שתף קטע נבחר

 

גל חקיקה? רק 5% מחוקי הכנסת ה-19 עסקו בדת ומדינה

בקדנציה החולפת הושלם הליך החקיקה של 237 הצעות חוק - אך רק 12 מתוכן בעניינים דתיים. המצטיינות: סיעות "התנועה" ו"יש עתיד". הרחק מאחור: "הליכוד" ו"ישראל ביתנו". דו"ח מכון "על משמר הכנסת" טוען כי בחקיקה "שומרה המגמה לחזק את המונופול האורתודוקסי על שירותי הדת"

המפלגות החרדיות הודרו מהממשלה, ורבנים מכל החוגים זעמו על מבול של חוקים דורסניים נגד התורה. אבל סיכום עבודת הכנסת ה-19 מגלה כי רק 5% מהחוקים שאושרו בה ו-3% מהדיונים בוועדות, עסקו בסוגיות של דת ומדינה. סיעות "התנועה" ו"יש עתיד" בלטו בטיפול שהעניקו לנושא – "ישראל ביתנו" ו"הליכוד" פחות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

בדו"ח המעקב שפרסם מכון "על משמר הכנסת" נמצא כי בקדנציה החולפת הושלם הליך החקיקה של 237 הצעות חוק בסך הכל - ורק 12 מתוכן היו בעניינים דתיים. גם שיעור ההצלחה לא מרשים: 160 הצעות הנוגעות ליחסי דת ומדינה הונחו על שולחן הכנסת. ה-12 שאושרו, מהוות 7.5% בלבד.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו: 

  • רבני אירופה נגד האיסלאם הקיצוני: "סכנה כמו הנאציזם" 
  •  

    התנועה המסורתית המפעילה את המכון, מייצגת את הזרם הקונסרבטיבי, ומטבע הדברים הדו"ח מתאר "תחושה קשה של החמצה". עורכיו מציינים כי השיח הדתי הליברלי בלט כבר במערכת הבחירות 2013, והרכב הקואליציה עורר תקוות ל"שינוי היסטורי" – אך איכזב.

     

    רק 160 מתוך 2,921 הצעות החוק עסקו בנושאים דתיים (5.5%), ו-50 מ-759 שרדו לפחות עד הקריאה הטרומית (6.7%). זאת ועוד, רק 117 מ-3,972 הדיונים שהתקיימו בוועדות השונות, נגעו בשאלת היחסים בין דת ומדינה (3%).

     

    "המחוקק שימר את המונופול האורתודוקסי"

    כשהמחוקק בכל זאת טיפל בנושאים אלה, מדווח "על משמר הכנסת" על תמונה "עגמומית במיוחד", שכן היה זה בדרך כלל

    "בטפל ולא בעיקר". עורכי המחקר טוענים כי הח"כים הציעו פתרונות לבעיות שוליים בלי כוונה לתקן בעיות מן השורש, מתוך מגמה לשמר ואף לחזק את המונופול האורתודוכסי על שירותי הדת - כמו איסור על רבנים לגבות תשלום על עריכת טקסי נישואין, קביעת רגולטור על גובה האגרות השונות ברבנות, תקצוב מועצות דתיות והארכת כהונת הרבנים הראשיים.

     

    "על התייחסות לזרמים, ביטול המונופול וחשיבה מחודשת על הסטטוס קוו – אין כלל על מה לדבר", נכתב בדו"ח. "הייתה תזוזה קטנטנה קדימה, כולה במסגרת האורתודוקסיה, והיא אינה פורצת דרך".

     

    עם זאת, מציינים לשבח בתנועה המסורתית שני חוקים בעלי משמעות – הארכת שעון הקיץ והבטחת הייצוג הנשי בוועדה למינוי דיינים.

     

    "חוק הגיוס" אושר, אך לא ברור אם הועיל

    הנושא המרכזי שבו נדונו חוקים במליאת הכנסת בסוגיות דת ומדינה, היה הרבנות הראשית (קרוב ל-20 הצבעות) – הרבה יותר מאישות, מיהו יהודי, כשרות, שבת, זכויות להט"ב, שוויון בנטל, אימוץ, קבורה, חינוך ואחרים (פחות מחמש הצבעות לכל אחד).

     

    סיעת "התנועה", הקטנה ביותר בקואליציה, בלטה במיוחד בפעילותה בנושאי דת ומדינה. כל אחד מחבריה חתם על 18 הצעות חוק בנושא בממוצע, ונכח ב-12 דיוני ועדות. גולת הכותרת שלה הייתה "חוק הגיור", שלבסוף אושר רק כהחלטת ממשלה, אך בדרך גרמה לכמה משברים בממשלה בזכות התעקשות היוזם, ח"כ אלעזר שטרן, ויו"ר המפלגה, ח"כ ציפי לבני, לקדם את ההצעה.

     

    "יש עתיד" במקום השני עם 11 חתימות ו-7.6 דיונים בוועדות לח"כ בממוצע. "חוק הגיוס" שקידמה אושר, והוא אחד הבולטים שהשלימה הממשלה, אך השאלה האם קידם או הרחיק את השוויון בנטל עדיין שנויה במחלוקת.

     

    חברי "הבית היהודי" הופיעו כל אחד ל-8.4 דיוני ועדות בנושאים דתיים, וחתמו על 6.5 הצעות חוק. פתיחת אזורי הרישום לנישואין היא אחת ההצלחות של המפלגה, אך כסמן הדתי של הממשלה (בהיעדר החרדים) תפקידה היה פעמים רבות לבלום הצעות לשינויים בסטטוס-קוו – גם כאשר חלק ממנה מסכימים להם.

     

    את הדירוג נועלות "הליכוד" (3.5 חתימות על הצעות חוק ו-6 דיונים בוועדות לכל ח"כ) ו"ישראל ביתנו" (4 ו-4.5), שלא הגיעו

    להישגים משמעותיים בנושאים אלה.

     

    עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית וממייסדי מכון "על משמר הכנסת", אומר כי "הכנסת ה- 19 הייתה אחת המאכזבות ביותר מבחינת דת ומדינה. אחרי שנים רבות, הנה באה לעולם כנסת צעירה יותר שלרבים מחבריה זו הקדנציה הראשונה. אחרי קואליציות רבות, הנה קמה ממשלה ללא חרדים. ולא רק אלו, אלא גם עם מפלגת מרכז גדולה שסדר היום שלה כלל במובהק הבטחה לשינוי גדול ביחסי דת ומדינה. והתוצאה? דממה דקה. כמעט כלום.

     

    "הכנסת הזו הוציאה את ימיה לא רק מהר מהצפוי, אלא גם עם כמעט אפס הישגים. תחת לתקן את התאונה ההיסטורית שהמליכה עלינו את הממסד האורתודוקסי שמקפח יום-יום זכויות אדם ואזרח, נותרנו כשהיינו: הדמוקרטיה היחידה בעולם המערבי שבה יהודים לא נהנים מחופש דת".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום גלי תיבון
    מה שהחל כ" חוק הגיור" עבר כהחלטת ממשלה
    צילום גלי תיבון
    מומלצים