שתף קטע נבחר

תנובה ושטראוס שילמו לרפתנים את מחיר החלב הגבוה

פרסום ראשון: המחלבות שילמו לרפתנים 8.23 אגורות יותר לליטר, למרות שהמדינה לא התירה להן לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח. טרה, שעתרה לבג"ץ בבקשה להקפאת ייקור החלב הגולמי, ממתינה להכרעת השופט. בעקבות הייקור תספוג תנובה עלויות נוספות של 6 מיליון ש' בחודש

הרפתנים יקבלו מחיר מלא על החלב הגולמי: מחיר החלב הגולמי עלה ב-1 ביולי ב-8.23 אגורות, מבלי שהמדינה התירה לחברות לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח, בהמשך לעליות מחיר קודמות של החלב הגולמי. למרות שהמחלבות טוענות להפסדים כבדים בשל עליית המחיר, שילמו החודש תנובה ושטראוס לרפתנים בתעריף החדש. בעקבות הייקור תספוג תנובה עלויות נוספות של 6 מיליון שקל בחודש.

 

הצמיחה הגדולה ביותר בשוק החלב בשנים האחרונות

 

טרה, שהגישה עתירה לבג"ץ נגד עליית מחיר החלב הגולמי, עדיין לא שילמה לרפתנים במחיר החדש - והיא ממתינה להחלטת בג"ץ. 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

ב-11 ביולי שלחה מועצת החלב הודעה למחלבות, לפיה מחיר המטרה של החלב (מחיר החלב הגולמי) עלה. ההודעה נשלחה למרות שבג"ץ כאמור עדיין לא הכריע בעתירת טרה, ועל אף שמנכ"ל משרד החקלאות לא חתם על צו העלאת המחיר.

 

תנובה החליטה לקבל את חוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה בנושא זה, לפיה לא נדרשת חתימת מנכ"ל משרד החקלאות על החלטת ועדת היישום לייקר את החלב הגולמי. בכך החליטה תנובה ככל הנראה שלא לנקוט בצעד שמשמעותו אי קיום החוק, למרות שלכאורה היא היתה יכולה להישען על עתירת טרה לבג"ץ, כפי שעושה טרה בעצמה. גם שטראוס החליטה לשלם לרפתנים בתעריף החדש.

 

בהודעה ששלחה שטראוס לרפתנים נכתב: "יצרן יקר, התשלום לרבעון שהחל ב-1 ביולי 2018 מחושב לפי המחירים שפרסמה מועצת החלב ביום 11 ביולי 2018. המחיר הסופי ייקבע בהתאם לתוצאות הדיון בבג״ץ בעניין זה, ובמידת הצורך תבוצע התחשבנות רטרואקטיבית". גם מקורב לתנובה אמר ל-ynet כי ככל שבג"ץ יכריע לטובת טרה, תנובה תקזז את התשלום לרפתנים, אך ההערכות הן שהסיכוי לכך לא גדול.

 

מחירי מוצרי החלב שבפיקוח לא עלו למרות שהחלב התייקר והתייקר

מחיר החלב הגולמי בישראל נקבע על ידי הממשלה, וכך גם מחיר מוצרי החלב שבפיקוח. בחודשים האחרונים נוצר מצב לא מאוזן שבו למרות שתנובה, שטראוס וטרה משלמות מחיר גבוה על החלב הגולמי שעלה מינואר 2017 ב-10.7%, מחירי מוצרי החלב המפוקחים על-ידי המדינה לא עלו. זאת, משום ששר האוצר משה כחלון מסרב לחתום על הצו לעדכון המחירים.

 

המשמעות היא נזק כספי של מאות מיליוני שקלים בשנה למחלבות ועד 200 מיליון שקל לתנובה, המחלבה הגדולה ביותר בייצור מוצרים מפוקחים. תנובה הגישה אף היא עתירה לבג"ץ נגד אי ייקור המוצרים המפוקחים, ובה הלינה כי המדינה אינה מקיימת את חלקה בחוק. המדינה מפקחת בין היתר על גבינה לבנה, חמאה, גבינות עמק וגלבוע, אשל, שמנת מתוקה וחמוצה וחלב בקרטון ובשקית.

 

מחיר החלב הגולמי עלה מינואר 2017 ועד מרס 2018 ב-12 אגורות - עלייה בגינה הוחלט להעלות את מחיר מוצרי החלב שבפיקוח ב-3.4%. אלא שביולי 2018 הוחלט על-פי חוק להעלות שוב את מחיר החלב הגולמי, ב-8.23 אגורות, עלייה שבגינה הועמקה המחלוקת.

 

מנכ"ל משרד החקלאות סירב לחתום על עליית המחיר האחרונה, בשל סירוב שר האוצר להעלות את מחיר מוצרי החלב שהפיקוח למחלבות. השר כחלון הביע חשש כי הנזק שייגרם למחלבות יביא לנזק לשוק כולו וממילא יפגע גם בצרכן. הרפתנים מצידם ומועצת החלב טענו כי לא נדרשת חתימת המנכ"ל עבור ייקור החלב, שכן מדובר במנגנון מפוקח (שפעמים רבות גם הביא להוזלת החלב). היועץ המשפטי לממשלה הסכים עמם.

 

החשש בשוק כרגע הוא שהמחלבות ייקרו מוצרי חלב שמחיריהם אינם נמצאים בפיקוח המדינה, בשיעור גבוה מהמתוכנן, משום שאינן יכולות לייקר את המוצרים המפוקחים.

 

מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר אביתר דותן, מסר בתגובה: "הדרך היחידה לייצב את ענף החלב ולשמור על אספקת חלב סדירה הינה שיתוף פעולה בין המחלבות והרפתנים, ובטח תוך כדי שמירה על החוק והתקנות והתשלומים בגינם. זה נכון למחיר המטרה וגם למחירים המפוקחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים