האבולוציה של הגיבורים: קפטן אמריקה
קפטן אמריקה הוא אולי דמות דמיונית, אך כזאת שפועלת במציאות היסטורית מוכרת מול אויבי העולם החופשי. הנאצים, הקומוניסטים והטרוריסטים המוסלמים - כולם חטפו מגיבור העל הפטריוט בקומיקס, בטלוויזיה ובקולנוע. האויב המעודכן שלו אגב: שרותי הביטחון האמריקנים, ברוח אדוארד סנודן
הוא החטיף לאדולף היטלר, נקם ביפנים, התנגד ליוזף סטלין ואפילו סיכל טרור איסלאמי. נראה שאין גיבור על מעודכן יותר ברוח התקופה מאשר קפטן אמריקה, שנולד כחוד החנית הדמיוני של ארצות הברית במלחמת העולם השניה והיה (כמעט) תמיד שם בשביל להגן עליה מפניה האיומים השונים - לא פעם אפילו מעצמה.
היסטוריה על הנייר
בנובמבר 1939 הצהיר הקונגרס האמריקני על כוונתה של ארצות הברית לשמור על ריחוק ניטרלי מהמלחמה באירופה. רק שנתיים לאחר מכן, בעקבות הפצצת היפנים בפרל הרבור, הכריז הנשיא פרנקלין רוזוולט על הצטרפותה של אמריקה למערכה העולמית. בין לבין, בוואקום המדיני שנוצר, נולד לו גיבור בפסים וכוכבים - קפטן אמריקה שמו. הוא גויס למערכה כבר ב-1940 על ידי ג'ו סיימון וג'ק קירבי - שני יוצרים יהודים-ניו יורקים, שהיו מתוסכלים ממעללי הנאצים, וכן מהעמדה התבוסתנית של וושינגטון. בדצמבר 1940 הם הכריזו מלחמה אישית על אדולף היטלר בשדה הקרב של הקומיקס.
בקומיקס "Captain America #1" קפטן אמריקה בא לעולם בהוראת הנשיא רוזוולט בכבודו ובעצמו, כדי למגר את תא המרגלים הנאצים שפשט במערכות השלטון בארצות הברית ושאיים למוטט אותן מבפנים. בשלב זה, הגיבור נאבק על הבית מפני גורמים עוינים - מעין אזהרה של סיימון וקירבי מפני מה שצפוי לאומה האמריקנית ההססנית. בהמשך, הוא אף הסתנן בשירות ממשלת בריטניה למחנה ריכוז גרמני והתעמת ישירות עם אדולף היטלר והרמן גרינג, שצצו בקומיקס.
במקביל להתפתחויות הפוליטיות הדרמטיות בעולם האמיתי, שהביאו לכניסת ארצות הברית למערכה בדצמבר 1941, עודכנו גם עלילות חוברות קפטן אמריקה. קאפ נשלח לחזית, כדי להילחם כתף אל כתף עם לוחמי הצבא האמריקני בבוץ האירופי. כך, לאורך שנות ה-40, גאתה הפופולריות של גיבור העל הפטריוט, והגיעה ממש לממדים של תעמולת גיוס של הצבא. זאת במיוחד כשמדובר בסיידקיק הצעיר שלו, באקי בארנס, שדמותו נוצרה כדי לאתגר נערים להצטרף למאמץ המלחמתי.
כלוחם אדיר ורב עוצמה המונע מרוח החופש האמריקנית, קפטן אמריקה שימש דמות לחיקוי, אולם יותר מכך - במהלך המלחמה היווה מקור עידוד והשראה לציבור. בימים של אי-ודאות, פחדים וספקות, עלילותיו של קאפ היוו דרך פשוטה ואופטימית להתמודד עם המציאות המורכבת של שדה הקרב: גיבור על אחד מול כל גייסות גרמניה ויפן, והוא יוצא כשידו על העליונה ואפילו מגיע לפיהרר עצמו. אין פלא שעם תום המלחמה, ירדה גם הפופולריות של קפטן אמריקה.
סופר-מארקט של סופר-הירוז - האבולוציה של הגיבורים ב-ynet:
אפשר להגיד שסיימון וקירבי וחברת טיימלי קומיקס (שהפכה בהמשך למארוול) ניזונו מרוחות המלחמה. כשאלו שככו, נשכח גם קפטן אמריקה. הניסיון להשיבו אל מרכז הבמה על רקע המלחמה הקרה לא צלח. הקומוניסטים, מסתבר, לא היוו איום גדול דיו, גם לא גנגסטרים מקומיים, ואפילו לא טרוריסטים איסלמיים בשלב מאוחר יותר.
קפטן אמריקה, כמו האומה שאותה הוא מייצג מצא עצמו במשבר זהות, כפי שאפשר לראות בפרק "Yesterday's Shadows" מ-1982, בו הוא וחבריו היהודים מגיעים לבית כנסת שהושחת. החשד הוא שמדובר כקדימון למצעד נאו-נאצים בלונג איילנד, וכשזה יוצא לדרך מתחילה קטטה בין האנטישמים למתנגדיהם. הקפטן מתערב ומפריד, תוך שהוא מביע הסתייגות מדברי הנאו-נאצים, אך מצהיר כי יש לשמור על חופש הביטוי: "כדי שלא תהיו כמו אלו שאתם מתעבים".
התחייה האמיתית הגיעה במסגרת קבוצת התמיכה של "הנוקמים". כמנהיג מסדר גיבורי העל של מארוול, חזר קפטן אמריקה למרכז הבמה. וגם על המסך - מדובר בשדרוג רציני.
מי הוא קפטן אמריקה?
לפני שהפך ללוחם חסון, היה סטיב רוג'רס נער קטן ממדים וחלשלוש שגדל בניו יורק בעת השפל הכלכלי הגדול בשנות ה-20. אביו האלכוהוליסט מת כשהיה ילד, ואמו חלתה בדלקת ריאות והלכה לעולמה אחרי שסיים את לימודיו בתיכון לאמנויות. למרות מבנה גופו הכחוש, הפגין רוג'רס הצעיר נחישות יוצאת דופן ועירנות לא אופיינית בכל הנוגע למתרחש באירופה בתחילת שנות ה-40. כל זאת יפה וטוב, אולם הוא לא הצליח לעבור את המבחנים הפיזיים של הצבא.
אבל רוג'רס המורעל לא ויתר, והחליט להתנדב לתוכנית סודית בראשות ד"ר אברהם ארסקין, מדען יהודי שיצר נסיוב אשר מפתח שרירים אינסטנט (מעין סופר-סטרואיד), ומגביר את היכולות הפיזיות והן המטליות. הניסוי הצליח, אך המדען מת. ד"ר ארסקין נרצח מיד על ידי אחד מאותם סוכנים נאצים שחדרו לארצות הברית, וגם המתכון לנסיוב האולטימטיבי הושמד. כך הפך רוג'רס לדגימת אדם יחודית וחד פעמית - אמל"ח אנושי רב עוצמה בשירות הצבא האמריקני.
בעקבות מערך הריגול הנאצי הענף לאורכה, רוחבה ועומקה של ארצות הברית, ובגלל אופיו הצנוע של רוג'רס, נשמרה זהותו של קפטן אמריקה בסוד. הוא עטה על עצמו חליפה כחולה, מעוטרת פסים וכוכב, בהשראת הדגל האמריקני, וגם מסיכה. בנוסף, התעשיה הצבאית סיפקה לו אקססוריז תואם בדמות מגן עגול ובלתי שביר כמעט, שהוא כלי רב תכליתי: בולם כל קליע לשם הגנה, ומשמש כפריזבי קטלני לשם התקפה. תוסיפו לזה את תכונות האופי הטבעיות של רוג'רס: הקשיחות, המחויבות, הנכונות להקרבה, והמנהיגות. והנה, למרות הקב"א ההתחלתי הבעייתי, יש לנו לוחם מושלם.
לקפטן אמריקה יש גם תומך לחימה, ושמו ג'יימס (באקי) בארנס, חבר שלו מהטירונות. כמו אח קטן, באקי הנער התלווה לרוג'רס לכל מקום וכך גם מצא את מותו המשוער לקראת תום מלחמת העולם השניה. גורלו של קפטן אמריקה לא היה הרבה יותר טוב. הוא התרסק עם מטוס במי האוקיינוס הארקטי. וגופו השתמר לאורך שנים, עד שחולץ על ידי הנוקמים וחזר לחיים.
בהמשך רוג'רס גילה שגם באקי לא מת כפי שחשב בטעות, אלא נאסף על ידי הקומוניסטים, וחזר עשרות שנים לאחר מכן כגיבור מטעמם תחת הכינוי "חייל החורף". על פי גרסאות אחרות שנוצרו מאז, באקי היה מלכתחילה מרגל עוין, ובאחרות הוא אף החליף את רוג'רס בתפקיד קפטן אמריקה.
מי נגד מי?
מלבד בארנס, שסיפורו עומד במרכז עלילת "קפטן אמריקה: חייל החורף", לקפטן אמריקה היו לא מעט אויבים לאורך הדרך. בתחילה היו אלו היטלר וגרינג, והנבלים המשודרגים שנוצרו בהשראתם. יוהאן שמידט, הלא הוא הרד-סקול (Red Skull), הוא האוברמנטש המאיים מכולם. ברון זמו, וולפגאנג פון סטרוקר, ארנים זולה וברוק ראמלו המשיכו את מורשתו במסגרת ארגון הידרה החתרני. אלכסנדר לוקין היה יריבו מהצד הרוסי של מפת היריבויות הפוליטיות. אחרי ה-11 בספטמבר הצטרף לשורה מכובדת זו גם פייסל אל-טאריק, טרוריסט איסלמי מולו התייצב קאפ.
מאחורי קפטן אמריקה עומדת אומה שלמה - בין אם מדובר בקוראי הקומיקס, או בדמויות פטריוטיות אחרות כמו ג'ק פלאג, Free Spirit, ניק פיורי ואנשי סוכנות S.H.I.E.L.D ובהם שרון קרטר, אחותה של פגי קרטר - מושא אהובתו של רוג'רס. אל רעיונות החירות שהוא וארצות הברית מייצגים, נמשכו גם נטשה "האלמנה השחורה" רומנובה הרוסיה וסמואל "פלקון" ווילסון המעופף. חבריו ביחידת "הפולשים" ("The Invaders"), וכמובן אלו ממסדר הנוקמים.
על המסך
כיאה לנכס התעמולתי שהוא, הגיע ב-1944 קפטן אמריקה למסך הגדול בסדרת סריאלז (סדרת סרטונים קצרים שהוקרנו בבתי הקולנוע), אלא שבמקרה זה הוא אינו נלחם בנאצים או ביפנים, אלא בפושע מתוחכם מבית. אגב, דיק פורסל שגילם את קאפ לקה בלבו והלך לעולמו זמן קצר אחרי יציאת הסריאלז לאקרנים. על פי הערכות הרופאים, התפקיד התובעני שהביא לו תהילה אחרי מותו, היווה עומס גדול מדי על גופו בחייו.
קפטן אמריקה - הסריאלז
אולי זו הסיבה שעברו 35 שנים עד שקפטן אמריקה הופיע שוב על המסך בלייב-אקשן, ואת מעשה הגבורה הזה יש לציין לזכות רב בראון, שעטה על עצמו את המדים האדומים-לבנים-כחולים בשני סרטי טלוויזיה: "קפטן אמריקה" מ-1979 שהוא מעין דרמה לגילוי העצמי של רוג'רס, ולשדרוג התחבורתי שלו עם אופנוע ורכבים מודרנים; ו"Captain America II: Death Too Soon" שנאמן יותר לרוח הקומיקס ובו גיבורנו נאבק בתנועה מהפכנית בראשות גנרל מיגל (בגילומו של כריסטופר לי).
קאונט דוקו, כלומר כריסטופר לי, כגנרל מיגל
בין לבין, השתלב קפטן אמריקה בסדרת האנימציה של מארוול, ובמיוחד באלו שהוקדשו לנוקמים, כמו "The Marvel Super Heroes" מ-1966, בה נקלט על ידי ת'ור, איירון-מן, הצרעה, ובאנט-מן (או בכינויו המעודכן ג'איינט-מן).
ברוך בואך קפטן אמריקה. "The Marvel Super Heroes"
בהמשך צץ לו קפטן אמריקה כאורח בסדרות האנימציה של גיבורים שונים - מספיידרמן, אקס-מן, פנטסטיק פור ועוד. מטבע הדברים הוא היה אורח קבוע בסדרות של הנוקמים. אולם באופן די מפתיע הוא לא זכה לסדרה משלו, מלבד זו שהוקדשה למאבקו באויבו הנאצי רד-סקול בשנות ה-60.
הסדרה "קפטן אמריקה" מ-1966. הכירו את הגולגולת האדומה
אם האמריקנים לא מוכנים להפוך את הסמל הפטריוטי האולטימטיבי שלהם לנכס קולנועי, יש ישראלים שיעשו זאת בשבילם. חיים סבן ביקש להחיות אותו ב-1990 כסדרת אנימציה המוקדשת לגיבור האמריקני, אולם פשיטת הרגל של מארוול ביטלה את הפרויקט והותירה אותנו עם פרומו שלא הבשיל לדבר:
אם לא בטלוויזיה, אז בקולנוע. מנחם גולן ויורם גלובוס הצליחו לשים ידיהם על הזכויות ליצירת סרט בדמות קפטן אמריקה וייעדו לו תקציב של 40 מיליון דולר. אלא שאז הגיעו צרות כלכליות, והשניים נפרדו. גולן יצא לבדו להרפתקה בסט הצילומים ביוגוסלביה עם תקציב של פחות משישה מיליון דולר. הבמאי ארתור פיון הופקד על הפרויקט. ארנולד שוורצנגר ודולף לונדגרן הוזכרו כמועמדים לתפקיד הראשי (למרות היותם אירופים בכלל) וגם ואל קילמר, אולם בסופו של דבר לוהק מאט סלינג'ר האלמוני, שהיה מוכר בעיקר כבנו של הסופר ג'יי.די סלינג'ר.
התסריט הופקד בידי סטיבן טולקין (שלא קשור להוא מההוביט) והוא מגולל את הפשרתו של רוג'רס וחזרתו למדי קפטן אמריקה כדי להכריע אחת ולתמיד את הרד-סקאל, שפה הוא בכלל איטלקי. בכלל, הביוגרפיה "הרשמית" של רוג'רס שונתה לבלי הכר, עד כדי כך שגם המעריצים האדוקים לא התלהבו. אולפני פוקס-המאה ה-21 שנרתמו להפקה, הורידו פרופיל. ומהפרויקט השאפתני נותר רק סרט טראש שיצא לצפייה ביתית ב-1992.
כמו קפטן אמריקה, הדמות שלו חולצה מההקפאה על ידי אנשי מארוול. עשר שנים אחרי שהתחילו לפנטז על סרט מושקע, והסדירו מחלוקת מול ג'ו סיימון בבית המשפט, יצאו המפיקים אבי ארד וקווין פייג לדרך, ובסיוע אולפני פרמאונט, נסללה הדרך גם ל"קפטן אמריקה: הנוקם הראשון", אותו ביים ג'ו ג'ונסטון. כריס אוואנס החסון נבחר כדי לגלם את רוג'רס - לפני ואחרי הניסוי בגופו (מה שדרש לא מעט אפקטים כדי להפחית את מאסת הגוף שלו כרוג'רס השחיף). העלילה התרכזה באימוניו במחנה לי בניו יורק, במאבקו המלחמתי בבוץ האירופי, ובמאבקו האישי מול הרד-סקול, בגילומו של הוגו וויבינג.
בתום הסרט הראשון שעלה כ-130 מיליון דולר והניב כ-370.5 מיליון דולר בכל העולם, קפטן אמריקה קופא בים הארקטי. שנים לאחר מכן הוא נמצא ומופשר ומאומץ על ידי ניק פיורי (סמואל ל. ג'קסון) ואולפני דיסני שצרפו אותו לנוקמים. כך השתלב אוואנס בשובר הקופות של ג'וס ווידון "הנוקמים", לצד רוברט דאוני ג'וניור (איירון-מן), כריס המסוורת' (ת'ור), מארק רופאלו (הענק הירוק) וסקרלט ג'והנסון (האלמנה השחורה). ההצלחה הגדולה סללה את הדרך לסרט ההמשך.
ואכן, בשבוע שעבר יצא "קפטן אמריקה: חייל החורף" שביימו האחים ג'ו ואנתוני רוסו בתקציב של 170 מיליון דולר. וויבינג, סטנלי טוצ'י וטומי לי ג'ונס שהופיעו בסרט הראשון נותרו במאה ה-20. אוואנס שרד וחבר לג'והנסון וג'קסון מכריו, וכן לאנתוני מקי (פלקון), רוברט רדפורד, וגם סבסטיאן סטן שחזר כבאקי בארנס - הפעם בדמות המתנקש הרוסי "חייל החורף". ברוח התקופה ואדוארד סנודן, הסרט חתרני יותר, וחשדני כלפי מערכות הביטחון האמריקניות. עם צאתו שבר את שיאי חודש אפריל עם 96.5 מיליון דולר בסוף השבוע, וגרף עד כה כבר יותר מ-300 מיליון דולר בכל העולם.
כל אלה סוללים את דרכו של הקפטן למרכז הבמה של הקולנוע האמריקני, עם קורטוב של ביקורת על האומה אותה הוא מייצג -
משהו שסרטי מארוול אינם משופעים בו. אלמנט זה אולי יתמסמס בהופעה שלו ב"הנוקמים 2: העידן של אולטרון" שייצג בעוד שנה, אבל יחזור כנראה ובגדול בסרט השלישי שיוקדש לו בבימויים של האחים רוסו ב-2016.
דבר המומחה: קורד סקוט
"הוא לא גיבור העל הלאומי הראשון בספרי קומיקס, אבל קפטן אמריקה עדיין משמש כארכיטיפ של פטריוטיות ושל רגשות לאומיים בקומיקס. המקור שלו, שצץ רגע לפני מלחמת העולם השנייה כשארצות הברית הביתה שמרה על ניטרליות, היה דרך לשכנע אנשים להילחם על מה שראוי להיאבק עליו. באופן אירוני, המראה שלו היה דומה לזה של אויביו: שיער בלונדיני ועיניים כחולות. ועדיין, הדמות נוצרה על ידי שני יוצרים יהודים.
"האויבים המקוריים של קפטן אמריקה היו גרמנים, יפנים וגורמים עבריינים בארצות הברית. אחרי המלחמה, הפוקוס עבר לקומוניסטים ולפושעים, ובהמשך הוא התייצב מול ארגוני פשע וקבוצות טרור אפלות שמבקשות להשתלט על העולם. מה שמעניין הוא שבן לוויתו באקי בארנס קם לתחייה ככוח מנוגד לקאפ. בקומיקס המקורי הוא היה אמור לעודד גיוס בקרב צעירים, אך בתור חייל החורף, הוא מייצג צד אפל של המדינה: אכזרי, וחותר לעבר אלו שמפקפקים בסמכות".
ד"ר קורד סקוט הוא מומחה להיסטוריה של התרבות האמריקנית ומחבר הספר "Comics and Conflict "