סימון "מיוצר בישראל" על פירות וירקות
משרדי החקלאות והכלכלה פועלים לסימון תוצרת חקלאית מקומית בתו כחול-לבן במטרה לאפשר לצרכנים לזהות בקלות תוצרת מקומית. הסימון יהיה וולונטרי ואינו כרוך בתשלום ויתנוסס על גבי פירות וירקות שעברו מכון מיון בלבד כלומר: לא על עגבניות וירקות
למול הייבוא של פירות הירקות, בקרוב יתווסף סימון כחול-לבן על פירות וירקות ישראלים: משרד החקלאות, בשיתוף מטה כחול לבן במשרד הכלכלה והתעשייה, התאחדות האיכרים בישראל והתאחדות התעשיינים הודיעו היום (ד') שהם פועלים לסימון התוצרת החקלאית המקומית בתו כחול-לבן "מיוצר בישראל".
ניצחון לחקלאות הישראלית: רק כ-2% ממכסת הייבוא נוצלה לפסח
הסימון יהיה בדומה לסימון המוצרים האחרים, באמצעות לוגו (סמליל) ומלווה בכיתוב "מיוצר בישראל". הסימון יוטבע על האריזה או לחילופין על הפרי או הירק באמצעות מדבקה. הסימון יאפשר לצרכנים לזהות בקלות את התוצרת המקומית.
לא בעגבניות ומלפפונים
התו הוא וולונטרי, ופתוח להצטרפות לכל חקלאי המגדל בישראל פירות וירקות, בהתאם לנוהל ההצטרפות, כך נמסר, אם כי בעצם לא מדובר בסימון על כל פרי וירק אלא בסימון על גבי ירקות ופירות שעוברים מכון מיון בלבד: בפירות וירקות ארוזים הסימון יהיה על גבי האריזה. בין היתר במדובר בעגבניות שרי, מלפפונים ארוזים, פלפלים קטנים, תותים, ענבים, פסיפלורה, פטריות, תפו"א, גזר ועשבי תיבול. בפירות וירקות בתפזורת הסימון יהיה במדבקה על גבי הפרי או הירק.
למרות זאת, עדיין תתקשו לזהות עגבניות ומלפפונים שנמכרים בתפזורת ומיובאים מטורקיה, ירדן, הרשות הפלסטינית או עזה - והיו לאחרונה במרכזן של מחלוקות לגבי ייבוא של תוצרת חקלאית לישראל (פלפלים כנראה יסומנו). בין היתר עלו תהיות לגבי ריסוס הסחורה וכן על עצם הייבוא מישויות שעוינות את ישראל. בישראל יש בדרך כלל מספיק פירות וירקות כדי לספק את צרכי האוכלוסיה, אך לצידם מתנהל ייבוא סדיר כדי להעשיר את המגוון. בנוסף, במשרד האוצר מזדרזים מפעם לפעם לאשר ייבוא ללא מכס בתקופות של מחסור וכדרך להורדת מחירים. יחד עם זאת, ייבוא לא תמיד מוריד מחירים כפי שראינו בתפוחים.
יוגבר הפיקוח
בהודעה לעיתונות נמסר כי: "התאחדות האיכרים תרכז את הפניות מהחקלאים, תבדוק ותאשר אותן בשם התאחדות חקלאי ישראל לטובת קבלת התו, ותעביר את המלצתה למטה 'מיוצר בישראל' בהתאחדות התעשיינים אשר יאשר את הבקשה וישלח לחקלאים את הלוגו. השירות אינו כרוך בתשלום, והינו וולונטרי לשיקול דעתו של החקלאי.
"נציגי המשרדים יערכו ביקורות בבתי העסק, מכוני מיון, אחסון ובבתי האריזה, במטרה לבדוק את העמידה בתנאים, או במקרה של קבלת תלונה על חשד שבית העסק אינו פועל בהתאם לכללים. אם החקלאי המגדל הינו גם יבואן, יהיה עליו לאחסן את התוצרת העצמית שלו ולטפל בה במתחם נפרד מהתוצרת המיובאת בכדי להיות זכאי לקבלת התו".
שר החקלאות, אורי אריאל, מסר: "התו החדש יאפשר לחקלאים הישראליים גאווה מקומית, ויחזק את הקשר עם הצרכן. אני בטוח שהציבור יעדיף לקנות תוצרת מקומית כחול-לבן ולתמוך בחקלאים הישראליים".
אלי כהן, שר הכלכלה, אמר: "ההחלטה על התחלת סימון תוצרת חקלאית ב'תו מיוצר בישראל', זאת בנוסף על סימון מוצרים תעשייתיים המתבצע כבר מספר שנים, מאפשרת להרחיב משמעותית את סל המוצרים המסומנים כתוצרת כחול לבן, ומהווה נדבך נוסף במאמצים המושקעים על ידי משרדי לעידוד ייצור מקומי והעדפת תוצרת הארץ למען קידומן של התעשייה והחקלאות וחיזוקה של הכלכלה הישראלית".
נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, אמר: "מדובר במהלך שנולד לאחר עבודה מאומצת אשר יוביל לחיזוק החקלאות המקומית ויהווה הישג משמעותי ביותר עבור הצרכן הישראלי שנחשף בשנה האחרונה לתוצרת מיובאת נחותה. סימון התוצרת יאפשר שקיפות לצרכן ותיתן לו את היכולת לבחור אם לצרוך מוצר מיובא או תוצרת מקומית טרייה ומבוקרת ואין זמן סימבולי יותר לחזק את הייצור המקומי, ערב יום העצמאות ה-69 למדינת ישראל".