שתף קטע נבחר

 

'כל הסימנים מצביעים: זה לא המקום ליהודים'

הם לא מסתובבים עם כיפה ברחוב, לא מעזים לדבר בעברית - ואבטחת המוסדות היהודיים שוברת שיאים. במטוסי העולים הקיץ כבר אין מקום, אבל זו לא הסיבה היחידה לנהירת יהודי צרפת לישראל: "כולם מכירים את הביטוי 'החלום האמריקאי'. לרבים מיהודי צרפת יש את 'החלום הישראלי'"

הפיגוע לפני כשבוע וחצי לצד אירועים אנטישמיים, מביאים צעירים יהודים מצרפת לגלות התעניינות חסרת תקדים בעלייה ארצה. הטיעונים הראשונים מוכרים, אבל לאלה מצטרף גורם נוסף: רבים מהצעירים סקפטיים לגבי העתיד הכלכלי שצופנת להם אירופה בכלל, וצרפת בפרט – והם סבורים כי דווקא בישראל צפויות הזדמנויות טובות יותר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

בשבוע שעבר התקיים בצרפת יריד LastCall של פרויקט "מסע", המשלב יהודים מרחבי העולם במסגרות שונות בארץ, לתקופה של מספר חודשים עד שנה. הנתונים מלמדים כי חלקם הגדול עולה בהמשך לארץ. ולמרות שמדובר ביריד מצומצם בהיקפו, בדרך כלל, משום שהוא מציע הזדמנויות של "הרגע האחרון" – נטלו בו חלק מספר חסר תקדים של צעירים: 400 איש ואישה, שנוספו לאלפים שפקדו את היריד לפני כחצי שנה (חודש לאחר הפיגוע ב"היפר-כשר" בעיר).

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

אם רוצים להבין את פשר הנהירה – צריך להביט באבטחה. זו הפכה להיות אחד מסימני ההיכר הבולטים ביותר של הקהילה היהודית בצרפת בימים אלה. את היריד אבטחו מספר רב של שומרים מטעם הסוכנות היהודית, חלקם ישראלים וחלקם צרפתים, שסרקו את המקום בקפדניות כבר כמה שעות לפני פתיחת האירוע, וכל אורח שנכנס למתחם עבר תשאול ובדיקה יסודית.

 

עלייה של 77% בפתיקת תיקים בסוכנות

ההתגברות ברמת ההתעניינות בעלייה לישראל בקרב יהודי צרפת, משתקפת בבירור בנתונים המספריים שהועברו ל-ynet: ברבעון הראשון של שנת 2015 חלה עלייה של 77% בפתיחת תיקים בסוכנות היהודית (5,201 איש לעומת 2,936 אשתקד). זינוק של 110% נרשם במספר הנוכחים בערבי עיון, ואפילו עלייה של 55% בשיחות הנכנסות מצרפת.

 

"כשבן דוד שלי סיפר לי שמסתכלים עליו באיום כשהוא מדבר עברית - אמרתי לעצמי שרק בגלל זה הייתי עולה לארץ". ענהאל שמואלי (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
"כשבן דוד שלי סיפר לי שמסתכלים עליו באיום כשהוא מדבר עברית - אמרתי לעצמי שרק בגלל זה הייתי עולה לארץ". ענהאל שמואלי(צילום: רועי ינובסקי)

 

שליח הסוכנות בפריז, דניאל בן חיים, סיפר בגאווה כי בחודשיים הקרובים יישבר שיא העלייה בחודשי הקיץ, עם עלייתם של ש-2,500 יהודים מצרפת, 130 הראשונים - בטיסה שהגיעה בשבוע שעבר. "90% ממשתתפי 'מסע' בגילאי 18-21 מצרפת, עלו לארץ בתום התקופה, ומגילאי 21-30 הנתון הוא 50% לעלייה ישירה".

 

היהודים הצרפתים שמתכננים לעלות לארץ בקרוב אומרים כי צרפת משנה את פניה בצורה שלא מטיבה עם היהודים ועם צעירים. אילן בלייש (18), המתגורר בפריז מאז היוולדו, סיים השנה את הבגרויות והחליט לעלות לארץ, ולהתחיל ללמוד ב"מכון לב" בירושלים. ההורים יישארו בפריז.

 

את ההתגברות בכמות הצעירים העולים ארצה, הוא מסביר בעלייה באנטישמיות ובאסלאם הקיצוני: "אירועי הטרור האיצו את התהליך. אבא שלי סיפר לי שבעבר הוא יכול היה להסתובב בפריז בלי שום בעיה עם כיפה, ולא הרגיש מאוים". לדבריו, "אנחנו סופגים קללות בדרך לבית הספר. אני נוסע לבית הספר ברכב, בגלל שמי שהולך ברגל חוטף קללות כמו 'יהודי מלוכלך'.

 

"יש כאלה שמפחדים לעזוב את הבית וחוששים להיות לבד, ויש מי שהחליטו שזהו – עושים את זה ועוברים. כולם מכירים את הביטוי 'החלום האמריקאי'. לרבים מיהודי צרפת יש את 'החלום הישראלי', להיות חלק מעם ישראל, לעשות צבא, להרגיש שייך".

 

"ישראל זו מדינת סטארט-אפ"

בן חיים מוסיף כי רבים מבני גילו יעלו בקרוב לארץ, והוא מרגיש את המגמה ברחוב ובקהילה היהודית. "אפילו כשתיאמתי מול הסוכנות היהודית כרטיס טיסה בטיסות של עולים לארץ, זה לא היה כל כך קל – אמרו שבקיץ הכל עמוס והכל מלא".

 

דניאל דבי (19), גם הוא יהודי המתגורר עם משפחתו בפריז, מעוניין לעלות ארצה וללמוד תִּכנות. לדבריו, אירועי הטרור האחרונים זירזו את תהליכי העלייה בקרב יהודי צרפת, אולם זו לא הסיבה היחידה - ורבים מיהודי צרפת רואים בישראל גם מקום לעתיד מקצועי טוב יותר. "מדברים הרבה על ה'היפר כשר', טולוז וכל מה שקורה במדינה – אבל אני רואה בישראל מעבר לכך: זו מדינת סטארט-אפ, ואם אתה רוצה לעבוד בהייטק זה מקום טוב".

 

תוכנית "מסע" מציעה לצעירים יהודים לבלות תקופה של מספר חודשים עד שנה בארץ במסגרות שונות, כגון לימודים אקדמיים ותורניים, וכן הכשרות מקצועיות והתמחויות בחברות מובילות. תקופה זו מכינה אותם לעלייה. בין היתר, ניתן למצוא הכשרות מקצועיות כגון פיתוח אפליקציות, קורסים בגרפיקה, והשלמות מקצועיות הדרושות לבעלי תארים אירופיים. למעלה מ-900 חברות ישראליות פתחו את שעריהם לעולים מצרפת המעוניינים לבצע התמחויות, מתוך ראייה רחבה כי חלקם יישארו בארץ, ויתרמו לעסק מאוחר יותר.

 

"יש כאן גם מי שהתרגל לאנטישמיות"

הרב דוד פרטוש, ראש המחלקה לדוברי צרפתית ב"מכון מאיר", מפעיל תוכנית שבמסגרתה

מגיעים צעירים חילונים ודתיים לשנת סמינר תורני בירושלים. "לשנה הבאה כבר נרשמו 20 תלמידים, כשבאותה תקופה בשנה שעבר נרשמו פחות מעשרה", הוא אומר. "כשאני שואל את היהודים הצרפתים איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשר שנים – התשובה, בדרך כלל: בישראל".

 

את הסיבות למגמות הוא מסביר במצב הבטחוני בצרפת. "נכון שגם בארץ יש פיגועים, אבל בצרפת אתה עם הפחדים שלך לבד. כשאני מגיע לפריז לתת הרצאות, אני נוסע במונית. אני לא נוסע במטרו עם הלבוש שלי. זו המציאות וזו האווירה. היהודים שאין להם אמצעים ולא גרים במרכז פריז, גרים בריכוזים מוסלמיים קיצוניים. גם הצרפתים מרגישים את המגמה. הם אומרים ליהודים – לכם יש ארץ משלכם, לנו אין לאן לברוח".

 

לכך הוא מוסיף את המצב הכלכלי בצרפת, שלדבריו אינו מאיר פנים לצעירים: "רבים חושבים שיש להם עתיד כלכלי טוב יותר בישראל, הם מושפעים מהתדמית של ישראל כמדינת הייטק".

 

 

ענהאל שמואלי הזכורה לרבים מ"המירוץ למיליון", הגיעה ליריד כנציגת תוכניות של שירות לאומי. משפחתה נמנית על אלה שלא מעוניינים לעזוב את צרפת. "הם אומרים שגם בישראל יש פיגועים, ולא מתרגשים מהאבטחה והחיילים סביב בתי הכנסת", שמואלי מספרת. "הם אפילו רואים בזה משהו חיובי. הם התרגלו לאי נוחות. התרגלו ללכת בלי כיפה. כשבן דוד שלי סיפר לי שמסתכלים עליו באיום כשהוא מדבר עברית – אמרתי לעצמי שרק בגלל זה הייתי עולה לארץ. כשהיינו במרסיי דיברנו בעברית, ואחד החבר'ה אמר: 'תהיו בשקט'. ושוב, רק בשביל זה הייתי עולה לארץ".

 

"רוצה שהבן שלי יהיה 'צבר'"

אריה אביטול, האחראי על תוכניות המתאמות התמחויות והכשרות מקצועיות בארץ ליהודי צרפת, מעיד על "עלייה מתמדת", כדבריו. "התחלתי לפני 4-5 שנים עם 80 איש, לפני הפיגוע בטולוז, והיום אני כבר עם 800 אנשים, ובכל שנה עולים".

 

"מדברים הרבה על ה'היפר כשר', טולוז וכל מה שקורה במדינה - אבל אני רואה בישראל מעבר לכך: זו מדינת סטארט-אפ". דניאל דבי (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
"מדברים הרבה על ה'היפר כשר', טולוז וכל מה שקורה במדינה - אבל אני רואה בישראל מעבר לכך: זו מדינת סטארט-אפ". דניאל דבי(צילום: רועי ינובסקי)

 

נחום בוצ'קוב הוא מנהל תוכנית "שנה שכולה תורה", במסגרתה מגיעים יהודים מצרפת ללימודים בישיבת הסדר, כשחלקם מתגייסים. "אחד החניכים סיפר שיש לו בית כנסת במרחק של חמש דקות הליכה מהבית, אבל הוא הולך לבית כנסת אחר במרחק של חצי שעה - בגלל שהוא לא רוצה לעבור דרך רחובות 'מסוכנים'", הוא מספר. "תלמיד אחר היה חוטף מכות באוניבריסטה בצרפת על רקע אנטישמי. האבטלה בצרפת עומדת על 12%-15%. לא כל היהודים פה עשירים, ולישראל יש תדמית של מדינה מתקדמת עם גישה נכונה ליזמות וסטארט-אפים".

 

יוסי עמר (19) גדל במרסיי ועלה לארץ לפני כשנתיים. לדבריו, במרסיי "אי אפשר לשים את הכיפה ברחוב בביטחון. מרגישים את האנטישמיות, וכשאתה רואה את כמות החיילים ששומרת על בתי הכנסת – אלה סימנים שמראים לך שאתה לא במקום הנכון. יותר ויותר יהודים עולים ממרסיי. אין לי חברים שנשארו בצרפת. כולם נמצאים בישראל, וגם ההורים הגיעו לפני חודשיים".

 

 (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
(צילום: רועי ינובסקי)

 

לדבריו, המוטיביציה לעלות לארץ נבעה גם ממחשבה על הדור הבא – ילדיו: "אם נמשיך לתת לילדים חינוך צרפתי, הסיכוי שלהם להיקלט בארץ יקטן. אני רוצה שהבן שלי יהיה 'צבר' ולא 'עולה'. החלום שלי שיהיה כתוב אצלו בתעודת זהות – נולד בירושלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי ינובסקי
"אני לא נוסע במטרו עם הלבוש שלי". הרב דוד פרטוש
צילום: רועי ינובסקי
צילום: רועי ינובסקי
התחיל עם 80 איש. היום כבר יש 800. אריה אביטבול
צילום: רועי ינובסקי
מומלצים