שוורצנגר וג'יימס קמרון נלחמים בשינוי אקלים
מכריתת היערות באינדונזיה ועד גלי החום בקליפורניה, כולל עצירה במזה"ת הלוהט - התחממות כדוה"א עומדת במוקד סדרה דוקומנטרית חדשה בניצוחם של השחקן והבמאי, שרתמו למשימה גם את האריסון פורד ומאט דיימון. הצצה
"מדענים לעולם לא יקבלו את תשומת הלב שלה זוכים שחקנים". אמירה זו מפיו של ארנולד שוורצנגר עומדת בבסיס הרציונל של סדרה דוקומנטרית חדשה על שינוי האקלים, Years of living dangerously, אשר תעלה לשידור באפריל בערוץ Showtime האמריקני.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה :
תכירו: התואר שיכשיר אתכם לחסוך באנרגיה
לאישור: מדבירים יידרשו להציג רישיון מיוחד
כמה מים סמויים אתם צורכים ביום?
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
קרוב לעשור חלף מאז שסגן נשיא ארה"ב לשעבר, אל גור, הציב את שינוי האקלים במרכז השיח הציבורי עם סרטו "אמת מטרידה". מאז הפכו הממצאים המדעיים למובהקים יותר ומזג האוויר לקיצוני יותר, אולם עדיין קיים פער עצום בין הידע הקיים במדע לבין מה שיודע הציבור.
מקבלי ההחלטות מרגישים שהם יכולים להמשיך ב"עסקים כרגיל" תוך כדי אימוץ סמלי ביותר של מדיניות סביבתית, לרוב לא מחייבת וניתנת לביטול, כפי שנעשה במקרה של התוכנית הלאומית להפחתת גזי החממה בישראל.
וכאן הוליווד נכנסת לתמונה. כוכבי הוליווד בהנהגתו של הבמאי ג'יימס קמרון ("שליחות קטלנית", "טיטאניק", "אווטאר") לוקחים יד ביד את מדעני האקלים המובילים במטרה לספר על שינוי האקלים, כשבדרך הם פוגשים בכל מקום אנשים שכבר מושפעים מהתופעה. "זה הסיפור הגדול ביותר של הזמן שלנו, ועכשיו הזמן לספר אותו", מסביר קמרון.
במסגרת הסדרה יוצא מאט דיימון לבחון את ההשפעה של גלי החום בקליפורניה על בריאות הציבור, כשבמקביל מגיע האריסון פורד לאינדונזיה כדי לבדוק מקרוב את כריתת היערות המאסיבית ואת המאמצים לעצור אותה.
האביב הערבי וההתחמות הגלובלית
הנבחרת של קמרון לא פוסחת גם על המזרח התיכון. לכאן נשלח הפרשן הבכיר של ה"ניו-יורק טיימס", תום פרידמן. העיתונאי האמריקני, שמכיר היטב את האזור, מגיע במהלך המסע לתובנות חדשות ומפתיעות בנוגע לדרכים שבהם מושפע האזור משינוי האקלים.
האמירה המעניינת ביותר שלו היא שאחד הגורמים העיקריים ל"אביב הערבי" הוא שינוי האקלים.
המחסור במי שתייה, התפשטות המדבר וצמצום השטחים המתאימים לגידול מזון העצימו את חוסר היציבות פוליטית באזור. תימן לדוגמא, צפויה להיות המדינה הראשונה בעולם אשר תתייבש לחלוטין. המים פשוט יאזלו בה תוך עשורים בודדים.
פרידמן מזכיר כי "האביב הערבי" החל בתוניסיה, כאשר מוכר פירות הוטרד על ידי המשטרה בשל מכירת מזון בדוכן ללא רישיון, בזמן שמחירי המזון בעולם הגיעו לשיאים חדשים. בסוריה, מלחמת האזרחים החלה כאשר חקלאים בכפר דרעא דרשו את הזכות לקנות ולמכור אדמות ללא צורך לשלם שוחד למשטר מושחת.
לטענת פרידמן, חוסר היציבות הפוליטית נובע בראש ובראשונה מן המיאוס הקיים בקרב הציבור משלטון מושחת ומדכא, אולם שינוי האקלים מקצין את "תנאי המגרש" ומשמש כנפץ של קונפליקטים הקיימים ממילא.
לסדרה שמונה פרקים, אשר כל אחד מהם מוגש על-ידי שחקן או עיתונאי בכיר. כוכבי הסדרה אינם זרים לנושאי הסביבה - מאט דיימון הוא בין מקימי הארגון water.org, אשר פועל לקידום הנגישות למי שתייה במדינות העולם השלישי. האריסון פורד פועל זה 15 שנים במסגרת ארגון Conservation International ומשמש כסגן יו"ר חבר המנהלים שלו. ארנולד שוורצנגר הוביל כמושל קליפורניה לא מעט רפורמות סביבתיות.
בשנת 2010, לקראת סיום כהונת שוורצנגר, חברות נפט הובילו יוזמת חקיקה, "הצעה 23", אשר נועדה לרוקן מתוכן את עיקרי המדיניות הסביבתית שלו ובמרכזה תוכנית להפחתת הפליטה של גזי חממה ב-25% עד שנת 2020. אז גייס שוורצנגר את ג'יימס קמרון לקמפיין ציבורי למניעת ההצעה של חברות הנפט.
כעת, נבחרת החלומות הירוקה מהוליווד מבקשת להעמיד את המדע על שינוי האקלים במקום הראוי, כזה שיסייע לנו לקבל החלטות לגבי המשך דרכנו. "99 מכל 100 מדעני אקלים אומרים לנו ששינוי האקלים אמיתי, וכי המצב הולך ומחמיר. אם היית חולה ו-99 רופאים היו אומרים לך שאתה זקוק לניתוח, האם היית מבקש דעה נוספת? אני לא חושב". מסכם קמרון את עמדתו בנושא.
צור משעל הוא מנהל עמותת "אקולנוע"