שתף קטע נבחר

 
צילום: גטי אימג'ס

סיכום השנה של "מחוץ לרדאר"

המון ספורטאים רשמו הישגים בלתי נתפסים ב-2015 ולא זכו לכותרות מפוצצות בתקשורת הישראלית, כאן תפגשו את הנבחרים שבהם. סיכום השנה שבו לא תמצאו את ג'וקוביץ' וקרי

נובאק ג'וקוביץ', סרינה וויליאמס, ליונל מסי, סטפן קרי, אוסיין בולט, קייטי לדקי.

 

את השמות הללו אתם הולכים לפגוש פעמים רבות בשבועות הקרובים בסיכומי השנה בספורט של אמצעי התקשורת בישראל. כל אחד ואחד מכוכבי העל הללו ראוי כמובן להוקרה והערכה על ההישגים המדהימים שלו השנה, והוא אכן צפוי לקבל אותה מעל כל במה, חוץ מהבמה הזו.

 

לכתבות נוספות במדור "מחוץ לרדאר"

 

המדור "מחוץ לרדאר" חרט על דגלו להעניק חשיפה לספורטאים ולענפים שאינם זוכים לכיסוי תקשורתי מקיף. לכן גם סיכום השנה של המדור את כל אותם ספורטאי על שרשמו הישגים מדהימים במהלך 2015, אבל צפויים להישאר בחוץ ברוב סיכומי השנה בישראל, אם זה בגלל שהם מגיעים מענף פחות פופולארי בארצנו, או שהם חוסים בצילם של ספורטאי עם מנגנון יחסי ציבור משומן.

 

זו הפעם האחרונה שנזכיר את שמו כאן. קרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זו הפעם האחרונה שנזכיר את שמו כאן. קרי(צילום: רויטרס)

 

ספורטאית השנה של "מחוץ לרדאר"

סימון ביילס (התעמלות מכשירים)

לא מעט התלבטתי לפני שבחרתי בביילס, ולא מסיבות מקצועיות. הישגיה המדהימים של ביילס ראויים לכל הלל ושבח ומצדיקים את מקומה כספורטאית השנה, הדילמה הייתה האם עדיין אפשר לראות בכוכבת הגדולה ביותר של ההתעמלות כיום כספורטאית המתאימה לרשימה של מחוץ לרדאר.

 

התשובה לכך מורכבת. ביילס היא כבר בשלב מוקדם זה של הקריירה אגדה בהתעמלות המכשירים, מתעמלת כל כך דומיננטית מהיתר לא נראתה בענף מאז ימי נדיה קומנאצ'י. במולדתה ארצות הברית היא כבר נהנית ממעמד של כוכבת בהתהוות, אך בכל זאת בענף ההתעמלות כדי להפוך לכוכבת בינלאומית ולשם שגור בכל בית בישראל, ביילס עדיין זקוקה לעבור את מבחן האולימפיאדה שימתין לה בשנה הבאה.

 

יום בחיי סימון ביילס

יום בחיי סימון ביילס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המתעמלת הדומיננטית ביותר מאז קומנאצ'י. ביילס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המתעמלת הדומיננטית ביותר מאז קומנאצ'י. ביילס(צילום: gettyimages)

 

איך שדברים נראים כעת, אין שום סיכוי שביילס תגן בשנה הבאה על התואר שלה כ"ספורטאית השנה של מחוץ לרדאר", פשוט כי אחרי ריו, היא כבר תהיה מוכרת מדי.

 

ב-2015 שיחזרה ביילס את ההישג המדהים שלה מ-2014 וחזרה מאליפות העולם עם ארבע מדליות זהב (קרב-רב, קבוצתי, קורה וקרקע). כבר בגיל 18 היא סופרת עשר מדליות זהב מאליפויות העולם, יותר מכל מתעמלת אחרת בהיסטוריה.

 

מה שלא פחות מעניין הוא שבתחרות הקרב-רב ביילס עמדה מדרגה אחת גבוה יותר מהאלופה האולימפית גבי דאגלס שחוזרת אט-אט לעניינים. לדומיננטיות של צמד האמריקאיות הללו היה גם ערך סימבולי, רבים מגדירים את ביילס כגרסה המשודרגת של דאגלס. מתעמלת אפרו-אמריקאית עם עוצמות אדירות וכח מתפרץ יוצא מגדר הרגיל. אלא שבניגוד לדאגלס שנחשבת למצטיינת בקרב-רב, אבל לא בתרגיל בודד, ביילס זוללת מדליות בכל אחד מהמכשירים. מרתה קרוליי העומדת בראש נבחרת ההתעמלות האמריקאית כבר הגדירה אותה כ"נאדיה קומנאצ'י של דורנו".

 

הגרסה המשודרגת של דגלאס. ביילס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הגרסה המשודרגת של דגלאס. ביילס(צילום: רויטרס)

 

עוד על ביילס והתחרות מול דאגלס אפשר לקרוא בכתבה שפורסמה במדור בחודש מארס האחרון.

 

הטוענות לכתר

גנזבה דיבאבה (אתלטיקה, 1,500 מ') – האחות הצעירה ממשפחת הקיסרות של הריצות הארוכות הראתה שגם בריצות הבינוניות יש מקום למותג 'דיבאבה'. השנה היא הוכתרה לאלופת העולם ב-1,500 מ' וזכתה במדליית ארד ב-5,000 מ', אבל לשיא הגיעה חודש מוקדם יותר כשניפצה שיא עולם בן 22 שנים ב-1,500 מ' ועצרה את השעון על 3:50.07 דקות. עוד על משפחת דיבאבה המפוארת כאן.  

 

גוון יורגנסן (טריאתלון) – הטריאתלטית האמריקאית המצטיינת סיימה את 2015 כבלתי מנוצחת. היא דורגה ראשונה בכל שבעת מרוצי הסבב העולמי בהם השתתפה. רצף הניצחונות שלה שכולל גם חמישה מרוצים מ-2014 הוא הארוך ביותר של טריאתלט גבר או אישה אי פעם. עוד על השליטה של יורגנסן בטריאתלון כאן.

 

מותג. גנזבה דיבאבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מותג. גנזבה דיבאבה(צילום: AFP)

 

לידיה קו (גולף) – בסך הכל בת 18, הילדה מניו-זילנד היא הסנסציה החדשה של הגולף. בפברואר האחרון עוד כשהייתה בת 17 היא הפכה לגולפאית הצעירה בהיסטוריה שכובשת את פסגת הדירוג העולמי ובספטמבר הפכה לזוכה הצעירה ביותר במייג'ור כשניצחה באליפות אביאן בצרפת. בנוסף היא נבחרה לגולפאית השנה ונכללה ברשימה של ESPN הכוללת את 25 הדמויות המשפיעות ביותר על ספורט הנשים.

 

קרולינה מרין (בדמינטון) – לחולל סנסציה זה דבר אחד, לשחזר אותה זה עסק מורכב הרבה יותר. שחקנית הבדמינטון הספרדייה שהדהימה בשנה שעברה עם זכייה באליפות העולם כשהיא מותירה את הסיניות הפייבוריטיות הרחק מאחור, שיחזרה השנה את ההישג באליפות העולמית שנערכה באינדונזיה והפכה לשחקנית הלא-אסייאתית הראשונה בהיסטוריה שמוכתרת לאלופת העולם פעמיים ברציפות.

 

הדהימה את הסיניות שנה אחר שנה. מרין (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הדהימה את הסיניות שנה אחר שנה. מרין(צילום: gettyimages)

 

קרלי לויד (כדורגל) – מה יכול להיות מושלם יותר עבור כדורגלן משלושער בגמר גביע העולם? לכבוש את השלישי בבעיטה מבריקה מחצי מגרש. לויד (33) הייתה היהלום שבכתר בנבחרת אמריקאית מצוינת שזכתה באליפות העולם הראשונה שלה מאז 1999, כבשה שישה שערים (מלכת השערים במשותף) ונבחרה ל-MVP של האליפות.

 

שלושער בגמר גביע העולם. קרלי לויד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שלושער בגמר גביע העולם. קרלי לויד(צילום: EPA)

 

ספורטאי השנה של "מחוץ לרדאר"

אשטון איטון (אתלטיקה, קרב 10)

הכריזמה המתפקעת של אוסיין בולט יחד עם הטריפל המוזהב הקבוע שלו באליפות העולם יקנו לו מקום של כבוד ברשימות סיכום השנה. מי שעשוי להישאר מקופח הוא אשטון איטון האחראי, עם כל הכבוד לפנומן הג'מייקני, להופעה המרשימה ביותר באליפות העולם האחרונה באתלטיקה.

 

איטון כבר מזמן לא עסוק בלהיות לוחם קרב ה-10 הטוב בעולם, התואר הזה שייך לו מזה שלוש שנים וממש לא נראה לו יורש באופק. כיום איטון בעיקר רוצה לגרום לנו לפקפק במה שהגדרנו כקצה גבול היכולת האנושית, והוא עושה זאת בהצלחה מרובה.

 

פורץ את קצה גבול היכולת האנושית. איטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פורץ את קצה גבול היכולת האנושית. איטון(צילום: AFP)

 

מעט מוזר להכתיר אדם שהתחרה רק פעם אחת השנה בענף שלו, אבל נראה שההתנזרות של איטון מקרב 10 עד לאליפות העולם הייתה מהלך מחושב ומתוכנן שהשתלם לו בגדול. איטון בחר לשמור את הקלפים קרוב לחזה, התחרה בשנתיים האחרונות במקצועות בודדים, התמקד ב-400 מ' משוכות ושמר את כל הכוחות להופעה מחשמלת אחת באליפות העולם בבייג'ינג. זה נגמר בשיא עולם מדהים, 9,045 נקודות וקריסה דרמטית על המסלול רגע לאחר שסיים את הריצה ל-1,500 מ'.

 

איטון הוא האתלט האולטימטיבי. קשה להסביר כיצד אתלט המחויב להתאמן בשלל מקצועות ולהצטיין לפחות ברובם מסוגל להגיע למצב שהוא רץ 400 מ' ב-45.00 שניות. יש לא מעט אצני 400 מ', כאלו שמתמקצעים במשך כל הקריירה שלהם אך ורק בריצה הספציפית הזו שאינם מצליחים להגיע לתוצאה כזו. רק לשם ההשוואה שיאו הלאומי של דונלד סנפורד עומד על 45.04 שניות.

 

האתלט האולטימטיבי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האתלט האולטימטיבי(צילום: AFP)

 

הטוענים לכתר

ג'ורדן ספית' (גולף) – טייגר וודס אאוט, ג'ורדן ספית' אין. האמריקאי בן ה-22 הוא הכוכב הגדול ביותר של הגולף כיום. השנה הספיק לזכות בשני מייג'ורס, ולסיים במקומות 2 ו-4 בשניים הנוספים.

 

קוהיי אוצ'ימורה (התעמלות מכשירים) – לא היה עוד מתעמל כזה ומי יודע אם יהיה. אוצ'ימורה זכה השנה באליפות העולם בקרב רב בפעם השישית ברציפות, ואין לו שום כוונה לעצור, לפחות לא עד האולימפיאדה בחצר האחורית בטוקיו 2020. עוד על אוצ'ימורה והישגיו המדהימים כאן.

 

לא היה וכנראה גם לא יהיה עוד מתעמל כזה. אוצ'ימורה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
לא היה וכנראה גם לא יהיה עוד מתעמל כזה. אוצ'ימורה(צילום: gettyimages)

 

אדם פיטי (שחייה) – למרות שכאן בווינגייט הוא התחרה בהילוך ראשון, השחיין הבריטי היה הכוכב הגדול של משחי החזה השנה. הוא חזר מאליפות העולם עם שלוש מדליות זהב ושבר במהלך השנה את שיאי העולם ב-50 ו-100 מ' חזה.

 

טדי רינר (ג'ודו) – בענף פתוח ורווי בהפתעות, הג'ודוקא הצרפתי הוא ככל הנראה הבאנקר האמיתי היחיד. השנה הוא זכה באליפות העולם השמינית שלו ברציפות במשקל הכבד (מעל 100 ק"ג) והוא בסך הכל בן 26.

 

באנקר. טדי רינר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
באנקר. טדי רינר(צילום: EPA)

 

טייסון פיורי (איגרוף) – פיורי העיר מתרדמת את המשקל הכבד באיגרוף כשהדהים את ולדימיר קליצ'קו האגדי ולקח ממנו את תואר אלוף העולם. על הדרך הוא הביא לענף מנות גדולות של ביזאר וחירפון. עוד על פיורי ושגעונותיו כאן

 

מנות גדולות של ביזאר. טייסון פיורי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנות גדולות של ביזאר. טייסון פיורי(צילום: EPA)

 

ספורטאי החורף של השנה

פאבל קוליז'ניקוב - החלקה מהירה על הקרח

אחרי שההולנדים זכו בכל דבר אפשרי בערך בתחרויות ההחלקה המהירה באולימפיאדת סוצ'י, הגיעה התשובה הרוסית. קוליז'ניקוב בן ה-21 קבע השנה שיא עולם מדהים ב-500 מ' והפך למחליק הראשון בהיסטוריה היורד מ-34 שניות, 33.98 שניות.

 

אנה פנינגר – סקי

תעשו לעצמכם טובה ונסו לעקוב השנה אחרי הקרבות המרתקים של סקי הנשים בין פנינגר וטינה מזה הסלובנית. לא פשוט היה להכריע ביניהן אחרי ששתיהן סיימו את אליפות העולם האחרונה עם שתי מדליות זהב ומדליית כסף, אבל שובר השוויון הלך לטובתה של פנינגר האוסטרית בעקבות ניצחונה בסבב גביע העולם.

 

שיא העולם המדהים של קוליז'ניקוב

שיא העולם המדהים של קוליז'ניקוב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הספורטאים הפראלימפיים של השנה

מרקוס רהם (אתלטיקה, קפיצה לרוחק)

בענף הקפיצה לרוחק המדשדש בשנים האחרונות, אחד הספורטאים המרעננים ביותר נמצא דווקא בתחרויות לנכים. רהם (27), קופץ קטוע רגל גרמני, קבע השנה באליפות העולם לנכים שיא עולמי, 8.40 מ', שהיה מעניק לו מדליית כסף באליפות העולם הרגילה.

 

רהם, המרכיב פרוטזה המזכירה את זו של אוסקר פיסטוריוס, קיווה לבדוק את יכולתו מול ספורטאים בריאים ולהתחרות באולימפיאדה הקרובה, אבל בוועד האולימפי הגרמני דחו את בקשתו בטענה שהפרוטזה מעניקה לו יתרון לא הוגן. בדיקות שנערכו קבעו כי הפרוטזה יוצרת לקפיצות של רהם אפקט המזכיר כזה של מקלעת המשגרת אבנים. עוד על רהם ומאבקו להשתתף בתחרויות רגילות כאן.

 

מרקוס רהם מנתר ל-8.40 מ'

מרקוס רהם מנתר ל-8.40 מ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קיווה להתחרות מול ספורטאים בריאים. רהם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קיווה להתחרות מול ספורטאים בריאים. רהם(צילום: gettyimages)

 

טטיאנה מקפאדן (אתלטיקה, מרתון)

נדמה שלא משנה באיזה ענף תשים את הפנומנית הזו, היא כבר תמצא את הדרך שלה לפודיום. הכוכבת הפראלימפית האמריקאית שנולדה ברוסיה ומשותקת מהמותניים ומטה כבר זכתה במדליות פראלימפיות בספרינטים, מרחקים בינוניים ומרחקים ארוכים. אפילו מאולימפיאדת החורף היא חזרה עם מדליית כסף נוצצת בסקי.

 

בשנים האחרונות ההתמקדות שלה היא במרתונים ושם היא נחשבת לליגה משל עצמה. השנה היא זכתה בגראנד סלאם שלישי ברציפות (זכייה בכל שלושת המרתונים הנחשבים בעולם: לונדון, ניו יורק ושיקגו), שיפרה את שיא המסלול בניו יורק ב-7:20 דקות ועל הדרך גם שברה שני שיאי עולם בדרגת הנכות שלה ב-400 מ' ו-800 מ'. עוד על מקפאדן וסיפור חייה המדהים כאן.

 

היא כבר תמצא את הדרך לפודיום. מקפאדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היא כבר תמצא את הדרך לפודיום. מקפאדן(צילום: רויטרס)

 

הקבוצה

נבחרת הראגבי של ניו-זילנד

כבר זמן רב שניו-זילנד נחשבת לאומת הראגבי הטובה ביותר, ההופעה שלה באליפות העולם האחרונה בראגבי יוניון נתנה לכך חותמת רשמית. ניו זילנד עם הצגה גדולה של דן קרטר הנפלא, הביסה את השכנה אוסטרליה בגמר ועשתה את מה שאף נבחרת לא הצליחה לעשות כשזכתה בתואר העולמי בפעם השנייה ברציפות.

 

ניו זילנד מזכירה כיום את ברזיל הימיה הגדולים בכדורגל, היא לא רק הטובה ביותר בענף, אלא פשוט מחזיקה את הראגבי בבעלותה הפרטית.

 

נבחרת הראגבי הגדולה בהיסטוריה. ניו-זילנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נבחרת הראגבי הגדולה בהיסטוריה. ניו-זילנד(צילום: AFP)

 

הטוענות לכתר

נבחרת הכדורמים של סרביה - שנה לפני האולימפיאדה המעצמה הסרבית שיחררה הצהרת כוונות ברורה עם זכייה משכנעת במיוחד באליפות העולם. סרביה ניצחה את משחקיה בממוצע של חמישה משחקים ורמסה את יריבתה השנואה, קרואטיה, בגמר 4:11. עוד על נבחרת סרביה והיריבות עם קרואטיה כאן.

 

נבחרת הכדורגל נשים של ארה"ב - אליפות העולם בכדורגל נשים הולכת וצוברת פופולאריות והנבחרת האמריקאית הנפלאה היא אחת הסיבות המרכזיות לכך. תצוגת התכלית בגמר מול יפן (2:5) היא כזו שנזכור עוד שנים קדימה.

 

הצהרת כוונות לקראת האולימפיאדה. נב' הכדורמים של סרביה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצהרת כוונות לקראת האולימפיאדה. נב' הכדורמים של סרביה(צילום: AFP)

 

התגלית

ווייד ואן ניקרק (אתלטיקה, 400 מ')

בגמר ה-400 מ' באליפות העולם האחרונה באתלטיקה, כולם ציפו לקרב ענקים בין שני האלופים האולימפיים, לשון מריט וקיראני ג'יימס, אבל דווקא אצן מפתיע בן 23 מדרום אפריקה גנב את ההצגה.

 

ואן-ניקרק שעד לאליפות העולם הסתפק במדליות כסף באליפות אפריקה ובמשחקי חבר העמים, פשוט התפוצץ על המסלול בדרך לתוצאה מדהימה, 43.48 שניות, המציבה אותו כרץ ה-400 הרביעי בטיבו בכל הזמנים והמהיר ביותר מבין הלא-אמריקאים.

 

ואן ניקרק אחרי אותה ריצה מופלאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ואן ניקרק אחרי אותה ריצה מופלאה(צילום: רויטרס)

 

הסינדרלות

סטיוארט בינגהאם (סנוקר)  - שנים הוא היה 'עוד שחקן בסבב הסנוקר', אחר כך מעמדו השתדרג לשחקן בצמרת הנמוכה, אבל אף אחד, אף אחד, לא חזה שבגיל 39 הוא מסוגל לזכות באליפות עולם ראשונה. בינגהאם עשה זאת ובדרך הקשה ביותר. הוא לא התפשר על משחק טקטי, אלא ניצח את הכוכבים הגדולים ביותר במשחק משוחרר, פתוח ומלא בתעוזה.

 

הולי הולם (UFC) - רונדה ראוזי לא רק נחשבה ללוחמת ה-MMA הטובה בתבל, אלא גם למהפכנית ופורצת דרך, אחת שממש הגדירה מחדש את עולם הקרבות הנשי. נשיא ה-UFC הגדיר אותה בעבר כ"מייק טייסון של הנשים", אבל מסתבר שלכל טייסון יש באסטר דאגלס, וכך הולם, לוחמת בת 34, הכניעה את ראוזי בנוקאאוט בסיבוב השני וחוללה את הסנסציה הגדולה ביותר בתולדות הענף.

 

סיפור סינדרלה קלאסי. הולם מפרקת את ראוזי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סיפור סינדרלה קלאסי. הולם מפרקת את ראוזי(צילום: gettyimages)

 

הביצוע

יוזורו האניו (החלקה על הקרח)

המחליק היפני אמנם איבד השנה את תואר אלוף העולם, מה שמנע ממנו להיבחר כאן לספורטאי החורף של השנה, אבל בכל הקשור לפנומנאליות, הוא ממשיך בשלו. לקראת סיום העונה, האניו שיפר פעם אחר פעם את השיאים העולמיים בהחלקה אמנותית על הקרח והעמיד אותם על 110.95 נקודות בתרגיל הקצר, 219.48 נקודות ו-330.43 נקודות בחישוב המשוקלל. אבל עזבו אתכם ממספרים, סורו ליוטיוב וצפו בפלא הזה בעצמכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים