שתף קטע נבחר

 

תקועים בנפאל: שליחי חב"ד אמצו את ההורים הגאים

תינוקות בני יומם תקועים במדינת עולם שלישי ללא חשמל סדיר, תרופות או חיסונים, בשל שביתת עובדי משרד החוץ. אבל אז עזרה מפתיעה מגיעה, בדמות הרב חזקי ליפשיץ ורעייתו: "הלוואי שאנשים חילונים היו פתוחים ומקבלים כמו כאן, בבית חב"ד. אנחנו מרגישים שיש לנו אמא ואבא ומשפחה"

שביתת משרד החוץ הותירה זוגות הומוסקסואלים שעברו טיפולי פונדקאות, תקועים עם תינוקות בני יומם ב"גג העולם". הטיול הכפוי בנפאל - מדינת עולם שלישי עם 12 שעות הפסקת חשמל ביום, זיהום אוויר קשה, וללא תרופות וחיסונים - התיש את ההורים הטריים, אבל אז עזרה מפתיעה הגיעה.

 

<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

הנסיבות מצערות שעיכבו חמישה הורים לשישה תינוקות, ובהם זוג תאומים - הפכו לקשר אישי חם, קרוב ובלתי צפוי עם חני וחזקי ליפשיץ, שליחי חב"ד בקטמנדו.

 

עוד בערוץ היהדות :

 

תוך מספר שבועות הפכה שליחת חב"ד לאמא של ההורים הלהט"בים, וההססנות הראשונית ממפגש הפסגה הבין-מגזרי (גאים וחרדים), התפוגגה והפכה לאיחוד מרגש סביב מטרה משותפת: להחזיר את התינוקות והוריהם ארצה בבטחה.

 

הכל התחיל מתחליפי חלב

נתחיל מהסוף: נכון לכתיבת שורות אלו התבשרו ההורים כי ועדת חריגים אישרה, סוף-סוף, את הנפקת הדרכונים, ואולם רק לחלק מהתינוקות – ואף אלה טרם הונפקו. ההורים מקווים שהדרמה הגדולה תקבל סוף חגיגי ושמח.

 

"אני רק רוצה שהם יגיעו לארץ ויעברו את הבדיקות שהם צריכים לעבור. הלב שלי נשבר. אני לא ישנה פה בלילה מדאגה". חני ליפשיץ עם ההורים (צילום: גיא חנוך) (צילום: גיא חנוך)
"אני רק רוצה שהם יגיעו לארץ ויעברו את הבדיקות שהם צריכים לעבור. הלב שלי נשבר. אני לא ישנה פה בלילה מדאגה". חני ליפשיץ עם ההורים(צילום: גיא חנוך)

 

את הקשר הראשוני בין קבוצת ההורים לבית חב"ד בקטמנדו, עשה אורן קלמן, הוותיק שבחבורה, שכבר נמצא חודשיים וחצי בנפאל עם בנו התינוק נאור. "תהליך הפונדקאות הרגיל לוקח חודש", הוא מספר. "אנחנו התעכבנו כי היו חילופי ממשלות שעיכבו במקצת את הבירוקרטיה המקומית. ביום שבו נחתמו כל המסמכים, פרצה השביתה במשרד החוץ, ולא יכולנו להשיג דרכון לנאור ולצאת מהמדינה.

 

"ניסינו ליצור קשר עם חזקי וחני מבית חב"ד, אך הם היו באותו הזמן בביקור קצר בארץ. מאחר ולא תכננו שהות כל כך ממושכת בנפאל, כמות תחליפי החלב שהבאנו אתנו נגמרה. הבקשה שלנו הייתה מאוד ספציפית: אם יש אפשרות שיביאו איתם מהארץ עוד. מה שקרה בפועל הוא, שמהרגע שהם שמעו עלינו, הם פשוט נרתמו לעזרה הרבה מעבר למה שביקשנו או ציפינו".

 

חיבוק בין-מגזרי

מאז המפגש ההוא, חני ליפשיץ היא כבר חלק בלתי נפרד מהקבוצה ששומרת על קשר יומיומי, בניסיון להקל עד כמה שניתן על המצב הקשה שאליו נקלעו ההורים. "ברגע ששמענו שזה מסתבך והם לא מצליחים לצאת מכאן, מיד הגעתי אליהם","מספרת ליפשיץ. "בעלי הגיע לשם קודם, ואני הגעתי מיד אחריו עם פיתות ופלאפל, שייתן להם קצת תחושה של בית".

 

"מאז שהזוג ליפשיץ התגייסו, אנחנו מרגישים לפחות שיש איזושהי כתובת להישען עליה. המצב לא פשוט, יש לנו חששות מאוד גדולים לשלומם של הילדים שלנו". ההורים הגאים (צילום: גיא חנוך) (צילום: גיא חנוך)
"מאז שהזוג ליפשיץ התגייסו, אנחנו מרגישים לפחות שיש איזושהי כתובת להישען עליה. המצב לא פשוט, יש לנו חששות מאוד גדולים לשלומם של הילדים שלנו". ההורים הגאים(צילום: גיא חנוך)

 

האוכל הפך לכרטיס הכניסה ללב, וחני מצאה את עצמה מלווה את ההורים לבדיקות אצל רופאים מקומיים, ובאופן כללי מהווה כתובת לכל קושי שנולד מהסיטואציה העגומה.

 

"חני והרב חזקי פשוט חיבקו אותנו", מספר גיל קול-חנוך, אבא של אריאל. "זה לא דבר מובן מאליו עבורי, בגלל שאנחנו שיכים לקהילה הגאה. אבל הם מיוזמתם פשוט פנו וסייעו. זו בסופו של דבר מדינת עולם שלישי, המים כאן מזוהמים, התרופות והחיסונים בלתי שמישים כי יש הפסקות חשמל ארוכות שפוגעות באחסון שלהם. בדיקות חיוניות שנעשות עד שבעה שבועות לאיתור מומים, לא יכולות להתבצע, ואם יש בעיות בשלד או פזילה - אלו עלולות להישאר לצמיתות.

 

"בנוסף לכל זה, יש כאן ילדים חולים, וכל שימוש בתרופה הכי מינימאלית הוא מסוכן עבורם. עד החיבור עם חני והרב חזקי נתקלנו בעיקר ברופאים שדופקים על הברך, ואומרים שהילד בסדר. אבל שליחי חב"ד שינו את התמונה. הם חיברו אותנו לרופאים, וחני אישית ליוותה אותנו בכל ביקור".

 

קול-חנוך מוסיף בהתרגשות כי "הם כל הזמן מבקרים ודואגים, הם יודעים כמה העלות של השהות פה לא זולה. בניגוד לאנשים שעשו פונדקאות בארצות הברית, ומלכתחילה יש להם כסף - אנחנו לא במצב הזה. הרגשנו מחויבים לתת להם. להחזיר משהו על העלות הגבוהה וההוצאות - אבל הם לא רוצים".

 

בית חב"ד זה לא ג'וב, זו שליחות

השיחה עם ההורים המודאגים מנפאל מורכבת. האינטרנט מקרטע, השיחות מתנתקות תכופות, אך גם בנסיבות האלו, הלחץ, החרדה והדחיפות מצליחים לעבור דרך הקו, כשברקע נשמעים מדי פעם קולות של תינוקות, ואמא אחת מודאגת.

 

ואז הם פותחים את הדלת, ורואים מולם אישה חרדית. הם לא נבהלים?

 

חני צוחקת: "אני כבר רגילה לזה, לפרצוף הקצת-מהסס הזה. למדתי איפה לשבור את הקרח, לחייך לאנשים ולהאיר פנים. היה את ההיסוס הראשוני, ברור שהיה, אבל הקרח נשבר. וזרמה שיחה שלמה על תינוקות – כמה הם שוקלים, וכאלה. תינוקות מקסימים, כולם נורא קטנים, חלקם נולדו במצב של פגוּת.

 

"אני רק רוצה שהם יגיעו לארץ ויעברו את הבדיקות שהם צריכים לעבור. הלב שלי נשבר. אני לא ישנה פה בלילה מדאגה. יש ביניהם זוג תאומים - וכולם צריכים בדיקות רפואיות. אין פה אפילו ויטמינים. אין כאן כלום!"

 

ואיך עבד השילוב בין מישהי מהקהילה החרדית, לזוגות מהקהילה הלהט"בית?

 

"זה אולי הקסם של להיות במקום כמו קטמנדו. פה אתה רואה נטו את הבן אדם. החינוך שקיבלתי בבית היה קודם כל, להיות 'מענטש' (בן אדם, באידיש). הדעות שלהם ואורח חייהם לא רלוונטיים לחיבור האישי ולמצוקה שהם נמצאים בה.

 

"לפני ימים ספורים נולדה כאן תינוקת חדשה, ואני מאוד דואגת. אני בטוחה אם הייתי שואלת את הרבי מלובביץ', הוא היה בעד. גם הרבי קיבל את כולם ללא שום הבדלים, ובמאור פנים. לעזור לתינוקות שנמצאים במצב מסכן חיים? זה ברור ומובן מאליו עבורינו".

 

ליפשיץ מספרת כי המפגש עם הזוגות הגאים מלמד אותה המון על תהליך הפונדקאות, "שהוא מאוד לא קל", כדבריה. "בית חב"ד זה לא ג'וב, זו שליחות. על השלט של בית חב"ד שלנו כתוב: 'לכל אחד ובכל עניין', וזה בדיוק מה שאנחנו עושים".

 

חששות גדולים, כתובת אחת

גיא קול-חנוך, בן-זוגו של גיל, מודאג אף הוא ממצבה של בתם: "הצרה הגדולה היא שאנחנו אפילו לא יכולים

לדעת מה יש לה בדיוק, כי התנאים הרפואיים פה ירודים מאוד. זה עולם שלישי על כל המשתמע מכך. מאז שהזוג ליפשיץ התגייסו, אנחנו מרגישים לפחות שיש איזושהי כתובת להישען עליה. המצב לא פשוט, יש לנו חששות מאוד גדולים לשלומם של הילדים שלנו, ואנחנו מקווים שיאשרו לנו לצאת, סוף-סוף, עם התינוקות מנפאל".

 

"חשוב לי להדגיש ששום טיפת מיסיונריות אין כאן", הוא מוסיף. "לא הרגשנו מבוקרים באיזושהי דרך על אורח החיים שלנו. הלוואי שאנשים חילונים היו פתוחים ומקבלים כמו כאן, בבית חב"ד. אנחנו מרגישים שיש לנו אמא ואבא ומשפחה. אנחנו נדהמים כל פעם מחדש מהאהבה והאכפתיות".

 

מארק ליברמן, הורה יחידני הנמצא אף הוא עם הקבוצה, בבעיה כפולה. הוא אב לתאומים בני חודש וחצי, וסבא בן 83 בישראל – "מוטרף מדאגה", כדבריו. "הסיפור הרפואי מדאיג אותנו מאוד. יש פה ילדים שצריכים לראות רופא. חלקם עם בעיות רפואיות לא פשוטות, ומצבם לא טוב. אין כאן אפילו רפואה פרטית נורמאלית".

 

גם אסי ותומר, הוריה של עלמה בת החמישה שבועות, אובדי עצות. עלמה (שלא אושרה במסגרת ועדת החריגים) נולדה בשבוע ה-36, וזקוקה לטיפול רפואי. "יש לנו חוות דעת מאוד חד-משמעיות בעניין, של רופא מקומי ושל רופאה ישראלית, וזה בנוסף להמלצה הגורפת להוציא מכאן את הילדים - ומהר. אנחנו מודים לחיבוק החם שקיבלנו מבית חב"ד, ועצובים שהמדינה לא מסייעת. אנחנו אזרחים ששירתו בצבא, משלמים מסים, והתחושה היא של אכזבה קשה. בסך הכל רצינו משפחה".

 

גם האוכל לליל הסדר תקוע בגלל השביתה (צילום: חב"ד נפאל) (צילום: חב
גם האוכל לליל הסדר תקוע בגלל השביתה(צילום: חב"ד נפאל)

 

את החיבור הבלתי צפוי עם בית חב"ד הם קיבלו דווקא בטבעיות גמורה: "אדם הוא אדם. הם רואים את המצוקה האיומה וסכנת החיים שמרחפת פה על הילדים שלנו. כל אדם היה מבין את הסיטואציה הזאת, וכאינדיבידואלים הם חמים ונפלאים. אנשים כמונו יודעים לא לשפוט אדם לפי אורח חייו או שייכות הדתית".

 

ובינתיים, ליל הסדר המפורסם בקטמנדו בסכנה

בעוד ליפשיץ עסוקה עד מעל הראש בטיפול בתסבוכת הקשה שאליה נקלעו ההורים הישראלים, גם ליל הסדר בקטמנדו

הנחשב לגדול בעולם, ונערך מדי שנה לכאלפיים תרמילאים ישראלים - נמצא בסכנה. "המכולה עם כל הציוד תקועה בכלכותה. בשלב הזה האישור מהשגרירות לשחרור המכולה לא מגיע, שוב - בגלל השביתה.

 

"לצערי, אם תוך 24 שעות המכולה לא תקבל את האישור, לא יהיה לנו כלום לחג. 40 אלף דולר על האחסון כבר הוצאנו. ברור שיהיה ליל סדר, אנחנו לא נוותר על זה. אבל זה אומר שנצטרך לרכוש הכל מחדש, ולהביא את זה איכשהו לפה. עוד מבצע מטורף שלא ברור איך ייעשה". הזוג ליפשיץ מנסים להעלות רעיונות יצירתיים. "זה ממש לא רק אנחנו פה. זה לאלפיים ישראלים שרוצים וצריכים לחגוג את החג כאן".

 

ברוח השיתוף, סימני השאלה על גורלו של ליל הסדר המפורסם, הפכו גם לדאגתם של הורי התינוקות. "באופן סוריאליסטי לחלוטין, גם מכולת האוכל הכשר של חב"ד שעושה את הסדר הכי גדול, מעוכבת בגלל שביתת משרד החוץ הישראלי", מעדכן אותי בדאגה, גיא חנוך-קול. "אני מאחל להם, שמישהו יחליט לתת להם אותה כדי שיהיה לישראלים איפה להיות בחג. ואני מאחל לנו, ההורים, שנוכל לאחל להם חג שמח מישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא חנוך
"יש פה ילדים שצריכים לראות רופא"
צילום: גיא חנוך
"אורח חייהם לא רלוונטי לחיבור האישי". חני ליפשיץ עם התינוקת הפרטית שלה
מומלצים