סקר: הסכם קדם נישואים - הדרך היעילה למאבק בסרבנות הגט
האיבה בין בני זוג היא הגורם מספר אחת לסחבת בבתי הדין. הגרושים, למודי הניסיון, משוכנעים: הבנות מראש בין בני הזוג יסייעו למאבק בתופעה יותר מהחרפת הענישה נגד סרבנים. רוב הציבור: על המדינה לעודד זוגות לפתור את המחלוקות כבר עם נישואיהם. סקר חדש קובע: חתימה על הסכם קדם-נישואין יסייע במיגור תופעת סרבנות הגט
נלחמים יחד בסרבנות הגט: האיבה המתפתחת בין בני זוג הנמצאים בתהליך פרידה, היא הגורם העיקרי לסחבת הדיונים בתיקי גירושין, וחתימה על הסכם קדם-נישואים עשויה לנטרל מראש את השפעתה – כך עולה מסקר מיוחד שערך "מכון סמית" עבור ארגון רבני "צהר".
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
קראו עוד בערוץ היהדות :
- חב"דניקים, תתרחקו מהילדים שלי/ אסף וול
- ישמח חתני: ויתר על המשפחה - כדי לחגוג עם הילדים
- מציירות לעצמן כנפיים: הוואנדר-וומן עם המטפחת
ומהי הדרך הטובה ביותר להיאבק בסרבנות גט? 45% מצדדים בהחמרת הענישה נגד גברים או נשים סרבני גט, 29% משוכנעים כי עידוד חתימה על הסכמי קדם-נישואים הוא צעד יעיל יותר, 15% חושבים שכינון נישואים אזרחיים יפתרו את הבעיה - ו-11% אמרו כי מינוי דיינים ליברלים לבתי הדין הרבניים הוא הפיתרון.
הנשים והדתיים - בעד החרפת הסנקציות על הסרבנים
ניתוח התוצאות מלמד כי הגרושים, למודי הניסיון, סבורים כי הסכם קדם-נישואים הוא הדרך היעילה ביותר למניעת סרבנות, ולא החמרת הענישה. זאת ועוד: הנשים ביכרו באופן מובהק את החרפת הסנקציות כלפי סרבנים וסרבניות, ואילו הגברים מתלבטים בינה לבין הסכם קדם-נישואים כפיתרון האידיאלי לסחבת בתיקי הגירושין.מפילוח להגדרות דתיות עולה, כצפוי, כי ככל שרמת האדיקות הדתית של משתתפי הסקר גבוהה יותר - כך יורדת התמיכה שלהם בצעדים כמו הכרה בנישואים אזרחיים, מינוי דיינים ליברליים וחתימה על הסכם מראש, והם תומכים יותר בהחמרת הענישה ומדיניות של יד קשה נגד הסרבנים.
משתתפי הסקר נשאלו האם היו או יהיו מוכנים לחתום על מסמך שגובש על ידי אנשי משפט והלכה (לדוגמה - "הסכם מאהבה" של ארגון רבני "צֹהר"), המסדיר מראש את הנושאים השנויים במחלוקת בין בני זוג במקרה של גירושין. 42% השיבו בחיוב, 43% נוספים אמרו כי ייתכן שכן אך דרוש להם יותר מידע בנושא, ורק 15% שללו את האפשרות.
גם בשאלה זו בולטים הגרושים, למודי הניסיון, כאשר 63% מהם הביעו הסכמה עקרונית לחתום על מסמך שכזה (לעומת 42% מקרב הנשואים), ורק 5% מהם מתנגדים לכך (17% מהנשואים). עוד עולה מניתוח התוצאות כי ככל שרמת האדיקות הדתית עולה כך פוחתת הנכונות לחתימה על הסכם קדם נישואים, עד ש-51% מהחרדים שוללים זאת על הסף.
"חשש מעין הרע"
ההסבר הנפוץ של המתלבטים והמתנגדים לחתימה על "הסכם מאהבה" ומסמכים דומים, הוא שהתעסקות במשברים אפשריים עתידיים מעוררת חשדות מיותרים ותפגע בעצמה בזוגיות. הסברים נוספים: "זה לא באמת עוזר למניעת סרבנות", "אני לא רואה בזה צורך כי יש בינינו אמון", "חשש שלא נגיע להסכמות".
הנימוקים הפחות שכיחים היו שהדבר עלול להשפיע לרעה על כשרות הנישואים או הגירושים (נפוץ בעיקר בקרב החרדים – 46%), וכן חשש מ"עין רעה".
האם על המדינה להתערב בהחלטתם של בני זוג בדבר חתימה על הסכם קדם-נישואים? 52% תומכים בצעדים כאלה ואחרים מצד הרשויות כדי לעודד זאת, כגון חיוב המועצות הדתיות להציע זאת לזוגות, מתן תמריצים כלכליים ואחרים לחותמים, ואף התניה של רישום הנישואים באימוץ המסמך כ"מנגנון הגנה". לעומתם, 41% סבורים כי המדינה לא צריכה לעסוק בכך, ו-7% אף אמרו כי עליה למנוע זאת.
ניתוח התוצאות מלמד כי הגרושים תומכים בהתערבות המדינה בשיעור גבוה יחסית – 61%, אך גם הנשואים ברובם בעד – 54%. מפילוח נוסף עולה כי רק בקרב החרדים והדתיים יש רוב המתנגדים לכך – 82% ו-52% (בהתאמה).
הסקר נערך על ידי מכון סמית למחקר, וכלל 500 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (טעות הדגימה המרבית: 4.5%).