מהפך בת"א: שכונת מגורים ומרכז מחול במקום התחנה המרכזית הישנה
הוועדה המקומית בעיריית תל אביב מקדמת את התוכנית לאזור שכונת נווה שאנן בתל אביב, הכוללת כ-1,160 דירות, מתחם תעסוקה ומסחר וכיכר ציבורית גדולה במקומם של רציפי התחנה המרכזית הישנה. עוד בצנרת התכנון: שכונת מגורים חדשה בגבעת שמואל ו-4,600 יחידות דיור בתל השומר ובשפרעם
מתיחת הפנים של אזור התחנה המרכזית בדרום תל אביב יוצאת לדרך: הוועדה המקומית תל אביב-יפו החליטה היום (ד') על הפקדת תוכנית מתאר מפורטת (תב"ע) לאזור שכונת נווה שאנן בתל אביב. התוכנית, המתפרשת על פני כ-78 דונם וכוללת את שטח רציפי התחנה המרכזית הישנה, קובעת בין השאר הקמת כ-1,100 יחידות דיור, מתחם תעסוקה ומסחר, שוק אוכל ועוד.
לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן
- עוד פקקים בדרך? המהפך ברחוב לה גארדיה מתחיל
- הערים המובילות בבניית מגדלים: ת"א, נתניה ופ"ת
- מגדל עזריאלי הרביעי אושר - יהיה השני בגובהו בישראל
בעירייה מציינים כי המתחם סבל בעשורים האחרונים מהידרדרות פיזית, אורבנית וחברתית, ולפיכך התוכנית החדשה יוצרת מרחב תכנוני המשלב מגורים, תעסוקה ומוסדות תרבות, שיחברו בין רחוב אלנבי, שדרות רוטשילד וגן החשמל שבמרכז העסקים ההיסטורי של העיר - לבין שכונות המגורים שממזרח ולאורך שדרות הר ציון.
התוכנית תחומה בין הרחובות מנחם בגין, הגדוד העברי, י.מ. סלומון והנגב. במסגרתה מתוכננות להיבנות כ-1,160 יחידות דיור בשטח בנוי כולל של כ-130 אלף מ"ר, מהן 20% דירות קטנות. גובה הבניינים ינוע בין 11 קומות לצד רחוב הגדוד העברי - ל-35 קומות לצד דרך מנחם בגין. בנוסף, הוקצו 153 אלף מ"ר לתעסוקה, 33.5 אלף מ"ר למבני ציבור וכ-16 דונם לשטחים פתוחים.
בתוך כך, אזור רציפי התחנה המרכזית הישנה, הנמצא בחלקו בבעלות העירייה, צפוי להפוך לכיכר ציבורית עירונית בשטח של כ-10 דונם, שתשמש כמוקד תרבות ושבה יוקם מרכז המחול החדש של להקת בת שבע. בנוסף, נקבעו רצף מעברים להולכי רגל ורוכבי אופניים וכן הסדרת מערך התנועה. הקו הירוק והקו האדום של הרכבת הקלה כלולים אף הם בתוכנית - בלב השכונה מתוכננת לפעול תחנת לוינסקי ומצפון תחנת צומת מעריב.
עוד ציינו בעיריה כי מדובר באחת מעתודות הקרקע הפנויות הגדולות והחשובות במרכזה של העיר, המצטרפת לפעילות מאומצת מהשנים האחרונות לשינוי המציאות באזור נווה שאנן.
עם הפרויקטים המתוכננים במתחם המחודש נמנית תוכנית האצה (אקסלרטור) ליזמות אורבנית חברתית בשם "הרציף", שיזמו העירייה בשיתוף עם התוכנית החברתית של 8200. התוכנית נועדה לקדם מיזמים העוסקים בסביבה אורבנית, בצמצום פערים חברתיים וברווחה. בין היתר יושם דגש על מיזמים שישפרו את איכות החיים של תושבי האזור המוחלשים כגון דרי הרחוב והקשישים ואת האתגרים הנוגעים לנראות הרחובות והסביבה האורבנית. הגשת המיזמים לתוכנית תתאפשר עד 15 בנובמבר 2017 באמצעות האתר של התוכנית החברתית של 8200.
כמו כן צפוי לקום במתחם "שוק אוכל עולם", שיתארח במתחם הרציפים ויפעל במתכונת של שוקי אוכל בינלאומיים בערים גדולות ברחבי העולם. בשוק יהיו דוכני אוכל אותנטי ממדינות שונות, והוא יבליט את המגוון התרבותי של השכונה. הפיילוט כבר הושק בלילה הלבן השנה למשך שני סופי שבוע, וכעת נבחנת הפיכתו למיזם קבוע.
חברת שיכון ובינוי נדל"ן יחד עם קבוצת לוינשטין (שותפות 50%-50%) מחזיקות יחדיו במעל 75% מזכויות הבנייה. החברות רכשו את השטח לפני כשנתיים, בהליך התמחרות, בסך של 560 מיליון שקל. הצפי לתחילת העבודות - כשנתיים מהיום. כמו כן, חברת אלדר השקעות מקבוצת אלדר חתמה לאחרונה על אופציה לרכישת קרקע בשכונה, ברחוב יסוד המעלה 27 עליה ניתן להקים בניין בוטיק הכולל 23 דירות ויחידה מסחרית.
4,600 יחידות דיור בתל השומר ובשפרעם
הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) במנהל התכנון אישרה היום תוכנית מגורים בתל השומר-רמת גן, הכוללת כ-3,000 יחידות דיור בבניה מרקמית ובגובה של עד 15 קומות, מתוכן כ-20% יחידות דיור קטנות וכ-250 יחידות עבור דיור מיוחד לבני הגיל השלישי.
בנוסף, התכנית כוללת, כ-295 אלף מ"ר שטחי תעסוקה, 18 אלף מ"ר שטחי מסחר וכן שטחים לצרכי ציבור. בנוסף היא מאפשרת מעבר קו מערכת תחבורה עתירת נוסעים המייצרת מערכת חלופית לתנועה ומציעה רשת ענפה של שבילים להולכי רגל ורוכבי אופניים. השכונה תמוקם מערבית למחנה הצבאי תל השומר בו מקודמות תכניות מקבילות נוספות במסגרת פינוי צה"ל מהמחנה.
התכנית בשפרעם כוללת כ-1,600 יחידות דיור בבינוי מגוון בגובה של עד 9 קומות בבניה מדורגת, המשלבת חזיתות מסחריות וכ-150 יחידות דיור קטנות. בנוסף, התכנית מציעה תוספת של כ- 400 אלף מ"ר לשטחי תעסוקה בשטח מחצבה שאינה בשימוש במטרה לעודד ולפתח את כלכלת העיר ולייצר מקומות תעסוקה חדשים.
התכנית כוללת שטחים פתוחים, פארק ציבורי ושטחים למבני ציבור ומסחר, שיקום מחצבה וניצול חומרי גלם על ידי הקמת אזור תעשיה בשטחה, וכן שטח של כ-15 דונם להקמת בית קברות, לאור מצוקת מקומות קבורה בעיר.
הקמת קריית התקשוב בנגב: בקרוב ייבחרו הזוכים
משרד הביטחון פרסם היום (ד') את שתי קבוצות החברות שעלו לשלב הסגירה הפיננסית במסגרת המכרז להקמת קריית התקשוב של צה"ל: קבוצת "מנרב" ו"אלקטרה" וכן קבוצת "שיכון ובינוי" ו"אפריקה-ישראל נכסים". מדובר בשלב אחד לפני האחרון, שבו יצטרכו שתי קבוצות החברות להציג יכולת פיננסית. בתום שלב זה תוכרז אחת מהן כקבוצה הזוכה במכרז.
ממשרד הביטחון נמסר כי מדובר בצעד חשוב במהלך הגורף לשדרוג תשתיות הבינוי והתקשוב בצה"ל, הכולל גם הקמת מרכזי מחשוב (DATA CENTERS) ופרויקט להפרטת חלק מתחומי העיסוק בניהול המחשוב בצה"ל. חלק ניכר מתפעול קריית התקשוב יתבצע באמצעות מיקור חוץ על ידי זכיין אזרחי. תהליך הסגירה הפיננסית וההכרזה על זכיין צפויים להימשך כחצי שנה.
ראש מנהלת מעבר התקשוב לנגב, סא"ל יעל גרוסמן, אמרה כי קריית התקשוב תשמש משכנה של יחידת לוט"ם, היחידה הצה"לית הגדולה בעולמות התקשורת והמידע, ואופק, בית התוכנה של חיל האוויר ומפקדת פיקוד הדרום. "מדובר במהלך לאומי היסטורי המביא לקפיצת מדרגה ביכולתנו לעצב את שדה הקרב העתידי בסביבת עבודה מודרנית ומתקדמת של מובילי הטכנולוגיה והסייבר, בבירת הסייבר של מדינת ישראל", ציינה סא"ל גרוסמן.
ראש מנהל מעבר דרומה במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') איציק כהן, ציין כי לקריית התקשוב יועתקו גם מפקדת פד"ם ויחידות טכנולוגיות מבצעיות של חיל האוויר. "זהו הפרויקט השני שמינהל המעבר דרומה מקדם והוא מהווה חלק משמעותי מהתוכנית להעברת מחנות צה"ל מהמרכז לדרום", אמר. "ייחודיות הפרויקט היא הקמת תשתיות תקשוב חדשניות ומודרניות, ובשיתוף הפעולה עם גופים אזרחיים, בדגש על התפעול".
שכונה חדשה בגבעת שמואל
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז שבמינהל התכנון החליטה להפקיד תוכנית להקמת שכונת מגורים חדשה בגבעת שמואל. התוכנית מתפרסת על שטח כולל של כ-167 דונם והיא ממוקמת בצפון-מערב העיר, בצמוד לכביש 4.
התוכנית, שתתחבר למרקם הבנוי הקיים, כוללת הקמת תשעה מבני מגורים בני 25-20 קומות ומבנה מגורים בן 5 קומות, שבהם 686 יחידות דיור, מהן יוקצו 137 עבור דירות קטנות. לצד מבני המגורים יוקם מגדל בן 25 קומות עבור דיור מוגן שבו 350 יחידות דיור.
בצמוד לכביש 4 יוקמו ארבעה בנייני תעסוקה בני 12 קומות, עם כ-74 אלף מ"ר שטחי תעסוקה. בנוסף כוללת התוכנית כ-23 אלף מ"ר עבור שטחי מסחר וכ-29 אלף מ"ר שטחי ציבור. כמו כן היא מציעה כ-45 דונם עבור שטחים פתוחים הכוללים גם פארק עירוני גדול מצפון לשכונת המגורים על גבול פתח תקווה והרחבה של פארק שיוקם בלב אזור המגורים. לאורך הפארקים יוקמו שבילי אופניים ושבילי הליכה.
את התוכנית יזמה עיריית גבעת שמואל, והיא נערכה על ידי משרד פרחי צפריר אדריכלים. יו"ר הוועדה המחוזית מרכז, שירה ברנד, מסרה כי "מדובר בתוכנית חשובה עם נגישות לתחבורה ציבורית. התוכנית העניקה לעיר שטחי תעסוקה ומסחר המשולבים במגורים לצד הקמת פארקים עירוניים נרחבים. תמהיל זה יוצר סביבת מגורים איכותית עבור התושבים".