שתף קטע נבחר

 

בית הדין הרבני: אישה לא חייבת לפרנס את בעלה האברך

הבעל טען כי "גדולי הדור אומרים שאישה תצא לעבוד, כדי לאפשר לבעלה ללמוד תורה", ולכן דרש פטור מתשלום הכתובה והמזונות. אבל בית הדין חשב אחרת: "אין בעובדה שאדם לומד תורה כדי לפטרו ממזונות אשתו וילדיו". בית הדין אף מתח ביקורת על הנורמה החרדית, וקבע: "זו הייתה הוראת שעה בלבד"

בציבור החרדי מקובל כי גברים "פטורים" מפרנסת המשפחה בגלל התמסרותם ללימוד תורה. האם במקרה של פרידה הם חייבים בתשלום מזונות ? בית הדין הרבני בנתניה דחה את דרישתו של גבר לפטור אותו מחובותיו הממוניות כלפי גרושתו ובתו, על רקע הציות ל"גדולי הדור", וקבע: אם לא תשלם – אין גירושין.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

האיש והאישה, שניהם חוזרים בתשובה, נישאו במחצית השנה של 2014 וכעבור שנה היו להורים. לפני כשלושה חודשים הורחק הגבר מביתו בצו בית משפט לאחר שנהג באלימות כלפי אשתו, והגיש לבית הדין תביעת גירושין. האישה, באמצעות עו"ד רות דיין-וולפנר ורחל אבן, אמרה כי היא שואפת ל"שלום בית", אך נאלצת להסכים לדרישת הבעל, שאינו רוצה בה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במסגרת אחד הדיונים טען פרקליטו של האיש כי "גדולי הדור אומרים שאישה תצא לעבוד כדי לאפשר לבעלה לצאת וללמוד תורה", ולכן הוא איננו חייב בתשלום הכתובה והמזונות. לדבריו, מנהג המדינה והמציאות היא שנשים עובדות היום, ולכן עליה לפרנס את עצמה.

 

לימוד תורה במקום עבודה: "הוראת שעה בלבד"

אב בית הדין, הרב שלמה שפירא, הבהיר כי לא ידוע לו הוראה שכזו, ובמשפחות אברכים שבהן ההסדר

הזה מתקיים, הדבר נעשה בהסכמת האישה ומתוך רצון הדדי של בני הזוג שהבעל יעסוק בתורה. הדיין ציין כי כך נהג בעצמו, יחד עם אשתו, כשלמד לתואר הרבנות.

 

הרב שפירא ניצל את הבמה לאמירה חברתית-ערכית, ובהחלטה שפרסם לאחרונה מתח ביקורת מרומזת על נורמה חרדית זו. "הנהגה זו שנוהגת כיום היא הוראת שעה בלבד", כתב. "הנהיגוה גדולי הדור בתקופה שלאחר השואה, מכיוון שעולם התורה שהיה באירופה נחרב והיה צריך לשקמו".

 

"הבעל חייב בפרנסת אשתו", הוסיף. "אין בעובדה שאדם לומד תורה כדי לפטרו ממזונות אשתו וילדיו". לדבריו, "אף שבפועל הרבה מנשות האברכים מפרנסות את בעליהן, אין הן עושות זאת אלא משום שהן מכירות בערך לימוד התורה, ולא כחובה משפטית".

 

הדיין הבהיר כי "גם בני הישיבות שמנהיגים את חייהם על פי הוראת גדולי הדורות, חותמים על כתובה ומתחייבים לפרנס ולזון את נשותיהם בזמן הנישואין". כך או כך, העיר, "הדברים אינם נוגעים לבעל שלפנינו, שהרי הוא עובד ואינו לומד תורה".

 

בית הדין קבע כי "האישה אינה חייבת לקבל גטה ללא קבלת כתובתה", ופסק לה ולבתה מזונות בסך 1,000 ו-1,200 ש"ח עד הגמילה מהנקה וסיום חופשת הלידה. לאחר מכן, הובהר, יהיה על הגבר לשאת בעלות הטיפול בתינוקת בזמן שאמה עובדת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
"הבעל חייב בפרנסת אשתו"
צילום: עמית שאבי
צילום: שירן כרמל
עו"ד רות דיין-וולפנר
צילום: שירן כרמל
מומלצים