שתף קטע נבחר

"חלוקה פראית": טריק השקיות של שופרסל ודור אלון

איך רשתות מחלקות לצרכנים שקיות בלי לגבות עליהן 10 אגורות? מוכרות שקיות עבות מהעובי המתחייב בחוק. במשרד להגנת הסביבה מאשימים: "שופרסל מחלקת בפראות שקיות מנייר במשלוחים". גם דור אלון משתמשת באותו הטריק. החברות טוענות: "עומדות בחוק"

המשרד לאיכות הסביבה נגד שופרסל ודור אלון: לפי המשרד, שופרסל משתמשת ביותר מדי שקיות במשלוחים, שמחלוקות בחינם, באופן שמהווה "שימוש יתר בחומרי גלם" ונוגד את רוח חוק האריזות וחוק השקיות. גם דור אלון מצאה דרך לחלק חינם שקיות לצרכנים ולהחריג עצמה מהחוק.

 

שופרסל מבקשת למכור לכם ירקות ארוזים בפלסטיק - צפו בדיון באולפן ynet

שופרסל מבקשת למכור לכם ירקות ארוזים בפלסטיק - צפו בדיון באולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חריגות הדברה בתותים, חסה ותבלינים

 

>>לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

העובי כן קובע

ל-ynet נודע שבמשלוחים, שופרסל מצאה דרך לעמוד בחוק ולעקוף אותו בו זמנית: לפי המשרד, שופרסל משתמשת בשקיות נייר ופלסטיק שהן עבות יותר מהעובי בגינו מוטלת עליה החובה לגבות מהצרכנים היטל של 10 אג' על שקית, אותו היא ורשתות אחרות מעבירות לקרן לשמירת הניקיון.

 

זה הטריק: הרשת עושה במשלוחיה שימוש בשקיות נייר ופלסטיק בעובי העולה על 50 מיקרון, בעוד שחוק השקיות תקף לשקיות (מכל חומר) בעובי 50-20 מיקרון. כך היא מצליחה לעשות שימוש בשקיות חינמיות במשלוחים ככל העולה על רוחה, בלי שהיא מחויבת לשאול את הלקוח אם הוא מעוניין בשקיות. בכך היא מתחמקת מהגבייה וכן ממטרת החוק: צמצום השימוש בשקיות והעברת הכספים למטרות מחזור.

שקיות נייר עבות במשלוחים של שופרסל (צילום: אלה אילת)
שקיות נייר עבות במשלוחים של שופרסל(צילום: אלה אילת)
 

לפי המשרד, גם דור אלון עושה שימוש בשקיות כאלה וגם שם מדובר באותו טריק: דור אלון התלוננה שעליה לגבות מצרכנים 10 אג' על שקיות בחנויות הנוחות שלה (אלונית), בניגוד לחברות הדלק המתחרות, שאינן מחויבות לכך בחנויות הנוחות שלהן, משום שאינן נחשבות לקמעונאי גדול לפי חוק המזון. לפי חוק זה, רק על קמעונאי גדול מוטלת החובה לגבות כסף מצרכנים על שקיות. אחרי שנדחתה בבג"ץ, החברה החלה לחלק חינם לצרכנים שקיות פלסטיק עבות מהעובי עליו מדבר החוק.

שקיות של דור אלון (צילום: רויטל זרחי)
שקיות של דור אלון(צילום: רויטל זרחי)
 

עבירות על חוק האריזות עשויות לגרור קנסות של מאות אלפי ש'

במכתב ששלחה מנהלת אגף אחריות יצרן נועה שפיצר, ב-8 בינואר למנכ"ל שופרסל נכתב כי: "בידי המשרד להגנת הסביבה תלונות אודות חלוקה פראית של אריזות שירות במשלוחים של שופרסל ובמשלוחים של עסקאות מכר מרחוק (אינטרנט) בדמות סלים רב פעמיים ושקיות נייר ופלסטיק עבות מעל 50 מיקרון, באופן שמחריג אותן מהחוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה, לרבות מכירה, דיווח והפקדת ההיטל 2016 – חד-פעמיות, תשע"ו.

 

"הדבר מהווה לכאורה חלוקה בחינם של שקיות, המגדילות את נפח הפסולת ומשקלה במקום לצמצם ולהפחית במקור פסולת זו לפי כוונתו המקורית של המחוקק. חלוקה פראית זו מהווה תעודת עניות סביבתית לקמעונאי וראויה לגינוי ציבורי.

 

"עבירות על חוק האריזות עשויות לגרור הליכי אכיפה פליליים ומנהליים לרבות עיצומים כספיים בסך מאות אלפי שקלים כמפורט בחוק".

 

שופרסל לא השיבה: מי יצרן השקיות שאמור לאסוף ולמחזר אותן?

חוק האריזות נועד לקבוע היררכיית טיפול בפסולת ולנסות לצמצם את השימוש באריזות. הוא גם מסדיר את הטיפול, המחזור וההפרדה שלהן מפסולת אחרת כדי להקל על המחזור.

 

חוק השקיות עוסק בהוראות לגבי שקיות נשיאה חד פעמיות ספציפיות שנעשה בהן שימוש ברשתות וגם חוק האריזות תקף לגביהן. החוק לא מבדיל בין שקיות נייר לפלסטיק ומטרתו היא למנוע שימוש יתר בשתיהן.

 

ל-ynet אמרה שפיצר כי שקיות הנייר ששופרסל מרבה להשתמש בהן במשלוחים אמנם ניתנות למחזור, "אך אם אני רוצה לצמצם את צריכת האריזות, לא אשלח משלוח עם 50 שקיות נייר כפי ששופרסל עושה".

 

שקיות נייר ניתנות למחזור?

"כן, אבל התשובה לזה מורכבת, כי השאלה היא גם של כדאיות כלכלית. אם לא צריך כל כך הרבה שקיות, למה לצרוך חומר גלם מיותר? אנשים שלחו לנו צילומים של עשרות שקיות במשלוח.

 

"שופרסל מעבה את השקית לעובי עבה יותר ממה שהחוק מדבר עליו, כדי לא להיכלל בחוק השקיות במשלוחים, אך היא לא ממלאה את חובותיה הציבוריות והסביבתיות. ואני כמחוקק לא יכולה לומר לה לא להשתמש בשקיות נייר עבות.

 

"לפי החוק, מישהו צריך לשלם על השקיות דמי טיפול, כדי שיוכלו לאסוף אותן ולמחזר אותן. פנינו לשופרסל כי אנחנו רוצים לדעת מי היצרן או היבואן של השקיות הללו כי מי שצריך לשלם את דמי הטיפול במקרה של אריזת השירות הזאת, זה לא שופרסל. שופרסל אמנם משתמשת בהן, אך לא חבה דמי טיפול על האריזות האלה. שופרסל לא התייחסה למכתבנו ובקרוב נוציא הודעת חיוב ודמי טיפול למי שמייצר או מייבא אותן".

  

שופרסל רוצה למכור לנו ירקות ופירות בפלסטיק ומישהו צריך לשלם עליהן דמי טיפול

לפי שפיצר, זה מתחבר לפיילוט של שופרסל למכירת ירקות ופירות באריזות פלסטיק במשלוחים. מדובר בבלון ניסוי שהפריחה הרשת שהחלה לשלוח פלפלים, מלפפונים ולימונים בין היתר באריזות של כ-1.5 ק"ג בעוד שצרכנים מעוניינים לעיתים קרובות בכמות מופחתת. בכך הרשת כופה עליהם לשלם יותר, כופה עליהם כמות שהיא עצמה בחרה ועלולה לזהם את הסביבה ביותר אריזות פלסטיק מיותרות. ברשת טענו שמדובר בשמירה על טריות ואיכות.

 

גם בתוך הסניפים הרשת מנסה למכור יותר פירות וירקות באריזות פלסטיק. בין היתר החלה למכור רביעיית תפוחי פינק ליידי, רביעיית תפוחי אמברוזיה וכן אבוקדו ואגסים במארזים שגורמים לצרכן לשלם יותר.

  (צילום: מירב קריסטל)
פינק ליידי ארוז בשופרסל. רוצים שניים? אי אפשר(צילום: מירב קריסטל)

  (צילום: מירב קריסטל)
אבוקדו בשל: מארז של זוג. תשלמו 60% יותר(צילום: מירב קריסטל)

"יש פה בזבוז מזון וכסף", אומרת שפיצר. "אל תכריח אותי לקנות עוד תפוח. ומעבר לזה, יש פה את עניין שימוש היתר באריזות בניגוד לכל מגמה סביבתית צרכנית בעולם של לארוז ירקות ופירות בשימוש יתר של חומרים ובניגוד למדיניות המשרד להגנת הסביבה לצמצום אריזת היתר ולחיסכון בחומרי גלם באופן שיקטין את יוקר המחיה ואת הפגיעה בסביבה.

 

"גם פה: מישהו צריך לשלם דמי טיפול על האריזות האלה וגם במקרה זה פנינו לשופרסל להבין וזה יתגלגל על הצרכנים לא מספיק שאני קונה יותר תפוחים, אלא שמישהו צריך לשלם יותר על האריזות האלה.

 

"עקב כך, המשרד מתכוון לבדוק את העמידה בחובות חוק האריזות - בין היתר נבדוק אם היצרן של האריזות משלם דמי טיפול לתאגיד ת.מ.י.ר על אריזות אלו לשם איסופן ומיחזורן. אך יותר מכך, יש פה אמירה ציבורית: אם לא צריך, אל תשימו על המוצרים האלה אריזות. למה זה טוב"?

 

שופרסל על אריזות הפלסטיק: "מדובר בפיילוט"

משופרסל נמסר בתגובה: "שופרסל מקפידה הקפדה מלאה על מילוי כל הוראות החוק לרבות חוק השקיות שהביא לצמצום משמעותי בכמות השקיות הנצרכות על ידי לקוחותינו"

 

עוד נמסר לגבי אריזות הפלסטיק בסניפים כי "מדובר בפיילוט המתבצע בשלב זה במספר סניפים בלבד במטרה לבחון את אופן שמירת איכות המוצרים כפי שמקובל ברחבי העולם. לעניין ההשפעה הסביבתית הרי שראשית הדבר חוסך שימוש במוצרי ניילון לאירוז נפרד של כל ירק ופרי. שנית, הפתרון מביא להארכת חיי המוצרים וכך מונע השלכת מזון טרי והשמדתו, דבר המסייע להפחתת השפעה סביבתית שלילית הנובעת מהשלכת המזון. הנושא שהועלה בפנייה לגבי יחידות המידה ייבדק ויטופל בהתאם".

 

מדור אלון נמסר: "דור אלון פועלת ע"פ חוק ועומדת בתנאיו, כלשונו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אלה אילת
שקיות נייר עבות במשלוחים של שופרסל
צילום: אלה אילת
מומלצים