שתף קטע נבחר

 

ואין דיין: המלחמה החרדית בדיינים הדתיים

מבוי סתום בוועדה לבחירת דיינים: 32 דיינים חסרים בבתי הדין - מצב שכמעט ומביא לשיתוק המערכת, אבל בוועדה שאמורה להכריע על זהות הדיינים, מתקשים להגיע להסכמות. למרות הבנות קודמות, מתעקשים החרדים להכריע גם בנוגע לזהותם של חמשת הדיינים הדתיים, הנבחרים על ידי הליברליים. יו"ר הוועדה שטייניץ מבקש "שלא לפסול באופן גורף דיינים ממגזרים רבניים שונים"

כינוס הוועדה ()
כינוס הוועדה

 

בתי הדין הרבניים קורסים תחת עומס התיקים , שליש ממשרות הדיינים אינן מאויישות , אך הפוליטיקאים אינם מצליחים להגיע להסכמות במשך שנים – והציבור משלם את המחיר: הוועדה למינוי דיינים התכנסה היום (ה') בניסיון לבחור רבנים חדשים לכהונה בבתי הדין האזוריים, אך כיפופי ידיים בין החרדים לדתיים-הלאומיים על זהות הדיינים ושיוכם המגזרי, הובילו את הוועדה למבוי סתום. יו"ר הוועדה, השר יובל שטייניץ, משמש כלשון מאזניים - מסרב לתפוס צד, והחשש הוא כי כמו הישיבות הקודמות, גם זו תסתיים ללא הכרעה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>   

 

בבתי הדין הרבניים האזוריים אשר דנים בכל תיקי הגירושין של זוגות שנישאו ברבנות, חסרים 24 דיינים, ובבית הדין הגדול לערעורים – 8. מצבת כוח האדם בהם הידלדלה משמעותית בשנים האחרונות, בהליך טבעי של יציאה לגמלאות, אך התקנים לא מולאו: החרדים רוצים רבנים המזוהים עמם, הדתיים-לאומיים והליברלים מבקשים למנות אחרים – והצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמות.

 

כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :

 

בעקבות מחלוקות דומות בסבבי המינויים הקודמים, נקבעה חלוקה מגזרית (תמוהה כשלעצמה כאשר מדובר במשרות שיפוטיות ממלכתיות, המקבילות לאלו שבערכאות האזרחיות), ולפיה שליש מהדיינים הנבחרים יהיו חרדים מזרחיים (על פי המלצת ש"ס), שליש יהיו חרדים אשכנזים ("יהדות התורה") ושליש ציונים-דתיים ("הבית היהודי"). כעת גם הבנות אלו לא פורצות את הדרך למינוי, מאחר שבצד החרדי מתעקשים להטיל וטו על חלק ממועמדי הדתיים.

 

הצדדים נסוגו מההבנות

יחסי הכוחות בוועדה שקולים-יחסית: שני הרבנים הראשיים לישראל, שני דיינים מכהנים בבית הדין הגדול

וח"כ ישראל אייכלר תומכים בעמדה החרדית; שרת המשפטים איילת שקד, ח"כ רויטל סווייד, שני נציגי לשכת עורכי הדין ונציגת הטוענים הרבניים בעמדה הליברלית. יו"ר הוועדה, השר יובל שטייניץ (החילוני), שמונה על ידי ראש הממשלה כפשרה בין ש"ס ל"בית היהודי" שביקשו לעצמם את התפקיד, משמש, אפוא, לשון מאזניים.

 

בשלב הראשון הוחלט לפרק את המוקשים אחד-אחד, ולקדם תחילה את מינויים של הדיינים האזוריים. ועדת המינויים הקודמת, בראשות שרת המשפטים דאז, ציפי לבני - הייתה על סף הסכמות למינויים של 15 רבנים, על פי מפתח של חמישה מכל מגזר, אך הממשלה התפזרה והוועדה לא השלימה את עבודתה. מאז התחזק הכוח הפוליטי של החרדים, שנכנסו בינתיים לממשלה, "הבית היהודי" נחלש – והצדדים נסוגו מההבנות.

 

בינתיים, כאמור, השתנה הרכב הוועדה (הכנסת והממשלה בחרו מחדש את נציגיהם שם), ובמקביל גדל מספר התקנים החסרים בבתי הדין, והגיע ל-24. שני המחנות הסכימו כי יש לשמור על החלוקה המגזרית, אך בצד החרדי מתעקשים לקבוע מי יהיו השמונה הדתיים, ובעיקר מי לא יהיו - שלושה רבנים חובשי כיפה סרוגה הנחשבים בעיניהם "סדין אדום" דתי או פוליטי. למשל, בגלל חברותם בארגון רבני "צֹהר" שמבקר את הרבנות הראשית.

 

החרדים: למנות היום 15

המשא ומתן נתקע והגיע למבוי סתום, וישיבת הוועדה שנקבעה להתקיים הבוקר (ה') נדחתה בכמה שעות.

היו"ר שטייניץ נוטה שלא לקיים הצבעה במידה שלא יושגו הסכמות של הרגע האחרון – אך בשני הצדדים מתעקשים לבחור לפחות חלק מהדיינים: הליברלים רואים בכך כניעה לדרישה החרדית להטיל וטו על מועמדים דתיים-לאומיים, ואילו החרדים חוששים מהיחלשות הכוח הפוליטי שלהם עד לקיום ישיבה נוספת.

 

בפתח הישיבה אמר שטייניץ כי הוועדה למינוי דיינים מתכנסת "לאחר למעלה מארבע שנים בהן לא מונו דיינים - מה שגרם למחסור בדיינים, לעיכובים ממושכים, ולסבל קשה למדיינים", כדבריו. "הבחירה בדיינים מורכבת, אך בכוונתי לבקש מחברי הוועדה לפעול במשותף לבחירת דיינים ראויים ואיכותיים, המבינים את גודל האחריות המוטלת עליהם, ואשר יפסקו ביושרה ומתוך הבנת ציביונה המיוחד של מדינת ישראל והחברה הישראלית בה אנו חיים". והוא הוסיף: "בכוונתי לבקש מחברי הוועדה, שלא לפסול באופן גורף דיינים ממגזרים רבניים שונים".

 

החשש החרדי נובע, בין היתר, מהעובדה שבימים הקרובים מגיע לגיל פרישה אחד משני הדיינים החברים בוועדה, ובעוד כמה חודשים גם הדיין השני – וכך יחסי הכוחות בתוכה ישתנו משמעותית. לשניים לא ימונו מחליפים, וזאת מכיוון שבבית הדין הרבני הגדול, שאותו הם מייצגים בוועדת המינויים, אין כיום דיינים נוספים, כחלק מאותו מחסור חמור בכוח אדם. זוהי דוגמה מוחשית למצבים האבסורדיים שאליהם מביאה הסחבת.

 

בשל כך, החרדים מבקשים כי גם אם לא תהיה הסכמה בנוגע למינויים של 24 דיינים, ייבחרו היום 15 דיינים - על פי המתווה שנדון בוועדה בראשות לבני. באגף הליברלי מתעקשים למלא כבר היום את כל התקנים החסרים, ולהתפנות לטפל במצב בבית הדין הגדול כבר בישיבה הבאה.

 

"שלא ידרשו זכות וטו על המועמדים שלנו"

חברות הוועדה ח"כ רויטל סוויד ("המחנה הציוני"), עו"ד אפרת רוזנבלט והטוענת הרבנית רחל לב-מור,

אמרו ל-ynet כי ההתנגדות שלהם להתערבות החרדים בזהות הדיינים הדתיים-לאומיים היא עקרונית, ולכן מינוי 15 במקום 24 לא ישנה את עמדתן.

 

"אין שום הצדקה לכך שימנו אותם בכמה פעימות", הוסיפה רוזנבלט, "אנחנו גם לא יכולים לדעת מה יהיה מחר. יש מחסור קשה של דיינים, וחייבים לפתור אותו עכשיו. הציבור ובתי הדין מחכים כבר שנים למינויים האלה".

 

סוויד אמרה: "כאישה מסורתית וכנציגת מפלגת 'העבודה' לא מעניין אותי איזו כיפה יש למועמד כזה או אחר, ועם מי הוא מזוהה. כפי שאני לא מתערבת בזהות הדיינים שהחרדים בוחרים, ואני יודעת שיש שם אנשים טובים מאוד, אני מצפה שגם בצד השני לא ידרשו זכות וטו על המועמדים שלנו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
סחבת מתמשכת
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
יו"ר הוועדה, יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים