישות למידע.

 

אם לא די בכך, קיימת גם בעיית אכיפה: בוועדת העבודה והרווחה נחשף השבוע כי החוק להעסקת עובדי קבלן בגופים ציבוריים, שאושר בכנסת באוגוסט האחרון, אינו מיושם כנדרש וגופים רבים אינם מעניקים לעובדים את הזכויות המגיעות להם מכוחו, בראשם משרדי ממשלה ורשויות מקומיות. נציג ההסתדרות הודיע בדיון, כי בכוונת הארגון להגיש תביעות נגד משרדי המשפטים והתקשורת על הפרת החוק, וכי נשקלת הגשת תביעה נגד חברת החשמל.

 

"הבעיה העיקרית היא היעדר אכיפה", מזהירה עו"ד ליזה חדש ממשרד חדש-ארד-דוד, שמייצגת עובדי קבלן בתביעות מול מעסיקים. "הצו בהחלט משפר את הזכויות של עובדי הקבלן מבחינת שכר המינימום וזכויות סוציאליות, אבל אי אפשר להסתפק רק בהענקת הזכויות הללו. אם נותנים זכות בחוק – צריך לקבוע סנקציות נוקשות ולאכוף אותן".

 

"מדובר בעובדים מהשכבות החלשות ביותר במשק, שצריכים את העבודה הזו בשביל להתקיים", היא מוסיפה. "לא תמיד הם יודעים מה רשום ולמה הם זכאים, ולכן המדינה צריכה לעשות מעשה ולדאוג לאכיפה מוגברת. אם בסקטור הציבורי זה לא בא לידי ביטוי והרשויות אינן דואגות לכך - אז זה נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר בשוק הפרטי".

 

"קודם שישלמו את המשכורת"

בין עובדי הקבלן אותם מלווה חדש, כלולים כ-120 עובדי חברת אחזקת המבנים אקספרס באשקלון, שנמצאת בימים אלו בהליכי פירוק מתקדמים. העובדים פוטרו בנובמבר במפתיע, לאחר שלא קיבלו משכורת במשך חודשיים. חדש מעדכנת כי העובדים צפויים לקבל את המשכורת המגיעה להם מהמוסד לביטוח לאומי בחודשים הקרובים.

 

בין העובדים שממתינים לתשלום משכורתם נמנה ארחליו, שחשפנו את סיפורו כאשר פוטר מחברת אקספרס לפני כשלושה וחצי חדשים. מזלו לא שפר עליו מאז, שכן החברה הנוספת בה הועסק ביחד עם אשתו, שרה רודריגז (68), נכנסה לקשיים ולא שלמה לעבדים את משכורת דצמבר.

 

פיטורי עובדים מאקספקרס - צפו בכתבה ששודרה באולפן ynet:

פיטורי עובדי חברת אקפרס באשקלון    (צילום: רועי עידן, ניצן דרור ואסי כהן)

פיטורי עובדי חברת אקפרס באשקלון    (צילום: רועי עידן, ניצן דרור ואסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בינתיים, עברה פעילות החברה לידי קבלן אחר, ובני הזוג ממשיכים לעבוד באחד מסניפי הבנק שבו עבדו - כל אחד בקומה אחרת, ולהמתין למשכורת. כך, בלי הכנסות קבועות למשך 3 חודשים - נכנסה המשפחה לקשיים וחובות. "מאוד משמח אותי ששיפרו לנו את הזכויות, אבל שקודם ישלמו לנו את המשכורת", אומר ארחליו. 

 

ארחליו, מורה למתמטיקה ומוזיקאי , ואשתו שרה, אף היא מורה למתמטיקה, עלו מקובה לפני כ-12 שנה. כיום הם מצטופפים עם ילדיהם, נכדיהם ואחותה של האם, בדירת עמידר באשקלון. בשל חוסר ידיעת השפה נאלצו להתפרנס בארץ מעבודות ניקיון. "לא קיבלנו משכורת הרבה זמן", אומרת אישתו. "זה מצב מאוד קשה. יש קבלן חדש ואנחנו ממשיכים לעבוד, אבל עוד לא קיבלנו עדיין כלום".

 

רודריגז מספרת כי גם קצבת הביטוח הלאומי שלה נפגעה. "הורידו לי 1,000 שקל מהקצבה, בגלל שבעלי עובד ואני מקבלת רק 1,200 שקל לחודש. אבל עכשיו אין משכורת ואין כלום. לא נכנס כסף וזה מצב ממש קשה.

 

"ביקשתי הלוואה מהבנק אבל הם סירבו בגלל שכבר כמה חודשים אנחנו בלי משכורת. תיכף אנחנו אמורים לקבל את המשכורת של ינואר – אבל אני עוד לא יודעת כמה נקבל ואם בכלל".

 

בעיית ה"דלת המסתובבת" 

עו"ד חדש מחדדת, כי שיפור זכויות העובדים לא יחסוך את הבעיות המתעוררות כאשר חברה נכנסת להליכי פירוק. "חברות בתחום הניקיון צריכות להפקיד ערבויות לצורך תשלום שכר לעובדים, אבל כשמגיעים להליכי פירוק אי אפשר לשחרר את הכספים הללו. יש למצוא מנגנון שיסדיר את תשלום השכר לעובדים מיד עם כניסת החברה לפירוק".

 

מצד שני היא מוסיפה, כי הגדלת ההפרשות הסוציאליות עתידה להיטיב עם העובדים במקרים כאלה: "המענה של הביטוח לאומי יתעדכן בהתאם לצו ההרחבה".

 

בעיה נוספת שלא תיפתר לדבריה, היא התופעה של פיטורי עובדי קבלן בטרם ישלימו שנה במקום העבודה. ההסכם אמנם קובע כי כל עובד יהיה זכאי לתוספת ותק שעתית החל מהשנה השנייה - אולם היא מעריכה כי עובדים רבים לא ייהנו מהטבה זו. "מעסיקים רבים מפטרים את העובדים לאחר 9 חודשים כדי שלא יצברו ותק של שנה, וכדי שהם לא יצטרכו לתת להם זכויות נוספות כמו הבראה, פיצויים ותשלום עבור הודעת פיטורים מוקדמת. כך העובדים מתניידים בין החברות – זו שיטה".

 

עובדת שחווה את התופעה הזו על בשרה היטב היא ב' (37), ילידת אתיופיה, שמתגוררת כיום באשדוד עם שני ילדיה, בן 20 ובת 8. "בכל פעם מפטרים אותנו מחדש בטענה שלא מרוצים מאיתנו", היא מספרת, "לפעמים אני מחליפה עבודה כל שבועיים". ב', שאף היא עבדה בחברת אקספרס וממתינה לתשלום המשכורת - מחפשת עבודה בימים אלו. איך מסתדרים עם היעדר הכנסות? "בקושי", היא משיבה. "אני לא משלמת חשבונות, הכל מחכה".

 

עו"ד דרור גל, מומחה לדיני עבודה ממשרד סטריקובסקי גל ושות', מציין כי יש בשורות בצו - אבל מסכים כי הוא לא יפתור את כל הבעיות.

 

"עובדי הניקיון סבלו שנים ארוכות מהעסקה תחת תנאי עבודה מחפירים וזכויותיהם הופרו באופן בוטה", הוא אומר. "אין ספק כי מדובר על בשורה משמעותית ביותר עבורם, שכן למעשה הם זוכים לקבל תעריפי ההבראה שנהוגים במגזר הציבורי, הגבוהים מאלו שניתנים למגזר הפרטי. גם קרן ההשתלמות מהווה הישג משמעותי עבורם".

 

למרות ההישגים, עו"ד גל תוהה: "מתעוררת השאלה האם היה צריך להמתין זמן כה רב עד שכל הצדדים נאותו להגיע להסכמה לגבי אופן הרחבתו? ניתן היה לסיים את ההליך מהר יותר ולחסוך מקבוצה מוחלשת זו שנים של קיפוח. בנוסף, האפשרות להפסקת עבודה אינה יכולה להיחסם במסגרת צו הרחבה. מכאן, לא ניתן יהיה למנוע פיטורים טרם השלמת שנה בדרך של דלת מסתובבת".


פורסם לראשונה 05/02/2014 20:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן, ניצן דרור ואסי כהן
ארחליו ושרה. ממתינים למשכורת
צילום: רועי עידן, ניצן דרור ואסי כהן
עו"ד ליזה חדש
מומלצים