אזהרות אלרגנים נוספו על אחלה וסלטי צבר: "יש לילד פחות מה לאכול"
נעמה שבנה אלרגי לבוטנים ולשומשום גילתה שכעת על גבי אריזות הסלטים של צבר שבבעלות אסם, בהם מטבוחה, יהיה כתוב: "עלול להכיל שומשום, סויה, חרדל וביצים". "הוא אוהב לאכול מטבוחה, למה עד עכשיו לא היו אזהרות?". גם שטראוס הוסיפה אזהרות. אסם: "הוראה של נסטלה". שטראוס: "החמרנו את הבדיקות"
"בקרוב נוסיף על גבי האריזות סימוני 'עלול להכיל' עבור ארבעה אלרגנים שנמצאים במפעלינו: שומשום, ביצים, חרדל וסויה": ההודעה הזאת של סלטי צבר שפורסמה בעמוד הפייסבוק של המותג, הנמצא בבעלות אסם, החשיכה את יומה של נעמה קציר שמואלי, אם לילד שאלרגי לבוטנים ולשומשום ויו"ר עמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון.
אזהרה: המוצר עשוי להכיל יותר מדי אזהרות
למה שיהיו עקבות ביצים בשוקולד שלי?בגלל החולדות: צו הפסקה מנהלי לדומינו'ס פיצה במרכז הכרמל בחיפה
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"הוא אוהב לאכול מטבוחה וכעת לקחו לו את זה", היא מסבירה בעצב. "אם אכילת מטבוחה של צבר מסכנת את הילד שלי, למה עד עכשיו לא היו על גבי האריזה אזהרות? פתאום נכנסו למפעל האלרגנים האלה או שהם היו שם גם קודם? חשש אחר שלנו הוא שמדובר בכסת"ח. כלומר באזהרות יתר, ליתר ביטחון. כך או כך, התוצאה היא שלילד שלי יש פחות ופחות מה לאכול. התחושה היא שלא סופרים אותנו כצרכנים".
עבור בנה של נעמה, משמעות המהלך היא לא רק ויתור על פריט מזון אהוב אלא גם משנה זהירות שעליו לנקוט כשבסביבתו מישהו יאכל סלט מטבוחה או סלט אחר של צבר, שבעבר לכאורה לא סיכן אותו. ילדים ומבוגרים אחרים, שלמשל אלרגיים לביצים, יכלו עד היום לאכול טחינה וחומוס של צבר ומעתה כנראה יצטרכו להימנע מכך.
נסטלה אימצה הנחיות של ארגון בינלאומי
החברה הצהירה בפייסבוק כי "במפעל סלטי צבר מיוצרים כ-60 מוצרים שונים, החל ממגוון רחב של סלטי חומוס ועד סלטים המבוססים על ירקות וקטניות. בחודשים האחרונים, בהתאם להנחיות מקצועיות של הארגון הבינלאומי Allergen Bureau המתמחה בתחום אלרגנים במזון, הנחיות שאומצו על ידי חברות מזון בינלאומיות רבות, בהן גם נסטלה (חברת האם של אסם) בוצעה הערכה מחודשת של התהליכים במפעל, בעקבותיה החלטנו לעדכן את סימון האלרגנים במוצרנו.
"תהליכי הבקרה במפעל סלטי צבר בקרית גת נחשבים לעדכניים מסוגם בתעשיית הסלטים. אנו מוודאים באופן שוטף כי הצרכנים מקבלים את המוצרים בצורה הבטוחה והמתקדמת ביותר, זאת לצד דבקות בשקיפות מלאה של מידע כלפי כלל הצרכנים".
כלומר, מדובר בהנחיות חדשות מטעם נסטלה וכן רצון לנהוג "בשקיפות". האם קודם לכן לא היתה שקיפות בסלטי צבר? במפעל הסלטים יש סלטים שמיוצרים מביצים (מכילים מיונז) ושומשום (טחינה), האם קודם להחלטה להזהיר מפני אלרגנים אלה – ילדים עם אלרגיות נחשפו להם כשאכלו מטבוחה או סלט טורקי?
אזהרות נוספו גם לסלטי אחלה של שטראוס, אך אולי יוסרו מתפוצ'יפס ודוריטוס
בעבר כתבנו על כך שאסם הוסיפה אזהרת אלרגנים על פתיבר. האלרגיים המאוכזבים כעסו על אסם דווקא כיוון שזו נחשבת חברה ידידותית לאלרגיים. בניגוד למשל לשטראוס שעל גבי מוצריה, כולל הסלטים שלה, יש שלל אזהרות שמתריעות מפני הימצאותם של מחוללי אלרגיה שונים.
יחד עם זאת, לאחרונה שטראוס הודיעה לאלרגיים כי בעוד כשנתיים תסיר את הסימון "עלול להכיל בוטנים" מתפוצ'יפס ודוריטוס (שני החטיפים בהחלט לא מכילים בוטנים). הדבר יתאפשר רק לאחר שתקבל היתר להרחיב את מפעל המלוחים שלה, כך שתתאפשר הפרדה של שני הקווים שמכילים בוטנים מיתר קווי הייצור.
בנוסף הודיעה למרבה הצער כי תוסיף אזהרות "עלול להכיל" שומשום צנובר וביצים על גבי חלק מהסלטים שלה. היא מנחמת את האלרגיים בכך שהצליחה שלא להוסיף אזהרת "עלול להכיל ביצים" ממרבית מוצרי החומוס החלק.
גם בעולם מוכרת התופעה של אזהרות יתר על גבי אריזות. בארה"ב מי שמצהיר שהמוצר "עלול להכיל..." חייב לתת לכך ביסוס עובדתי, שהמוצר אכן עלול להכיל את הגורם האלרגני ושלא מדובר בסיכוי קלוש עד לא קיים.
בישראל אין עדיין תקנות המנחות יצרנים לסמן אלרגנים ובמשרד הבריאות מתכוונים להתקינן השנה (אחרי שנים של עיכובים). לא בטוח שאלה ישפרו את מצבם של האלרגיים, שכן התקנת תקנות אין משמעה חיוב חברות להפריד קווי ייצור ולהקל על חיי האלרגיים שאינם מהווים אוכלוסיית צרכנים גדולה או בעלת השפעה.
אסם: "החברה נוקטת עמדה אחראית"
מצבר נמסר: "משרד הבריאות הפיץ טיוטה חדשה לתקנה שתיושם במהלך 2019 המסדירה את סימון המזון בנוגע לאלרגנים. צבר נוקטת בעמדה אחראית, נערכת ליישומה של תקנה זו ומיישמת את הנחיות ארגון Allergen Bureau הבינלאומי".
משטראוס נמסר:
"מפעל הסלטים של אחלה בכרמיאל מייצר מעל 70 מוצרים שונים של חומוס וסלטים בקווים מקבילים. במפעל אנחנו מפעילים שיטות בקרת איכות מהמחמירות שקיימות בכל הנושאים הקשורים לאיכות המוצר ובטיחות המזון, במטרה להעניק לצרכן ביטחון לצרוך את המוצר שלנו.
"אנו מכנים את תהליכי הבקרה בשם 'הבקרה המשולשת'. במסגרת בקרה זו אנו מבצעים ניתוח סיכונים באופן תדיר ומעדכנים את שיטות הבדיקה ותדירות הבדיקה בהתאם לניתוח ולהתפתחות הטכנולוגית של שיטות הבדיקה. כחלק מהחמרת הבקרה עלה חשש להמצאות עקבות מזעריים של שאריות אלרגנים בחלק ממוצרנו, וזאת למרות הניקיונות המוקפדים ולמרות שאינם מכילים רכיבים אלה כחלק מרכיבי המוצר.
"אי לכך מתוך שקיפות ואחריות וכדי למנוע סיכון מצרכנים אלרגיים החלטנו לסמן את המוצרים ב'עלול להכיל' אלרגנים שומשום, צנובר וביצים במוצרים הרלוונטיים. לצד זה, יש לציין כי בעקבות השקעה קבועה של מאות אלפי שקלים בשנה, הצלחנו למנוע ממרבית מוצרי החומוס החלק את הסימון 'עלול להכיל ביצים' ונמשיך לעשות מאמצים למצוא פתרונות נוספים".