שתף קטע נבחר
 

השתחררת מצו 8? אין לך הגנה כלכלית

רוצים חופש אחרי 3 שבועות במילואים? אחרי 30 יום אתם חשופים לפיטורים כמו כל שאר העובדים והמשך העסקתכם תלוי ברצונו הטוב של המעסיק. מדוע אין חוק מסודר שמיטיב עם מי שגויס ואיפה ניתן לקבל מידע על מלוא הזכויות לחיילי מילואים? כל מה שמילואימניק שהשתתף בצוק איתן צריך לדעת

"רשות המסים מודיעה כי המגויסים בצו 8 יקבלו דחייה בתשלום המע"מ". נשמע לכם מוכר? זהו המצב של המילואמינקים בישראל. רשויות במדינה מודיעות כי החליטו "מטוב ליבן" או כתוצאה מהתייעצות עם צה"ל לבוא לקראת המילואימניקים שנקראו לשדה הקרב.

 

לפיד: "נספוג את 'צוק איתן', לא נעלה מסים"

בנט חתם: פיצויים בדרום לא רק לעובדי מדינה

הבורסה יציבה בזמן לחימה? זה בלוף

 

קיבלת צו 8? אין לך "כיפת ברזל כלכלית"

אולי זה נשמע מפתיע, אך ממשלות ישראל, משמאל ומימין, נותרות די אדישות בכל הנוגע לזכויות חיילי המילואים. למעט הקלה חלקית בתשלומי המשכנתא והגנה מפני צ'קים חוזרים, אין לאזרחים שגויסו בצו חירום הגנה כלכלית בעת שירותם ומיד עם חזרתם לאזרחות.

 

לא מעט הצעות חוק ותקנות בנושא זה עלו במרוצת השנים, אך כנראה בשל העלויות הכרוכות בכך, אף ממשלה לא הסכימה לאמץ אותן הלכה למעשה כחוק.

 

אז כאמור, חוק - לא קיים, אך מעת לעת תוקנו תקנות זמניות. כך אושרו בשבוע השלישי לצוק איתן תקנות (הוראה זמנית) הקובעות כי מי שגוייס בצו חירום בתקופת המבצע ובשבועיים שאחריו וחזר לו צ'ק מסיבה של חוסר כיסוי - הדבר לא יכלל במכסת הצ'קים החוזרים (על פי החוק, אדם או תאגיד שבחשבון הבנק שלו סורבו 10 צ'קים מסיבת חוסר כיסוי בתוך שנה אחת, יוטלו על החשבון מגבלות שונות).

 

חיילי מילואים ב"צוק איתן" (צילום: אורי היימליך) (צילום: אורי היימליך)
חיילי מילואים ב"צוק איתן"(צילום: אורי היימליך)

 

במשרד המשפטים הבטיחו כבר לפני שנתיים שיחלו בהליכי חקיקה שיהפכו את התקנות האלו לקבועות בחוק עבור חיילי מילואים בצווי חירום. התקנות אף הועברו למשרד האוצר להשלמת הליך החקיקה. אולם בינתיים, הצעת החוק עדיין תקועה.

 

מעבר לנושא הצ'קים החוזרים. אין התייחסות בתקנה לשלל ההתחייבויות והפרוצדורות הכלכליות הנוספות שחיילי המילואים נדרשים להתמודד עימם, לרבות מסים, הוצאה לפועל, ביטוח והתחייבויות לבנקים.

 

חוק מקיף מהסוג הזה, שנועד לתת הגנה כלכלית רחבה לאזרחים שנקראו לגיוס בצו חירום כבר קיים והוא נקרא "חוק הארכת מועדים". החוק מאפשר דחיית התחייבויותיהם של אנשי המילואים, עד חודש לאחר תום תקופת שירותם בחירום. חוק זה הוחל לראשונה במלחמת לבנון השניה ורק לאחר לחצים כבדים ולתקופה מוגבלת בלבד. מקרי גיוס המוניים רבים אירעו ב-40 השנים האחרונות, אלא שמקבלי ההחלטות חששו מהמשמעויות הכלכליות הנעוצות במהלך, למשק ולמדינה, ומצאו דרכים להתחמק מיישומו.

 

בעבר הוצעו כמה נוסחים "רכים" יותר של החוק - עקרון שאומר שלא מדובר ב"שמיטת חובות" כללית או פטור מתשלום כלשהו, אלא בדחייה בת כמה שבועות. ההיגיון הבריא אומר כי מי שנקרא במפתיע לשירות מילואים, לא יצטרך להסתדר בכוחות עצמו מול טרדות פיננסיות בעת שירותו.

 

לאחרונה, גובשה שוב, ביוזמת העמותה למען משרתי המילואים הצעת חוק דומה, מעודנת יותר. ההצעה הזו הונחה על שולחן הכנסת בתחילת החודש שעבר, היא עלתה אף לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה , אך בשלב זה נדחתה ב-60 יום.

 

עמותות המילואים עושות מאמצים כדי לקדם את החוק ולנסות להחילו על המלחמה שכבר הסתיימה בינתיים."יזמנו הצעת חוק 'לייט' שההשלכות הכלכליות שלה מתונות יותר", אומר ל ynet אל"מ (במיל') אבי סייג, יו"ר העמותה למען משרתי המילואים. "כמו בכל אירוע ביטחוני בו מגוייסים חיילי המילואים בצווי חירום, גם הפעם אנו דורשים מהממשלה לקדם ולהפעיל מיידית את התיקון לחוק שניסחנו. לצערנו, ממשלות ישראל יודעות לחבק את המשרתים בזמן חירום ומיד למחרת, משאירות מילואימניקים חסרי אונים עד לפעם הבאה. מנהיגות אחראית תדע להגן על כוח המגן של המדינה בזמן אמת וגם לאחר חזרתו מהמשימה אשר הוטלה עליו והתייצב לבצעה".

  

איזה חוק מסדיר את זכויות המילואימניקים?

גורם צבאי בכיר הסביר כי החוק המסדיר את ההתנהלות מול חיילי המילואים הוא חוק המילואים שחוקק בשנת 2008. חוק זה מעגן בין היתר את זכויות חיילי המילואים הן במצב חרום והן בשגרה. אגף כוח האדם בצה"ל פרסם באתר הרשמי של חיילי המילואים אגרת ובה פירוט הזכויות המגיעות למגוייסי מבצע "צוק איתן" וכן תשלום מקדמות לעצמאים, סטודנטים ומובטלים.

 

למרות הסדר שמנהיג אגף כוח האדם בצה"ל בעניין זכויות חיילי המילואים במבצע "צוק איתן", נראה כי עדיין מילואימניקים שלקחו חלק במבצע האחרון מרגישים מקופחים. פניה שהגיע ל-ynet מאיש מילואים הדגישה את התחום האפור של התגמולים לחיילי המילואים. בפניה טוען המילואימניק כי גוייס בצו 8 למשך 29 יום ולא קיבל חופשה לאחר מכן. "האם לא מגיע לנו לנוח יום-יומיים אחרי שעזבנו הכל והתייצבנו לחודש ימים?", הוא שאל.

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

בבדיקה עם אגף כוח אדם בצה"ל הוסבר כי מבחינת ימי החופשה לחיילי גדודי המילואים הנוהל הוא כזה: על 7-14 ימי מילואים מקבל החייל 24 שעות חופשה. על 15-21 ימי מילואים מקבל החייל 28 שעות חופשה, וכאשר שירות המילואים עולה על 22 יום הזכאות היא ל-72 שעות חופשה שניתנות לפיצול.

 

בצבא מספרים כי למרות הלחימה מרבית החיילים יצאו לחופשות. אלו שלא ניצלו את החופשה המגיעה להם - מקבלים את ימי החופש שלא ניצלו כימי חופשה בתום תקופת המילואים .

 

בנוסף, עם תום השירות במסגרת צו 8, ניתנות לחיילי הגדודים 48 שעות להתארגנות שתכליתן היא סגירת משימות, שיחות עם המפקדים, מפגשים חברתיים וחזרה לכשירות. בפועל חלון זה מנותב בחלקו למנוחה ביתית, אך הדבר נתון לשיקולם של מפקדי הגדודים.

 

בדיקת פנייתו של חייל המילואים, העלתה כי החופשה ניתנה לחייל במהלך ימי המילואים, כך שלאחר שסיים את השירות לא נותרו לו ימי חופשה לניצול. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים