תומכים ב"אגורה", חרדים לישראל
הממשלה הרוסית כבר הצליחה להטיל את אימתה, לחוקק חוקים פוגעניים ולמנוע פעילות למען זכויות אדם. אנחנו שואפים שהדמוקרטיה הישראלית תישאר תוססת, פלורליסטית וחופשית. עדיין לא איבדנו את התקווה
בעוד שאנחנו נלחמים למען המרחב הדמוקרטי בישראל נגד חוק הסימון, נגד הגבלת חופש הביטוי ופגיעה בציבור, ארגוני זכויות האדם ברוסיה ספגו לאחרונה מכה קשה. ארגון זכויות האדם "אגורה" נסגר בהוראת בית משפט, והדיכוי של החברה האזרחית במדינה הגיע לשפל חדש.
עוד בערוץ הדעות:
השאירו את צה"ל מחוץ למדמנה הפוליטית
המבט לרוסיה מדאיג. כבר לפני עשור הממשלה החלה להצר את צעדי הארגונים שמקבלים מימון מחוץ למדינה. בשנת 2012 עבר חוק נוסף, שקבע שארגון שמקבל כסף מחו"ל ושפועל פעילות פוליטית, נחשב לסוכן זר. במאי 2014 השתתפתי בכנס עם מנכ"ל "אגורה", שסיפר על הקשיים על פעילות הארגון, על הצרת חופש הביטוי והחשש היומיומי של הפעילים מפני התנכלות.
ביוני האחרון הדיכוי החמיר, וחוק חדש נועד להכריז על ארגון כ"לא רצוי" ולאסור על הפעילות שלו בטענה שהוא חותר תחת הביטחון והחוקה ברוסיה, אפילו ללא החלטת בית משפט.
לפני ימים אחדים, נסגר ארגון "אגורה" בהוראת בית משפט. משרד המשפטים הגיש נגדו תביעה בטענה שהארגון מעורב ב"פעילות פוליטית", הגדרה עמומה ככל שתהיה. מדובר באחד מארגוני זכויות האדם המשמעותיים ביותר במדינה, שהגן בין היתר גם על חברות להקת "פוסי ריוט", שחברותיו נאסרו לאחר שביקרו את השלטון.
מזדהים עם "אגורה"
"אגורה" הודיעו שיערערו על ההחלטה לבית המשפט העליון, אך ספק אם בית המשפט ברוסיה יוכל לתת תרופה בשלב בו המרחב הדמוקרטי ברוסיה הצטמצם משמעותית בשנים האחרונות, והשלטונות ממשיכים להצר את החברה האזרחית. ארגוני זכויות אדם מ-11 מדינות החברות ברשת הבינלאומית לזכויות האזרח (International Civil Liberties Organization), ביניהם התנועה לזכויות האזרח האמריקנית, ליברטי הבריטית, וגם האגודה לזכויות האזרח בישראל, גינו את החלטת בית המשפט. העולם החופשי מתקשה להבין כיצד הרשויות מטילות סנקציות על פעילי זכויות אדם, ומגביל את עבודתם שמטרתה הגנה על מיעוטים והבטחת זכויות הפרט.
אנחנו באגודה לזכויות האזרח מביעים סולידריות עם "אגורה" וכל הארגונים העצמאיים והלא ממשלתיים שסובלים מרדיפה ממשלתית. בה בעת, אנחנו מביטים בדאגה במה שמתחולל ברוסיה, ולא יכולים להימנע מלהסתכל על התהליכים שמתרחשים במרחב הציבורי שלנו. ח"כים מנסים למנוע הטבת מס ל"רופאים לזכויות אדם", פעילי זכויות אדם ואנשי תרבות המסומנים כבוגדים, קריאת הרוב הנבחר להטיל הגבלות על המיעוט הנבחר, וכמובן קידום ממשלתי נלהב של החוק שנועד לסמן ארגונים רק מכיוון שהם מבקרים את מדיניות הממשלה.
אנחנו מאמינים שלחברה אזרחית דינמית ועצמאית יש תפקיד יסודי בחברה דמוקרטית, שהיא מהווה חלק מהאיזונים ומהבלמים על השלטון, ושהיא מייצגת את האינטרסים של המיעוטים בחברה. רק כך הצלחנו לאפשר שוויון לנשים להתקבל לקורס טייס, להיות טייסות
באל על ולהיות חברות במועצות דתיות, של ערבים להתגורר בישובים לפי רצונם, לבני זוג מאותו מין לקבל זכויות, ולאתגר את האפליה מחמת גיל. החברה האזרחית קידמה את זכותם של אנשים לחיות בכבוד, להיחלץ ממעגל החובות, שוויון בהטבות מס לישובים ערבים, ושורה ארוכה של הישגים שקידמו אוכלוסיות שונות בישראל.
הממשלה הרוסית כבר הצליחה להטיל את אימתה, לחוקק חוקים פוגעניים ולמנוע פעילות למען זכויות אדם. אנחנו שואפים שהדמוקרטיה הישראלית תישאר תוססת, פלורליסטית וחופשית. עדיין לא איבדנו את התקווה.
עו"ד שרון אברהם-ויס, מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח