70% מהקבלנים בת"א: מחירי הדיור יעלו
משאל של ארגון הקבלנים בת"א-בת ים מצא כי 41% מהקבלנים צופים שתוכניות הממשלה כמו מחיר מטרה ומע"מ אפס לא ישפיעו על שוק הנדל"ן. כמחצית סבורים שהפתרון למצוקת הדיור הוא הוזלה של קרקעות המדינה. למרות התחזית הפסימית לגבי יוקר הדיור, מחקר של חברת אלדר קובע: רוכשי הדירות מוכנים להוסיף עוד 100 אלף שקל למחיר הדירה - עבור ממ"ד
כ-70% מהקבלנים בישראל צופים עלייה של 5% במחירי הדירות בארץ במהלך השנה הקרובה, ורואים במשרד האוצר כאחראי העיקר למשבר הנדל"ן. כך עולה ממשאל חדש שערך ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב-יפו-בת ים אשר פורסם היום (א'). המשאל נערך בקרב חברי הארגון לסיכום ענף הנדל"ן במחצית הראשונה של 2014. הוא בחן את דעת ציבור הקבלנים בנוגע לשינויים שמנסה הממשלה להחיל על ענף הנדל"ן, לצד שאלות כלליות על מצב השוק והצפי להמשך השנה הקרובה בענף.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- הרצליה: בעלי קרקע יפוצו ב-15 מיליון דולר
- קונים דירה חדשה? תתכוננו לליקויי הבנייה
- ועדת הפנים אישרה הקמת מוסד תכנוני חדש
- סטודנטים יגורו עם קשישים ב-250 ש' בחודש
על פי הממצאים, כ-41% מהקבלנים צופים שתוכניות הממשלה השונות, בהן מחיר המטרה, הטבת מע"מ אפס ותוכניות נוספות, לא ישפיעו כלל על הציבור הרחב, למרות הרצון של שר האוצר להוביל לשינוי. אחד הנתונים הבולטים שעלו במשאל מראה כי למרות ניסיונות שרי האוצר והשיכון לפתור את מצוקת הדיור, התוכניות נתפסות בקרב הקבלנים כלא מספקות.
עוד העלו תוצאות המשאל כי למרות שקושי במימון פרויקטים (אשראי בנקאי) מהווה מכשול מרכזי עמו מתמודדים קבלנים רבים, אף לא אחד מהם בחר בבנק ישראל כגורם עיקרי מאחורי משבר הנדל"ן. 10% סברו כי האשמה מוטלת על משרד הבינוי והשיכון, והרשויות המקומיות נחשבו כגורם עיקרי למשבר בקרב יותר מחמישית מהנשאלים.
המשאל אף בדק מה לדעת הקבלנים יכול להוות פתרון מיידי למצוקת הדיור, ולשאלה זו השיבו כ-43% מהקבלנים שהפתרון המרכזי הוא הפרטה והוזלה של קרקעות מצד המדינה. כ-33% מהם טענו שדווקא הצורך בהאצה של ההליכים הבירוקרטיים, תהליכי הבנייה וקבלת היתרים, הוא שיכול לסייע למצב. כ-19% ציינו את הרחבת פרויקטים של התחדשות עירונית כפתרון מיידי, ורק5% הצביעו על הגדלת כוח האדם המיומן לבנייה - כפתרון מיידי למצוקת הדיור.
בהמשך ציינו הקבלנים כי התוכנית היעילה ביותר שעלתה לסדר היום כדי להתמודד עם משבר ענף הנדל"ן היא תוכנית מחיר מטרה. קרוב למחצית (48%) מהמשיבים ציינו זאת, בעוד שרק 24% הצביעו על תוכנית מע"מ אפס כתוכנית משמעותית. כ-14% סברו שדווקא תוכניות הממשלה להגדלת מספר העובדים הזרים בענף ל-15 אלף איש היא היעילה ביותר, ואחוז דומה תמך בהצעת החוק להגבלת שכר הדירה ברחבי הארץ.
יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים, אבנר לוי, התייחס לנתונים ואמר כי "נתוני המשאל מצביעים על המציאות שבה חיים הקבלנים, הפוגעת בציבור הרחב ובמעמד הביניים, נוכח הצפי לעליית מחירים. על הממשלה לפעול לפישוט וקיצור הליכי הבנייה ולקיצור הבירוקרטיה הסבוכה והסחבת הארוכה בוועדות התכנון והבנייה, כדי לעזור לציבור הקבלנים לבצע את עבודתם כהלכה, ובכך לסייע לקידום התהליכים בשוק הנדל"ן כך שיובילו לפתרון מצוקת הדיור".
מחקר: 70% מוכנים לשלם עבור ממ"ד
מחקר נוסף שפורסם היום, מצביע על כך שכ-70% מתושבי מדינת ישראל מוכנים לשלם כיום עבור ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) תוספת של 100 אלף שקל בעת קניית דירה. על פי המחקר, שנערך על ידי מכון פאנלס עבור חברת שיווק הנדל"ן אלדר, באזור הדרום 75.7% היו מוכנים לשלם תוספת של עד 100 אלף שקל לרכישת דירה עם ממ"ד. באזור הצפון מדובר על 83% ובמרכז הארץ על 66.4%.
מהנתונים עולה כי במידה שהיו מציעים לנשאלים שתי דירות זהות - האחת עם ממ"ד והשנייה בלי ממ"ד, 74% היו מוכנים לשלם תוספת עבור דירה עם ממ"ד. מתוכם, 69.5% היו מוכנים לשלם תוספת של עד 100 אלף שקל. המחקר נערך בשבוע שעבר, בזמן ימי מבצע "צוק איתן", בקרב 505 איש בגילאי 28 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית.
לדברי רוני כהן, מנכ"ל אלדר, "בניגוד למבצע 'עמוד ענן' או למלחמת לבנון השנייה, כיום גם אזור המרכז נכנס למפת היישובים החשופים לירי טילים. התוצאה היא יותר מודעות ורצון להתגורר בדירה עם ממ"ד. אני מעריך שבשל המבצע בעזה וחוק המע"מ, יותר רוכשי דירות יעדיפו לרכוש דירה חדשה".
מהמחקר עולה עוד כי דווקא תושבים המתגוררים בבית עם ממ"ד, מעריכים את המרחב המוגן הרבה יותר מאשר תושבים המתגוררים בדירות ישנות ללא מרחב מוגן. על פי פילוח של משתתפי המחקר, 76% מהנשאלים שמתגוררים בבית עם ממ"ד השיבו כי הם מוכנים לשלם תוספת של עד 100 אלף שקל על דירה עם ממ"ד; לעומת 65.8% מהנשאלים שמתגוררים בדירה ללא ממ"ד. מפילוח האוכלוסייה שמתגוררת בדירות ללא ממ"ד עולה כי 66% מהם משתכרים מתחת לממוצע.
עוד עולה מהמחקר כי בתל-אביב, רק 25% מהנשאלים מתגוררים בבית עם ממ"ד. במרכז הארץ מדובר על 51%, בצפון על 42% ובאזור הדרום הסובל בעשור האחרון מירי רקטות רק 61% מהנשאלים מתגוררים בבית עם ממ"ד.
לדברי כהן, "תל-אביב מאופיינת בעיקר בבנייה ישנה ולכן זה לא מפתיע שרוב התושבים מתגוררים בדירות ללא ממ"ד. הפתיע אותנו שרק 60% מתושבי הדרום מתגוררים בדירה עם ממ"ד. המדינה הייתה חייבת לספק פתרונות ליישובים הסובלים מירי רקטות לעתים קרובות בעשור האחרון".