הקלה בייבוא: מוצרי חשמל לא ייבדקו
משרד האנרגיה הודיע כי תבוטל החובה לבדוק במעבדה בארץ את הדירוג האנרגטי של מוצרי חשמל ביתיים כמזגנים, טלוויזיות, מכונות כביסה ומממירים. המטרה: להוזיל את ההליך לייבואנים הקיימים בכמה שקלים למוצר, ובעיקר להכניס יבואנים חדשים לתחום. האם זה יביא הוזלה לצרכן? אין לדעת
בשורה לייבואנים: מקררים, רדיאטורים, מכונת כביסה, מייבשי כביסה, מזגנים, טלוויזיות, ממירים, מזגנים ומוצרי חשמל ביתיים רבים נוספים, לא יידרשו בבדיקות צריכת חשמל במעבדה מורשית עם כניסתם לארץ, כך הודיע היום (ב') משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. האם זו גם בשורה לצרכנים? לא בטוח.
שר האוצר יוצא למלחמה בענקיות המזון
הקלות על ייבוא עגלים, יוגורט וגבינות קשותכחלון: רווחי היבואנים הגדולים עלו ב-230%
במשרד התשתיות יסמכו על הצהרת יבואן
כאשר תיכנס הרפורמה לתוקף, תוך מספר שבועות, במקום בדיקות לגבי צריכת החשמל של המכשיר, במשרד יסתפקו בהצהרה של יבואן. הייבואן יצהיר בכניסה לארץ על צריכת החשמל והדירוג האנרגטי של המכשיר שהוא מייבא. הוא יעשה זאת באמצעות צירוף תעודה מחו"ל, המעידה כי המוצר עומד בתקנים אירופים ואמריקנים. חלק מהתעודות האלה ייבדקו וח
לקן לא ייבדקו.
בנוסף, במקום הבדיקות שנהוגות כיום בכניסה לארץ, הוחלט כי ייערכו בדיקות מדגמיות של מוצרים שכבר הגיעו לשוק. יבואן שיימצא שהמוצר שלו לא עומד בהצהרות על גבי תווית האנרגיה - ייקנס. היתרון של השיטה: הוזלה ליבואנים והקלה על ייבוא. החיסרון: מוצרים בעייתיים עלולים להתגלגל לבית הצרכן ביתר קלות.
חיסכון של 10-5 שקלים למכשיר לייבואן
כיום, הדגם הראשון של המוצר שנכנס לארץ עובר בדיקה במכון התקנים, במהלכה נבדקת צריכת האנרגיה של המוצר. שאר היחידות מאותו הדגם לא נבדקות. כעבור 4-3 שנים נעשית בדיקה חוזרת. לבדיקה יש עלות של כמה עשרות אלפי שקלים ל-100 אלף מוצרים. לפי גורמים במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, מדובר בסך הכל בחיסכון של 10-5 שקל על מכשיר.
האם ההקלה תביא להגברת התחרות?
במשרד טוענים שאכן החיסכון פר מוצר לא רב, אבל הם מקווים שההקלה תכניס יבואנים חדשים לתחום. יחד עם זאת במשרד מודים כי בתחום מוצרי החשמל פועלים כבר היום יבואנים רבים, גדולים, בינוניים וקטנים ונראה שכולם מרוויחים - אחרת לא היו נשארים בתחום. יחד עם זאת, כמו בתחומים רבים אחרים, ישנם יבואנים גדולים שהשליטה שלהם בשוק גדולה יותר. חלקם מחזיקים גם רשתות קמעונאיות.
האם בעקבות ההטבה לייבואנים, ייכנסו יבואנים חדשים לתחום ייבוא מוצרי חשמל? לא בטוח, כיוון שהשוק כאמור מוצף בייבואנים. אם נניח שכן, זה לא בהכרח יחליש את כוחם של היבואנים הגדולים הקיימים, שכן גם הם יקבלו את אותה הטבה בדיוק. המשמעות היא שאין פה הטבה שמיועדת רק ליבואנים חדשים - אלא לכולם.
בנוסף, כאמור, לחלק מהייבואנים הוותיקים יש רשתות קמעונאיות שמקלות על מכירת המוצרים שהם מייבאים, וייבואנים חדשים יתקשו להתחרות ביתרון זה.
הייבואנים יגלגלו את ההטבה לכיסי צרכנים?
עקב כך ובשל סיבות נוספות, כלל לא ברור אם המחיר לצרכן אכן יירד. זו הטבה שניתנת ישירות לייבואנים, ואין לדעת אם היא תתגלגל לצרכנים, כמו בכל הקלה על ייבוא. יתכן שהיבואנים אכן יוזילו עלויות, אך לא בהכרח יגלגלו את הההוזלה הזאת לצרכן, אלא יעדיפו להתפיח את כיסם. בנוסף, ייתכן שהמהלך כלל לא יוזיל להם עלויות במידה כזו שתאפשר הוזלה לצרכן.
יתכן גם שהמחירים יירדו בלי קשר להקלה בייבוא. למשל, אם הצרכן יקנה פחות מוצרי חשמל בשל הצטמקות ההכנסה הפנויה, היבואנים ייאלצו להוזיל מוצרי חשמל כדי למשוך צרכנים, בין אם תהיה הקלה על ייבוא ובין אם לאו.
עוד גורמים מוכחים שעשויים להביא להורדת מחירי מכשירי החשמל הביתיים: מעבר לייצור במדינות עם עובדים זולים (למשל, המעבר לייצור בסין ובטורקיה הוזיל מאוד מוצרי חשמל); התייעלות הייצור (למשל: מוצרים שפעם עלו עשרות אלפי שקלים, עם השנים מחירם באופן טבעי, יורד, בשל התייעלות ייצורם) וכן התחזקות הייבוא האישי של צרכנים בישראל דרך האינטרנט. כל אלה לא קשורים להגברת התחרות בארץ או להקלות בייבוא.
"ההחלטה התקבלה בסיוע חברת ייעוץ"
במשרד התשתיות מסבירים ש"ההחלטה התקבלה בסופו של תהליך ממושך שנערך בסיוע חברת ייעוץ. התהליך התמקד בשלושה תחומים הקשורים ברגולציה, הנמצאים תחת אחריות האגף לשימור אנרגיה במשרד, במסגרתו הוחלט גם להקטין את התדירות לביצוע סקרי אנרגיה בקרב צרכנים מחמש לשבע שנים. בתחום דיווח צריכת אנרגיה, הוחלט לצמצם את קבוצת הצרכנים המחויבים בדיווח ולהקטין את תדירות הדיווח משנה לשנתיים".
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ מסר בהודעה לעיתונות: "ההחלטה על ההקלות ברגולציה, שהתקבלה במסגרת התכנית הממשלתית להפחתת הנטל הרגולטורי, תקל על צרכני האנרגיה במגזרים התעשייתי, המסחרי והציבורי. במקביל להקלות ברגולציה, המשרד ממשיך לפעול לייעול צריכת האנרגיה במשק".