היום: שימוע לטחינה הנסיך במשרד הבריאות
המשרד שוקל להגיש תביעה נגד החברה, לאחר שלא דיווחה לו על זיהום בטחינה שהיא מספקת ליצרני סלטים. כמו כן דיווחה על כך באיחור לחברת סלטי שמיר, אחרי שסלטים בהם נעשה שימוש בטחינה הנגועה - כבר נמכרו לצרכנים
פרשת הסלמונלה - מי ישלם על סיכון בריאות הציבור: היום (א') יתקיים שימוע לחברת טחינה הנסיך במשרד הבריאות וככל הנראה יוחלט להגיש נגדה תביעה על פגיעה בבריאות הציבור, כיוון שלא דיווחה למשרד הבריאות ולסלטי שמיר על חיידקי הסלמונלה שנמצאו בחומרי הגלם של בחברה.
- בהלת הסלמונלה: הצרכנים מבולבלים, היצרנים חוששים מצניחה במכירות
- סלטי שמיר יורדים מהמדפים גם בחו"ל; לקוחה בהריון: "הגעתי לבי"ח"
ביום חמישי בבוקר (11 באוגוסט) שיגר משרד הבריאות הודעות אזהרה בנוגע לסלטי שמיר ולטחינה הנסיך. המשרד קרא לציבור להימנע מלצרוך חומוס, טחינה וחציל בטחינה של המותגים "שופרסל", "יש", "שמיר", "אסלי", "המותג", "דליקטסן", "סלטי הבית", "יוחננוף", "פיקניק" בטווח תאריכי תוקף 1 בספטמבר עד 18 בספטמבר 2016, מתוצרת סלטי שמיר, בעקבות חשש לסלמונלה אצל ספקית הטחינה הגולמית של סלטי שמיר, "הנסיך". בהודעות הודגש כי במוצרי הטחינה הממותגים "טחינה הנסיך" - לא דבק זיהום, שכן החיידקים נתגלו במסלול המיועד למפעלים המייצרים סלטים.
כיוון שכפי שפורסם ב-ynet, חברת סלטי שמיר קיבלה הודעה מטחינה הנסיך על הזיהום בטחינה, רק ב-10 באוגוסט למרות שבנסיך ידעו על כך כבר ב-25 ביולי. עקב כך, ראש שירות בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר כי בכוונת משרד הבריאות להגיש תביעה נגד חברת הטחינה. כמו כן הורה על עצירת שיווק המוצר ושלילת רישיון הייצור עד להודעה חדשה. יחד עם זאת, לא הוצא צו סגירה לעסק. כמו כן, בהתייחסו לפרשות הזיהום האחרונות ציין: "אנחנו לא רואים עלייה בתחלואה בסלמונלה בישראל. לא ראינו חולים שחלו בזן שהיה במוצרים".
כרוניקה של רשלנות: הנסיך לא הודיעה לשמיר ושמיר עורכת בדיקות רק למוצר מוגמר
בנסיך גילו שיש חשש לזיהום ב-24 ביולי בעקבות דיווח של החברות שטראוס וצבר (אסם) שנוהגות לערוך בדיקות במעבדות לחומר הגלם שמגיע אליהן. הבדיקות העידו שהטחינה מזוהמת בסלמונלה ולכן הן השיבו את חומר הגלם לטחינה הנסיך. לעומתן, סלטי שמיר עורכת בדיקות מעבדה רק למוצר המוגמר. ראשי החברה אמרו כי ישנו את דרכם בעתיד, אבל בה בעת הדגישו כי בדיקות המעבדה למוצרים המוגמרים של סלטי שמיר לא הראו כל זיהום.
כשאחת המעבדות דיווחה למשרד הבריאות, הגיעו נציגי המשרד למפעל הנסיך כדי לערוך בדיקות וליטול דגימות וגילו את חיידקי הסלמונלה שככל הנראה נמצאו בצינור מילוי אריזות. במפעל טוענים שהחומר שווק רק לסלטי אחלה (שטראוס) וצבר (אסם) ואלה דיווחו שלא ייצרו מוצרים מחומר הגלם הנגוע. כל אותו הזמן החברה לא הזכירה את סלטי שמיר, על אף שגם חברה זו מקבלת חומר גלם מהמפעל.
רק ביום רביעי (10 באוגוסט), כשהגיעו שוב נציגי משרד הבריאות למפעל הם גילו שהטחינה נשלחה גם לסלטי שמיר. רק אז חברת טחינה הנסיך הודיעה לסלטי שמיר על התקלה. ביום חמישי בבוקר יצאה הודעה מטעם סלטי שמיר על איסוף מהמדפים ומבתי צרכנים של מוצרי טחינה, חומוס וחצילים בטחינה של כמה מותגים.
משרד הבריאות הורה לעצור שיווק הנסיך
על הפיקוח של משרדו אמר פרופ' גרוטו כי "משרד הבריאות מבצע 'ריקולים', מבצע תהליכים של בקרת איכות, וככה מצליח למנוע אירועים לפני שהם מגיעים לצרכן. זה מעיד על כך שהמערכת עובדת ומזהה. אם לא היו מקרים כאלו, הייתי חושב שיש בעיה. לכן אני רוצה להעביר מסר: אנחנו פועלים מול המפעלים בצורה כזו שמאפשרת להם לייצר ולבצע בקרת איכות, אבל במקרים של רשלנות כמו יוניליוור, או במקרים של רשלנות שכוללים אולי גם כוונה, כמו פה, אז אנחנו נוקטים צעדים. יש לנו כלים כמו תביעה משפטית ועד עצירת קו ייצור".
בינתיים, משרד הבריאות הורה לעצור את השיווק במפעל טחינה "הנסיך" עד להודעה חדשה ולהתלות את רישיון היצרן. במשרד הוציאו צו השמדה למוצרים החשודים כנגועים בסלמונלה שמצויים במפעל. בטחינה "הנסיך" טוענים בתגובה שהמשרד יעצור רק את הייצור התעשייתי של החברה. כלומר לא את הייצור לצרכן אלא הייצור של חומר הגלם לסלטי שמיר, שטראוס וצבר.
עם זאת, גורם במשרד הבריאות הבהיר: "עצרנו להם את הכול. שטראוס וצבר גילו חשד לסלמונלה בדגימות. הן החזירו לטחינה 'הנסיך' את הסחורה. טחינה 'הנסיך' לא דיווחה למשרד הבריאות ולא לסלטי שמיר. לכן עצרנו להם את כל השיווק". מנכ"ל החברה עפיף טאנוס אמר במסיבת עיתונאים שערך כי "הוא לוקח אחריות מלאה" וכן שהמפעל עורך תחקיר לבדוק כיצד השתלשלו האירועים.
המתחרים חוששים: הקטגוריה המוכה תתכווץ עוד יותר
בתוך כך, ועדת הבריאות של הכנסת הודיעה בסוף השבוע שעבר כי תקיים דיון דחוף על הימצאות חיידקי סלמונלה במוצרי מזון המשווקים לציבור. יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו): "אדרוש את קיום הסעיף בהסכמים הקואליציוניים לפיו תוקם רשות לפיקוח על המזון המיוצר בארץ והמיובא מחו"ל. אמור היה לקום צוות בינמשרדי לצורך כך, והדבר לא נעשה. נדרשת התגייסות אינטנסיבית מיידית של כל הגורמים, אחרת לצערי אנחנו צפויים לשמוע על עוד ועוד מפגעים כאלה, בעיקר בעונת הקיץ החמה, ההופכת את המוצרים והחומרים לרגישים עוד יותר".
המתחרים של סלטי שמיר לא שמחים לאידה. יצרני הסלטים הארוזים, מסתכלים מהצד בדאגה על סיפור הסלמונלה בסלטי שמיר. אחד היצרנים אמר ל-ynet: " הסיפור הנוכחי יפגע בכל הקטגוריה שבמילא התכווצה מאוד (בגלל תחקיר ערוץ 10 והודעת ארגון הבריאות העולמי כי בשר מעובד מסרטן כמו סיגריות מ.ק). כולנו ניפגע וחבל. בארה"ב חומוס זה מוצר בריאות, ובארץ החליטו שזה מוצר בעייתי. חבל. המפעלים בארץ טובים, ובחלקם אפשר לאכול מהרצפה".
עוד אמר כי: "יחד עם זאת, אין ספק שתעשיית המזון עוברת איזשהו שינוי. היום בודקים אלפי בדיקות בחודש. זה נהיה מטורלל לגמרי. חייבים לתת מוצר בטוח. צריך להיות טובים. אנחנו מייצרים מזון, ואין דבר כזה, אפס תקלות. החוכמה זה לקחת אחריות ובאמת לתקן התקלות ולא להוציא מוצרים פוגמים לצרכן".