הסלמונלה בסלטי צבר: אלו 5 המוצרים שיוצרו בקו שהזדהם
משרד הבריאות פרסם הערב את שמות המוצרים של סלטי צבר שחשודים כי הזדהמו בסלמונלה: בחומוס סמיר הגדול 400 ג', חמוס צבר 250 ג', חומוס 850 ג', חומוס צבר 1 ק"ג וטחינה ירוקה 400 ג', שתוקפם פג ב-20-19 באוקטובר. הזיהום אותר בקו הייצור, אך לא במוצרים עצמם, ובכל זאת אסם החליטה לא לשווקם, אך לא הודיעה לציבור
משרד הבריאות פרסם הערב (א') את תאריכי הייצור והתפוגה של סלטי חומוס, טחינה וחציל בטחינה של סלטי צבר, מותג של אסם, שייצורם הופסק בשל חשד לסלמונה בקו ייצור במפעל סלטי צבר.
לכתבות בנושא הסלמונלה בקורנפלקס
הזיהום וההסתרה: נעצרו ייצור והפצת קורנפלקס
תלמה מודה: יש סלמונלה בקורנפלקס ובקוקומן שהגיעו למדפים
מדובר בחמשת המוצרים הבאים:
- חומוס סמיר הגדול 6*400 גרם, תוקף: 20 באוקטובר 2016, מספר אצווה 6252196505.
- חומוס צבר 250 גרם, תוקף: 19 באוקטובר 2016, מספר אצווה 6251196504.
- חומוס 850 גרם, תוקף: 19 באוקטובר 2016, מספר אצווה 6251196502.
- חומוס צבר 1 ק"ג, תוקף: 19 באוקטובר 2016, מספר אצווה 6251196501.
- טחינה ירוקה 400 גרם, תוקף: 19 באוקטובר 2016 מספר אצווה 6251196507.
נטען שמדובר בכמות קטנה יחסית
ב-21 בספטבר, נתגלה כי אסם הפסיקה את ייצור המוצרים בשל חשד לזיהום, שאותר שבוע קודם לכן. אסם דיווחה למשרד הבריאות, אך לא דיווחה לרשתות השיווק או לציבור. באסם מסרו כי מצאו דגימות חריגות בתהליך הייצור, אך לא מצאו דגימות חריגות במוצרים עצמם. למרות זאת, החברה לא שיווקה את המוצרים לרשתות ולציבור.
מאסם נמסר כי "במסגרת בדיקות בקרת איכות שגרתיות עלה חשד לסלמונלה באחד מקווי הייצור. משרד הבריאות עודכן מיד. ניקוי הקו גרם לעיכוב באספקת חלק ממוצרי החברה, וחזר לייצור מלא. כל המוצרים שעל המדפים עברו את כל הבדיקות הקפדניות".
באסם לא מסרו אז מהם תאריכי התפוגה של המוצרים שהזדהמו או את מספרם, בתואנה שמשרד הבריאות לא מחייב את החברה לכך. כמו כן לא נמסרה הכמות שהזדהמה. כנראה שמדובר בכמות קטנה באופן יחסי, אבל עצירת הקו היא שגרמה לחוסרים בייצור. בנוסף, הוכנסה למפעל מכונה חדשה וגם זה גרם להאטה בייצור. משרד הבריאות מסר אז כי המוצרים לא הושמדו ועדיין ממשיכים לבדוק אותם.
בינתיים, בחלק מרשתות השיווק דיווחו כי החל להיווצר מחסור במוצרים על המדף. המחסור בשוק נובע, בין היתר, מההפסקה בפעילות הייצור במפעל טחינה הנסיך באוגוסט, בעקבות חשד לסלמונלה. מאז המפעל חזר לייצר בעקבות בדיקות משרד הבריאות שאישר שהמפעל נקי ופועל באופן תקין. טחינה הנסיך משווקת טחינה ליצרניות הגדולות, טחינה שמהווה בסיס לרוב הסלטים שלהן.
"קיבלתי הודעה 'עדכון דחוף' מאסם"
קמעונאי גדול אמר ל-ynet שאסם הודיעה לקמעונאים דקות ספורות לפני הפרסום בתקשורת, "קיבלתי הודעה: 'עדכון דחוף'. התקשרתי לאדם ששלח לי את זה והוא אמר לי שהולכים להודיע על זה בתקשורת. השבתי לו: למה אנחנו לא יודעים מזה ריבון העולמים? אתם לא לומדים מטעויות? למה בדיליי? זה מתסכל. תודיעו לנו, לתקשורת ותודיעו לעם ישראל. מה העניין להחביא את זה? לא למדתם כלום מיוניליוור?".
קמעונאי זה טוען שברשת שלו לא שמו לב למחסור במוצרים. "לא רואים את זה מיד. אולי נרגיש זאת בעוד יומיים-שלושה. כיוון שיש הרבה סלטים על המדף, לא תמיד שמים לב לזה".
קמעונאי נוסף אמר ל-ynet: "פעם ראשונה שאני שומע על זה ואפילו איש הקשר שלנו באסם לא ידע על זה. אצלנו לא נוצר מחסור. אני רק מקווה שלא הגיעו מוצרים למדפים ושהם לא יצאו מהמפעל". מנהל סחר ברשת אחרת אמר ל-ynet: "יש מחסור בסלטי חומוס של צבר ולא ידענו למה. כל פעם שיש מחסור, אתה מבין שמשהו לא בסדר".
ברשת גדולה אחרת אמרו ל-ynet שכרגע לא ידוע על חוסרים והרשת היא זו שפנתה לאסם, בעקבות שמועה. "פנינו לאסם, אמרו לנו שיש החלפה של מכונה ורק כעת הבנו שזה סלמונלה, דרכם". קמעונאי נוסף אמר שכיוון שנוצר מחסור בטחינה בשוק, בעיקר אצל שלוש השחקניות הגדולות שטראוס, צבר ושמיר, "חשבנו שזה קשור לזה".
לעומת זאת, קמעונאי אחר יצא להגנת אסם. "אסם זו לא יונילוור, אסם זו תרבות אחרת. היה חשד, נעצר בשער המפעל והכל בסדר. אני מכיר את המפעל הזה: 50% מהזמן עובדים בו, 50% מהזמן מנקים אותו. זה אחד המפעלים הנקיים שנתקלתי בו. מה יש לדווח אם המוצרים לא יצאו מהמפעל? יש בקרה על חומר הגלם, יש בקרה על המכונה וזו המטרה של הבקרה - לגלות זיהומים בטרם עת. מספיק שעובד התעטש ויש זיהום, טוב שגילו לפני שיצא ובכל השוק יש מחסור בחומוס, לא רק אצלם".
חברת צבר מסרה בתגובה: "צבר התנהלה בשקיפות מול משרד הבריאות מהרגע הראשון, מסרה לו את כל המידע ופעלה על פי הנחיותיו. המוצרים בהם מדובר לא יצאו לשיווק ולא הגיעו למדפים. חשוב לשים לב: רק השילוב של שם המוצר, משקלו, מספר האצווה והתוקף - מצביע על מוצר פסול".