מל"טים גרעיניים? אין לזלזל באיום התודעתי
אמנם המל"טים שבידי ארגונים לוחמים נחותים מבחינה טכנולוגית בהשוואה לאמצעים הקיימים בידי המדינות, אך אין זו סיבה להתעלם או לזלזל באיום זה
ועידת הגרעין בוושינגטון העלתה למודעות של מנהיגי העולם והזירה הבינלאומית בכלל, דווקא סוגיה שאינה גרעינית ביסודה. במסגרת הוועידה הזהיר ראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון כי לוחמי דאעש עשויים להשתמש במל"טים (מטוסים ללא טייס) כפלטפורמה לפיזורו של חומר גרעיני מעל ערים מערביות. דבריו של קמרון שופכים אור על איום מתפתח, הנובע מן היכולת של ארגונים תת-מדינתיים לעשות שימוש בכלים שבעבר היו בעיקר בהישג ידן של מדינות.
עוד בערוץ הדעות:
פשטות, זמינות, הוזלה ואף אפשרות לייצור עצמי של מל"טים, מאפשרים גם לגורמים שאינם צבאות סדורים ומתקדמים טכנולוגית, להצטייד ולהשתמש בכלים אלו ללא כל פיקוח על הרכישה או ההצטיידות. זאת משום שניתן כיום לרכוש כלים מתקדמים יחסית או את רכיביהם, במאות או אלפים בודדים של דולרים באמצעות אתרי אינטרנט דוגמת אמזון.
השימוש במל"טים על ידי ארגוני טרור כבר אינו מדע בדיוני והם כבר עושים או עשויים לעשות בהם שימוש במספר אופנים המאתגרים את המדינות הלוחמות נגדם. בשנים האחרונות ניתן היה לראות מקרים בהם למשל ארגוני מורדים בסוריה (ובתוכם דאעש) עשו שימוש בכלים אלו בשדה הקרב. סרטונים שונים ברשת מציגים שימוש בכלים אזרחיים בעלויות נמוכות לצורך פעולות כגון איסוף מודיעין מן האוויר, כאשר התמונה משודרת ממצלמה שעל גבי המל"ט לקונסולה ייעודית או לטלפון נייד ומאפשרת לכוח מורדים קרקעי לתכנן מתקפה בצורה טובה יותר נגד אויבו.
נשק קטלני
השימוש באותם מל"טים, שניתן לרכוש בשוק החופשי, נותן בידי ארגונים תת-מדינתיים יכולות אוויריות (גם אם פרימיטיביות ונחותות ביחס לאלו שבידי צבא סדור). הדבר מאפשר להם לשנות את צורת הלחימה שלהם, בין היתר לאור היכולת לאסוף מודיעין בזמן אמת ולשדר אותו לאחור או לתקוף בצורה מדויקת יותר. אולם לא רק.
לסיכונים הללו מצטרפים דיווחים על חימוש בחומר נפץ, של מל"טים קטנים. הדבר נותן בידי אותם ארגונים נשק אווירי שבחלק מהמקרים מדויק יותר מזה שהיה בידיהם בעבר (דוגמת רקטות) אם כי עוצמתי פחות. למרות שבמרבית המקרים הידועים בלוחמה בסוריה, חומשו המל"טים בחומר נפץ, באופן עקרוני ניתן לחמש כלים אלו בחומר כימי, או כמו שמעיד קמרון בחומר רדיו-אקטיבי, שעשוי לזהם ולהרוג רבים גם ללא תהליך של ביקוע גרעיני.
השילוב הזה יוצר נשק קטלני ברמת דיוק ופיזור גבוהות יותר מאשר היו בידי מרבית ארגוני הטרור בעבר; (אך לאו דווקא ברמת עמידות ושרידות גבוהות יותר). נוכח פיגועי הטרור האחרונים על אדמת אירופה, עולה
החשש שגורמים טרוריסטים ישתמשו במל"טים באופנים שגם אם לא יצליחו ליצר עבורם הצלחה אסטרטגית של אלפי הרוגים, כפי שהודגם בסימולציה בוועידת הגרעין, עלולים לייצר פאניקה בציבור והישג תודעתי עבור אותם ארגונים.
ארגונים תת-מדינתיים אינם מצליחים לרוב לנצח את צבאות המדינות נגדן הם נלחמים בשדה הקרב בגלל פערי עוצמה. זאת, בעיקר כשמדובר בארה"ב, בריטניה או ישראל. לכן, מלכתחילה, הם מבקשים להשיג הישגים תודעתיים באמצעות טרור. אמנם המל"טים שבידי ארגונים אלו נחותים מבחינה טכנולוגית בהשוואה לאמצעים הקיימים בידי המדינות, אך אין זו סיבה להתעלם או לזלזל באיום זה. הכרה באיום, כולל ניתוח שלו והיערכות אליו, הינה הכרחית על מנת לצמצם ולנסות למנוע את יכולת הארגונים להצליח להוציא לפעול את תרחישי הקיצון הללו. שכן, כפי שטען נשיא ארה"ב ברק אובמה בוועידת הגרעין, הצלחה שכזו עשויה לשנות את העולם שבו אנו חיים.
ד"ר לירן ענתבי, עמיתת מחקר, המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS