תפו"א למדורה: החקלאים הוזילו. והרשתות?
לקראת ל"ג בעומר, החקלאים הורידו את מחירי תפוחי האדמה בשל שפע של יבול, אבל לא כל הרשתות מוכרות תפוחי אדמה בזול. כמה אנחנו אמורים לשלם על תפוח אדמה לקראת המדורה? לרוב, פחות מ-4-3 שקלים. מי שמוכר ב-8-7 שקלים מרוויח על חשבוננו
בימים רביעי וחמישי השבוע (14 ו-15 במאי), חקלאים מכרו תפוח אדמה לבן בתפזורת סוג א' בשווקים הסיטונאים, ב-2.2 שקלים לק"ג. בשבוע שעבר, המחיר הממוצע של תפוח אדמה לבן בתפזורת עמד על 2.75 שקלים, כך שלקראת ל"ג בעומר החקלאים הורידו מחירים. לא רק זה, אלא שתפוח אדמה לבן זול השנה גם לעומת השנה שעברה ב-15%, משום שנמכר בתקופה המקבילה אשתקד ב-3.25 שקלים לק"ג.
- הסטודנטים בספיר מצטרפים למחאת הפלפלים
- קנינו פחות לקראת פסח: הירידה במכירות ברשתות המזון נמשכת
- פסח: סל החג הוזל אך רוב המוצרים בסופר התייקרו
רשתות השיווק קונות לרוב במחירים נמוכים מאלה, מפני שהן רוכשות תוצרת חקלאית ישירות מהחקלאי ולא מהשווקים הסיטונאיים. אם תפוח אדמה לבן בתפזורת עלה להן השבוע מחיר ממוצע של 2.2 שקלים לק"ג ומטה (חקלאים מספרים שמכרו לרשתות גם בפחות מ-2 שקלים לק"ג), בכמה הן אמורות למכור תפוחי אדמה לצרכן?
אז כמה צרכן צריך לשלם על תפוח אדמה?
לפי נשיא התאחדות האיכרים דובי אמיתי, מרווח השיווק ברשתות אמור לעמוד על 50% ממחיר המכירה של החקלאי. "כך עולה מעבודות כלכליות שנעשו ב-OECD", הוא טוען, "כך קורה במדינות שמטילות רגולציה על רווחי הרשתות בפירות וירקות וכך נוהגות גם רשתות בעולם, שמגדירות באופן וולנטרי את המרווח שלהן על תוצרת חקלאית - 45%-50%.
"אם במדינת ישראל מרווחי השיווק לא יעלו על 50%, הדרישה לפירות וירקות תעלה והצרכן גם יקבל סחורה ראוייה. אנחנו בהתאחדות פועלים בשורה של צעדים לצמצום פערי התיווך. במשרד האוצר שוקלים להכניס פיקוח אם המצב לא ישתנה".
ומהצד השני, מה דעתך על מכירה במחירי הפסד לקראת החג?
"זה לא נכון ולא ראוי. כי אנחנו מכירים את העורמה בשיווק: מחיר של מוצר אחד מורידים מתחת לעלות הקנייה ובמוצר שני דופקים את הצרכן ולכן זה לא נכון לעשות את זה ולכן אני לא מעודד מחירי הפסד עבור קידום מכירות. המומחה הגדול לשיטה הזאת זה רמי לוי, שמוכר לעיתים קרובות ירקות ופירות במחירי הפסד, אבל אפשר לראות שהרווח הגולמי והתפעולי שלו עדיין גבוהים".
תפו"א לבן בתפזורת: לא לשלם יותר מ-3.75 שקלים
אם נלך לפי השיטה הזאת - מרווח שיווק של 50% - רשתות השיווק אמורות למכור ק"ג תפוחי אדמה לבנים בתפזורת, שעולים להן 2.2 שקלים ומטה לק"ג במקסימום 3.75 שקלים. חלקן הורידו את המחיר לפחות מכך - מבצעים לקראת ל"ג בעומר. במרי לוי מוכרים תפו"א ב-1.8 שקלים ובמגה בול ב-2.70-2.90 שקלים. לעומת זאת במגה בעיר מצאנו תפוח אדמה בתפזורת ביותר מ-5 שקלים.
כמה לשלם על תפוח אדמה אדום ותפוחי אדמה ארוזים?
השנה, החקלאים מוכרים בזול יחסית גם תפוח אדמה אדום בתפזורת: המחיר ירד ב-23.3% מ-4.5 שקלים לק"ג ל-3.45 שקלים לק"ג בשבוע שעבר וירד עוד יותר השבוע: אתמול ושלשום המחיר הסיטונאי של תפו"א אדום בתפזורת עמד על 3.2 שקלים לק"ג. חקלאים סיפרו ל-ynet שרשתות קונות את המוצר גם ב-3 שקלים ומטה. מכאן שצרכנים צריכים לשלם על תפוח אדמה אדום בתפזורת לא יותר מ-4.8 שקלים.
ומה לגבי תפוחי אדמה ארוזים? תפוח אדמה לבן ארוז נמכר בשווקים הסיטונאיים ב-3 שקלים לק"ג ב-14 וב-15 במאי. גם פה החקלאים הורידו מחירים לקראת ל"ג בעומר: בשבוע שעבר המוצר נמכר ב-3.75 שקלים לק"ג. חקלאים סיפרו ל-ynet שיש רשתות שקונות תפוח אדמה ארוז בפחות מ-3 שקלים לק"ג. כמה צריך הצרכן לשלם על תפוח אדמה בסופר או אצל הירקן? לא יותר מ-4.5 שקלים.
גם בתפוח אדמה אדום ארוז החקלאים הורידו מחירים: ביומיים האחרונים, הם מכרו אותו ב-3.80 שקלים לק"ג, ירידת מחיר לעומת השבוע שעבר, אז נמכר ב-4.40 שקלים לק"ג. חקלאים סיפרו ל-ynet שיש רשתות שקונות תפוח אדמה אדום ארוז בכ-3.5 שקלים לק"ג. עקב כך, המחיר לצרכן אמור לעמוד על 5.5-5.25 שקלים ומטה.
וכמה כדאי לשלם על בטטה ותירס למדורה? בטטה: פחות מ-8 שקלים לק"ג ותירס - פחות מ-4 שקלים.
"החקלאים הוזילו תפו"א כי יש עודף"
"תפוחי האדמה זולים השנה והמחירים יישארו נמוכים לפחות שנה, כי יש עודף של תפוחי אדמה", הסביר ל-ynet אברהם ארליך, מנהל ענף ירקות מועצת הצמחים.
"כיוון שבשנה שעברה, החקלאים הצליחו למכור באירופה את כל הכמות שתכננו למכור ואף מעבר לכך, נוצר איזון טוב בין הביקוש וההיצע בשוק המקומי, הצרכן נהנה ממחירים סבירים והחקלאי נהנה ממחירים סבירים. הם גידלו בין 7,000 ל-9,000 דונם יותר והגדילו את הייצור כך שהשנה יש 40 אלף טון תפוחי אדמה יותר מהשנה שעברה.
השנה קשה למכור את התוצרת באירופה כי לא חסר להם. רק ברוסיה יש ביקושים טובים. לכן זו עונה שיש בה עודף ושוק מגיב בירידות מחירים.
כמה אתה ממליץ לצרכנים לשלם על תפוחי אדמה?
"פחות מ-4 שקלים ללבן, וכ-5 שקלים לאדום, זה משקף את התמורה לחקלאי, שהיא נמוכה השנה. המחירים ברשתות לקראת החג אמורים לרדת ל-3.5 שקלים ומטה. עד מרס 2015 המחירים יהיו ממוצעים מינוס".