"פאר הישיבות" מיר, היא היום סניף דואר
בית קפה קטן, סניף דואר מרכזי ומאפייה: זה מה שנשאר במקום שבו למדו מיטב המוחות היהודיים לפני השואה: ישיבת מיר שבבלארוס. "לא ניתן אלא לזכור את התרומה העצומה של הישיבות לעולם היהודי", אומר עוזי דיין, שיצא למסע געגוע בעקבות אביו, "ואת החשיבות המוחלטת של הקמת מדינת ישראל, כדי שליהדות הזאת תהיה מגן אמיתי"
עד לתחילת שנות הארבעים של המאה הקודמת, איכלסה העיר הקטנטנה מיר שבבלארוס למעלה מ-5,000 יהודים, ואת אחת הישיבות הליטאיות המפוארות ביותר בהיסטוריה. כיום נותרה מיר פסטוראלית, אך ללא ישיבה וללא יהודים כלל. 2,600 תושביה אינם מכירים את העבר הרגיש שחרב שם לעפר.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לאחרונה שוחזר מבנה ישיבת "מיר", ובסוף השבוע ביקרה שם משלחת ישראלית של לימוד FSU (כנס המיועד ליהודים יוצאי מדינות מזרח-אירופה), הנערך בימים אלה בבלארוס. בין חברי המשלחת היה יו"ר מפעל הפיס, האלוף במיל' עוזי דיין, שביקר לראשונה בעיירה שבה נולד וגדל אביו המאמץ, משה רבינוביץ', מראשוני מפקדי חיל הים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ברלין לא מחכה לי/ רוחמה וייס
- מהאולפנה לגדוד השוויוני: הלוחמת הדתייה היא מצטיינת נשיא
מיוחד: חידון התנ"ך לגולשי ynet
אביו-מולידו של עוזי, זוריק דיין, נהרג מאה ימים אחרי שהגיח לעולם (שלושים יום לפני קום המדינה) בקרב ברמת יוחנן. אימו נישאה מחדש למשה רבינוביץ', ודיין מספר כיצד נטה בצעירותו לשנות את שמו לרבינוביץ', אך דודו, משה דיין, דיבר על ליבו להישאר דיין, והוא אסיר תודה לו עד היום.
"היו לי שני אבות: אבא זוריק שנהרג במלחמת השחרור, כשהייתי בן מאה ימים, ולכן אני לא זוכר אותו, ואבא משה רבינוביץ', שגדלתי איתו כל החיים", הוא מספר ל-ynet. "אבא משה גדל בתור ילד במיר, ועלה לישראל בגיל 14 לבדו, לאחר ויכוח עם המשפחה. כל משפחתו נשארה פה (במיר), ונרצחה. חלק פה במיר, וחלק בקרבות של הפרטיזנים ביערות. לא נותר אף אחד".
"לכן אני בא לפה. לא כמסע געגועים למיר – אבא משה לא רצה בכלל לדבר על מיר, לא רצה אף פעם לחזור למיר. אני בא לפה כמסע געגועים לאבא משה שנפטר לפני כ-15 שנה, ולא למיר עצמה... ישיבת מיר התגלגלה להרבה מקומות. עכשיו לא ניתן אלא לזכור מצד אחד את השורשיות והתרומה העצומה של הישיבות לעולם היהודי, ומצד שני את החשיבות המוחלטת של הקמת מדינת ישראל, כדי שליהדות הזאת תהיה מגן אמיתי".
חיים צ'סלר, יו"ר ומייסד "לימוד" FSU, מספר כי הבניין שבו למדו מיטב המוחות היהודיים, הפך מישיבה מפוארת - לבית הדואר המרכזי באזור, ולחנות לממכר קמח, עדשים ולחם. "ועל זה אבותינו אמרו: 'אם אין קמח, אין תורה'. אז אם אין תורה – לפחות שימכרו קמח".
במהלך כנס "לימוד" FSU בלארוס, נערך סיור מיוחד גם בעיר בברויסק, שממנה באים שני מנהיגים ציונים: אבא אחימאיר וברל כצנלסון. שתי תערוכות צילום סביב החלוצים הציונים הוצגו בבכורה, בהשתתפות ילדיו של אחימאיר: העיתונאי יעקב אחימאיר, מנכ"ל מכון ז'בוטינסקי יוסי אחימאיר, וזאבה אחימאיר. כמו כן השתתפה אחייניתו של ברל כצנלסון - דיתה ורד-כצנלסון, וקרובת משפחתה ד"ר נגה אילני.
עדות אילמת. עוזי דיין
פה היה מרכז יהודי. פעם
מומלצים