על אף שלא צפוי מחסור בעגבניות: נפתח יבוא מטורקיה
בחגים תאכלו עגבניות מטורקיה: במשרד החקלאות מודים שאין צורך ביבוא כי לא צפויה התייקרות, אבל שר האוצר סירב לבטל את נוהל המכסה האוטומטית שנפתחת מדי חג ב-3 השנים האחרונות. חקלאים: "זו מתנה לארדואן לכבוד חגי ישראל". משרד האוצר: "מאז החלת הנוהל לא היה מחסור בחגים"
"מתנה לארדואן לכבוד חגי ישראל", כך מכנים החקלאים את הפתיחה של מכסות יבוא עגבניות ללא מכס שאותה ניסו למנוע – ללא הצלחה. כל הגורמים בענף מאשרים שמחירי העגבניות בימים אלה סבירים (אם כי מעט גבוהים לעומת אשתקד), ואין כלל מחסור בעגבנייה ישראלית - כך שהמחירים עוד צפויים לרדת לקראת החגים. למרות זאת, במשרד האוצר החליטו שלא לעצור את מנגנון היבוא - וכך לאפשר לסוחרים להזרים ארצה עשרות טונות של עגבניות.
מדובר במנגנון אוטומטי של יבוא ללא מכס שנפתח פעמיים בשנה, לפני ראש השנה ולפני פסח, במסגרת נוהל שהחל לפני שלוש שנים בעת מחסור בעגבניות. במקביל קיים נוהל יבוא קבוע: ברגע שהמחיר הסיטוני של ק"ג עגבנייה עולה מעל לשישה שקלים למשך חמישה ימים ברצף, נפתחות מכסות ליבוא ללא מכס.
השנה ביקשו החקלאים שלא לפתוח באופן אוטומטי את השוק ליבוא, משום שהמחירים נוחים לצרכן. במשרד החקלאות הסכימו איתם ופנו למשרד האוצר, אך שם סירבו לעצור את היבוא. כעת החקלאים זועמים, ודורשים מהאוצר פיצוי של 20 מיליון שקל על נזקיהם.
כמו כן מנהלים החקלאים קמפיין נגד העגבניות מטורקיה, שהן עיקר היבוא. איך תזהו אותן? מדובר בעגבניות ללא עוקץ (אם כי נתפס גם יבוא פסול של עגבניות עם עוקץ, האסורות ליבוא ארצה בשל סכנת מזיקים). לארץ נכנסים לפרקים גם ירקות מירדן ומהרשות הפלסטינית.
עגבנייה: מצרך שנמכר במחיר הפסד לקראת החגים
ישראלים קונים גם כך עגבניות בזול בתקופת החגים, משום שגם אם מחירן הסיטוני עולה, הקמעונאים מעדיפים להפסיד על עגבניות - המוצר הכי מבוקש בסופר - מאשר למכור אותן ביוקר. אל דאגה, הם מפצים עצמם במחירי מוצרים אחרים. עם זאת, כאמור, כפי שנראה כרגע מחירי העגבניות לקראת החגים צפויים להיות נוחים הן לקמעונאי והן לצרכן.
גורם במשרד החקלאות אמר ל-ynet שבמשרד פנו לשר האוצר משה כחלון כבר בסוף יוני, בבקשה לשנות את המנגנון כדי לשמור על החקלאים הישראלים. אם המחיר עולה - פותחים את השוק ליבוא; אם לא - שומרים על התוצרת המקומית. "סגנית הממונה על התקציבים ענתה: 'לא יקום ולא יהיה'. זו הסיבה לכך שמכסת העגבניות נפתחה. אנחנו רצינו להתאים את המנגנון למציאות, לא את המציאות למנגנון, אבל אין עם מי לדבר. קיבלנו את המענה לפי שבוע וחצי, כשהכל כבר חתום ונצור".
"בשנה שעברה הביאו 20 אלף טונות שלא הורידו את המחיר. הנהנים הם הסוחרים"
בשיחה עם ynet אמר חקלאי כי "זו פשוט שערורייה. כרגע זול מאוד לקנות עגבניות בטורקיה - במחיר שני שקלים לק"ג. כבר נכנסו עגבניות לארץ, והשבוע צפויים להגיע אלפיים טונות נוספות. בינתיים זה לא השפיע במאומה על המחיר לצרכן. בשנה שעברה הביאו 20 אלף טונות עגבניות - המחיר לצרכן לא ירד ולא היה נמוך לעומת שנים שבהן לא היה יבוא. רק הסוחרים נהנים מיבוא ללא מכס, לא הצרכנים.
"כחקלאים, יש לנו אחריות כלפי השוק. אם יש מחסור אנחנו משלימים אותו בעצמנו. כך למשל, החקלאים מתכוונים לייבא גזר על חשבונם, עם מכס, בחודש אוקטובר, כדי להשלים את החוסר הקיים. אז למה לפתוח את היבוא? כל הירקות נמכרים עכשיו במחירים סבירים, שיירדו עוד יותר לקראת החגים. אין כרגע שום בעיה. מחסור יהיה אולי אחרי החגים".
קמעונאי אמר שיש כרגע מחסור בעגבניות, אם כי מינורי.
"אם יש מחסור, המחיר כיום בשוק מעיד על כך שזה מחסור קל שבקלים, לא משהו שיוביל לעליית מחירים או למחסור חמור לקראת החגים. אני בדיוק עושה סיבוב בסופרים: בשופרסל דיל ביהוד עגבנייה עולה 6.90 שקלים לק"ג. זה מחיר מעט גבוה, אבל הוא יורד בחגים. התוצאה של היבוא הפרוע תהיה שישתלו פחות שטחים. המדינה יכלה לווסת את העגבניות - כשיש עודף מעבירים לתעשייה, כשיש חוסר מעבירים עגבניות מהתעשייה. במקום, מווסתים את השוק באמצעות החקלאי הטורקי".
"החקלאים שמרו על השדות בעוטף עזה"
המגדלים הישראלים פנו לשר האוצר במכתב, שבו ביקשו ממנו לעצור "באופן מיידי את יבוא העגבניות הפרוע מטורקיה, שעשוי לגרום לקריסת חקלאים רבים". בהודעה לעיתונות נמסר מטעמם כי "זה שבועות רבים מחירי העגבניות ברשתות ובשווקים סבירים בהחלט, כ-5-4 שקלים לק"ג. החקלאים מספקים את כלל הביקוש של הצרכנים, כך שאין מחסור בעגבניות ואין באמת צורך בעידוד היבוא - ובכל זאת מתבצע עתה יבוא פרוע מטורקיה בכמויות גדולות, יבוא שעלול למוטט מאות מגדלי ירקות.
"המצב הגיע לידי כך שהשבוע צפויות להגיע לישראל כמויות אדירות של עגבניות מטורקיה, בהיקף השווה לכל הייצור השבועי של חקלאי ישראל. ניסיון העבר מראה כי הגברת היבוא אינה משפיעה על יוקר המחיה ואינה מורידה את המחיר לצרכן, אלא רק מעלה את הרווחים של היבואנים ושל רשתות השיווק ופוגעת בחקלאות המקומית. אנו קוראים לשר האוצר ושר החקלאות לבטל מיד את הצו המיותר המאפשר יבוא ללא מכס, ולפצות את החקלאים על נזקיהם.
"רוב שדות העגבניות נמצאים בנגב המערבי ובמושבי עוטף עזה. החקלאים הכינו ושמרו על השדות 'תחת אש', תרתי משמע, חודשים רבים, תוך התמודדות עם תנאים לא קלים ואיום מתמיד. עתה, כשהם בניבה מלאה לקראת חגי תשרי, מתבצע יבוא זול ללא מכס שממוטט את השוק. אין מדינה בעולם שמסובבת כך את הגב לחקלאים - זו מדיניות שחייבת להיפסק מיד".
משרד החקלאות: "פנינו לשר האוצר"
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "משרד החקלאות בוחן כל העת את מחירי העגבניות כדי למנוע מחסור בשוק ועליית מחירים, כאשר הן טובת הצרכן והן טובת החקלאי עומדות לנגד עיניו. לפני כחודשיים פנה שר החקלאות לשר האוצר בבקשה לשנות את מנגנון הורדת המכסים בענף העגבניות, כך שבמקום שפתיחת היבוא ללא מכס תהיה אוטומטית, מבלי להתחשב בנתונים בשטח וכפי שקורה כיום, המנגנון יהיה מרוסן ויופעל רק במקרי צורך ובהתאם למחירים בשוק.
"מכיוון ששר האוצר סירב לבקשה, נפתח אתמול יבוא העגבניות ללא מכס, במטרה להמשיך לענות על צורכי הציבור ולמנוע מחסור בשווקים וברשתות השיווק ועליית מחירים חדה לקראת החגים".
ממשרד האוצר נמסר: "האפשרות לייבא ירקות ללא מכס נפתחה בשנת 2016 על רקע האמרת המחירים המשמעותית בעגבניות שנרשמה בשנת 2015. מאז תחילת הנוהל, לא היו עליות מחירים משמעותיות בחגים ולא היה מחסור בירקות".