שתף קטע נבחר

 

בדרך לפח? "תגליות מדהימות מהר הבית שטרם נחשפו"

הוואקף פינה את העתיקות מהר הבית - וכעת מרחפת סכנת סגירה מעל מיזם סינון העפר, שהביא לחשיפת כמה מן הממצאים החשובים מבית המקדש הראשון והשני, לאחר שהממשלה הודיע על עצירת המימון. :בהר הבית מעולם לא נערכה חפירה ארכיאולוגית, ולכן יש ערך עצום לממצאים ולמחקר", אומרים הארכיאולוגים, שפתחו בקמפיין מימון המונים

"נשארו לנו עוד כחמש שנות סינון, אבל לפני שבועיים עצרנו אותו, ואתמול החלטנו שהוא לא יחודש עד שיימצא מימון לכך". גבריאל ברקאי וצחי דבירה ()
"נשארו לנו עוד כחמש שנות סינון, אבל לפני שבועיים עצרנו אותו, ואתמול החלטנו שהוא לא יחודש עד שיימצא מימון לכך". גבריאל ברקאי וצחי דבירה

 

בתחילת השבוע הוחלט על הפסקת פרויקט הענק של סינון העפר בהר הבית , והמיזם כולו עלול להיסגר במידה ולא יימצא מימון לפרויקט. הארכיאולוגים ד"ר גבי ברקאי וצחי דבירה (צויג) טוענים כי למרות שראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש איתם לפני כארבעה חודשים והביע נכונות לסייע במציאת מקור מימון לפרויקט - הדבר טרם קרה. כעת הם משיקים קמפיין מימון המונים בעזרת אתר "הדסטארט", במטרה לגייס את הציבור לתמוך במיזם, במקום שבו הממשלה נסוגה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

תחילתו של פרויקט סינון העפר – בשנת 1999, כאשר התנועה האסלאמית ביצעה עבודות תשתית בהר הבית ללא אישור או תיאום, ובניגוד לחוק. במסגרת העבודות חפר הוואקף ופינה מאות טונות של עפר, שנשפך בנחל קדרון הסמוך. ארכיאולוגים מהארץ ומהעולם נחרדו – והיו אף שטענו כי מאחורי המעשה עומדת אג'נדה של טשטוש כל עדות ארכיאולוגית הקושרת את העם היהודי למקום.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

התנצל, נחקר ומועמד לגירוש: ככה ייעשה לאימאם אנטישמי

 

בשנת 2004 יזמו ברקאי ודבירה את פרויקט סינון העפר מהר הבית, בגן הלאומי עמק צורים. הם קראו למתנדבים מהארץ ומהעולם לסייע בסינון האיטי והקפדני – פרויקט שהביא לגילויים של ממצאים נדירים, ובהם חותם מתקופת בית המקדש הראשון, אשר היה שייך לכהן ממשפחת "אימר" - עדות נדירה לקיומו של הבית הראשון, לאחר שהיו הארכיאולוגים שהתעקשו לטעון במשך שנים כי בית המקדש הראשון כלל לא היה קיים.

 

 

תפעול עבודת הסינון של העפר מומן עד כה על ידי עמותת אלע"ד, והממצאים נחקרו תחת חסותו האקדמית של המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן, ובמימון הקרן לקידום הארכיאולוגיה בישראל.

 

"בהר הבית מעולם לא נערכה חפירה ארכיאולוגית, ולכן יש ערך עצום לממצאים ולמחקר", אומר דבירה. "בין השאר, היו חוקרים שטענו שבית המקדש הראשון פעל 200 שנים מאוחר יותר, והיו שטענו שהר הבית היה המרכז של ירושלים כבר בתקופה הכנענית. הממצאים שלנו הפריכו והראו את המועד שבו באמת החל לפעול הבית הראשון.

 

"בנוסף, הצלחנו לשחזר את הדגמים המפוארים של הריצוף בימי בית המקדש השני. כמו כן, מצאנו אוסף מטבעות גדול ומגוון מהתקופה המוסלמית הקדומה וימי שלטון הצלבנים, וגילינו ממצאים לקיומם של מבנים ציבוריים על ההר בתקופה הביזנטית, למרות שהיה מקובל לחשוב שבאותה תקופה הייתה במקום מזבלה. למידע הזה יש חשיבות עצומה, כי בעבר הדבר לא פורסם כדי שלא לפגוע במאמינים הנוצרים, מאחר ולפי נבואותיו של ישו לא הייתה אמורה להישאר בהר אבן על אבן".

 

"לא פרסמת - לא חפרת"

אבל לא רק הצלה של ממצאים עתיקים: המיזם אף מאפשר מחקר ופרסום מדעי. "יש לנו עוד תגליות מדהימות בחשיבותן שטרם נחשפו", אומר דבירה. "בין השאר, מצאנו מדליון נדיר של אבירים טמפלרים שבשמם נקשרו אגדות רבות. זהו דגם שלא מוכר ממקומות אחרים. יש גם טביעת חותם מהבית השני, שייתכן כי היא קשורה לפעילות בבית המקדש. הכלל הוא שאם חקרת אבל לא פרסמת באופן מדעי, כאילו לא חפרת".

 

חותם מתקופת בית המקדש הראשון ()
חותם מתקופת בית המקדש הראשון

 

בין השאר התגלו בעפר עשרות-אלפי עצמות של צאן ובקר צעירים. כידוע, על פי המסורת היהודית, בבית המקדש הוקרבו מדי יום קורבנות מן החי. בעזרת תיארוך פחמן-14, ניתן לבצע הערכה מדויקת לקביעת גילם של ממצאים אורגניים, ולדעת מתי הוקרבו הקורבנות. אלא שבדיקות אלו, בכמות גדולה במיוחד, יקרות במיוחד – וכעת, עם ההודעה על הפסקה המימון הממשלתי, פונים מקימי המיזם לציבור ומבקשים את עזרתו.

 

"נשארו לנו עוד כחמש שנות סינון, אבל לפני שבועיים עצרנו אותו, ואתמול החלטנו שהוא לא יחודש עד שיימצא מימון לכך. חשוב לדעת שגם תרומה קטנה של 20 שקלים היא חשובה, ככל שייתרמו יותר אנשים, יהיו עוד אנשים שיסכימו לסייע, ואני בטוח שגם ראש הממשלה יתגייס לכך".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "משרד ראש הממשלה רואה חשיבות בפרויקט, והתקציב לפרויקט נמצא כעת בבדיקה מול הגופים הרלוונטיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים