שתף קטע נבחר

חברות אשראי יאריכו תוקף תווי קנייה ישנים

בהסכם פשרה בתביעה ייצוגית, הוחלט שתווי קנייה שישראכרט ולאומי קארד הנפיקו בין 2 בספטמבר 2007 ל-1 ביולי 2014 ותוקפם היה לשנה עד שנה וחצי, יוחלפו בתווים שתוקפם יהיה ל-5 שנים. צרכנים שלא שמרו את התווים פגי התוקף, לא ייכללו בהסדר הפיצוי. שני התובעים יפוצו ב-80 אלף שקל כל אחד וכל עו"ד יקבל 320 אלף שקל

הסכם פשרה בייצוגית: תווי קנייה שתוקפם פג מזמן - יוארכו. ביהמ"ש מחוזי מרכז קבע כי ישראכרט ולאומי קארד יאריכו תוקף של תווים שהונפקו עם תוקף מימוש קצר, שנה עד שנה וחצי, לעד 5 שנים. ההארכה תהיה החל מהמועד בו הצרכן יחליף את הכרטיס.

 

 

מדובר בתווים שהונפקו מ-1 בספטמבר 2007 ועד 1 ביולי 2014, כלומר, לפני כניסתו לתוקף של תיקון 36 לחוק הגנת הצרכן שמחייב חברות להנפיק החל מ-1 ביולי 2014 את תוקף תווי הקנייה והזיכויים שהן מנפיקות, למינימום 5 שנים.

 

נקודת התורפה בהסדר היא שמנגנון הפיצוי הזה לא רלוונטי עבור מי שלא שמר את תווי הקנייה האלה שתוקפם פג מזמן. ייתכן שמדובר ברוב הצרכנים שהחזיקו בתווים הללו, שכן סביר להניח שרבים לא שמרו תווים שתוקפם פג לפני שנתיים ועד 9 שנים אחורה. 

שמרתם תווי קנייה שתוקפם פג בין 2007 ל-2014? (צילום: ויז'ואל פוטוס) (צילום: ויז'ואל פוטוס)
שמרתם תווי קנייה שתוקפם פג בין 2007 ל-2014?(צילום: ויז'ואל פוטוס)
 

 

"התעשרות בלתי הוגנת מצד חברות האשראי"

את התביעה הגישו עו"ד שלומי מושקוביץ ועו"ד נתן פולינגר, בשם שני תובעים ייצוגיים. בבקשה לתביעה שהוגשה ב-2014, טענו שני הצרכנים כי "לאחר מועד פקיעת התוקף, הופך התו לפיסת נייר או פלסטיק חסרת על ערך".

 

הם טענו שמדובר ב"התעשרות בלתי הוגנת מצד חברות האשראי שמקורה בקיפוח הציבור הרחב, בשל אובדן הכספים הצבורים בתווים ואשר טרם מומשו". עוד נטען כי "הגבלת התוקף של התווים פוגמת באופן קשה גם בערכם של תווי הקנייה אשר תוקפם טרם פג, בשל כך שהיא כופה על ציבור הצרכנים לממש את התווים שנקנו בכסף מלא בסך זמנים צפוף".

 

החברות: החוק תוקן, אי אפשר לתבוע על התקופה שלפניו

חברות האשראי טענו כי תיקון 36 לחוק הגנת הצרכן, מייתר את התביעה. לטענתן, כיוון שהתיקון הזה עבר, אי אפשר להגיש תביעה ייצוגית בנוגע לתקופה שקדמה לכניסתו לתוקף.

 

עוד טענו הנתבעות כי הצרכנים קיבלו את התווים מועדי עובדים ומעסיקים ומדובר בתנאים מסחריים לגיטימיים. בנוסף טענו כי אפשר להחליף תווים בפנייה לחברות, זאת על אף המצוין על גביהם.

 

התווים יוחלפו בכרטיס מגנטי עם תוקף חדש

למרות פערי העמדות הוחלט על הליך גישור שהוליד הסכם הפשרה. במסגרת ההסדר, הוחלט כי החברות יתחייבו להחליף את תווי הקנייה לכל מי שמחזיק בתו קנייה שתוקפו פג, בתווי קנייה חדשים שיונפקו על גבי כרטיס מגנטי בערך נקוב זהה לזה שנותר על גבי תווי הקנייה הרלוונטיים ויהיו ניתנים למימוש לתקופה שלא תפחת מ-60 חודשים ממועד ההנפקה. תקופת ההחלפה של תווי הקנייה תחל 60 יום לאחר מועד אישור הסדר הפשרה ותסתיים 18 חודשים לאחר מכן.

 

במהלך תקופה זו, יוכל כל אוחז בתווים לפנות למוקד שירות הלקוחות של החברה הרלוונטית, שהנפיקה את תווי הקנייה בהם הוא אוחז, באמצעות טלפון, דוא"ל, או פקס. הוא יתבקש למסור את פרטיו (שם, מספר ת.ז וכתובת מדויקת), את המספר הסידורי של תו הקנייה ואת קוד ה-CVV המוטבע על אחורי הכרטיס ולקבל את התו החדש לכתובת שמסר, תוך 14 ימים מיום מסירת פרטיו. התווים החדשים יהיו מסוג התווים שיונפקו על ידי המשיבה הרלוונטית במועד ההחלפה.

 

מעבידים שרכשו תווי קנייה עבור עובדיהם, בגובה שעולה על 100 אלף שקל, יקבלו הודעה על כך מהחברות ויתבקשו להעבירה לעובדים.

  

אם לא יהיו מספיק צרכנים שיממשו את ההסדר: החברות יתרמו לעמותות

עוד הוחלט שאם הערך של התווים שיוחלפו ייפתח מסכום החזר מינימלי של 1.6 מיליון שקל לחברה, אותה חברת אשראי תתרום כסף או תווי קנייה בערך נקוב לסכום ההחזר, בניכוי סכום המימוש בפועל והסכומים שתשלם כגמול לתובע הייצוגי ולעורכי דינו. התרומה תהיה לגופים הפועלים ללא מטרת רווח.

 

הגמול לתובעים נקבע על-ידי השופט עופר גרוסקופף: 80 אלף שקל לכל אחד במקום 100 אלף שביקשו. שכר הטרחה לעורכי הדין: 320 אלף שקל לכל אחד במקום 400 אלף שקל לעו"ד שביקשו. אם יהיו שיעורי מימוש בפועל שיעלו על 2 מיליון שקל, ישולם שכר טרחה נוסף: 15% על סכום מימוש שגבוה מ-3-2 מיליון שקל ו-10% על סכום הגבוה מ-3 מיליון שקל. השופט הפחית את הסכום המינימלי במדרגות אלה ל-1.6 מיליון שקל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים