שתף קטע נבחר

 

משחקי הפסטידוס

הוא פנים מוכרות על המסך של כל ילד חובש כיפה, ואין הפקת חנוכה ששלמה בלעדיו. אסי צובל, כוכב המחזמר "שבט אחים" המיועד למגזר, מאמין שהציבור הדתי לא יכול לצרוך את מה שמציע העולם החילוני. "יש צורך אמיתי ליצירה של תרבות אלטרנטיבית", הוא אומר - ומאמין שעוד תראו אותו גם בהפקות חילוניות

ביציאה מאחת ההופעות הראשונות של המחזמר "שבט אחים", הסתובב הכוכב הראשי, אסי צובל, בחניון - בחיפוש אחר טרמפ לביתו שבאפרת. לא משנה עד כמה אתה כוכב-המגזר, בחברה הדתית אין באמת "סלבס". ככה זה, כשאתה בבית הכנסת - אתה אחד מהמניין.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

וצובל הוא סלב. אם מדד הפופולאריות של ידוענים הוא השתתפות בפסטיגל – הרי שמדובר ב"מלך הילדים" הבלתי מעורער בגזרה, עם נוכחות ראשית בכל הפקת חנוכה שווה. בשנה שעברה זה היה ב"שומר הסיפורים", והשנה הוא עושה את זה עם הפסטיגל של הדתיים: "שבט אחים".

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

צובל (35) גדל בקריות, בנעוריו שימש כתב בטלוויזיה הקהילתית, ואחרי ושירות צבאי כמ"כ בנח"ל במסגרת ישיבת ההסדר שילה - למד משחק בבית הספר של תיאטרון "אספקלריא", ובהמשך - בימוי והפקה ב"מעלה". ב-2007 דרך כוכבו במגזר הדתי לאחר שהפך לחצי מהצמד "אסי וטוביה (ופולקע)" בערוץ "מאיר", עם טוביה רוזנפלד.

 

לומדים לשלם על תרבות

גם השנה מספקת הבמה המגזרית מענה למשפחות דתיות שרוצות בידור בסטנדרטים הלכתיים, שעונים על דרישות השולחן ערוך. זה אומר מסר חינוכי וקאסט גברי למהדרין. וכשהאלטרנטיבה היא הפסטיגל - מסתבר שהדתיים מוכנים לשלם. "כרטיס למחזמר עולה כיום כ-30% יותר מאשר לפני שלוש שנים", אומר צובל, "אבל הציבור הדתי פשוט לא יכול לצרוך את מה שמציע העולם החילוני, יש צורך אמיתי במגזר ליצירה של תרבות אלטרנטיבית".

 

 

את "שבט אחים" כתב אסף אשתר, והאחראי על הבימוי והמוזיקה הוא ירון כפכפי, מי שחתום על שלל להיטים "חילוניים" ובהם

"פיטר פן", חסמב"ה, "שלושת המוסקטרים" ועוד. על הכוריאוגרפיה - קלוד דדיה שכבר שנים מלהטט בין העולם הדתי לחילוני.

 

הציבור הדתי רוצה מסר; שגם הצגת ילדים לא תהיה בידור חופשי (מחינוך), ועלילת "שבט אחים" (שמשתתפים בה גם אבישי שטרית, גל בן ארצי, ויאיר מוסל) מספקת את הסחורה: אחים שרבים ביניהם – ולאחר מסע משותף מגיעים לקטרזיס של אחדות. "אנשים דתיים בתוך עמם הם יושבים", אומר צובל. "הם רואים - ומשווים. גם הם רוצים הצגות ברמה גבוהה".

 

צובל אומר כי אט-אט (וזה באמת תהליך איטי) מבינים במגזר שעל תרבות צריך לשלם. "כרטיס למחזמר עולה כיום כ-30% יותר מאשר לפני שלוש שנים, אבל במקביל אנחנו גם דורשים יותר מעצמנו. כשהתחלתי ואנשים היו מזמינים אצלי הופעות, הם היו אומרים לי בהפתעה: 'אתה לוקח יותר מפי-שניים מתיאטרון אחר'. זה היה נכון, כי הבאתי משהו ברמה אחרת, ואני שמח שהמגמה בציבור היא שאיפה כלפי מעלה. זה דבר שכולם מרוויחים ממנו: גם אנחנו האמנים, וגם הקהל".

 

אי אפשר להתעלם מהעובדה שהקהל הדתי מביא לכל הופעה הרבה יותר ילדים. איך זה מסתדר עם מחירי כרטיסים גבוהים?

 

"המחיר גבוה, אבל אני חי בתחושה שהיום הצורך בתרבות הוא צורך קיומי ממש. אנשים זקוקים לזה. לא אשתמש במילים גבוהות כמו 'חזון הגאולה של הרב קוק הוא ליצור תרבות', אבל הציבור הדתי היום פשוט לא יכול לצרוך את כל מה שמציע העולם החילוני, ויש צורך אמיתי במגזר ליצירה של תרבות אלטרנטיבית. זו הרגשה חיובית של חלוציות, אבל כל שנה מספר ההצגות עולה - וגם הרמה שלהן".

 

לא עוד תוכנית דתית לילדים

אחרי שמונה שנים ארוכות שבהן היה צובל בעיקר החצי של "אסי וטוביה", הוא יצא לפני שלושה חודשים לדרך חדשה כמנחה תוכנית הבוקר לילדים של ערוץ 20, לצידן של דון לני גבאי ולירן כוהנר. למרות שבאופן רשמי מדובר בתוכנית של ערוץ המסורת, המרחק מ"אסי וטוביה" עצום: לא עוד תוכנית דתית לילדים, ולא עוד צוות המורכב מחובשי כיפות בלבד (עם דגש על כיפות): צובל מנחה את התוכנית לצד שתי נשים, רחמנא לצלן, הרחוקות משהו מקיום מצוות. וכאשר אחת מהן נוגעת בו באקראי, התגובה המבודחת הקבועה שלו היא "תיזהרי שהקב"ה לא יפיל עלייך פסנתר".

 

"תיזהרי שהקב"ה לא יפיל עלייך פסנתר". עם דון לני גבאי, באולפן הילדים של ערוץ 20 (צילום: ערוץ 20) (צילום: ערוץ 20)
"תיזהרי שהקב"ה לא יפיל עלייך פסנתר". עם דון לני גבאי, באולפן הילדים של ערוץ 20(צילום: ערוץ 20)

 

"אני רוצה לפסוח על שני הסעיפים", הוא מודה בחיוך, "מצד אחד, להיות אמן מגזרי, כי אני מכיר ואוהב את הקהל, יוצר בשבילו

וממשיך לענות על הצרכים המיוחדים שלו – ומצד שני, אני לא רוצה להישאר רק שם. אני רוצה להרחיב את קהל היעד".

 

אבל אתה מוגבל מכיוון שלא תסכים להופיע בסרט בלי כיפה, למשל, כמו חלק מהשחקנים שחזרו בתשובה.

 

"אני תמיד אהיה אמן דתי. אני לא רוצה ולא מעוניין להוריד כיפה. הזהות שלי היא של אדם דתי. אבל אני לא מרגיש מוגבל, אני מרגיש שזה בידול בצד החיובי. אני חושב שאני יכול להביא למסך דברים שאחרים לא יכולים להביא דווקא בגלל הרקע שלהם, ולכן אני בטוח שיראו אותי גם בהפקות חילוניות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 20
"רוצה לפסוח על שני הסעיפים". אסי צובל
צילום: ערוץ 20
מומלצים