שתף קטע נבחר

 

מעצב פנים. השנה של גדעון סער

חוק המסתננים הוביל לגידול בעזיבתם - תוך ביקורת מארגוני סיוע. בין ראשי ערים סוררים למאגר ביומטרי מעורר מחלוקת, שר הפנים הצליח לשמח כמעט את כולם כשהאריך את שעון הקיץ

עם כניסתו לתפקיד שר הפנים לפני שנה מצא עצמו גדעון סער נדרש לפרק את אחד המוקשים הגדולים שעומדים בפני הממשלה ומעסיקים את החברה הישראלית. הוא ידע שכל פתרון שיבחר יגרור כנראה שובל של מבקרים. הסוגיה הבוערת - בעיית המסתננים/מבקשי המקלט.

 

סוגרים שנה לממשלה:

השרים והח"כים בטורים מיוחדים באולפן ynet

גיא עוני: השנה של השר מאיר כהן

פצעי בגרות: השנה של השר שי פירון

שיבוש מהלכי משפט: השנה של לבני

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

סער הצליח להעביר חקיקה שמיועדת למנוע את מגמת הגידול בכניסה הלא חוקית של מהגרים מאפריקה. החוק החדש קובע כי מסתננים שיכנסו לישראל יוכנסו למשמורת למשך שנה במתקן "סהרונים" בנגב (במקום שלוש שנים על פי החוק הקודם שנפסל בבג"ץ). בנוסף הוקם מתקן פתוח למסתננים באתר "חולות", אשר אליו הועברו חלק מהשוהים במרכזי הערים.

 

זרם ההסתננות נבלם ברובו עוד קודם לכן, הרבה בשל השלמת בניית הגדר בגבול מצרים, אבל על מנת להוריד את המוטיבציה לעבור לישראל הוחלט לאכוף לראשונה את החוק שאוסר על מסתננים שיופנו למתקן השהייה לעבוד - ונגד מעסיקים ייפתחו הליכים.

 

סער מסכם שנה, השבוע    (צילום: אלי מנדלבאום)

סער מסכם שנה, השבוע    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השר גדעון סער באילת. עזיבה מרצון? (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
השר גדעון סער באילת. עזיבה מרצון?(צילום: מאיר אוחיון)

במקביל, נקבעו תמריצים למי שיעזוב מרצונו וסכום המענק הועלה משמעותית מ-1,500 דולר ל-3,500.

 חקיקת החוק, הבהירו לאורך השנה במשרד הפנים, קטעה את מגמת הגידול והיתה לאחד ההישגים המשמעותיים של המשרד בשנה החולפת. בנובמבר (לפני כניסת החוק לתוקף) עזבו את הארץ 63 מסתננים, בדצמבר 325, בינואר יותר מהוכפל המספר והגיע ל-765 מסתננים, ובפברואר 1,705.

 

בארגוני זכויות האדם מותחים ביקורת על הצעדים, במיוחד ה"כליאה" במתקן בנגב, וטוענים ש"עזיבה מרצון" לא יכולה להיחשב ככזו כאשר האלטרנטיבה היא למעשה מאסר. מהמוקד לפליטים ומהגרים נמסר ש"האמצעים שאותם נוקטת המדינה על מנת למרר את חייהם של בני אדם המתחננים להגנה וללחוץ עליהם לחזור למקום שבו נשקפת להם סכנה הם מבישים ומקוממים. הנתונים שבהם מתפאר משרד הפנים הם תעודת עניות לישראל, ולא מקור לגאווה".

 

שעת אור

מלבד נושא הזרים הרגיש, שהשפיע על חיי רבים - במיוחד בדרום תל אביב - היה שינוי אחד שממנו איש לא חמק. חודש לאחר כניסתו לתפקיד מינה סער ועדה לבחינת מחודשת של הסדרי שעון הקיץ בישראל, נושא שהיה בעבר סלע מחלוקת בין חברי הכנסת החילונים לבין החרדים שהתנגדו להארכת התקופה. הוועדה המליצה - והכנסת אישרה ברוב גדול - לקבוע ששעון הקיץ יוחל למשך 211 יום, עד לסוף אוקטובר, וכבר בסתיו החולף נוספה שעת אור לערב הישראלי. 

גדעון סער בברית של הבן דוד ()
גדעון סער בברית של הבן דוד
 

סער עסק גם בענייני דיור שנוגעים למשרדו. במושב הראשון של הכנסת ה-19 הפיץ שר הפנים תזכיר חוק שהפך להצעת החוק לרפורמה בתכנון ובנייה שתאושר לקראת תום מושב החורף בקריאה שנייה ושלישית. עיקרה נוגע לצמצום הבירוקרטיה והריכוזיות במערכת התכנון והבנייה. בעת האישור בוועדת הפנים מחו חברי כנסת שהיו במיעוט עלכך שהרפורמה תפגע בשטחים פתוחים ותקטין את יכולת ההשפעה של הציבור.

 

נושא שנוי במחלוקת אף יותר שסער הוביל בשנתו הראשונה - בהמשך למהלך שבו הוחל לפני שנים - הוא השקת תעודות הזהות הביומטריות. הפיילוט שהחל השנה אמור לתת מענה לתופעה נפוצה בשנים האחרונות של גניבת מאות ואלפי תעודות זהות ודרכונים ישראלים.

 

התיעוד הביומטרי כולל תעודות זהות ודרכונים ומכיל אמצעי אבטחה ונתונים ביומטריים לצד אמצעי אבטחה רבים שאינם ניתנים לזיוף. במשרד הפנים אמרו כי בחצי השנה הראשונה מספר הבקשות גבוה מהתחזיות של גורמי המקצוע. על פי הנתונים הופקו כ-260 אלף תעודות זהות ביומטריות ו-142 אלף דרכונים ביומטריים.

 

מתנגדי המאגר הביומטרי מסכימים כי יש להחליף את תעודת הזהות לתעודה חכמה וקשה יותר לזיוף, אך טוענים כי אין צורך בהקמת מאגר לשם כך. המתנגדים טוענים כי יעשה בו שימוש לרעה, או שהוא ייפרץ וידלוף בדומה למרשם האוכלוסין, שעליו אמרו גורמים בכירים כי גרם לנזק גדול יותר מפרשת ענת קם.

מסירת טביעת האצבע לתעודות החכמות. בינתיים פיילוט (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
מסירת טביעת האצבע לתעודות החכמות. בינתיים פיילוט(צילום: אהוד קינן)

עוד טוענים המתנגדים כי בהעדר תוכנת השוואה, שעבורה יצאו בעבר מכרזים. מערכת ההשוואה בעצם אמורה לזהות אדם שהמסמכים שלו אבדו והוא צריך להוציא מסמכים חדשים, וכן למנוע מאדם להוציא מסמכים בזהויות שונות.

 

דו"ח שהוציאה רשות האוכלוסין בעצמה חושף כי בהליך הצילום עדיין יש בעיות רבות - כ-44 אחוזים מהתמונות שמצולמות בלשכות אינן תקינות בשל "סטייה אנכית", ו-29.5 אחוזים מהתמונות לא תקינות בשל "גודל הראש". עוד מראה הדוח כי יותר מרבע מהתושבים שהנפיקו תעודה חכמה אינם טורחים להגיע ולאסוף אותה. ברשות האוכלוסין וברשות הביומטרית ציינו בדו"ח כי פועלים לתיקון הבעיות ולייעול תהליך ההרכשה וההנפקה.

 

כאב רשויות

משרד הפנים עמד בשנתו הראשונה של סער גם בלב סערת הבחירות לרשויות המקומיות שעליהן הוא מופקד. ראשית היו אלה ראשי הערים שעומדים לדין על מעשי שחיתות, והתעקשו להתמודד - ולזכות באמון התושבים.

 ברקע הביקורת המשפטית עבר בכנסת בזריזות יחסית החוק שהציג סער ולפיו ועדה מיוחדת תבחן את השעייתו של ראש עיר שהוגש נגד כתב אישום, בעת פנייה של היועץ המשפטי לממשלה.

 

ההצעה האחרונה של שר הפנים במושב הנוכחי נוגעת לקידום חוק יום שבתון בבחירות המקומיות בניסיון להגדיל את אחוזי המצביעים. הקמפיין שליווה את הבחירות האחרונות בכיכובו של דב נבון אולי היה קליט, אבל לא תרם לשיפור ההשתתפות. עד הבחירות הבאות יהיה לסער אולי מספיק זמן לחשוב על שיפורים גם לנוכח הזיופים שהתגלו והובילו את בית המשפט לקבוע מערכות בחירות חוזרות בבית שמש ובנצרת שיתקיימו בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי וניצן דרור
השר גדעון סער
צילום: אבי חי וניצן דרור
מומלצים