"סכנה לציבור": המנופאים מזהירים ממפעילים ללא רישיון
סרטון שהגיע ל-ynet מתעד פועל זר מסין מפעיל מנוף מסוג עגורן צריח באתר בנייה בנתניה, למרות שלפי החוק הדבר מותר רק למפעיל מוסמך. בענף מזהירים: "יידע כל הורה שבקרבת בית הספר או גן הילדים יש סכנה". בחברה טוענים: העובד פעל ללא ידיעת גורם מוסמך, וסולק לאלתר
מחדל בהפעלת מנופים: תיעוד שהגיע ל-ynet מראה כיצד פועל זר מסין מפעיל ביום שישי האחרון מנוף מסוג עגורן צריח באתר בנייה בנתניה. זאת בעוד שלפי החוק, מי שמוסמך להפעיל מנוף כזה בישראל הוא רק מי שהוסמך לכך על ידי הרשויות בישראל ומחזיק ברישיון מטעם משרד התחבורה.
חצי מהפקחים בחופש, האתרים פועלים. סיכום חודש מרס
פברואר השחור: גבה 7 קורבנות בענף הבנייה
גם ב-2017: פועלי הבניין צונחים אל מותם, ואין מי שנותן את הדין
מדובר באתר בנייה של חברת רמי שבירו ברחוב בני רייך בקרית השרון, בו נבנים שני בניינים בני 17 קומות עם 130 דירות. בוועד מפעילי עגורן צריח, המאגד את מאות מפעילי עגורן צריח בישראל תחת ההסתדרות, קיבלו תלונות בנושא ותיעדו כיצד הפועל מפעיל את המנוף באמצעות רחפן.
לדברי דן ורשבסקי, יו"ר הוועד, הפעלת מנופים על ידי עובדים באתר שאינם מוסמכים לכך, היא תופעה שכיחה. "זה קורה בתדירות גבוהה באתרים בשעות שבהן מינהל הבטיחות לא עובד, בין 6:00 ל-8:00 בבוקר ומהשעה 16:00 עד לסגירת האתרים, וגם בימי שישי באופן חופשי", הוא מספר בשיחה עם ynet.
"כיום התופעה פחתה בקרב עובדים ישראליים מחשש שיואשמו בעבירה פלילית, אבל ממשיכה בקרב עובדים זרים, מכיוון שאם יגיע המפקח - העובד פשוט יברח והוא לא ימצא אותו. לכל היותר הוא יכול לתת צו בטיחות, שיאסור להפעיל את המנוף עד לתיקון הליקויים, כלומר שיופעל על ידי עגורנאי עם רישיון".
בהודעה שהוציא הוועד, תחת הכותרת "הפעלת מנוף עגורן צריח על ידי פועל זר שאינו מוסמך לכך", צוין כי הפעלת המנוף על ידי מי שאינו מוסמך לכך מהווה עבירה פלילית המסכנת את כלל האזרחים בסביבה. "לא ניתן לפועלים זרים שאינם דוברים את השפה, ואינם מכירים את נהלי הבטיחות לעבוד על העגורנים בישראל", נכתב בהודעה.
ורשבסקי מוסיף ומזהיר כי הוועד יילחם בתופעות מסוג אלו ואם יידרש לכך, יעשה גם שימוש בזכות השביתה. "אנו מתריעים מידי יום על ההפקרות בענף הבנייה ובתחום עגורני הצריח בישראל", הוא אומר. "עד שלא יקרה אסון אף אחד במדינה לא יתעורר. הכתובת נמצאת על הקיר, פועלים סינים עובדים מידי יום על המנופים ומאות אחרים עובדים עם רישיונות מזויפים מעל גני הילדים ושכונות המגורים".
אלו חברות הבנייה עם הכי הרבה הרוגים בתאונות עבודה
מחדל המנופים: 13 אלף אתרי בנייה - ו-22 מפקחים
נטע רוטמן נהרגה בקריסת המנוף: "מלאת שמחת חיים"
"בענף הבניין מועסקים מאות עובדים ללא רישיונות"
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, אומר כי בענף הבניין מועסקים מאות עובדים ללא רישיונות או עם רישיונות מזויפים. "זו תופעה ה ידועה לכלל גורמי האכיפה ובכלל זה למשרדי העבודה והתחבורה וכן משטרת ישראל", הוא מספר, "בעבר פנינו בפורום לרשויות בטיפול בסוגיה, אך מלבד טיפול נקודתי לא התבצע טיפול מערכתי, לא הונפקו רישיונות מגנטיים שאמורים להקשות על הזייפנים, ולא ננקטו פעולות כנגד הקבלנים שמעסיקים עובדים ללא רישיונות".
לדבריו, "האסון הבא בתחום המנופים הוא רק עניין של זמן. אנו עדים לזילות בחיי אדם ועבודה לא חוקית של מפעילי מנופים, בזמן שרשויות האכיפה עוצמות את עיניהן נוכח התופעה ולא נוקפות אצבע בהגנה על העובדים ועל שלום הציבור. יידע כל הורה שבקרבת בית הספר או גן הילדים יש סכנה שאורבת בצורה של מפעילים בלתי מורשים, שמסכנים את שלום הציבור ושלום הפועלים".
מחברת רמי שבירו הנדסה בניה והשקעות בע"מ נמסר בתגובה: "מבירור ראשוני שערכה החברה עולה כי ביום שישי בצהריים, ערב החג, כשהעבודה באתר הסתיימה, אחד הפועלים הסינים (שאינו מנופאי מוסמך), עלה על דעת עצמו על המנוף. פעולתו זו הייתה ללא ידיעת אף גורם מוסמך מטעם החברה. העובד סולק לאלתר, ואנו רואים בחומרה מעשה זה ומפיקים לקחים, בכדי שמקרה שכזה לא יישנה. חברת שבירו עובדת באופן מדויק ועל פי כל התקנים הנהלים והאישורים הנדרשים".
ממשרד העבודה נמסר בתגובה, כי למקום נשלח מפקח מטעם מינהל הבטיחות וכי והנושא בבדיקה.