עולים ומתגעגעים: מי הזיז את יום ראשון שלי?
חימום מרכזי וחורף עם שלג, וולמארט ואוכל מקסיקני - וגם דואר מתפקד ושירות לקוחות: "זה לא מוצר ספציפי שחסר - זו קלות החיים. אני לא מתחרטת שבאתי לפה, ואני מתמודדת, אבל הדרך ארוכה". למה מתגעגעים העולים החדשים - ועל מה גם הישראלים יכולים לחלום
בכל שנה מגיעים לישראל כמה אלפי עולים חדשים מארה"ב. עבור רובם המוחלט מדובר בעלייה מבחירה, בעיקר ממניעים ציוניים ודתיים. אבל כולם משאירים מאחור געגועים – ולא רק למשפחה ולחברים.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כולם השאירו במולדת הישנה כמה דברים שאי אפשר למצוא בישראל, ואשר עבור חלקם מהווים מקור בלתי פוסק לגעגוע. בפוסט ויראלי שעלה בקרב קבוצת עולים בפייסבוק, פרשו העולים את הגעגועים למה שהכי חסר להם בישראל, והם מספרים ל-ynet איך אפשר היה להפוך עבורם (ואם תשאלו אותם, גם עבור הישראלים) – את החיים פה לכמעט מושלמים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- השניצל שלכם לא כשר: רבנים קוראים למהפכה
- דייט באפילה: מלמד את המגזר "לדבר עם בנות"
- פקודת הזקן: "צה"ל מפלה בין חרדים לחיילי הסדר"
יום ראשון חופשי וארבע עונות
הדבר הבולט ביותר הוא היעדר יום מנוחה שאינו שבת. בעוד במדינות המערב יום ראשון הוא חופשי מעבודה, בישראל אין למעשה יום מנוחה מלא מלבד השבת, ועולים רבים מרגישים ש"חסר להם יום" במהלך השבוע. עבור עולים דתיים הדבר מפריע במיוחד, מאחר ויום שישי קצר ואינו מאפשר במלואו קניות, סידורים או מפגשים עם משפחה וחברים.
יהושע סטרול, עולה חדש, מסביר שהוא מתגעגע מאוד לחופש בימי ראשון. לדבריו, "החופש ביום שישי הוא לא תחליף, וזאת בהתחשב בכך שהשבת עומדת בפתח וזה לא ממש אותו דבר. אני גם מתגעגע לארבע עונות השנה – מובחנות ושונות זו מזו".
שלג על עירי
גם מזג האוויר הים-תיכוני לא אהוב על כל העולים, ולחלקם חסרים ההרים המושלגים או "חורף" באופן כללי.
נתן זיפר, שעבר לגור במיוחד במושב אלוני הבשן, שם הוא יכול להשקיף לחרמון המושלג - מציין שה"עיניים של המדינה" רחוקות מאוד מלהזכיר לו את הרי הרוקי בקולורדו.
זיפר אומר שאחד ההבדלים הגדולים הוא שבזמן שיורד שלג, מרבית הדרכים לחרמון סגורות על ידי הצבא או המשטרה, ואין גישה להר או לאתרי הסקי. "אני גר ביישוב שקיים 30 שנה, ועם זאת איכות הבנייה לא מתאימה בכלל לאקלים. זו הסיבה שאני מייבא עכשיו לישראל חומרי בנייה מתאימים, ובונה לי בית עץ בסגנון אמריקאי".
זיפר מוסיף שחסרות לו גם צורות נוף נוספות שאפשר למצוא בארה"ב, כמו נהרות שוצפים, דיג באגמים ואתרי קמפינג. מנגד, הוא בסך הכל די מרוצה בישראל, ומצליח להשיג את הרוב הדברים החומריים החסרים לו.
מערכת חימום מרכזית, מישהו?
אלמנט נוסף שחסר מאוד לעולים הוא מערכת חימום מים מרכזית. רבים מציינים, כי שיטת חימום המים בדודים במקום בחימום מרכזי, מטריפה אותם - וכי היו שמחים למקלחת חמה גם מבלי לתכנן מראש להדליק את דוד או לתזמן אותו.
הדואר לא בא היום, וגם שירות הלקוחות לא משהו
חוסר התפקוד של הדואר המקומי גורם לעולים להתגעגע למכונת הדואר האמריקנית המשומנת. אחרים מציינים כי חסר להם שירות לקוחות בסטנדרט הנהוג בארה"ב, והתייחסות מנומסת ואדיבה של מוכרים ונותני שירות.
Costco, Whole Foods וד"ר פפר
בצד הפרקטי יותר, נראה שלמרות הפורמטים הרבים של רשתות השיווק בישראל, יש געגוע לרשת הדיסקאונט Costco וגם לרשתות וולמארט ו-Whole Foods המתמחה במזון בריא ואיכותי.
אחרים מציינים את חסרונם של להיטים אמריקנים כמו ארוחות מוכנות של מקרוני וגבינה, נקניקיות בקר ברמה גבוהה, אוכל מקסיקני, מילוי ללא הגבלה של משקאות קלים במסעדות מזון מהיר, בייגל עם שמנת וסלמון - ומותג המשקאות ד"ר פפר.
הקלות של חיי היומיום
אריאל לישנסקי (26) שהגיעה מאוהיו לפני 9 חודשים, אומרת שהעלתה את הפוסט משום שהסתקרנה לראות האם הגעגועים שלה דומים לאלה של עולים אחרים.
לדבריה, "הגעגוע הוא לא לדברים החומריים. את רובם אפשר למצוא איפשהו בישראל, והם גם באמת לא ממש חשובים. אני חושבת שהגעגוע הוא יותר לקלות של חיי היומיום. לא קל לחיות פה. עבור עולים חדשים זה מאבק בלתי פוסק. התמודדות מול הרשויות, חיפוש עבודה, דירה, התמקמות, כל אלה הם דברים לא קלים עבור עולים שלא דוברים עברית, ורק נחתו כאן.
"זה לא מוצר ספציפי שחסר - זו קלות החיים. אני לא מתחרטת שבאתי לפה, ואני מתמודדת, אבל הדרך ארוכה. עודד אותי לראות גם לא מעט שאמרו שלא חסר להם כלום בישראל, ואולי זה רק עניין של קליטה נכונה וזמן הסתגלות כדי שרוב העולים ירגישו כך".
מלבד חוסרים קטנים של מוצרים, אחת התשובות לפוסט של עולה חדש בשם אלכס בלינגר, משקפת אולי גם את מצבם של ישראלים רבים: "מה שחסר לי יותר מכל הוא קלות החיים. ביטחון כלכלי. מחייה ברמת חיים מספקת במחיר סביר. להרגיש בטוח יותר. אני מתגעגע לאנשים יותר תרבותיים ואדיבים. זה נשמע פשטני, אבל יש לזה משמעויות רבות".