גל התייקרויות גם בבשר: "המחירים יעלו בצורה קיצונית בחגים"
הבשר הקפוא כבר התייקר, ובחודש הבא יתייקרו בעשרות אחוזים מוצרי בקר נוספים. גם העוף, שמחירו נמוך כרגע, צפוי להתייקר כתוצאה מעלייה בביקוש לתחליפי בקר. היבואנים: "המדינה אשמה בגלל דרישות חדשות לשחיטה". המדינה: "נתנו התראה של יותר משנה מראש"
המבורגרים, קבב, ונקניקים - כל המוצרים האלה ומוצרי בקר נוספים, קפואים וטריים, צפויים להתייקר בקרוב. בבשר הקפוא יש כבר עליית מחירים של 20% ולעיתים גם של 40%.
עליית המחירים הצפויה כה גדולה שחברות בשוק אומרות שאף יאלצו להוריד מוצרים מהמדף כיוון שחומרי הגלם התייקרו ב-100%-80% ואי אפשר לייקר את המוצרים בשיעור דומה לצרכן. את המחירים לצרכן קובעות הרשתות, אך הן לא יוכלו לשמור על מחירים נמוכים לנוכח עליות המחירים של כל יצרני מוצרי הבשר.
גל התייקרויות בפתח: מחירי האורז יעלו בעד 30%
מחירי העגבניות בעלייה. בקרוב: ייבוא מטורקיה
"עם ישראל הולך לשלם על בשר הרבה יותר. בחגי תשרי, המחירים יעלו בצורה קיצונית לעומת השנה שעברה ויבואנים ייצאו מהשוק", אמר ל-ynet אחד היבואנים. יבואנים נוספים מסכימים עמו. "ראש השנה הזה יהיה יקר במוצרי בשר. בבשר הטרי אין כרגע עליית מחירים משמעותית, אבל גם הוא יתייקר". גורם אחר בשוק אמר ל-ynet שלא רק שהבשר הטרי יתייקר בעקבות הבשר הקפוא והמעובד, אלא שגם העוף יתייקר כתוצאה מכך. "מחירי העוף ברצפה. אנשים יעברו לקנות יותר עוף בגלל המחירים וזה ייתן סיבה לספקים להעלות מחירים".
בצורת באורוגוואי ודרישת הכנסת תא עקידה למשחטות בחו"ל
"בשל בצורת שהיתה באורוגוואי יש עליית מחיר בבשר הגולמי הקפוא. תלוי מאיזו ארץ, אבל מדובר בסדר גודל של 20%", אמרו ל-ynet גורמים בענף הבשר ששתי היבואניות הגדולות בו הן נטו ובלדי. "לפני כן מחירי הבקר היו בשפל גדול מאוד במשך תקופה לא קצרה. בבשר הטרי לרוב אין כרגע עליית מחיר שמקורה בבצורת, כי חלק ניכר ממנו מגיע לישראל מפולין וצרפת".
עם זאת, הסיבה העיקרית לעליית המחירים היא מחסור שנוצר בשוק, שאינו קשור לשום גורם טבעי. מקורו בדרישה של משרד החקלאות לשינוי הליך השחיטה, שקשורה בצער בעלי חיים ועולה ליבואנים כסף וחלקם אף מתמהמהים בביצוע הדרישה, למרות שבמשרד החקלאות מדגישים שזו הובאה לפתחם כבר לפני למעלה משנה. בנוסף, יש יבואנים שמנצלים את המחסור שנוצר בבשר ומוכרים ליצרנים בארץ חומר גלם ביוקר.
יצרן ישראלי שקונה בשר מיבואנים אמר ל-ynet, כי "יש עליית מחירים בדרום אמריקה בגלל דרישת השירותים הווטרינרים, שהחלו גם לאכוף אותה ב-1 ביוני. לפי הדרישה כל המשחטות בעולם שמייצאות לישראל ישתמשו בתא עקידה. זה תא שהליך השחיטה בו אמור לגרום פחות סבל לבהמה. זו דרישה שונה ומיוחדת והמשחטות בחו"ל מתקשות ליישם אותה, כי מדובר בהשקעה של 300-200 אלף אירו.
"מטרת השיטה היא להימנע מתפיסת הבהמה בשרשרת, היא נחשבת שיטה הומנית יותר, אך היא תעלה את המחירים לצרכנים. גם המשחטות שהחלו ליישם את השיטה – התפוקה שלהם ירדה בחצי, מ-800 ראש ביום ל-400 ראש, זה מוריד את קצב השחיטה ומעלה את המחירים. לנו, היבואנים העלו את מחירי חומר הגלם ב-80%-100%. אם קנינו בשר בקר לפני חודשיים עבור המוצרים שלנו ב-12 שקל לקילו כיום אנחנו משלמים 24-23 שקל".
המחסור יילך ויחמיר והמחירים ילכו ויאמירו
ארז דהבני, מנכ"ל חברת בלדי אמר ל-ynet, כי "הסיבה להתייקרות היא שהרגולציה השתנתה לגבי תהליך השחיטה. חלק גדול מהמפעלים בחו"ל עדיין לא ערכו את ההתאמות הנדרשות על-ידי משרד החקלאות בישראל וקרוב ל-12 מפעלים לא עובדים. הם יכניסו את הכלוב בעוד כמה חודשים. לכן המלאים בארץ הולכים ומתדלדלים וככל שהמלאי מתדלדל והביקוש גובר המחירים עולים. היצרנים בדרום אמריקה מעלים לנו את המחירים והמחסור יילך ויחמיר ביולי, אוגוסט, ספטמבר, בעצם כל השנה הזאת כבר אבודה".
מה יתייקר אצלכם?
"כל מוצר שבו בשר בקר הוא חומר גלם: המבורגרים, קבבים, סטייקים, מגוון ענק של מוצרי בקר. עד עכשיו חומר הגלם התייקר ב-40% והמוצרים ב-20% ו-30%, עלייה מטורפת".
עזרא לאטי, הבעלים של מעדני הטלה אמר ל-ynet: "עליית המחירים שלנו תיכנס לתוקף בחודש הבא, סביב 25% ומעלה. אני כבר לפני חודש וחצי כתבתי מכתב לשר החקלאות בו ביקשתי ארכה מסוימת כדי שזה לא ישפיע על החג כי המחירים יקפצו ב-50% עד החג. ענו לי שהודיעו ליבואנים לפני שנה ודחו פעמיים את הכניסה לתוקף של החובה הזאת והפעם החליטו סופית. אז למעשה משרד החקלאות גרם לעלייה הזאת".
למה לא התכוננתם?
"כי המפעלים בחו"ל לא מעוניינים להשקיע בזה. מי אתה הקטן מישראל שאשקיע 250 אלף דולר עבורך. על מה. בוא אתה תשקיע. אז היבואן נדרש להשקיע ואם היבואן לא עובד עם המשחטה כל השנה או אם היא מפסיקה פתאום לעבוד איתו - הלך לו הכסף. אם המדינה היתה מקבלת שכל ומשקיעה במהלך הזה, מכניסה את התא הזה לכל המפעלים היא היתה מבטיחה שלא תהיה עליית מחירים לצרכנים. היא היתה חוסכת עכשיו המון כסף לצרכנים. הצרכן תמיד משלם את המחיר".
בזוגלובק אמרו ל-ynet: "לאור התייקרויות במחירי הבשר וחומרי גלם נוספים הנושא נמצא בבדיקה".
משופרסל נמסר בתגובה: "קיבלנו פניות ממספר ספקים בנושא עליית מחירי קנייה, אולם טרם התקבלה החלטה בעניין". לגבי המותג הפרטי של שופרסל בבשר טרי אמרו שכרגע לא צפוייה עליית מחירים.
היבואנים נהנו עד כה ממחירי בשר נמוכים מאוד וממכסות יבוא
יבואני הבקר אינם מסכנים. עד כה יצרנים נמנעו מהעלאת מחירים והצליחו בכך כי מחירי הבקר היו בשפל היסטורי, אבל הארנונה ושכר המינימום זינקו, לכן המחירים לצרכנים ירדו מעט מאוד, אך לפחות לא עלו. צריכת הבקר בישראל עלתה בשנים האחרונות ב-30% והיבואנים נהנים ממכסות לייבוא בשר טרי ומכסות לייבוא בשר טחון.
כעת, הם טוענים, אי אפשר להימנע יותר מעליית מחירים. חומר הגלם מהווה 60%-70% מעלות מוצרים כמו המבורגר וקבב. "בטווח הרחוק, זה יוציא הרבה יבואנים קטנים מהשוק", אומרים בענף. "השירותים הווטרינריים התריעו אבל היבואנים חשבו שזה 'זאב זאב' ולא חשבו שזה ייצא לפועל.
"יש יבואני ענק כמו נטו שנערכו מראש עם מלאי והם יעשו קופה כי הם מוכרים לאחרים (מנטו נמסר בתגובה: "לא נעלה את מחירי המוצרים שלנו לצרכנים"). המדינה בכלל פוגעת בתעשייה. היא מביאה לכך שנייצר יותר ויותר בחו"ל והיא תביא לשוק ריכוזי שיישארו בו רק הגדולים מאוד וכמה בינוניים".
גל התייקרויות: אם הבקר יקר, תאכלו עוף. או טופו
התייקרות הבשר היא חלק מגל התייקרויות ברשתות השיווק. ספקי מוצרי הצריכה כבר לא חוששים להעלות מחירים. אתמול נודע כי סוגת, השולטת בשוק האורז בישראל, עם 63% נתח שוק, תייקר אורז ב-15%-30%, בעקבות עליית מחירים בעולם.
סוגת החליטה לייקר את סוגי האורז הפופולריים ביותר על הצרכן הישראלי: אורז פרסי, יסמין ובסמטי. במאי התייקרו מוצרי הנייר של חוגלה קימברלי, סנו ושניב, כך שצרכנים משלמים יותר על רוב מותגי נייר הטואלט וכן על טישו. הטונה מתייקרת כבר שנתיים ומחירי הסיגריות לא מפסיקים לעלות.
יש התייקרות גם בעגבניות: מחיר עגבניות חממה הגיע אתמול ל-6.50 שקלים לק"ג ובמשרד החקלאות שוקלים לייבא עגבניות מטורקיה באמצעות מכסות פטורות ממכס. החקלאים טוענים שהייבול נפגע מהחום ומפיחות בשטחי הגידול, אך שעיקר עליית המחירים היא בשל ניפוח מחירים של המשווקים הסיטונאים.
קמעונאי גדול אמר ל-ynet: "מאז 2013 לא היה גל כזה של התייקרויות. הספקים הפסיקו לפחד מהצרכן הישראלי שנרדם בשמירה. הפתרון זה לא לקנות מה שמתייקר, לעבור לתחליפים".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "הטענה כי מדובר בדבר חדש שנכפה עליהם משוללת כל יסוד. ולראייה, מצורפת ההודעה לעיתונות שיצאה לפני למעלה משנה בנושא ובמקביל יצאה כהודעה לכלל היבואנים להיערך לנושא.
"יותר משנה היערכות היא תקופה ארוכה במיוחד, ובישראל כמו בישראל נהוג תמיד לחכות לרגע האחרון. מטרת הנחייה לבתי מטבחיים בכל המדינות המייצאות בשר לישראל היא למזער צער בעלי חיים בעת השחיטה בתחומם. חלק מבתי המטבחיים כבר ערוכים והתקינו תאי עקידה כנדרש.
"המשרד מתנגד ללחץ פיקטיבי של מספר גורמים שימנעו מאתנו לדאוג לרווחת בעלי החיים".