שתף קטע נבחר

 

אי היהודים: החיים בגטו היהודי הראשון

הגטו היהודי הראשון כבר בן 500, ועכשיו נחשפים לראשונה פריטים נדירים שהשתמרו במהלך מאות השנים. בין היתר, פרוכת עתיקה ועליה סמלי המשפחה - משפחת כהנים: "אנשים לא מבינים מה זה גטו. למרות הצפיפות, הבידוד והעוני חלה פריחה בזכות העובדה שלראשונה יכלו היהודים לחיות במקום של קבע"

 

 

במקומות שונים מציינים 500 שנה לגטו היהודי בוונציה - הראשון בעולם - שהוקם בשנת 1516. "לאנשים אין מושג מה משמעות המילה גטו, מאיפה באה המילה, ואיך חיו שם היהודים", מסבירה ג'ויה פרוג'ה שטולמן ממוזיאון ישראל, שם מעלים תערוכה ובה מוצגים לראשונה לא מעט ממצאים ששרדו מאות שנים את הגלות והגטאות, עד שהגיעו לירושלים.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

לצד מבחר כלי כסף מהודרים מהאה ה-18, שרובם מוצגים לראשונה לקהל, מצביעה סטולמן על מוצג מרגש: פרוכת עתיקה שהשתמרה מאז שנת 1601 (שס"א), זמן לא רב אחרי הקמת הגטו, ומציגה את סמלי המשפחה - משפחת כהן.

 

הגטו היה ג'טו, בית התכה למתכות בוונציה. אי מבודד שניתן היה להגיע אליו בעזרת שני גשרים, שהיו נסגרים בלילה. בתמונה: מבט על בן זמננו על אזור הגטו בוונציה (צילום: מוזיאון ישראל) (צילום: מוזיאון ישראל)
הגטו היה ג'טו, בית התכה למתכות בוונציה. אי מבודד שניתן היה להגיע אליו בעזרת שני גשרים, שהיו נסגרים בלילה. בתמונה: מבט על בן זמננו על אזור הגטו בוונציה(צילום: מוזיאון ישראל)

 

הפרוכת מרוקמת בחוטי משי וזהב על אריג קטיפת משי, מעשה טלאים, ועליה כתוב: "נדבה לה' טובלי בכמ"ר (בת כבוד מורנו רבי) יוסף כהן רופא תמרי זצ"ל". על הפרוכת נרקם סמל המשפחה, ידיים בתנוחת ברכת הכהנים, בחמישה מדליונים קטנים המשתלבים בדגם העיטור.

 

"זו הזדמנות לחוות פן של יצירה רוחנית ותרבותית שהייתה בגטו, למרות המגבלות", אומרת סטולמן. "מעשה הטלאים מקטיפה הוא טכניקה טיפוסית במאה ה-16 וה-17 בכלל ובוונציה בפרט. מסחר בבדים מיד שנייה ('סְטְרַצאריה'), היה גם אחת העבודות המעטות שיהודים הורשו לעסוק בהן, לבד מהלוואה בריבית ורפואה, ומשום זמינותם, היו חפצי הפולחן מבד עשויים על פי רוב אריגים מהודרים".

 

לראשונה: ישוב של קבע ליהודים

הרפובליקה של ונציה החליטה על הקמת גטו יהודי – אזור שירכז את כל היהודים שהיגרו אז לאיטליה מכל מיני מקומות בעולם: אשכנז, ספרד ומזרח. "הם החליטו על פי חוק לבודד אותם באזור נפרד שהיה מבודד משכונות העיר", סטולמן מסבירה. "הגטו היה למעשה ג'טו, בית התכה למתכות בוונציה. הוא שכן באי מבודד שניתן היה להגיע אליו בעזרת שני גשרים, שהיו נסגרים בלילה".

 

סטולמן אומרת כי על אף הבידוד שהיהודים חיו בו, יצר הגטו, לראשונה, מקום של קבע ליהודים. "הם כבר לא היו צריכים להיות תחת חסות של מלך או שליט, אלא חיו באופן קבוע בשכונה הזו, ויכלו לפרוח וליצור מבחינה תרבותית. ועל אף שהיו אלה יהודים בני קהילות שונות, הם יצרו תרבות משלהם, כיהודים, והייתה גם אינטרקציה מאוד חשובה עם הסביבה".

 

"דרך החפצים המפוארים שאנחנו מציגים, רצינו להדגיש את העובדה שלמרות הגטו, הצפיפות, הבידוד והעוני הייתה הפריחה שחלה בזכות העובדה שלראשונה יכלו היהודים לחיות במקום של קבע".

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
מה זה גטו? ג'ויה פרוג'ה שטולמן
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: מוזיאון ישראל
מוצגת לראשונה - פרוכת משנת 1601
צילום: מוזיאון ישראל
צילום: מוזיאון ישראל
תרבות שהתפתחה לראשונה
צילום: מוזיאון ישראל
מומלצים