חרם באירופה וקשיי ייצוא לעזה: המנגו הוזל
בכמה מדינות באירופה מחרימים מנגו ישראלי ומחירו בשווקים הסיטונאיים צנח ל-6-4 שקלים לק"ג לעומת 8.5 שקלים לק"ג בשנה שעברה. "היתה עונה ברוכת יבולים ואנחנו עדיין מקווים לייצא 20 אלף טון לאירופה. תכננו גם לייצא 15% לעזה, אך המתקנים של המשווקים שלנו שם ניזוקו. גם ייצוא של 10% לירדן ומדינות המפרץ נעצר"
שמתם לב שיש לאחרונה שפע של מנגו ברשתות ומחירו לצרכן ירד ל-10-6 שקלים לק"ג? באחת הרשתות מוכרים גם מנגו ארוז באריזה בצורת לב בכמה מיקומים בסניף כולל ליד הקופה - העיקר שתקנו. על גבי האריזה הזאת, מתוצרת הארץ, יש כיתובים בצרפתית ובאנגלית, אבל לא בעברית.
מסתבר שמחירי המנגו בירידה, בגלל האטה בייצוא בשל המלחמה ובגלל החרמה של תוצרת ישראלית. המנגו הארוז באריזה הלבבית, זה מנגו שמיועד היה לייצוא לאירופה ונשאר בארץ. זה רע לחקלאים, אבל טוב לצרכנים: אפשר לקנות מנגו בזול, רק שימו לב שהרשתות לא מוכרות לכם מנגו במחיר "הישן" שלו.
המחיר במגמת ירידה: 28% יותר נמוך מהשנה שעברה
כבר לפני שבועיים, אפשר היה לראות מגמה של ירידת מחירים. בשבוע שבין 27 ל-31 ביולי, מחיר ק"ג מנגו מיה בשווקים הסיטונאיים עמד על 7.15 שקלים לק"ג לעומת 8.5 שקלים לק"ג בתקופה המקבילה בשנה שעברה. ביום ה' האחרון, 7 באוגוסט, ק"ג מנגו מיה כבר נמכר ב-6.50 שקלים לק"ג בממוצע בשווקים הסיטונאיים, לעומת 9-8 שקלים לק"ג ביום המקביל בשנה שעברה – ירידת מחיר של 28%.
היום, יום א', 10 באוגוסט, המחיר הסיטונאי של מנגו מיה לא השתנה במיוחד, אבל אפשר גם למצוא מנגו מזן היידן סוג א' שנמכר בשווקים הסיטונאיים במחיר ממוצע של 5.60 שקלים לק"ג לעומת 6.40 שקלים לק"ג בשנה שעברה ומנגו טומי נמכר ב-4 שקלים לק"ג בלבד, מחיר סיטונאי ממוצע.
לא רוצים מנגו ישראלי בצפון אירופה. העזתים רוצים אך לא יכולים
"היתה עונת ברוכת יבולים במנגו ואנחנו מעריכים שיש יבול של כ-45 אלף טון השנה", מסביר מגדל המנגו ראובן דור ממושב רמות, שמשמש יו"ר שולחן מנגו במועצת הצמחים. "ייעדנו 40% לאירופה: 20 אלף טון אמורים לצאת לייצוא למערב ומזרח אירופה ומדינות הים התיכון. תכננו להוציא 15% מהייבול לעזה -10% תוצרת לירדן ולמדינות המפרץ.
"לעזה, מן הסתם לא יוצא כמעט פרי חוץ מטיפטופים. יש לנו גם בעיה קשה עם הסוחרים המצוינים שעובדים איתנו שנים רבות, אנחנו סומכים עליהם והם עלינו - כל המתקנים שלהם נשרפו, אין להם לא מתקני קירור ולא לוגיסטיקה. הם רוצים אך לא יכולים. העזתים מאוד אוהבים מנגו. מנגו ובננות. הייצוא לירדן ולמדינות המפרץ נעצר בשל תירוץ של מזיק שנכנס לארץ. רק שהמזיק הזה לא פוגע במנגו, אז הסיבות פוליטיות.
"וחמור מכך, גם באירופה החלו החרמות - לא רוצים תוצרת ישראל. בעיקר בצפון אירופה: נורבגיה, שבדיה ושוויץ ובמספר רשתות במערב אירופה, בעיקר באנגליה. אני מקווה שזה ייעצר בכך ושנגיע ל-20 אלף טון בכל זאת".
מתי מסתיימת עונת הייצוא?
"זן המאיה נגמר תוך 10 ימים. אחריו מגיעים זנים מצוינים, חלקם פיתוח ישראלי, שעונתם יותר מאוחרת ואנחנו מקווים שהם יעשו את העבודה בייצואמסוף אוגוסט עד אמצע אוקטובר. כרגע השפע והירידה בייצור יוצרים היצע גדול מאוד בשוק המקומי והמחיר עכשיו מאוד אטרקטיבי לקונים, אך לא לחקלאים".
האם ירי הרקטות לעבר ישראל פגע בגידולים?
"אין הרבה מנגו בדרום. יש גידול לא גדול בחבל הבשור, באשכול, קיבוץ ניר יצחק, בין היתר. רוב המנגו מגודל בצפון: עמק המעיינות בשיפולי הגלבוע. ראש פינה, עמק הירדן, דרום הגולן. הפגיעה היא בשל הירידה בייצוא. יש בר פה ושם מטעים שלא קוטפים בהם את הפרי כי זה לא משתלם. החקלאי לא יצליח להחזיר את ההשקעה שלו".
צרכנים: אל תשלמו יותר מ-9 שקלים לק"ג
סיבה נוספת לבעיית המחירים של החקלאים, היא החורף היבש. "בשנה שעברה היה ייבול הרבה יותר נמוך - 10,000 טון פחות, אבל היתה עונה טובה לחקלאים: הייצוא הסתכם ב-15 אלף טון. הפריסה השיווקית היתה מאוד מאוד נוחה – הזמנים פרחו אחד אחרי השני", מסביר דור. "השנה היה חורף יבש וחם אז המנגו פרח מוקדם. הרבה זנים הניבו פרי באותו זמן והפריסה הרבה פחות טובה.
כשהמחירים יורדים, לא תמיד הצרכנים רואים את זה בסופר. כמה צרכן צריך לשלם על מנגו בימים אלה?
"פרי יפה עולה בין 4 ל-5 שקלים מחיר סיטונאי. ברשתות המחיר מגיע ל-10 או 7-8 שקלים, תלוי איפה. הירקנים מוכרים מנגו מיה יפה במחיר שנע בין 8 ל-10 שקלים לק"ג. הרווח כמובן לא מגיע למגדל".
גם אבוקדו הוזל
לצד המנגו, גם אבוקדו מזן ריד הוזל מאוד לאחרונה. היום הוא נמכר ב-18 שקל לק"ג בשווקים הסיטונאיים, לעומת 43 שקל לק"ג בשנה שעברה. פער של 58%. הפער הזה היה קיים גם לפני שבועיים.
"הסיבה לכך היא שהיתה כמות גדולה מאוד של אבוקדו. שפע רב של ייבול. המחיר נמוך אלה אבוקדו מקירור. תוך שבועיים, תיפתח עונת אבוקדו מסוג גליל וכדאי לחכות. הכי טוב להתחיל לאכול אבוקדו מסוף ספטמבר והלאה. אז כל אבוקדו בונבוניירה".
אטילה שומפלבי וניר (שוקו) כהן השתתפו בהכנת הידיעה