הרב הראשי: "אין לרופא רשות להמית"
זעם גורף בצמרת הרבנית עם אישור הצעת חוק "המתת חסד": הרב הראשי, דוד לאו, קבע כי "לרופא ניתן תפקיד לרפא, וכשאינו יכול לרפא - אין לו רשות להמית". הרב דוד סתיו: "זו הצעה שעלולה להוביל להתאבדויות". פורום רבני "חותם" בראשות הרב יעקב אריאל: "הריגת אדם תהפוך לנורמה רצויה"
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"לרופא ניתן תפקיד לרפא, וכשאינו יכול לרפא - אין לו רשות להמית", פסק הרב הראשי האשכנזי. "מותר לתת משככי כאבים גם אם בהצטברותם תתקרב שעת המוות - אך לא להמית".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- "חינוך מחדש" לחרדים? גם לחברה הישראלית/ ד"ר חיים זיכרמן
- הרבנות: אין השגחת כשרות ב"אסף הרופא"
האבולוציה הדתית של הפחד ממדע/
טלי פרקש
גם ארגון רבני "צהר" פרסם חוות דעת הלכתית השוללת מכל וכל את הצעת החוק, ויו"ר הארגון, הרב דוד סתיו, אמר כי "אין הרבה נושאים שבהם העמדה ההלכתית היא אחידה, חד-משמעית ומקובלת על פוסקי דורנו כולם, כמו ההתנגדות הבלתי מסויגת לסיוע לאדם להמית את עצמו בדרך דומה לזו המוצעת בחוק זה".
הרב סתיו: הצעה שעלולה להוביל להתאבדויות
הרבנים מנו שורה של היבטים הלכתיים וערכיים בסוגיה. "האיסור להתאבד הוא איסור חמור, הדומה לאיסור רצח אדם אחר", נכתב במסמך,
והובהר כי לעניין זה יש דין אחד לאדם בריא או לחולה הנוטה למות, ואין הבחנה בין פעולה "עדינה" כנטילת כדור לפעולה אלימה - "חומרת שניהם שווה".
"הצעת חוק זו פוגעת בערך קדושת החיים כערך עליון", מתריע הרב סתיו. "קביעת מדד לערך החיים עלולה להכשיר את הקרקע ליצירת מדדים נוספים". עוד כתב: "הצעת חוק זו עלולה להוביל להתאבדויות במצבי מצוקה שונים ומגוונים. קיים חשש שבני המשפחה או אנשי הצוות הרפואי יפעילו לחץ סמוי או גלוי, על חולים סופניים שיבחרו במוות 'בכבוד' כדי להקל על הנותרים בחיים".
"תפקיד הרופא הוגדר מאז ומעולם להציל חיים ולשפר את אורכם ואיכותם בלבד", הוסיף רבה של העיר שהם. "מתן זכות לרופאים לרשום מרשם מסיים חיים, משנה את הדימוי של הרופאים בעיניי עצמם ובעיניי החברה, ועלול לגרום להשלכות מרחיקות לכת על תפקיד הרופאים ועל האמון בהם".
"הידרדרות מוסרית במדרון חלקלק"
גם בפורום "חותם", המאגד בתוכו שורה ארוכה של מכונים תורניים, גינו את החוק. בהודעה שפרסם הארגון, בראשות הרב יעקב אריאל, רב העיר רמת גן ומבכירי הציונות הדתית - נטען כי חוק המתת חסד הוא למעשה "סיוע להתאבדות", והתריעו כי "במצב זה הריגת אדם תהפוך לנורמה רצויה".
בנייר עמדה שפרסם "חותם" לקראת הדיון בהצעה בוועדת השרים לחקיקה, נכתב: "זהו חוק אשר יכול להוות סכנה גדולה לציבור, ולכן חובה
על חברי הכנסת למנוע מצב של הידרדרות מוסרית במדרון חלקלק ואינסופי".
"מבחינה הלכתית מדובר בנושא רגיש ומורכב, הנדון בזהירות הראויה על ידי הפוסקים", אמרו הרבנים, וקראו תחילה לדון במשמעויות האתיות שיש לקידום ההצעה, נוכח מה שהם מגדירים "סכנות לציבור שאליהן עלולים להיגרר בעקבות הצעת חוק זו".
הרב ד"ר מרדכי הלפרין, מומחה לרפואה והלכה ראש "מכון שלזינגר", החבר בפורום, הוסיף: "אם מקובלת עלינו הנחת היסוד שחייו של אדם פתוחים לדיון האם הם כדאיים ואם לאו, הזכות לחיים כבר איננה מוסכמה ברורה, ונוצר כביכול דיון לגיטימי אודות היכן מותר להפסיק חייו של אדם".
לדבריו, אם לא נעמוד על קדושת החיים, לעולם אפשר יהיה לבוא ולהזיז את הגבול יותר ויותר. "החוק יביא, בסופו של דבר, להפסקת חייהם של אנשים ש'אינם מתאימים לנו'. כל רופא יעשה דין לעצמו, והריגת אדם תהפוך לנורמה רצויה".
עוד טוענים בפורום "חותם", כי בארצות שבהן עבר חוק דומה, אכן נפוצה תופעה שבה "רופאים עושים דין לעצמם ומקלים יותר ויותר את הקריטריון להרג". הם סיכמו כי "לרופא ניתנה האפשרות לרפא חולים, אך לא ניתנה בשום אופן הרשות לקצר אותם", וקראו לחברי הכנסת "לעצור את ההידרדרות המוסרית הזאת בטרם יהיה מאוחר מידי".
"יהדות התורה": "וידוא הריגה לזהות היהודית של הממשלה"
ב"יהדות התורה" - זעם על מה שמכנים "אובדן דרך מוחלט", וחברי הכנסת החרדים לא בוחלים במילים קשות. ח"כ יעקב ליצמן, לשעבר סגן שר הבריאות, אמר כי ״מדינת ישראל הפכה היום את הרצח להליך חוקי ומקובל". לדבריו, "מדובר באיבוד ערכי של הממשלה שאישרה פגיעה בקדושת החיים, שהינה ערך עליון בעם היהודי בכל הדורות״.
ח"כ יעקב אשר ("יהדות התורה") תקף אף הוא את הצעת החוק, ואמר כי "הגיע הזמן לעשות המתת חסד לממשלה הרעה הזו". לדבריו, "ממשלת ישראל חצתה היום עוד גבול, וממשיכה את מלחמתה בקודשי ישראל על ידי פגיעה בערך קדושת החיים".
גם ח"כ אורי מקלב ("יהדות התורה") הביע זעזוע: "ממשלת ישראל בהרכבה הנוכחי השילה מעצמה כל סממנים ערכיים, ואישור הצעת החוק הינה איבוד הזהות היהודית הבסיסית". לדבירו, "זהו וידוא הריגה לזהות היהודית של ממשלת ישראל. הממשלה הנוכחית פוגעת בכל חלקה טובה ביהדות - החל בלימוד התורה, והמשך בדברים הבסיסיים ביותר, בפגיעה בקדושת החיים".
הצעת חוק "מוות במרשם רופא" של ח"כ עפר שלח ("יש עתיד"), קובעת כי חולה המוגדר "נוטה למות" על פי החוק הקיים, יוכל לקבל מרשם לסם מרדים במינון ממית מבלי שהרופא יישא באחריות פלילית לנתינתו. החוק עבר ברוב של שמונה תומכים, שני מתנגדים ונמנעת אחת.
החוק יחול על חולה המוגדר כ"נוטה למות", ואינו אוסר על אדם הרוצה להתאבד, אך סיוע במעשה כזה, גם מצד בן משפחה, יחשב כעבירה פלילית.