שתף קטע נבחר

מחירי המלפפונים בשפל בגלל ייבוא מעזה, ירדן והרשות: צפו במגדלים משמידים סחורה

החקלאים מאחיטוב, המושב היחיד (כמעט) שמגדל מלפפונים בישראל, טוענים שייבוא זול מירדן, הרשות הפלסטינית ועזה, מביא אותם למכירה במחיר הפסד, הנמוך בכ-60% ממחיר עלות הגידול, משום שהרשתות מנצלות את המצב. הצרכן מרוויח לעת עתה, אבל "המחירים יעלו ובסוף לא יגדלו פה מלפפונים"

שמתם לב שבזמן האחרון, המלפפונים זולים מהרגיל? במקום 5-3 שקלים לק"ג ברשתות הזולות, מוכרים מלפפון ב-4-1.90 שקלים לק"ג. אז המחירים לצרכן אמנם נמוכים, אבל לא מאוד נמוכים, בעוד שמאחורי הקלעים, כדאי שתדעו: המחירים שהרשתות קונות בהן מלפפונים בימים אלה - נמוכים בצורה יוצאת דופן.

 

יש לכם תלונה על מחירים? ספרו לנו >>

 

 

ממוצע המחירים השכיחים של ק"ג מלפפונים בשווקים הסיטונאים, הגיע בשבוע שעבר לשפל של 1.85 שקלים לק"ג, לפי נתוני משרד החקלאות, ירידת מחיר ש 84% לעומת השבוע במקביל ב-2014. בנוסף, לפחות חצי שקל מהסכום הזה הולך לשיווק ואצל החקלאי נשאר פחות משקל אחד ביד, זאת אחרי שהוא משקיע יותר מ-2.5 שקלים, בגידול ק"ג מלפפונים. כלומר לא רק שהחקלאי לא מרוויח, הוא אפילו מפסיד יותר מ-60% מערך הגידול. רק היום (ה') המחיר עלה מעט.

 


מחיר סיטונאי בשקלים לקג מלפפונים בין 26 ל-30 באפריל (הנתונים: מתוך אתר משרד החקלאות)

מחיר סיטונאי בשקלים לק"ג מלפפונים, בשבוע שבין 26 ל-30 באפריל (הנתונים: מתוך אתר משרד החקלאות)
  צריפין ירושלים ממוצע
המחיר השכיח השבוע 1.87 1.61 1.85
מחיר שכיח בשבוע המקביל ב-2014 3.40 3.25 3.4
ירידת המחיר באחוזים 81% 101% 84%

 


המחירים לצרכן. צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט ()
המחירים לצרכן. צילום מסך מאתר מיי סופרמרקט
 

בתגובה, במושב אחיטוב שבעמק חפר שמגדל 65%-70% מהמלפפונים שנמכרים בישראל, החלו במעשה של ייאוש והעובדים התאילנדים מרסקים מדי יום טונות של מלפפונים.

 

באדיבות: מושב אחיטוב

באדיבות: מושב אחיטוב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השמידו כבר 7,000 טון

"במושב יש 80-70 מגדלים, כל מגדל משמיד יחד עם עובדיו 10 טון ביום", אמר ל-ynet חזי דניאל, יו"ר ועד ההנהלה של מושב אחיטוב", ההשמדה החלה לפני 10 ימים, כך שמדובר ב-7,000 טון כרגע. כשיווצר מחסור בשוק - נפסיק להשמיד.

  

"אין לנו ברירה" מסביר. אנחנו גם מעבירים מלפפונים ללקט ישראל למשפחות נזקקות, אבל השמדנו הרבה מאוד תוצרת. צריך לראות את ערימות המלפפונים שאנחנו משמידים. אנחנו שופכים אותם, מרסקים אותם כדי שאף אחד לא יעשה בהם שימוש".

 

מלפפונים מושמדים ()
מלפפונים מושמדים

 

האם ישראל יכולה להסתמך על מלפפונים מרצועת עזה?

בשל מזג אוויר טוב, שנת השמיטה והצפת השוק בייבוא פלסטיני וירדני (שהיה אמור להגיע למגזר החרדי, אך זלג לשאר השוק) המגדלים באחיטוב משמידים מלפפונים.

  

על מחירי המלפפונים יש מעין פיקוח. משרד החקלאות מפעיל מנגנון: כשהמחיר עולה מ-4.5 שקלים לק"ג, מתחילים לייבא מירדן ומהשטחים. ולאחרונה גם מרצועת עזה. בשנת שמיטה, ההיתר משוחרר יותר. כל זאת בעידוד משרד האוצר שמקדש ייבוא ובהסכמת משרד החקלאות.

 

גורם הקשור למשרד החקלאות אמר ל-ynet: "המנגנון טוב, למרות שהוא לא מאפשר לחקלאים להרוויח הרבה ולפעמים הם צריכים את זה, אבל השנה - לא ברור אם יש פה חשיבה לטווח ארוך: אנשים בני 60-50 לא יפסיקו לגדל מלפפונים, אבל ילדיהם עשויים לפרוש מהעסק ההפסדי ושנה כזאת יכולה לגרום נזקים כבדים.

 

"ישראל לא יכולה להסתמך על מלפפונים ממקומות כמו רצועת עזה למשל, שעם כל הכבוד למאמאצי השיקום שלה, היא אויב מוצהר של ישראל. למדינת ישראל יש אינטרס לספק לאזרחיה את המזון הבסיסי שלהם ולא להיות תלויים באיש".

 

הרשתות כבר רגילות למכירה במחירי הפסד

 בניגוד לקיבוצים, המגדלים באחיטוב לא מאורגנים, איש איש לעצמו. כעת הם מנסים "להתאגד לטובת מחאה משותפת נגד רשתות השיווק ופערי התיווך שגוזרים קופון על גבם". בעיקר הם מתנגדים לנוהג המכירה במחירי הפסד – מחירים שטובים לצרכן לטווח קצר, אך מזיקים לחקלאי בטווח ארוך.


המחיר בשופרסל דיל היום: 3.90 שקלים לק"ג ()
המחיר בשופרסל דיל היום: 3.90 שקלים לק"ג
 

חזי מסביר: "נגרם לנו הפסד גדול. פשוט כואב הלב לראות את ההשמדה אחרי ההשקעה הגדולה בטכנולוגיות, במים, בעבודה, בכוח עבודה ובנשמה. אנחנו רואים בעיניים כלות אין ברשתות לוקחים מלפפונים מהשטחים ועזה.

 

" נוצרה פה תופעה שהוביל רמי לוי של מכירה במחירי הפסד. עכשיו גם רשתות אחרות מוכרות בהפסד ולכן הן כמהות לסחורה הזולה מהשטחים. רמי לוי אליל ההמונים שובר את השווקים והחקלאים בישראל הם אלה שמשלמים את המחיר. לנו יש תוצרת מצוינת, מבוקרת, מפוקחת, שהושקעה בה עבודה שלנו, אבל אנחנו לא מקבלים מחיר ראוי עבורה, ואני לא מדבר על רווח גדול."

 

לשנת השמיטה יש גם חלק בכך.

 

"בעונה הזאת יש תמיד עלייה בכמות המלפפונים מדי שנה, בשל מזג אוויר נוח והמחירים בדרך כלל נמוכים, אבל המחיר השנה נמוך בהרבה מאשר בשנים קודמות.

 

"שנת השמיטה היא אחת הסיבות בגינן נכנסת תוצרת רבה באופן קבוע מהשטחים ומרצועת עזה. רק שהשוק הוא כזה שאם יש עודף של אחוז אחד, זה מוריד את המחיר בעשרות אחוזים. אין יחס בין כמות העודף לירידת המחיר. זה מביא אותנו למצב מאוד קשה".

  

אתם לא חוששים שאם יווצר מחסור, דווקא יגדילו את היבול משכנינו?

 

"לא. בגלל המנגנון. כשהמחיר הסיטונאי עולה ל-4.5 שקלים לק"ג: מייבאים. זו ההסכמה. הסכמנו לזה, על חשבון הרווח הגדול יותר שלנו, אנחנו מוכנים להתפשר כדי שיהיו מספיק מלפפונים, אבל אנחנו חייבים שהמחיר הסיטונאי יעבור את ה-3.5 שקלים לק"ג. זה מחיר שמאפשר גם לחקלאי להתפרנס".

 

למה התוצרת מחוץ לארץ מגיעה לכל הרשתות למרות שנת השמיטה?

 

"התוצרת מירדן אמורה להגיע למגזר החרדי, אבל הרבה ממנה מסתובבת במגזר החופשי. זה בניגוד למה שמוסכם עם אותו יבואן שמייבא אותה".

גידול מלפפונים באחיטוב ()
גידול מלפפונים באחיטוב

   

"שייתנו למחיר לעלות לשבועיים ל-7 שקלים לק"ג"

אחד הגורמים בשוק אמר ל-ynet: "באחיטוב השקיעו הרבה כסף בטכנולוגיות כדי לפתור בעיות אגרוטכניות וכדי לייעל את הגידול. הם משקיעים בשתילים מורכבים שעולים בערך פי 10 משתיל רגיל, אבל דורש פחות ריסוס ומביא ליותר תבואה

 

"לכן כרגע המצב מאוד קשה עבורם ובמילא מגדלים בארץ מקבלים תמורה נמוכה. הייבוא עומד על 4,000-3.000 טון בשנה אבל משרד החקלאות לא עומד בלחץ של רשתות השיווק. הן רוצות לקנות בזול והמחיר לצרכן לא תמיד יורד מטה. כרגע יש הפרה בוטה של שיווי המשקל בשוק. המשווקים והרשתות מנצלים את העובדה שיכולת המיקוח יותר גדולה ופשוט מכופפים את המגדלים.

 

"כל מה שאנחנו מבקשים ממשרד החקלאות, זה תבדקו מה המחיר לצרכן. אם במשך שבועיים ק"ג מלפפון יעלה 7 שקלים לא יקרה כלום. הצרכן כמובן לא חייב לקנות במחיר הזה, שיקנה יותר כרוב או חסה. מי אמר שצריך רק מלפפונים? זה ייתן למגדלים אוויר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בגלל ייבוא מעזה: המגדלים משמידים מלפפונים
מומלצים