לקראת פסח: הקרפיון והאמנון התייקרו
בגלל מחסור בקרפיון טרי, הדג הפופולרי ביותר בפסח, המגדלים טוענים שהעלו את המחירים ב-10%-12%, בעוד ש"הקמעונאים העלו מחירים לצרכן ב-30%-35%". מנגד, בשוק טוענים שהמגדלים העלו בחודשיים האחרונים את המחירים בכ-28%. כך או כך, בפסח נשלם יותר על דגים טריים תוצרת הארץ. קמעונאי: "נשתדל להוזיל את הדגים האלה, אבל השנה זה יהיה קשה"
בחנות דידי דגים ברחוב אבן גבירול, שהתכונה בה גוברת מאוד לקראת פסח, מסתכלים על מלאי הדגים בדאגה. "קרפיון התייקר, אמנון התייקר, הדניס התייקר. מדובר בעליית מחירים של 30% במשך תקופה של למעלה מחודש, כולם מעלים כלפי מעלה. אין דגים" מסביר דידי רומנו, הבעלים. בקרפיון הולך להיות חוסר עצום ממש. יש רשתות שיווק וחנויות שלא יהיו להן דגים. מי שלא יתארגן ויקום בבקרים וירוץ למושבים לאסוף מפה ולאסוף משם, לא ימכור דגים לפסח".
קניות המזון "הכבדות" לפסח אמנם צפויות להתחיל ב-2 באפריל ודגים טריים נקנים בדרך כלל רגע לפני ליל הסדר, אבל כפי שזה נראה כרגע, המחירים נמצאים במגמת עלייה ויש חשש שגם אם תיעצר לפני החג, המחירים עדיין יהיו גבוהים.
העדות להתייקרות - בחשבוניות
בכתבה שהתפרסמה היום (ד') בעיתון החרדי "המודיע", אמר צרכן בשם ר' משה ב' מירושלים, שאף צירף חשבוניות כהוכחה: "משום מה, אני עוקב אחר החשבוניות של הדגים, ומגלה שהמחירים מטפסים להם בעקביות כלפי מעלה. לפני מספר חודשים שילמנו 65 שקל לקילו קרפיון טחון, לאחר מכן המחירים עלו והתייצבו על 70 שקל, אך הם לא נעצרו והמשיכו לטפס הלאה. הם עלו ל-80 שקל וכעת הגיעו כמעט ל-90 שקל. אם לא נעצור את הטירוף הזה נגיע לפסח עם מחיר מופקע של 100 שקל לקילו".
בחודשיים האחרונים - המגדלים העלו מחירים
ר' משה קנה קרפיון טחון בהכשר מיוחד, מה שמייקר את הדג גם בלי קשר לעליית המחירים. ברשתות השיווק ובחנויות הדגים מחיר קרפיון טחון עומד על 30-40 שקל - אך גם זה מחיר גבוה יחסית, כך טוענים קמעונאים, משווקים ומגדלים כאחד.
בשוק מוצרי הצריכה טוענים שבחודשיים האחרונים, המגדלים העלו מחירים ב-27%-28%. מבדיקה ברשתות עולה כי בנוסף לעליית המחירים, יש פער של 20% במחירים לצרכן של ק"ג קרפיון טרי לא טחון, בין הרשתות. כך למשל, יינות ביתן מוכרת קרפיון טרי ב-25 שקל לק"ג, שופרסל דיל ב-28 שקל לק"ג ומגה בסניפים מסוימים מוכרת קרפיון ב-31 שקל לק"ג.
מחירי מיי סופרמרקט בשקלים | שופרסל 25 בפברואר 2013 | שופרסל 19 במרס 2014 | יינות ביתן 25 בפברואר 2013 | יינות ביתן 19 במרס 2014 |
קרפיון חי | 22.89 | 28 | 19.99 | 25 |
מקור: mysupermarket.co.il
"המגדלים העלו מחירים בגלל מחסור ב-12%, הקמעונאים ב-35%"
יוסי יעיש, מזכיר ארגון מגדלי הדגים, מסביר את ההתייקרות: "יש מחסור באמנונים. כתוצאה מהסופה שאירעה בתחילת החורף, מספרים ירד ל-1,200 טון. יש גם פחת גדול בקרפיונים: 700-650 טון לעומת 850 טון בעונה רגילה. מספיק שמישהו מריח מחסור כדי לעשות קופה. המגדלים פה הם המבוגר האחראי ומתנגדים לעליות המחירים כפי שהן באות לידי ביטוי לצרכן.
"המחירים עלו, זה נכון, אבל המגדלים משתדלים לשמור על מחירים שהם רק מעט יותר גבוהים ממחירי השנה שעברה. לצערנו, אנחנו לא שולטים במחירי השוק. בעוד שהמגדלים העלו מחירים ב-10%-12%, ברשתות העלו את המחירים ב-30-35%. אנחנו מאוד מתנגדים לעליית המחירים, בטח לנוכח הביקוש בפסח. אני יכול להבטיח שאחרי הפסח יהיה גידול בכמויות והמחירים ירדו".
אחרי הפסח יהיה קצת מאוחר מדי לגפילטע פיש, לא? זו התייקרות מכוונת לקראת פסח?
"זו התייקרות נקודתית שנפלה על תקופת הפסח. אני לא יודע אם יש יד מכוונת, בטח אין יד כזאת מצד המגדלים. המחירים ירדו אחרי החג".
טענה: יש פערי תיווך של 150%
כמו במוצרים חקלאיים אחרים, גם בדגים יש פערי תיווך. "יש פער תיווך מאוד גדול", טוען יעיש. "בורי למשל, יוצא מהבריכות ב-16 שקל לק"ג ונמכר לצרכן ב-40-35 שקל לק"ג – התייקרות של עד 150% בדרך לצרכן. המגדלים מוכרים אמנון ב-13-12 שקל לק"ג, אבל כשהוא מגיע לשוק הוא נמכר לצרכן ב-32-28 שקל לק"ג. זה פער של כמעט פי 3 ועד 166%. פער עצום. בעונה רגילה, קרפיון נמכר לקמעונאים בדרך כלל ב-11.5 שקל לק"ג ונמכר לצרכנים ב-24-23 שקל לק"ג. עכשיו אנחנו מוכרים ב-13 שקל לק"ג".
אז כמה כדאי לצרכן לשלם על קרפיון?
"על קרפיון שלם טרי אני ממליץ לצרכן לשלם כ-24-25 שקלים לק"ג ובכל מקרה, לא צריך לשלם יותר מ-28-29 שקלים. על אמנון מומלץ לשלם 28-31 שקל לק"ג. מאוד פוגע בנו כמגדלים, שהמחירים עולים מעבר למה שצריך".
מה קורה במחירי דגי הייבוא?
"הסול התייקר, אבל סלמון כרגע שומר על יציבות. אני ממליץ לקנות בורי תוצרת הארץ במקום סלמון, כי יש לו ערכים תזונתיים דומים, אבל הבורי זול יחסית לסלמון. 40-35 שקל לק"ג לעומת 60 שקל ומעלה לסלמון".
כשיש שפע דגה, הורדת המחירים מגיעה לצרכנים?
"לא תמיד. בשנה שעברה היו כמויות גדולות של דגי בריכות ומכרנו אמנון ב-8 שקל לק"ג במקום 13 שקל לק"ג. לרוב, הצרכן כלל לא נהנה מזה כי הקמעונאים והמשווקים, המתווכים, השאירו את הפער בכיס שלהם".
בין הקמעונאים למגדלים - יש גם מתווכים
דידי רומנו לא מסכים שהקמעונאים העלו מחירים מעל ומעבר. "זה הענף היחיד שלא בעל החנות קובע את המחירים. המצב בשוק קובע את המחירים. המגדלים טוענים שהעלו את המחירים ב-12%? תגידי לארגון מגדלי הדגים שחנות דידי דג מוכנה לקנות דגים במחירים של השנה שעברה + 25% התייקרות. אם אלה היו המחירים, אני קונה את כל הדגים שיש בשוק היום".
יכול להיות שגם המתווך גוזר קופון באמצע?
"אני קונה מנטו, לא מהמגדלים. נטו קונים את כל הדגים מכל הבריכות, אבל גם אם נטו גוזרים קופון, אין להם הרבה רווח, אחרת היתה קמה פה צעקה גדולה".
כמה עלה לך לקנות ק"ג קרפיון בפסח בשנה שעברה?
"13 שקל לק"ג, כשהשנה המחיר עומד על 20 שקל. לצרכן אני מוכר קרפיון טרי, טחון ב-40 שקל לדג. המחיר כולל עבודה: אם דניס אני משחרר לצרכן ב-2 דקות, על קרפיון אני עובד 10 דקות לפחות. אמנון אני מוכר ב-35 שקל לק"ג".
ומה קורה עם מחירי סלמון, דג מיובא?
"כרגע המחיר מתחיל לרדת, אבל זה לא קשור לפסח. אין הוזלות מיוחדות, כי כל שבוע המחיר משתנה, בהתאם למצב בשוק בעולם ולשערי המטבע. כרגע אני מוכר סלמון שלם טרי ב-65 שקל.
בשוווקים וברשתות יותר זול מאשר בחנויות פרטיות.
"בשוק מוכרים ב-10% פחות ממני. ברשתות השיווק אני לא מתחרה. הן יכולות פתאום למכור 3 ק"ג דניס ב-100 שקל, מחיר הפסד, במסגרת משחקים למשוך צרכנים לחנות. איפה שהם מפסידים בדגים הם מרוויחים בבשר, אני לא במשחק הזה. אין לי מחזורים בסדר גודל הזה".
באחת מרשתות השיווק מנסים לעודד: "המחיר לק"ג קרפיון כבר מזמן לא עומד על 11.5 שקל לק"ג כמו שטוענים בארגון מגדלי הדגים ובכל זאת אנחנו מוכרים קרפיון שלם ב-25 שקל לק"ג. יש גם דגים תוצרת חוץ שהוזלו כמו לוקוס אז אנחנו משתדלים לתת סל דגים במחיר טוב לצרכן. אנחנו מקווים שלקראת החג, המחירים עוד ישתנו אנחנו מאוד רוצים להוריד את המחירים לקראת החג, אבל השנה זה קשה יותר".