בלחץ בית המשפט: המועצה הדתית לא תחתים יותר טובלות
לאחר שהובהר למועצה הדתית בירושלים כי קשה יהיה להגן על חוקיותם של "כתבי הוויתור" - היא הודיעה היום לבית המשפט כי לא תחתים עוד נשים שחפצות לשמור על פרטיותן ולטבול ללא נוכחות בלנית. "טופסי ויתור הזכויות" שנחשפו ב-ynet אפשרו לאנשי המועצה הדתית לאסוף פרטים אישיים על הטובלות
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
לפני תשעה חודשים חשפנו כאן כי המועצה הדתית בירושלים הורתה לבלניות להחתים נשים המעוניינות לטבול בפרטיות, ללא נוכחות של בלנית, על מסמך משפטי - מעין "טופס ויתור זכויות" - ועל הדרך למלא גם פרטים אישיים שיועברו לידי אנשי המועצה הדתית. שתדע כל טובלת שמעיזה לוותר על נוכחות הבלנית - שפרטיה נשמרים במערכת.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- הפצעים נפתחים: כך הוכו דורות של ילדים בחינוך החרדי
- הרב של ג'סטין טרודו לרבנות הראשית: תסבירו לי, למה פסלתם אותי?
- החלטה היסטורית: מדינת ישראל תכיר בקייסים
המועצה הדתית החליטה לנקוט מהלך הקיצוני לאחר שבשנת 2016 פסק בג"ץ כי נשים יוכלו לטבול לבדן במקווה ללא נוכחות של בלנית בחדר, למרות התנגדותה המפורשת של הרבנות בעניין.
במועצה הדתית בירושלים גלגלו בתגובה את עיניהם לשמיים וטענו: הבלניות נוכחות בטבילה, בין השאר, כדי להציל חיים, למקרה שחלילה מישהי תחליק ותטבע במקווה. אבל מבדיקה פשוטה שערכנו עלה כי הבלניות לא נדרשות כלל לעבור קורס עזרה ראשונה, כך שקשה להבין איזה סיוע תוכל הבלנית להגיש לטובלת שחלילה תיפגע. בנוסף, גברים שמגיעים לטבול אינם נדרשים לחתום על טופס דומה.
השופט תקף, המועצה הדתית נסוגה
לטענת ארגון "עתים", שהגיש את העתירה באמצעות עורכי הדין אלה סקעת, שרה וינברג ואלעד קפלן, הדרישה לחתימה על טופס הוויתור פוגעת בפרטיותן ובכבודן של הנשים הטובלות. עוד ציינו בארגון, כי היועץ המשפטי של המשרד לשירותי דת עו"ד ישראל פת התנגד בפומבי לעצם קיומו של הטופס וטען כי הוא מנוגד לעמדתו המשפטית של המשרד לשירותי דת.
השופט עודד שחם הבהיר כי מהתנהלות המועצה הדתית בירושלים עולה תמונה לא נוחה וכי קשה להגן על התוקף המשפטי של טופסי הוויתור. היום כאמור בא הקץ לסאגה המשפטית, והמועצה הדתית הודיעה כי לא תחתים עוד נשים על טפסים אלה.
"פסק הדין של בית המשפט מעגן את הזכות הבסיסית של כל אישה לטבול בפרטיות ובבטחה", אמר בתגובה עו"ד אלעד קפלן. "אני מקווה שפסיקה זו תוביל לכך שהמועצה הדתית בירושלים תשקיע את משאביה במתן שירותי דת טובים ומכבדים לציבור".
"יום חג עבורנו"
אפרת גרבר-ארן, ממובילות מאבק "תנו לטבול בשקט" , שנמנית עם העותרות, אומרת כי "לאורך שנים מנסה הרבנות שלא לאפשר לנשים לטבול במקווה באופן שהן בוחרות". היא הודתה ל"עתים" על שליוו את מאבקן והוסיפה כי "חבל שהרבנות מבזבזת את כספי הציבור על תקיעת מקלות ברגלי המבקשות לטבול על דיונים מיותרים בבתי משפט. היום הוא עוד יום חג עבורנו, הנשים הטובלות, ואני מקווה שעוד ועוד נשים ישמעו וידעו שזכותן לטבול באופן שבו הן בוחרות - ולאף אחד אין זכות למנוע זאת מהן".
ראשיתו של הסיפור, שנחשף כאן לפני כשנתיים וחצי , בעתירה של עמותת "עתים" וקבוצת נשים לבג"ץ נגד המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית לישראל והמועצה הדתית בירושלים. הדרישה: לאפשר להן לטבול במקוואות טהרה על פי אמונתן, מבלי שייכפו עליהן מנהגי המקום.
בעתירה, שהוגשה על ידי עמותת "עתים", נטען כי הבלניות האחראיות על המקוואות מטעם הרשויות מחליטות עבור הנשים כיצד יטבלו, כמה פעמים ובנוכחות מי, וכן את אופי ההכנות לטבילה – מבלי להתחשב ברצונותיהן.
המחאה, שזכתה לכותרת "תנו לטבול בשקט", קיבלה את תמיכת המדינה והיועץ המשפטי לממשלה התייצב לצידן של הטובלות ולא קיבל את העמדה המחמירה של הרבנות הראשית, המחייבת טבילה בנוכחות בלנית. לפני כשבעה חודשים נחתם העניין בהסכמה, בית המשפט העניק לה תוקף של פסק דין, ומנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, פרסם חוזר המחייב את המועצות הדתיות לשמור על פרטיות הטובלות.