פסטיבל קאזאן: המוסלמים שעושים כבוד ליהדות
רק כעשרת-אלפים יהודים חיים בקאזאן, מיעוט קטן אך משמעותי ברפובליקה המוסלמית טטרסטן. מאות מהם השתתפו בסוף השבוע האחרון בפסטיבל "לימוד FSU" ליהדות, ששם את הדגש על דו-קיום בין הדתות השונות - ושאב אליו רבנים ראשיים, מופתים וראשי כנסיות. המטרה: לחזק את הגאווה והשייכות היהודית של היהודים האחרונים בטטרסטן
כשכותרות העיתונים באירופה בישרו על משבר הפליטים המוסלמים, ועל התחזקות הימין הקיצוני – הייתה קאזאן, בירת טטרסטן שברוסיה, אי שקט של דו-קיום בחסות יהודית: כנס בין-דתי שבו השתתפו אנשי דת מוסלמים, יהודים ונוצרים שאב אליו רבנים ראשיים, מוּפתים וראשי כנסיות.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
טטרסטן היא נקודה נדירה בנוף האירופי והבינלאומי: רפובליקה מוסלמית ביבשת שמנסה לשמר את נוצריותה על רקע אירועי התקופה האחרונה – ושמרבית תושביה הם מוסלמים מתונים בהצהרה.
כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :
- מטמון במזרן: רכוש רב הוטמן במיטה שנתרמה ל"יד שרה"
- "70% מיהודי אירופה מסתירים את דתם"
- חודש לרצח: בית המדרש של הלהט"ב
"יש הרבה מה ללמוד מהיחסים בין הלאומים השונים החיים בקאזאן", אמר הרב הראשי של רוסיה, ברל לזר. "עם פתיחות ורצון אמיתי לחיים בדו-קיום אפשר להגיע רחוק. הנשיא הקודם והנשיא העכשווי מכבדים את הקהילה היהודית, וזה מודל שאפשר ממנו ללמוד הרבה".
"אי" של שלום
רק כעשרת-אלפים יהודים חיים בקאזאן, מיעוט קטן אך משמעותי. לכנס שערך ארגון "לימוד FSU" בבירה, הגיעו, בין היתר, רבה הראשי של רוסיה, רבה הראשי של טטרסטן, יצחק גורליק, יוליוס מאינל, נשיא הקונגרס היהודי האירו-אסיאתי, וגם המופתי הראשי של רפובליקת טטרסטן, קאמיל חאזרת סאמיגולין - לצד ראשי הכנסייה הנוצרית-אורתודוקסית והכנסייה הפרוטסטנטית.
מיד לאחר מכן נערכה חגיגה לציון מאה שנים לבית הכנסת בקאזאן, שאליו הגיע נשיא רפובליקת טטרסטן, רוסטם מיניחאנוב, שהעלה אף הוא על נס את הדו-קיום בין בני הדתות השונות.
אם צריך דוגמה, אז אמינה אפקייבה. היא מוסלמית טטרית גאה, שהגיעה להשתתף באירוע כדי לחלוק כבוד למיעוט היהודי. כשאני מנסה לשאול אותה האם לא מדובר במצג שווא, היא מספרת כי "לפני מספר שנים התראיין הרב הראשי של טטרסטן לעיתון ארצי, ונשאל האם אין קונפליקט בינו לבין המופתי של המדינה.
"הרב השיב שיש לו עימות מאוד קשה מול איש הדת המוסלמי, מכיוון שלמופתי יש שישה ילדים, ולו יש רק ארבעה. אבל אל תדאג", קרצה אפקייבה. "הרבי שלכם ניצח, והיום יש לו שמונה ילדים".
אסיר ציון חוזר לכלא
יותר מ-400 יהודים מכל רחבי קאזאן והרי אורל, השתתפו בכנס שערך "לימוד FSU",
ארגון ששם לעצמו מטרה לקרב צעירים יהודים ממדינות חבר העמים לשעבר, לתרבות ולמורשת היהודית. חיים צ’סלר, המייסד, אמר כי "עד עכשיו פעלנו בקהילות היהודיות במוסקבה, סנט-פטרבורג ובמזרח-הרחוק הרוסי, וזו הפעם הראשונה שבה נערך כנס באזור קאזאן. זה אירוע קהילתי אדיר, ששילב ציון 90 שנים להולדת רבי שלמה קרליבך".
עבור הרב יוסף מנדלביץ' היה זה אירוע היסטורי, לא פחות. בשנת 1970 הוא היה שותף ל"מבצע חתונה", במסגרתו ניסו מסורבי עלייה לחטוף מטוס כדי לחצות את מסך הברזל, ולעלות לארץ ישראל. מתוך 11 שנים כאסיר ציון, הוא נאלץ לשהות שלוש שנים בתנאים קשים במיוחד בכלא ליד קאזאן, בגלל התעקשותו לשמור שבת ולקיים מצוות.
זו למעשה הפעם הראשונה שבה חזר הרב מנדלביץ' לקאזאן מאז שחרורו. "אני מניח שרוב יהודי רוסיה כבר עלו ארצה, ופה נשארו הספיחים", הוא אומר ל-ynet. "זו עבודה חשובה מה שעושה 'לימוד'. הוא למעשה מלקט אותם אחד-אחד. זה תענוג ושמחה שאחרי מאבק ממושך שהצליח, אני חוזר ועדיין שותף למאבק להצלת יהודים".
רומן קוגן, מנכ"ל "לימוד", ציין כי מה שמייחד את הכנס הזה, כמו גם את שאר הכנסים של הארגון, היא העובדה שמשתתפי הכנסים הם אלו שמארגנים אותו מתחילתו ועד סופו. הם אלו שבוחרים את המרצים, הסדנאות וההופעות, וכמו כן כל המרצים עושים זאת בהתנדבות מלאה.
קרב ילודה
במסגרת הכנס נערכו בסוף השבוע האחרון הרצאות, הופעות
מוזיקליות וכן סדנאות למבוגרים וילדים. בין השאר הופיעה להקת הרוק "גפליטע דרייב", שבה חברים ישראלים שעלו לארץ מחבר העמים עם שירים ביידיש, רוסית וגם שירים ישראלים. כמו כן נערכה הופעה מיוחדת של חנן יובל ולהקת "בעלמא", שהוקדשה לציון 90 שנה להולדתו של רבי שלמה קרליבך.
בתום הכנס הגיע הרב גורליק לנמל התעופה המקומי, כדי להיפרד מהוריו ומהעיתונאים הישראלים שהשתתפו בכנס. עם תום שלב הברכות והחיבוקים הוא נשאל האם יש אמת באגדה המספרת על ניצחון 8:4 ב"קרב הילודה" בינו לבין המופתי. "הסיפור הזה ממש לא מדויק", אומר הרב גורליק בחיוך רחב, "יש לי תשעה ילדים, לא שמונה".