שתף קטע נבחר

 

אלפים כבר במירון: "אנשים רואים כאן ישועות"

אוהלי תפילה ממוזגים, מאות אלפי ליטרים של שתייה קרה, 500 ליטר חמין ועשרות אלפי עוגות: במשטרה מעריכים כי אלפי מאמינים כבר הגיעו, לקראת ההילולה במירון - האירוע השנתי הגדול בישראל - שתיפתח הערב ותשודר ב-ynet בשידור חי

 

חצי מיליון איש, 4,000 אוטובוסים, 19 מדורות ענק ורבי שמעון אחד: במושב מירון שבגליל העליון נשלמות ההכנות לקראת הילולת ל"ג בעומר המרכזית שתצא לדרך הערב (ד'). במשטרת ישראל מעריכים כי אלפי חוגגים כבר הגיעו למקום. שם ובמרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים מצפים לבואם של מאות אלפי מאמינים - אירוע ענק המוכיח את עצמו שנה אחר שנה במספר המשתתפים כגדול ביותר בישראל. ynet ילווה את ההילולה בדיווחים שוטפים ובשידורים ישירים מההדלקות המרכזיות.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

ואם עוד לא נכנסתם לפרויקט קברי הצדיקים של ynet

 

"אנשים רואים פה ישועות וכדאי הוא רבי שמעון לסמוך עליו בשעת הדחק", מסביר עידן מירושלים מדוע התאמץ להגיע שעות לפני תחילת האירוע, בעומס החום הכבד, ואלימלך שעשה את כל הדרך למירון מברוקלין מוסיף: "כבר שלושה שבועות אני כאן כי רבי שמעון זה משהו מיוחד. לא ישנתי במיטה, רק בתוך האוהל שלו".

 

שופכים שמן על מדורת בויאן שתודלק ראשונה הערב (צילום: אלי מנדלבאום)
שופכים שמן על מדורת בויאן שתודלק ראשונה הערב(צילום: אלי מנדלבאום)

 

בשעה 20:30 יינתן האות לפתיחת החגיגות, כאשר האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, ידליק את המדורה הראשונה סמוך לקבר רשב"י - הלא הוא התנא רבי שמעון בר יוחאי. הרבי מנהיג חצר קטנה יחסית, שאינה מהמרכזיות בעולם החסידי, אך הוא נהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנים על הצתת האש הראשונה, ומארגני ההילולה מקפידים לשמור עבורו מדי שנה את הכבוד הגדול.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

אחריו, במשך 24 שעות, יעלו ויבואו עוד 18 רבנים ואדמו"רים (עד לחסידות האחרונה, כמדי שנה, "תולדות אהרן") - שזכו בפריבילגיה הנחשקת לחגוג עם בני קהילותיהם במדורה מרכזית משלהם, כל אחד במתחם ובמועד שנקבעו לו מראש. בכל אירוע כזה משתתפים אלפי חסידים ותלמידים של המדליק, כשהם רוקדים במשך שעות לצלילי מוזיקת כלייזמרים, "ניגוני מירון".

 

תחבורה ציבורית בלבד

המשרד לשירותי דת תקצב את החגיגות ב-15 מיליון ש"ח ומשטרת ישראל הקצתה כ-5,000 שוטרים למבצע הענק, והם לא היחידים שנערכים להילולה: עמותות "הכנסת האורחים" במירון, שמקבלים מדי שנה את מאות אלפי המשתתפים באוכל ושתייה על חשבון הבית, הצטיידו לקראת האירוע בעשרות טון של מזון ושתייה – ממנות טשולנט וקוגל ועד לשקיות שוקו.

 

  ()
מפת החניונים
 

 

המשטרה נערכת מזה חודשים למבצע האבטחה והתעבורה בל"ג בעומר במירון, וכבר ביום א' תגברה את כוחותיה במקום, עם הגעתם של החוגגים הראשונים. היום ומחר (יום ה') ייפרסו כ-5,000 שוטרים ולוחמים בכל צירי התנועה המגיעים למירון, במטרה לאבטח את מאות האלפים, לצד כוחות גדולים של כיבוי האש, מד"א ארגוני מתנדבים בהם איחוד הצלה וזק"א ועוד.

 

 

בשעות הצהריים היום (ד') נערכה בצפת התהלוכה המסורתית של העברת ספר התורה העתיק מבית משפחת עבו - למירון. המסורת נמשכת כבר 185 שנים ברציפות. רפאל עבו, נצר לרב שמואל עבו מייסד השושלת, שבדיוק לפני מאתיים שנה עלה מאלג'יר והתיישב בצפת - הוא דור שישי לקיום התהלוכה שבה השתתפו גם רבה הראשי של צפת, שמואל אליהו, וראש העיר צפת, אילן שוחט. 

 

חוגגים עם ספר התורה כבר 185 שנה בצפת (צילום: איתן אלחדז)
חוגגים עם ספר התורה כבר 185 שנה בצפת(צילום: איתן אלחדז)

 

"הררי זבל מסכני חיים"

במושב עצמו עולים הרי הזבל על גדותיהם, ומפריעים לאווירה החגיגית, זאת לאחר סכסוך שהתגלע בין המועצה האזורית מרום גליל, למרכז למקומות קדושים האחראי על האירוע, בשאלה מי אחראי לפינוי האשפה והגזם.

 

הררי זבל במירון.
הררי גזם במירון. "כל גיץ יכול לגרום לאסון"

 

במועצה טוענים כי תגברו את מערך התברואה, אך "כידוע הילולת ל"ג בעומר מביאה למושב מירון וסביבתו מאות אלפי מבקרים, וכאשר מדובר באירוע הגדול ביותר במדינה, אין למועצה יכולת להתמודד עם הרי אשפה", הם אומרים. "על כן, קיימת החלטה שפינוי האשפה בצירים העולים למתחם לרשב"י, במתחם עצמו ובסביבת האוהלים, תהיה באחריות המקומות הקדושים, שתוקצבו לשם כך במיליוני שקלים".

 

למערכת הגיעו תמונות המעידות על אשפה וגזם שהצטברו בשבילים העולים למתחם ההילולה. גורמים במקום מתריעים בפני אסון, בין השאר משום שבמקום נאסף גם גזם רב. "מספיקה סיגריה או גץ כדי לגרום לשריפה גדולה ואסון", הזהיר אותו גורם.

 

למרות טענות המועצה, מגלגלים במרכז למקומות קדושים את הכדור למועצה: "זה בתחומה אין לתמונות כל קשר לאתר הרשב"י , המסלול שלנו נקי ומצוחצח", אמרו.

 

ואלה הצירים הסגורים

ההגעה להילולה מתאפשרת רק באמצעות תחבורה ציבורית והסעות מוסדרות, ובמשטרה מדגישים כי רכב שיגיע למקום או יחנה באזור, ייגרר. קווי התחבורה הציבורית תוגברו באופן משמעותי במטרה לאפשר לחוגגים להגיע בנוחות ובבטחה עד למתחם עצמו.

 

הררי זבל במירון.
מי יפנה את הזבל? אף אחד לא לוקח אחריות

 

רכבת ישראל תופעל עד לתחנת כרמיאל בהתאם ללוח הזמנים הרגיל - ומשם ייצאו הסעות למירון בתשלום. רכבת נוספת תצא לכרמיאל מתחנת חוף הכרמל בחיפה אחרי חצות הלילה, אור ליום חמישי, אבל לא ברור אם תהיה תחבורה ציבורית מכרמיאל למירון.

 


לרשימה המלאה בהגדלה - לחצו על התמונה

 

אוטובוסים של חברות הסעה פרטיות יופנו לחניונים בעין הוזים, צבעון ופרוד. משם יוסעו החוגגים לאתר ההילולה באמצעות שאטלים, ללא תשלום. החניונים וצירי הולכי הרגל המובילים אליהם מסומנים באופן התואם לצבע כרטיס הנסיעה: אדום, צהוב, כחול וירוק – צבע הטרמינל החדש (89) שהוקם לרווחת החוגגים. בעלי תעודת נכה, המוגבלים בהליכה בלבד, יוסעו על ידי "עזר מציון" עד לקבר.

 

החל מהבוקר (ד', 07:00 בבוקר) ועד לסיום האירוע למחרתו, ייחסמו לתנועה הצירים הבאים: כביש 866 – מצומת חנניה לכיוון מירון, ומצומת דלתון ועד כיכר עין זיתים. כביש 89 – מצומת חירם ועד מחלף אליפלט, לשני הכיוונים (תתאפשר כניסה לצפת מכיוון אליפלט, לתושבי העיר בלבד). כביש 8900 – מצומת יער בירייה ועד כיכר עין זיתים. ייתכנו סגירות של צירי תנועה היקפיים נוספים.

 

תושבים המתגוררים בסמוך למירון, מורשים לנסוע בכבישים הצגת תעודת זהות שבה יצוין מקום מגוריהם. אורחים שהזמינו מקומות לאירוח באזור, יתבקשו להציג אישור רישום למקום האירוח. כלי הרכב יישארו במירון עד לסיומה של ההילולה. המשטרה תספק מידע שוטף קודם לאירוע ובסיומו דרך מוקד 110 (מוקד המידע הארצי של המשטרה), ולא מוקד 100 המשמש למיקרי חירום.

 

בריכוזים החרדיים - צמידים לילדים

משטרת ישראל בשיתוף זק"א פתחו עמדה עבור בעלי צרכים מיוחדים או ילדים שהלכו לאיבוד, הממוקמת בעלייה לכיוון קבר רשב"י מצד ימין, ובה יחולקו צמידים שעליהם מספרי טלפון של ההורים או המבוגר האחראי.

 

מתכוננים להילולה: 200 אלף ליטרים של שתייה (הכנסת אורחים רשב''י מירון )
מתכוננים להילולה: 200 אלף ליטרים של שתייה(הכנסת אורחים רשב''י מירון )

 

בחלק מבתי הספר והגנים שבריכוזים החרדיים חולקו מבעוד מועד למעלה מ- 6,000 צמידים. בזק"א הבהירו כי ניתן להתקשר מכל טלפון למספר 1220 או להגיע לעמדה של זק"א. מתנדבי זק"א ומשטרת ישראל יפעלו לאיתור הנעדר.

 

השנה יזם "המרכז הארצי למקומות הקדושים" "מתחמי נוחות" לנשים: מבנים יבילים שבכל אחד מהם שמונה תאי שירותים המחוברים למים וביוב, מה שמונע את אי הנעימות המתלווה לשימוש בשירותים כימיים. בנוסף, במתחמי הנוחות יהיו במקום פינות החתלה, פינות הנקה ומטבח. דיילות שיעבדו במקום, יחלקו למבקרות עוגות, שתייה חמה וקרה, ובמקרה הצורך גם יסייעו לילדים הקטנים שמגיעים עם האימהות.

 

אור/ אוהל/ הכנסת אורחים - הכול רשב"י

בעמותת "אור הרשב"י" נערכים לחום הכבד ולכן השכירו מזגני ענק לאוהלים שבהם יוצעו אוכל, שתייה חמה וקרה וגם עוגות. בעמותה הקימו השנה לראשונה "אוהלי תפילה" המכונים "שטיבלאך", כדי לסייע לתפילה כהלכתה הכוללת קריאה בתורה, ביום חמישי, בלי לסבול מהחום המעיק.

 

מתכוננים לאירוע השנתי הגדול בישראל (צילום: דוברות משטרת ישראל)
מתכוננים לאירוע השנתי הגדול בישראל(צילום: דוברות משטרת ישראל)

 

לאורך השנה כולה מנהלת עמותת "אוהל הרשב"י" מבצעי חלוקת אוכל ושתייה לבאי מתחם הקבר, אך בל"ג בעומר ההיערכות רבה: נחמן שניצר בן ה-29 הוא העומד בראש האופרציה, לצד אביו, הרב שרגא שניצר (68), שהקשר שלו עם רבי שמעון בר יוחאי החל כשהיה בן 3, עת הגיע למקום בפעם הראשונה במסגרת טקס החלאקה שלו. מאז ועד היום תורמת המשפחה זמן וכסף כדי להאכיל את העולים לרגל.

 

שניצר מספר כי גם העמותה שבראשותו דאגה השנה לאוהלים ממוזגים בשל גל החום. "כדי לא ליצור עומס על מערכת החשמל, הזמנו גנרטורים מיוחדים שיוכלו לספק את החשמל הדרוש כדי למזג את שני האוהלים הענקיים, שאחד מהם מיועד לגברים והשני לנשים. ליד האוהלים גם הוספנו שירותים יבילים, עם גישה לנכים".

 

מעדיפים אוכל פרווה

ב"אוהל הרשב"י" מדווחים על עשרות אלפי כוסות שתייה, קפה נמס, קפה שחור ותה, "אבל אנחנו מבינים שהשנה יהיה לזה פחות ביקוש וצריך להגדיל את ההיצע של השתייה הקרה", הוא אומר. "נספק 100 אלף ליטרים של מים קרים ומיצים בטעמים שונים". עבור הנשים, הוא מבהיר, "הוזמנו עשרות אלפי בקבוקים אישיים במקום כוסות חד פעמיות".

 

מתכוננים להילולה הגדולה בישראל (צילום: אלי מנדלבאום)
מתכוננים להילולה הגדולה בישראל(צילום: אלי מנדלבאום)

 

ומה בתפריט? "רוב הציבור מעדיף אוכל פרווה על פני בשרי", הוא מסביר. אחרי אכילת בשר צריך לחכות עד שש שעות לפני שאוכלים או שותים משהו חלבי, לכן למרות החיבה לצ'ולנט (חמין) בקרב הדתיים והחרדים, מתוך כמות של 500 ליטר חמין, כמחצית יהיה פרווה. עוד לקח שהופק, הוא חלוקה של לחמניות שברכתן היא "בורא מיני מזונות", ולא מצריכות נטילת ידיים וברכת המזון.

 

"במקום לבשל במקום, החלטנו להזמין 80 אלף מנות אוכל מקייטרינג ירושלמי. בגלל שצפוי חום כבד, הקפדנו שכל הסלטים יהיו בלי מיונז, או רכיבים אחרים שרגישים לחום, אלא כרוב, חצילים, חמוצים וכהנה. כמובן שיהיה הרבה קוגעל, וקרוב ל-60 אלף עוגות אישיות, שני שליש מהן שוקולד והשאר וניל".

 

מד"א: המסוק בכוננות

12 חדרי קירור ענקיים שכרה עמותת "הכנסת אורחים רשב''י", במטרה להכיל את כמויות האוכל והשתייה: לא פחות מ-60 אלף בורקסים, 20 טון ירקות, 600 אלף כוסות, 200 אלף ליטר שתייה, 80 אלף שניצלים, 50 אלף לחמניות ו-25 אלף שקיות שוקו לארוחת הבוקר.

 

מתכוננים להילולה הגדולה בישראל (צילום: אלי מנדלבאום)
עוד לפני האירוע: מתכוננים להילולה הגדולה בישראל(צילום: אלי מנדלבאום)

 

במד"א יפעילו מאות רופאים, פרמדיקים, חובשים ומגישי עזרה ראשונה – ומדווחים כי המסוק הצפוני של מד"א - להק יעמוד בכוננות ויוזנק במידת הצורך. בשטח מופעל מוקד שליטה מיוחד ושתי מרפאות (במתחם מד"א המרכזי, צמוד לישיבת בני עקיבא, ובסמוך לחניון שזיפרון לרגלי הר מירון). סמוך לקבר הרשב"י ובציר המהדרין נפרס כוח רגלי של מאות פאראמדיקים וחובשים.

 

מנהל המרכז הרפואי זיו, ד"ר סלמאן זרקא, מסר כי בימי ההילולה וחגיגות ל"ג בעומר יתוגברו הצוותים הרפואיים במרכז הרפואי זיו. לדבריו, מידי שנה מטופלים במרכז הרפואי זיו עשרות נפגעים מהילולת מירון, הסובלים מכוויות, חבלות, התייבשות וכן אנשים עם מחלות כרוניות שמצבם מידרדר עקב הדוחק והעייפות.

 

ההילולה: על מה ולמה?

ל"ג בעומר שחל בי"ח באייר, הוא היום ה-33 (מתוך 49) בתקופת ספירת העומר שבין פסח לשבועות. הוא התפרסם בזכות שני מאורעות עיקריים שקרו בו - סיום המגיפה שבה נספו 24 אלף תלמידי רבי עקיבא ופטירת רבי שמעון בר יוחאי.

 

על פי המסורת, ימי ה"ספירה" התאפיינו בעבר דווקא בשמחה והתעלות רוחנית - הכנה הדרגתית מיציאת מצרים והפיכת ישראל לעם (בפסח) ועד לשיא בקבלת התורה (שבועות). אלא שבמאה השנייה לספירה פגעה מגפה קשה ב-12 אלף זוגות ("חברותות") מתלמידי רבי עקיבא, באותה תקופה בשנה, והם מתו - עונש משמים על כך ש"לא נהגו כבוד זה בזה".

 

מאז מתאפיינים ימי הספירה במנהגי האבלות המפורסמים שבמסגרתם נמנעים מגילוח ותספורת, אין מתחתנים בהם ואף לא מנגנים מוזיקה קצבית ומשמחת. בל"ג בעומר, כאמור, נפסק הקטל, וכך גם אותם המנהגים. זו גם הסיבה לכך שי"ח באייר - ל"ג בעומר - מזוהה כפתיחת עונת החתונות, משום שבו הותר שוב להינשא.

 

הדלקת המדורות וההילולה במירון קשורות לעניין אחר - פטירתו ביום זה של רשב"י, שנקבר בהר הגלילי. רבי שמעון מזוהה עם תורת הסוד והקבלה ("פנימיות התורה") ומיוחסת לו כתיבת "ספר הזוהר" פורץ הדרך והמפורסם ביותר בנושא זה.

 

הטעם העיקרי להדלקת האש סמוך לקברו ובכל רחבי הארץ הוא כדי לרמוז לאור הגדול שהביא עמו אותו התנא לעולם בעיסוקו בקבלה. המדורות הם גם כעין נר נשמה גדול לזכר הצדיק. מנהג נוסף המזוהה עם ל"ג בעומר הוא משחק בחץ וקשת - רמז לכך שבכל ימי חייו של רשב"י לא נראתה הקשת בענן, שהיא רמז לכך שעם ישראל חוטא. עוד נהוג לקיים סמוך לקבר טקסי "חלאקה" – התספורת הראשונה לבני ה-3 שחגגו או יחגגו את יום הולדתם סביב י"ח באייר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בני השלוש יגיעו ל"חלאקה"
צילום: AFP
מומלצים