סקר: רווחיות הקבלנים נפגעה בתחילת 2014
מצד אחד, רווחיות הקבלנים נפגעה במחצית הראשונה של השנה; מצד שני, הם אופטימיים ודווקא צופים גידול בענף. סקר של חברת המידע העסקי Bdi לרגל הכנס השנתי של ארגון קבלני ת"א-בת ים שייפתח מחר, מעלה ממצאים מעניינים על מצב הקבלנים בישראל - בימים שבהם תושבי המדינה ממתינים לאישור צעדי הממשלה להוזלת הדירות. ומה הם חושבים על הצעדים הללו?
בעוד כשבועיים צפויה כנסת ישראל לאשר את חוק מע"מ אפס , שאמור להוזיל משמעותית את הדירות, אולם נראה כי הקבלנים חוששים מהמהלך. סקר חדש שערכה חברת המידע העסקי BdiCoface מעלה כי 96% מהם אינם מאמינים שמדיניות הממשלה תוביל לירידה במחירי הדיור. את הדברים האלה הם אומרים על רקע הנתון של Bdi, לפיו רווחיות הקבלנים במחצית הראשונה של השנה נפגעה ועמדה על 14% בלבד, לעומת 20% בתקופה המקבילה ב-2013.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- "ב"ש בירת ההזדמנויות, לא ההתייקרויות"
- אושר: עיר חדשה למגזר הערבי בצפון הארץ
- קבינט הדיור: עוד אלפי דירות בהליך מזורז
- משרד השיכון: דירה בב"ש תעלה 700 אלף ש'
הסקר נערך לקראת כינוס הנדל"ן השנתי ה-17 במספר של של ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים שייפתח מחר (ד') באילת, בקרב כ-100 מנהלים בחברות בנייה בישראל. בסקר שנערך בשנה שעברה התקבלה תוצאה דומה, אז ענו 94% מהמשיבים כי הם אינם מאמינים שמדיניות הממשלה תוביל לירידת מחירים; אולם ב-2011 ענו 50% מהמשיבים כי מדיניות הממשלה תוביל לירידת מחירי הדיור.
בהתאם לכך, הרוב המוחלט של הנשאלים בסקר (69%) צופה כי מחירי הדיור יעלו ב-2015 - זאת חרף ההצהרות ההולכות ונישנות של שרי הממשלה כי המחירים יירדו במהלך השנה הבאה. בסקר בשנה שעברה צפו 54% מהקבלנים עלייה במחירי הדיור, ובסקר שנערך ב-2012 צפו 40% מהנשאלים עליית מחירים. ב-2011 היה שיעור המשיבים הצופים עליית מחירים הנמוך ביותר – 14% בלבד.
עוד עולה ממצאי הסקר כי 69% מחברות הבנייה צופות גידול בפעילותן בשנת 2015, זאת לעומת 61% בשנה שעברה ו-56% לפני שנתיים. האופטימיות של הקבלנים בסקר מתבטאת גם בצפי לגידול בענף כולו: 63% מהנשאלים ענו כי הם צופים גידול בענף, כמעט כפול משיעור העונים בסקר שנערך לפני שנה ושנתיים.
קל יותר לגייס מימון
בנוגע ליכולת לגייס אשראי לענף הנדל"ן, ענו 30% מהנשאלים כי היכולת להשיג מימון עלתה, או עלתה מאוד. מדובר על עלייה חדה לעומת 13% מהנשאלים שענו תשובה דומה בשנה שעברה, אך עדיין מדובר בפחות משליש מחברות הנדל"ן, כאשר מרביתן אינן סבורות שהיכולת לגייס אשראי עלתה.
בנוגע לעלויות המימון עולה כי אלו הוזלו משמעותית. 34% מהנשאלים בסקר ציינו כי הם נהנו מירידה בעלויות המימון, והריבית הממוצעת בסקר על הלוואות בקרב הנשאלים בסקר עמדה על 0.68% בלבד. בשנה שעברה עמדה הריבית בקרב הנשאלים בסקר על 1.39%, ולפני שנתיים היא עמדה על 2.35%. בסקר שנערך ב-2011 עמדה הריבית על 2.88%.
בתשובה לשאלה האם חל שינוי בהיקף הפעילות של החברה או הענף כולו, ענו 48% מהנשאלים כי הענף נותר ללא שינוי, ו-43% השיבו כי פעילות החברה נותרה ללא שינוי. עם זאת, 49% מהנשאלים ענו כי החברה שלהם רשמה גידול בפעילות ב-2014, אך רק 26% מהנשאלים ענו כי הענף כולו גדל ב-2014.
מנתוני היחסים הפיננסיים בקרב קבלני הבניין הגדולים (מנתוני המחצית הראשונה של 2014) עולה כי הרווחיות הגולמית שלהם נפגעה ועמדה על 14.8% בלבד, לעומת רווחיות גולמית של 20.2% בתקופה המקבילה ב-2013. שיעור הרווח התפעולי מסך ההכנסות נפגע גם הוא ועמד במחצית הראשונה על 9.3%, לעומת 11.6% במחצית המקבילה ב-2013.
בנוגע למוסר התשלומים בענף הבנייה, מהסקר עולה כי השנה הוא הלך והתירדר, כאשר מספר ימי האשראי בפועל בענף עומד כיום על 108, לעומת 98 ימי אשראי במשק כולו.
"שנים מטלטלות לענף הבנייה"
תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת BdiCoface שערכה את הסקר, ציינה כי "ענף הבנייה נמצא באחת השנים המטלטלות ביותר שלו מזה תקופה ארוכה. מתחילת השנה הוא סובל מחוסר ודאות קשה, שנוצרה כתוצאה ממדיניות לא ברורה של הממשלה".
לדבריה, "במצב כזה, וכאשר רבים מרוכשי הדירות נמצאים עדיין על הגדר, התוצאות של המדיניות הזו כבר ניכרות ביחסים הפיננסיים של החברות בענף. אחרי חודשים רבים של חוסר ודאות בנוגע לחוק המע"מ, אנחנו רואים בסקר חוסר אמון מוחלט של הענף במדיניות הממשלה, והיכולת שלה להשפיע על מחירי הדיור בטווח הנראה לעין".
אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בתל-אביב-יפו-בת ים, התייחס לחוסר האמון של הקבלנים בצעדי הממשלה ואמר כי לשיטתו, "נתוני הסקר מהווים תמונת מצב לא רק של אוכלוסיית הקבלנים, אלא משקפים תחושה כללית של רוב ציבור האזרחים במדינת ישראל. נראה כי חברות הבנייה כבר מזמן הפסיקו לחשוב שהממשלה פועלת כדי לפתור את מצוקת הדיור בצורה רצינית".
אבי זיתוני, מנכ"ל ובעלי חברת א. זיתוני, התייחס לנתונים לפיהם הקבלנים צופים גידול בענף. לדבריו, "אנו צפויים להגדיל את הפעילות שלנו בענף בשנה הקרובה, על רקע הביקושים הכבושים שנעצרו בגלל מע"מ אפס. תוכנית מע"מ אפס לא גרמה לקיפאון רק בקרב הזוגות הצעירים בדירות עד 1.6 מיליון שקלים, אלא גם בקרב משפרי דיור - ואני מעריך שברגע שהתוכנית תעבור ייווצרו ביקושים גבוהים לדירות מכל הסוגים". זיתוני אומר את הדברים על רקע עסקת הקומבינציה עליה חתם רק באחרונה עם היזמים משה ויגאל גינדי, לרכישת מגרש עליו יוקמו כ-106 דירות יוקרה בהרצליה בסמוך למרכז הבינתחומי - עסקה שיכולה להעיד על המצב בענף.