אחיי החרדים, השנה נעמוד בצפירה
"כשאנחנו החרדים לא מתייחדים עם הכאב הלאומי בשעת הצפירה, בעמידת דום לזכר הנופלים - אנחנו אומרים, כביכול: לא אכפת לנו. נכון שבספרי ההלכות ובעולם המושגים המסורתיים שלנו, לא מופיעה עמידה בצפירה, אבל עלינו לכבד את החיים, את משפחות הנופלים, ולהגיד להם תודה"
אל אחיי החרדים
לפני שנה, ביום השואה, נזדמנתי ליפו. כשהגיעה שעת הצפירה יצאתי מרכבי ונעמדתי יחד עם כל הסובבים אותי לצד הרכב, והתייחדתי עם חורבן יהדות אירופה ורבים מבני משפחתי בתוכם. לראשונה בחיי, עמדתי בצפירה במקום ציבורי ודמעתי.
<< לעוד חדשות ועדכונים - היכנסו לדף הפייסבוק של ערוץ היהדות >>
בעודי מכונסת בתוך עצמי ומתייחדת בכאב, צעדו כמה בני מיעוטים לאורך הרחוב בצורה מופגנת. חשתי עלבון צורב בהליכתם, וראיתי בה מעין התרסה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- "נייעס": המירוץ למרן - פרק ההדחה
- מצעד ההתנדבות: המקומות הכי מבוקשים לשירות לאומי
- כך גנבה היהדות את העברית, הארמית והיידיש/
אסתר שקלים
פתאום הרגשתי את מה שתמיד רק הבנתי: כשאנחנו החרדים לא מתייחדים עם הכאב הלאומי בשעת הצפירה, בעמידת דום לזכר הנופלים - אנחנו אומרים, כביכול: לא אכפת לנו.
כבדו את משפחות הנופלים
נכון שבספרי ההלכות ובעולם המושגים המסורתיים שלנו, לא מופיעה עמידה בצפירה,
ונכון שאנו מאמינים כי אמירת פרקי תהלים או לימוד משניות, הם משמעותיים לאין ערוך מעמידת דום.
אבל לא פחות מההלכה הכתובה, חונכנו על "ועשית הטוב והישר בעיניי השם", כשהכרת הטוב והרגישות לזולת הן הלכות חיים בסיסיות. נסו לעמוד שישים שניות ולהתייחד עם אסון עמנו ביום השואה, ועם זכר הנופלים ביום הזיכרון - ותרגישו שאתם חלק מעם אחד שחולק גורל אחד.
מעבר להתייחדות הלאומית, עלינו לכבד את החיים; את משפחות הנופלים שהקריבו את מיטב בניהם ובנותיהם למען ביטחוננו. אנחנו חייבים לנופלים ולבני משפחותיהם תודה על כל פסיעה ופסיעה שאנו צועדים בבטחה על אדמתנו בארץ ישראל.
אם הם מבקשים מאיתנו לכבד את יקיריהם בדקת דומייה, יש לנו את הזכות לסרב? אם הם רואים באי השותפות הלאומית הזאת זלזול ביקיריהם, ניקח על מצפוננו את הכאב שנגרם להם?
לפחות להגיד להם תודה חרישית
אחיי ואחיותיי, גדלתי במוסדות חרדיים, ילדי מתחנכים בהם, ואני בשר מבשרה של הקהילה
החרדית שיקרה מאד לליבי. גדלתי גם אני על המיתוסים שנטעו בי חוסר משמעות בעמידת דום בשעת הצפירה.
צר לי שנאלצתי לחוות כאב אישי ביום השואה ברחובה של יפו העתיקה, כדי להבין את עומק תחושת הכאב הנובעת מחוסר כבוד לערכיו של האחר. בואו ננסה לפתוח את ליבנו, להכיל את השונה, ולחלוק איתו רגעים לאומיים טעונים. אם לא לעילוי נשמות הנופלים, אז לפחות כדי לומר להם תודה חרישית.
- הכותבת היא מנהלת מרכז "עדי" לנערות בבני ברק, פעילה חברתית בקהילה החרדית.