10 המכות של החופשות
הדרכון נקרע, הטיסה בוטלה, הביטחון חשדו בכם או שהגנבים ארבו לכם? במיוחד לחג הפסח וממש לא מתוך ההגדה ובטח שלא מתוך האגדות - קבלו את עשר המכות הכי גדולות של החופשות
בדרך לטיסה: לשכוח את הדרכון בבית
24 שעות לפני טיסה, רובנו מפתחים הפרעה נוראית: לבדוק בכל רבע שעה האם ארזנו את הדרכון, אם הוא סמוך לארנק ולחפצים האחרים שנכנסים לתיק היד שעולה איתנו למטוס ואם לא חלילה שכחנו אותו בבית. עם זאת, גם האדם האחראי בעולם עלול לשכוח בבית את הספרון הקטן שלוקח אותנו לחו"ל.
מה עושים? טכנית, אין כל אפשרות חוקית להעלות אתכם על מטוס ללא דרכון בתוקף (לעניין התוקף נגיע מיד). אם שכחתם את הדרכון בבית הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות הוא לתפוס מונית (מורשה) מחוץ לשדה, להתחנן לנהג שיטוס עד אליכם הביתה, ובתקווה לקחת את הדרכון ולהספיק לחזור לשדה עד הטיסה.
מקרה חמור לא פחות הוא לא לשים לב שהדרכון פג תוקף, או קרוע. בשני המקרים גם כן לא תוכלו לטוס, ורחמיהם של צוות עובדי הקרקע לא יסייע במצב זה. במקרים אלה תישלחו לחידוש דרכון בשדה התעופה, סיפור קצרצר שעלותו 1,120 שקלים חדשים מהם תידרשו להיפרד במקום.
מה עושים? בודקים בבית, מספיק זמן מראש, שהדרכון בתוקף והדפים שבו, בדגש על הדף המנוילן עם תמונתכם, לא קרועים מהדרכון. הגדרת נתב"ג ושדות תעופה אחרים בעולם לדרכון קרוע הוא כזה שבדף המנוילן קיים קרע של יותר מ-1 ס"מ. קרה לכם והבחנתם בכך מראש? טוסו למשרד הפנים וחדשו את הדרכון.
במקרה של אובדן או גניבת דרכון בחו"ל, עליכם לפנות לנציגות ישראל המקומית הקרובה למקום הימצאכם (שלרוב תהיה סגורה בסופי שבוע), להצהיר על המצב ולהסתייע בשירותים הקונסולריים המקומיים.
בבידוק הביטחוני: דאחקות עם הביטחון
יש דברים משעשעים בשלב הביטחון בשדה התעופה בישראל. העובדה שתישאלו אם יש לכם חפצים חדים בתיק, דקות לפני שתוכלו לרכוש כאלה בדיוטי פרי. למשל. אבל יש דברים שלא מתבדחים עליהם, וזהו שלב הביטחון בשדה.
אנשי הביטחון, אלה שאמורים לאשר כי אתם כשירים, בריאים בנפשכם ובגופכם לטוס, אחראים שתגיעו ליעדכם בשלום. לכן, כל בדיחה על פצצות, סכינים, פגיעות במהלך התקין של טיסות - כל אלה לא ייראו בעין יפה. הגזמתם? התחכמתם? תוכלו למצוא את עצמכם בתשאול מפרך שבסופו אולי אפילו לא תורשו לעלות על הטיסה.
מה עושים? מה שאומרים לכם. עונים לשאלות בסבלנות ובאופן נעים ונחמד, מקבלים בהבנה את תפקידם של אנשי הביטחון בשדה התעופה ולא מתחכמים או מתבדחים עמם יתר על המידה. כך תעברו שלב זה בצורה הבטוחה והמהירה ביותר.
בשדה התעופה: איחור לטיסה
המצב הזה לא נעים בכלל. הגעתם לשדה התעופה באיחור, והגעתם לשער היציאה של המטוס אחרי שהוא כבר ניתק ממנו או אחרי שהשער נסגר? ככל הנראה לא תוכלו לעלות על הטיסה. במקרה זה, להבדיל ממקרים של ביטול טיסות בהם לרוב תהיו זכאים לפיצוי מחברת התעופה, רחמיהם של צוותי הקרקע לא סביר שיהיו רבים, שכן מדובר באחריות בסיסית של כל אחד מאיתנו, להגיע בין שעתיים לשלוש לנתב"ג לפני טיסה בינלאומית.
מה עושים? כאמור, הרחמים לא יעזרו כאן. תוכלו לפנות לנציגות חברת התעופה בשדה התעופה ולבקש לעלות על טיסה אחרת.
בעולמות הלואו-קוסט, יכול להיות שכרטיס הטיסה שלכם לטיסה שלא הגעתם אליה בזמן פשוט יבוטל, ואז לחלוטין אין מה לעשות, ותיאלצו לרכוש כרטיס טיסה חדש במחיר מלא. לא נעים בכלל. סיוט לא פחות גדול אבל פתיר הרבה יותר הוא טיסה שמתעכבת, נדחית בשעות ארוכות או לא עלינו - מבוטלת.
מה עושים? פשוט מאוד. בודקים מראש, לפני שעוזבים את הבית, מה מצב הטיסה. אפשר גם להוריד את אפליקציית נתב"ג, לסמן את הטיסה שלכם ולקבל התראות אוטומטיות על הזמנים.
בזמן הטיסה: נחיתת חירום
תקלות במטוס או במנועים לא עלינו, נוסע חולה מאוד שעובר אירוע רפואי בזמן הטיסה או נוסע שמתפרע (בעיקרון) יכולים כולם להוות סיבה מספקת לנחיתת חירום שתמנע מכם להגיע ליעד החופשה שלכם.
מה עושים? נחיתות חירום / פתע אינן אמנם דבר שבשגרה, אך רצוי שתדעו כי במקרים אלה אתם עשויים להיות זכאים לפיצוי. עו"ד הבית שלנו, אהוד פאי, הכין מדריך שלם בנושא פיצוי בגין טיסה שבוטלה / נדחתה, ואף מביא מקרים מהם תוכלו ללמוד מה וכמה מגיע לכם, ובאילו מקרים תוכלו לתבוע ואת מי.
בדיוק כשיורדים מהטיסה: לשכוח חפצים יקרי ערך
יכול להיות שאתם מסתובבים עם לא מעט חפצים יקרים איתכם. כאלה שהבאתם איתכם מהארץ או קניתם בנסיעה עצמה. אבל רגע אחרי שירדתם מהמטוס - שכחתם את החפצים בתא שלפניכם או מתחת למושב. מאוד לא נעים, אבל לרוב גם לא מאוד נורא.
מה עושים? פונים לדלפק האבידות והמציאות בשדה התעופה ומנסים לברר האם תוכלו לקבל במקום את הפריט, כלומר אם המטוס על הקרקע ויש מי שיוצא לכם ממנו את החפץ ששכחתם. היה ולא יימצא, עליכם למלא דו"ח מיוחד בשדה התעופה, ולקוות לטוב.
אחרי הנחיתה: המזוודה לא הגיעה
על פי דו"ח מיוחד של SITA, בשנת 2014 אחת מתוך 143 מזוודות בעולם לא הגיעה ליעדה. אז נסעתם לחו"ל, ארזתם לבד, דחסתם הכל והמזוודה לא הגיעה איתכם? קורה. אין לכם מה להתבאס, ולמעשה הנהלים במקרה זה ברורים מאוד.
מה עושים? גשו בשדה עצמו לדלפק חברת התעופה עמה טסתם והצהירו על כבודה שלא הגיעה יחד איתכם בטיסה. צוות הקרקע יעשה את מירב המאמצים לאתר את המזוודה במקום כי קיים סיכוי שפשוט מישהו לקח אותה בטעות והחזיר, או שפשוט לא שמתם לב והמזוודה דווקא כן שם.
אם בכל זאת לא נמצאה המזוודה, תתבקשו למלא דו"ח ופרטים שבעזרתם ישיגו אתכם כאשר תימצא האבידה. על פי רוב, המזוודות נמצאות בטווח של יום עד שלושה ימים, ולא מעט פעמים הן נשכחו על הקרקע בארץ המוצא ויטיסו אותן אליכם תוך זמן קצר.
במלון: איזה מלון? זו אכסניה!
בדקתם באתרי השוואת מלונות וקיבלתם פרטים מלאים על המלון הזול והנפלא שהצלחתם להשיג. נכנסתם לאתר דירוג מלונות כלשהו וקיבלתם חוות דעת של עשרות גולשים כמה שהמקום נפלא. הגעתם למקום והוא חורבה? זו לא אשמתכם.
אמנם יכול להיות שכבר שילמתם ממיטב כספכם על החופשה ועל המלון עוד מהארץ, אבל בכך לא תמו מחויבויותיהם של המארחים שלכם, כמו גם של סוכן הנסיעות אם היה אחד כזה, ששלח אתכם לשם.
מה עושים? גם בעניין זה עו"ד הבית שלנו מציע לכם לקרוא לעומק את המדריך בנושא, שיעזור לכם להבין מתי תוכלו לקבל פיצוי על עוגמת נפש שנגרמה בגין מלון או חדר ששכרתם ולא קיבלתם שם את שרציתם.
ברחוב: גנבו לכם את הארנק
אחת התופעות מהן יותר מזהירים אותנו בטרם נסיעה לחו"ל, היא גניבת חפצים יקרי ערך וארנקים, בעיקר באזורים תיירותיים הומי אדם. שדרות קניות עמוסות, פארקים צפופים ואתרי תיירות פופולריים הם אכן יעדים מבוקשים בקרב גנבים.
גניבה מתיקכם או אפילו מכיסכם עלולה להרוס את הטיול כולו אם השארתם בהם חפצים כדוגמת דרכון, תכשיטים או כסף רב, אבל יש מה לעשות כדי להימנע או לפחות לצמצם מקרים שכאלה.
מה עושים? לא לוקחים הרבה מאוד כסף בכל יציאה מחדר המלון ובטח שלא את כל הסכום שהבאתם עמכם באירו, דולרים או כל מטבע אחר עליכם. לא הולכים עם הפאוצ'ים המסורתיים שהישראלים כל כך אוהבים להסתובב עמם בחו"ל, שהרי הם רק קוראים לגנבים לתלוש אותם מכם - ותאמינו לנו שיש להם שיטות לעשות את זה. והאמת? גם אין סיבה להסתובב כל הזמן עם הדרכון עליכם כשאתם מחוץ לחדר מלון או דירה בחו"ל. השאירו את הדרכון בכספת אם יש כזו, והסתובבו לכם עם תעודה מזהה אחרת.
באוויר הפתוח: מזג אוויר נורא
הזמנתם חופשה חודש מראש לעונת האביב, אבל לא תיארתם לעצמכם שביעד אליו אתם מגיעים אתם הולכים לסבול ממזג אוויר נורא, גשם, סערה או אפילו שלג באמצע עיר שמשית בדרך כלל? בכך לא תוכלו להאשים אף אחד ואיש לא יחזיר לכם כסף על איתני הטבע שלא שיחקו לטובתכם.
מה עושים? קודם כל לא מתבאסים. כל יעד בעולם כמעט יכול להציע לכם גם חוויות indoors, כאלה שעבורן לא צריך להסתובב בטבע. מוזיאונים, אטרקציות במקומות סגורים, אפילו שופינג שאפשר להעביר מהרחובות אל מרכזי הקניות הגדולים באירופה או בארצות הברית. גשם לא הרג אף אחד עדיין, ואם רק תרצו תוכלו למצוא מה לעשות גם במזג האוויר הזה. אפשר גם להתפלל שיעבור במהרה, אולי גם זה יעזור.
לא פחות חשוב: בגדים חמים, גם ליעדים חמימים. אנחנו עדיין לא בעונה הרותחת, ואל תשכחו שביעדים רבים בעולם יורד גשם בעונת הקיץ, וגם הטמפרטורה עלולה לצנוח. זרקו בתיק איזה בגד ארוך, גם בעונה הזו. מה אכפת לכם, זה לא שוקל כמעט כלום.
בכביש: תאונת דרכים
נסעתם לחו"ל ושכרתם רכב? החוויה יכולה להיות נעימה והרכב מפנק למדי, אבל האושר הזה עלול גם להסתיים לא עלינו - בתאונה. אז קודם כל נקווה שגם אם עברתם תאונה בחו"ל אתם בסדר והנזק שנגרם הוא לרכב בלבד. אבל גם במקרה הזה, צריך לדעת מה לעשות.
מה עושים? ביטוח חו"ל מורחב מהארץ. כיום כל חברות הביטוח מציעות ביטוח מורחב עם כיסוי מקיף ולא יקר. שווה כל שקל. היה ונזקקתם לטיפול רפואי, גשו לבית החולים ושמרו את הקבלות. בביטוח הרפואי שלכם, באם עשיתם כזה, קיים פירוט של סכומי ההשתתפות העצמית והנזקים שהביטוח מכסה או לא.
מה עושים עם הרכב? במקרה הזה כמו ברבים אחרים, האמת היא הפתרון הטוב ביותר. סוכנויות השכרת הרכב בחו"ל מבוטחות, ואמנם עלולות לחייב אתכם בהשתתפות עצמית גבוהה, אך אם תנסו לחמוק או להתחכם בעניין הזה אתם עלולים להסתבך עם החוק שלא בהכרח מגלה סובלנות כלפי מקרים שכאלה במדינות שונות. אם התאונה נגרמה לאחר שרכב אחר התנגש בכם, עליכם לנהוג כפי שתעשו בארץ: החלפת פרטים, רשימת מספרי רכב ופוליסות ביטוח.
הייתם מעורבים בתאונה שאינה באשמתכם, כהולכי רגל - כלומר, נדרסתם בחו"ל? כמו במקרה של התפנותכם לבית חולים בעקבות תאונת דרכים, גם כאן - הגיעו אל בית החולים, קבלו טיפול רפואי ושמרו קבלות עליהן תוכלו להזדכות בארץ.
והכי חשוב: סעו בזהירות, צאו לחופשה בזהירות ושובו בשלום. שמרו על עצמכם ועל בני המשפחה ותיהנו!