שוברים שתיקה: צאצאי הנאצים שרים "התקווה"
זמרי “March of Life” מנסים לשחזר את תרבות השטעטל, שרים מוזיקה חסידית - ומבצעים את התקווה בקליפ שאי אפשר להישאר אדישים אליו. מאחוריהם עומד ארגון גדל והולך של בני הדור השלישי - צאצאי הנאצים, שמבקשים לתקן את מה שהחריבו קרוביהם, באמצעות פעילות למען ישראל ולמען ניצולי השואה
"שני הצדדים במשפחתי היו נאצים. סבי היה מעורב בין היתר בשרפת בית הכנסת בדראמשטט עד אפר. הייתי המומה מגילוי האמת על משפחתי. אני תומכת בישראל. אני אוהבת את ישראל. ואני רוצה לשבור את קשר השתיקה במשפחתי, ולהצהיר שאסור שדברים כאלה יקרו בשנית" (מתוך הקליפ. שווה לחכות לסוף).
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בזה אחר זה מפזרים בני הדור השלישי את הערפל המכוון סביב עברה הנאצי של משפחתם. בזה אחר זה הם חוזרים על הצהרות האהבה והאמונים למדינת ישראל, ועל "התנגדותם לאנטישמיות המורדנית". מאחוריהם עומדת “March of Life” ("מצעד החיים") - תנועה גדלה והולכת של צאצאי הנאצים המבקשים להתנער מהזוועות שביצעו קרוביהם.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ניסו לנתק אותנו מהשורשים: דוד ד'אור וששי קשת מחברים את הקצוות
- בעקבות העולים: בית הספר היהודי הוותיק של פריז עושה עלייה
- "אנחנו הנס": הקליפ החדש של שוואקי - צפו בכורה
יובסט ושרלוטה ביטנר, תושבי העיר טיבינגן שבמחוז שטוטגארד שבגרמניה, הם שייסדו את הארגון בשנת 2007 – דווקא בעיר שבה נהגתה תורת הגזע 200 שנים לפני עליית היטלר לשלטון, ושרבים מתושביה היו שותפים באופן ישיר לרצח מאות-אלפים.
מנסים לשחזר את תרבות השטעטל
יגאל אבן-זיו (64) "דור שני" וגימלאי צה"ל גילה את הארגון לגמרי במקרה לפני כשלוש שנים וחצי, כשליווה ניצול שואה - עד - במצעד החיים במחנה הריכוז מאוטהאוזן. "היינו שם חמישה ישראלים ושני שורדי שואה", הוא מספר, "ובזה אחר זה עברו לפנינו הצועדים, וביקשו את סליחתנו".
ארגון "מצעד החיים" פעיל בכ-14 מדינות, וביצע מצעדים בכ-300 ערים. בקליפ הייחודי שהקליטה חבורת הזמר של הארגון, שובצו קטעים ממצעדים של צאצאי נאצים, המחזיקים בדגלי ישראל. על אף האוריינטציה הנוצרית העולה מהראפ שמלווה את "התקווה", מנסה החבורה בפעילותה היומיומית לשחזר את תרבות השטעטל, שרה מוזיקה חסידית ואף מבצעת ניגוני כלייזמרים.
"הרעיון הוא הפגנת תמיכה במדינת ישראל", אבן-זיו אומר, "בכדי למגר את האנטישמיות. הרעיון הוא לעורר את העולם נגד האנטישמיות, ולשמור על מדינת ישראל והעם היהודי. מייסדי הארגון גם קוראים לכל גרמני לחקור מה שקרה במשפחתו לפני למעלה משבעים שנה, כדי לערוך חשבון נפש".
שנת 2018: מתכוננים ל"מצעד העמים"
אבן-זיו מספר כי במסגרת התמיכה בניצולי השואה, הקים הארגון "בית חם", בקיסריה שבו הוא מארח ומטפל בניצולי שואה. "מתנדבי הארגון המגיעים מגרמניה, רבים מכפי שניתן להכיל, ולכן רבים נאלצים להישאר בגרמניה", הוא מוסיף.
מנהלת השלוחה האוסטרית של הארגון, מארי לואיז, היא פעילה מוכרת למען ישראל בפרלמנט האירופי. אבן-זיו מספר כי בשנת 2018, במלאת 70 לישראל, שואפים בארגון להוציא לפועל את "מצעד העמים" – חלום גדול, שבו יצעדו (כך הם שואפים)מיליון אנשים בין יום השואה ליום העצמאות, בכל המדינות שיש לישראל קשר אתן.
"הם עוברים משבר אמיתי כשהם מגלים מה שבני משפחתם עוללו", הוא מספר. "יש ביניהם אנשי עסקים עשירים, אקדמאים, אנשי כנסייה – הכל מכל כל". חבורת הזמר של הארגון, המורכבת - כמו כלל הפעילים – מצאצאי הנאצים, התכנסה להקליט את "התקווה" כבר לפני מספר חודשים, אך רק לאחר שאבן-זיו ובת זוגו מרטין שביט תרגמו את המלל הנוסף (בעזרת מתנדבים מ"עלה נגב"), והעלו את הווידיאו בשנית לפני ימים ספורים – החל הקליפ לצבור צפיות, והפך עד מהרה לוויראלי.