סקר: כמה אנחנו מוכנים לשלם עבור דירה?
סקר חדש שבחן את נכונות הישראלים לרכוש דירה, מגלה כי כל משפחה שביעית מתכננת לקנות דירה במהלך 3 החודשים הקרובים. על פי הממצאים, הישראלים מוכנים לשלם על דירת 4 חדרים סטנדרטית כ-1.35 מיליון שקלים - זינוק של 41% לעומת המחיר שהיו מוכנים לשלם לפני 5 שנים
רוכשי הדירות סבורים שהמחירים לא יירדו - אבל ממשיכים לחפש דירות לקנייה. כך עולה מהסקר החצי-שנתי שערכה חברת פרסום אזימוט, המתמחה, בין השאר, בייעוץ אסטרטגי ליזמי נדל"ן. הסקר, שהגיע לידי ynet, נערך בקרב מדגם ארצי מייצג של 500 איש בחודש יוני האחרון. על פי הממצאים, חל זינוק של כ-50% בכוונות הנסקרים לרכוש דירה בזמן הקרוב, לעומת דצמבר 2013. למעשה, מהסקר עולה כי כל משפחה שביעית מתכננת לרכוש דירה במהלך 3 החודשים הקרובים.
- מ' השיכון: ירידה של 18% ברכישת דירות
- ירידה של 45% בביקוש לדירות חדשות
- רוכשי הדירות על הגדר ושכר הדירה מזנק
על פי הממצאים, כ-13% מהנשאלים ציינו בחודש שעבר כי הם נמצאים בתהליך של חיפוש דירה או שוקלים לחפש, לעומת 8% בלבד בדצמבר 2013. שכיחות מחפשי דירה חדשה מקבלן נשארה באותו יחס: 52% השיבו כי הם מחפשים דירה חדשה לקנייה בסוף השנה שעברה, מול 52% ביוני 2014. לעומת זאת, בשוק הדירות מיד השנייה ירדה השכיחות מ-84% בסוף 2013 ל-77% ביוני השנה.
"התוצאות הללו מצביעות, ככל הנראה, על השפעת חוק מע"מ אפס, המאלצת חלק מהקהל להתמקד בשוק הדירות החדשות שעליהן מתקיימת ההטבה", מנסה להסביר את המגמה בני קרת, מנכ"ל אזימוט, בשיחה עם ynet.
רוכשי הדירות מוכנים לשלם יותר
עוד עולה מממצאי הסקר כי ב-5 השנים האחרונות חלה עלייה של 41% במחיר הממוצע שאותו מוכן הציבור לשלם עבור דירה. כך, הנתון היציב בסקר החדש, המסכם את מחצית 2014, מצביע על כך שהישראלים מוכנים לשלם 1.352 מיליון שקלים בממוצע עבור דירת 4 חדרים סטנדרטית בשטח של 100 מ"ר.
אמנם מדובר במחיר הנמוך ב-27 אלף שקל פחות אל מול הנתון מלפני חצי שנה, שעמד על 1.379 מיליון שקלים (ירידה של 2%); אך בהשוואה לסקר שבוצע בדצמבר 2008 נרשמה קפיצה של 41% במחיר הממוצע שהציבור היה מוכן לשלם עבור דירה - ועמד על 810,227 אלף שקלים. כלומר, 542 אלף שקל פחות מהמחיר שמוכן הציבור לשלם כיום.
"נתוני הסקר מוכיחים שהציבור הישראלי הפנים כי מחירי הדירות בשוק הנדל"ן לא יירדו", אומר קרת, "הפער שנוצר ב-5 השנים האחרונות מלמד אותנו שהציבור למד את השוק - הרוכשים מודעים ליכולת שלהם ומחפשים דירות לפי הצרכים האמיתיים שלהם, תוך פשרה על דברים מסוימים כמו מיקום או גודל דירה, כדי לעמוד במחירי הדירות הגבוהים יותר".
עוד עולה מהסקר כי 39% מהנשאלים המחפשים דירה ציינו שהם מוכנים לשלם 1-1.5 מיליון שקלים לעומת 25% בלבד בסקר הקודם שהיו מוכנים לשלם מחיר כזה עבור דירה. לדברי קרת, הגידול מוסבר בכך שהנשאלים מתייחסים לחוק מע"מ אפס שחל על דירות חדשות. 12% מהנשאלים השיבו כי הם מוכנים לשלם מעל שני מיליון שקל עבור דירה, לעומת 14% בסקר הקודם; ו-36% ציינו שהם מחפשים דירה שתעלה להם עד מיליון שקל, לעומת 30% לפני כשנה.
מעדיפים דירות יותר קטנות
באשר לגודל הדירות, מנתוני הסקר עולה כי נמשכת מגמה של העדפת דירות קטנות יותר. ביוני 2014 נרשמה עלייה 44% בביקוש לדירות 4 חדרים לעומת דצמבר 2013 - מ-35.5% לפני חצי שנה ל-51.1% כיום. בנוסף, נרשם קיטון בביקוש לדירות 3 חדרים - 21.4% מקרב מחפשי הדירות התעניינו ב-3 חדרים ביוני 2014, לעומת 31.9% בדצמבר 2013 - ירידה של כ-33%.
מחפשי דירות 5 חדרים, על פי הסקר הנוכחי, עומדים על 19.6% מהנשאלים מול 21.9% בדצמבר 2013 - ירידה לא מהותית. הסקר אף מתאפיין במגמת יציבות בכל הנוגע לביקוש לדירות קטנות בנות שני חדרים ודירות גדולות בנות 6 חדרים.
"השינוי בתמהיל ביקושים לדירות על פי גדלים, נובע גם מירידה במספר המשקיעים הספקולטיביים בנדל"ן בשל מיסוי והגבלות שונות שהוטלו עליהם בשנה האחרונה; לצד עלייה במספר המשקיעים החדשים - הורים שרוכשים דירה לצורך הבטחת עתיד ילדיהם ורווקים שקונים דירה להשקעה בשל דחיית גיל הנישואין", מסביר קרת.
לדבריו, "יש לזכור כי שוק הנדל"ן למגורים הוא שוק המגיב יותר באיטיות מענפים קמעונאים אחרים. לכן פעמים רבות יש תחושה שהכותרות אינן תואמות את המציאות. בפועל, חשוב להבין שלוקח זמן לייצר דירה - החל מהתכנון, דרך השיווק ועד הבנייה והאכלוס שלה. בדרך, יכול המחיר להשתנות כמה פעמים בשל מגמות השוק, שהן איטיות יותר ממה שהכוונות התפיסתיות של הרוכשים מייצגות".