שתף קטע נבחר

 

בתוך מכל האמוניה. הצצה נדירה למתקן שמסעיר את מפרץ חיפה

נסראללה כינה אותו "פצצה גרעינית", תחזיות קודרות הזהירו מאלפי הרוגים בעת אסון, והמשרד להגנת הסביבה איים שלא לחדש לו היתר רעלים. אחרי ששמענו על הסכנות, בחיפה כימיקלים הכניסו אותנו ל"קודש הקודשים", בעיקר כדי להרגיע. "עדיף שטיל יפגע במכל האמוניה או ברב קומות? הסכנה הרבה יותר גדולה ברב קומות", טוענים בחברה. שפטו בעצמכם

 

צילום: עידו ארז

צילום: עידו ארז

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לאורך השנים עשינו כתבות רבות שעסקו בסכנות ממכל האמוניה במפרץ חיפה. בחברת "חיפה כימיקלים" המעיטו במתן תגובות לתקשורת, אם בכלל. טקטיקת השתיקה עבדה. עד עכשיו. כעת הם הסכימו להכניס אותנו ל"קודש הקודשים" שלהם: למכל האמוניה.

 

בתחילת הביקור מוצב בפנינו טון אמוניה בפח פלסטיק, כזה שיש בכל בית, המונח בתוך מכל של כדורים שחורים שתפקידם הוא הקטנת שטח הפנים של חשיפת האמוניה במקרה של תקלה במכל ושפיכת התכולה למכל אצירה. הריח מצליח להגיע לאף, וכאשר המכסה נפתח הריח מכה ביתר שאת ממרחק של כחצי מטר. צריבה חזקה בעיניים ובגרון מורגשות יחד עם בחילה קלה. ברגע שהמכסה נסגר או שהרוח משנה כיוון התחושה מתפוגגת. אז עד כמה גדולה הסכנה?

כך נראה מכל האמוניה מקרוב (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כך נראה מכל האמוניה מקרוב(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

"כשפותחים את המכסה האמוניה מתאיידת באוויר", מסביר עמיחי זיידר, סמנכ"ל התפעול של חיפה כימיקלים, "ברגע שכיסינו את האמוניה נגמר האיוד. מריחים אותה, זה לא גורם לנזק לבריאות. מפה ועד מוות של 17 אלף הרוגים המרחק גדול".

תפקיד הכדורים הוא להקטין שטח הפנים של חשיפת האמוניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
תפקיד הכדורים הוא להקטין שטח הפנים של חשיפת האמוניה(צילום: עידו ארז)
 

צריבה חזקה בעיניים ובגרון, עם בחילה קלה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
צריבה חזקה בעיניים ובגרון, עם בחילה קלה(צילום: עידו ארז)

תצוגת התכלית של זיידר בתחילת הביקור נועדה להרגיע. אבל במקרה של אסון, החשיפה לא תהיה מבוקרת בכלל. חשיפה ישירה לריכוזים גבוהים של אמוניה עלולה לגרום לגירוי ולכוויות בעור ובפה, לדלקות גרון, לבצקת בריאות ולדלקות עיניים, ובמקרים חמורים אפילו למוות.

 

"ההפחדה שאומרים שזה כמו פצצה גרעינית, אין שום קשר בין סקרי הסיכונים שנעשים על ידי גורמים רציניים שמבינים את החומר לבין הפרסומים האלה", אומר זיידר.

כך נראה האזור המקיף את המתחם (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כך נראה האזור המקיף את המתחם(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

"אין קשר בין סקרי הסיכונים להפחדות". עמיחי זיידר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"אין קשר בין סקרי הסיכונים להפחדות". עמיחי זיידר(צילום: עידו ארז)

בכניסה אל תוך המכל, שמכיל 9,500 טון אמוניה בעת כניסתנו, הטמפרטורות צונחות. מינוס 33 מעלות של אמוניה עושים את שלהם. "לצערי גורמים במדינת ישראל משתפים פעולה עם ההצהרות של חסן נסראללה (מזכ"ל חיזבאללה כינה את מכל האמוניה "פצצה גרעינית". א.ק)", טוען זיידר. "אם את שואלת אותי אם אני מעדיף שטיל יפגע במכל האמוניה או במבנה רב קומות, אני אומר לך שהסכנה הרבה יותר גדולה מבחינת מספר הנפגעים, באותו רב קומות".

 

צרכני האמוניה העיקריים בישראל הם חיפה כימיקליים (כ-70% מהצריכה), וחברת דשנים (כ-30%). לאחר כישלון מכרז האמוניה, שמטרתו הייתה להוציא את המכל מהמפרץ לדרום, לא ברור מה יקרה עכשיו. האם המשרד להגנת הסביבה יעמוד על שלו, לאחר שהשר להגנת הסביבה זאב אלקין, אמר כי הוא שוקל שלא להעניק למפעל את היתר הרעלים? כרגע קשה לחזות, האם מקבלי ההחלטות יתירו בכל זאת למכל האמוניה להמשיך להתקיים ליד ריכוזי אוכלוסיה צפופים.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

9,500 טון אמוניה במינוס 33 מעלות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
9,500 טון אמוניה במינוס 33 מעלות(צילום: עידו ארז)

חשיפה ישירה לריכוז גבוה של אמוניה עלולה לגרום אפילו למוות. בתמונה: חליפות התמגנות של חיפה כימיקלים. כל חליפה שווה עשרות אלפי שקלים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חשיפה ישירה לריכוז גבוה של אמוניה עלולה לגרום אפילו למוות. בתמונה: חליפות התמגנות של חיפה כימיקלים. כל חליפה שווה עשרות אלפי שקלים(צילום: עידו ארז)
 

 

לידיעות נוספות בנושא מכל האמוניה

הכור בדימונה עלול להתנגד לסגירת מכל האמוניה

דעה: צריך לעשות שימוע למדינה בעניין האמוניה

שימוע לחיפה כימיקלים במשרד להגנת הסביבה

מכל האמוניה ייסגר? אלקין לא יתן היתר

נכשל מכרז הקמת מפעל האמוניה: "הכתובת הייתה על הקיר"

 

ראש עיריית חיפה, יונה יהב, מסר בתגובה: "חיפה כימקלים מפעילה לחצים באמצעות לוביסיטים ואילי הון כדי להמשיך ולסכן את חייהם של תושבי חיפה והמפרץ. הגיע העת שחיפה כימיקלים יפסיקו לגרור את רגליהם ויטפלו במפגעים אותם הם מייצרים. מסע ההפחדה אותו מנהלת הנהלת המפעל באמצעותם של אלו לא יסיטו אותנו מהמאבק להוציא את הפצצה המתקתקת הזו מחיפה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "היתר הרעלים שהוציא המשרד להגנת הסביבה למפעל חיפה כימיקלים מסדיר את השימוש בחומרים מסוכנים, תוך איסור על פגיעה בבריאות הציבור והסביבה - כפי שניתן לכל מפעל העוסק בחומרים מסוכנים. בעלי המפעל הם האחראים להפחתת הסיכון, ומאחר שמערך ייבוא האמוניה במתכונתו הנוכחית אינו עומד בתנאי המשרד, על המפעל להציג את החלופות להקטנת הסיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
לכתבה זו התפרסמו 141 תגובות ב-102 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מכל האמוניה
צילום: עידו ארז
מומלצים