שתף קטע נבחר

 

גם לאמהות חד הוריות יש הזדמנויות כלכליות

אחת מכל עשר אמהות לילדים עד גיל 17 היא אם חד הורית. גידול ילד לבד, הן כהחלטה מראש והן כתוצאה מגירושים, הוא לא עניין פשוט, אך אם מנצלים נכון את תקופות ההזדמנות שיוצגו בהמשך, ניתן להימנע מטעויות כלכליות ולהבטיח לאם ולילדיה רמת חיים טובה יותר

משפחה חד הורית מתמודדת כמעט עם כל ההוצאות שיש למשפחה שבה יש שני הורים. למרות הרכבה החסר, ההוצאות הקבועות כמו שכר דירה, משכנתא, חשבון החשמל והמים נשארים כמעט ללא שינוי, וההפרש בין הוצאות בין משפחה עם שני הורים, להוצאות משפחה עם הורה יחיד, עומדות על 15%-10% בלבד.

 

במקרים אחרים, לא רק שההוצאה אינה יורדת, אלא אף עולה. לדוגמא, במקרים בהם נדרשים טיפולים רגשיים או העסקת מטפלת בשעות נוספות, כשההורה היחיד ניצל כבר את שעות ההיעדרות שלו ממקום העבודה, עקב מחלות ילדים.

 

בניגוד למשפחה שבה יש שני מפרנסים, במשפחה החד הורית הנטל כולו מוטל על האם, על המשכורת היחידה שלה, ועל דמי המזונות, במידה ויש.

 

מכיוון שבהכללה נשים עדיין מרוויחות פחות מגברים בשוק העבודה, המשכורת שממנה המשפחה מתקיימת קטנה יחסית. הבעיה מחריפה כאשר לאם אין עזרה בגידול הילדים מצד הסבים, שכן אז עליה לבחור בין מתן נתח ניכר מהכנסתה למטפלת, לבין קיצוץ בהיקף המשרה שפירושו ירידה נוספת בשכר.

 

גידול הילדים במקביל לקריירה אינו פשוט, ומשפחות מתקשות להתמודד עם משימות הטיפול בילדים גם כאשר אלו נחלקות בין שני הורים. כאשר הילד חולה, ההורים מתחלפים ביניהם בהשגחה על הילד, בהפסד ימי העבודה, בהסעת הילד לחוגים וכו'. במשפחות חד הוריות, האם נאלצת לתמרן בין המשימות הרבות לבדה. במציאות כזו, השחיקה והעייפות מקשים עליה משמעותית לפתח קריירה ולהתקדם בסולם השכר.

 

השחיקה מקשה על חד הוריות למצוא את הזמן לטפל בענייני התקציב, שנדחים מפני משימות דחופות יותר. לכן אמהות חד הוריות רבות נמצאות במינוס כרוני ובעיצומו של סחרור הלוואות וחובות, ורמת החסכון שלהן נמוכה מאוד עד לא קיימת. סיטואציה זו מכניסה אותן לסיכון כלכלי מהותי במקרה בו יחלו או יפוטרו מהעבודה, והיא אף אינה מאפשרת להן את מרווח הנשימה הדרוש כדי לעבור תפקיד ולשפר כך את שכרן.

 

גם בטווח הארוך, חד הוריות נמצאות בסיכון כלכלי גבוה יותר, שכן השילוב בין שכר נמוך, חופשות לידה, תוחלת חיים גבוהה, קריירה ורצף פנסיוני מקוטע, מצביעים על כך שהפנסיה שלהן תהיה נמוכה ותקשה עליהן להתנהל ברווחה כאשר יגיעו לגיל השלישי.

 

לנצל את תקופת ההזדמנות הראשונה

בימינו, כאשר כל זוג שלישי בממוצע מתגרש וכשהבאת ילדים מחוץ למסגרת הנישואין היא תופעה רווחת, כמעט כל אשה צעירה עלולה למצוא את עצמה כאם חד הורית. אחריות כלכלית על התקציב, בניית קריירה ומוכוונות לצבירת נכסים כבר משלב הכניסה לשוק העבודה, הם הדרך להבטיח את העתיד.

 

החל מאמצע שנות ה-20 לחייה, כל אשה נכנסת לתקופת ההזדמנות שלה. בתקופה זו, נטולת המחויבויות כמעט, היא יכולה להחליט על אפיק קריירה בר קידום והכנסה, לנהל נכון את הכסף שלה, ליצור לעצמה חסכונות במקום אוברדרפט, ולשאוף לצבירת נכסים. נשים שמנצלות את תקופת ההזדמנות יכולות לבנות לעצמן בטחון כלכלי, וליצור מצב בו לא יזדקקו לאחר כדי לשרוד כלכלית.

 

ההחלטה לנצל את תקופת ההזדמנות הזו תיטיב עם הנשים שיבחרו בה, בין אם הן ימצאו זוגיות ויתחתנו ובין אם לאו. מכיוון שחובות ומצב כלכלי קשה הם אחד המניעים המרכזיים לגירושים, כאשר נכנסים למערכת זוגית מתוך כוונה להמנע מחובות וממשכנתא מכבידה, ומתכוונים לצבור נכסים, הסיכוי לגירושים יורד משמעותית והיכולת לתת לילדים גדלה. שמירה על הקריירה במהלך הנישואים מגדילה אף היא את החוסן הכלכלי של המשפחה וכן משמשת כ"ביטוח" במקרה של גירושים, כיוון שלאחר תקופת נתק, קשה לחזור לשוק העבודה.

 

אם הן לא ימצאו בן זוג להקמת משפחה, הן יצברו בתקופה זו, בסיס כלכלי חזק ואיתן שיאפשר להן להתמודד טוב יותר עם האתגרים הכרוכים בחד הוריות, וישמש להן כמקור לבטחון כלכלי, גם כאשר אין בני זוג שיכניסו משכורת שניה.

 

ההזדמנות השניה – התמודדות עם גירושים

גם מי שלא ניצלה את ההזדמנות הראשונה, יכולה להיערך מראש למקרה של חד הוריות. במשפחות רבות, מהשלב שבו המחשבה או השיחה הראשונה על גירושים עולה ועד לשלב שבו הגירושים מתחילים לקרות בפועל, יכולה לעבור לפחות שנה.

 

תקופה זו היא תקופת ההזדמנות השניה, והיא מאפשרת לאישה לנצל את הזמן כדי לרכוש כישורי ניהול כלכלי של התקציב, לקבל החלטות קריירה, ולתכנן מראש את ההכנסות וההוצאות הצפויות לה וכיצד להתמודד עם רמת החיים החדשה.

 

גם אם הם נחזו מראש ואפילו אם היו ביוזמת האישה, הגירושים הם משבר שמכניס את האם למצב של הישרדות. עליה ללמוד להסתגל למצב החדש בו אין את תמיכת בן הזוג או המשכורת שלו ובמקביל להתמודד עם ההשלכות הרגשיות של הגירושים עליה ועל הילדים. השנתיים שלאחר הגירושים קריטיות מבחינה כלכלית, משום שבהן נעשות הטעויות המשמעותיות, כגון אי התאמת רמת החיים וכניעה למנגנון הפיצוי, שעלולות להכניס את המשפחה לחובות.

 

ברגע שמתחילים לחשוב על גירושים, כדאי להתחיל להבין את המשמעויות הכלכליות שלהם, לבחון את מקורות ההכנסה הצפויים, לתכנן את רמת החיים העתידית, לייצר הזדמנויות שמתאימות להם וליצור מערך בקרה שימנע טעויות.

 

רבים חוששים לבחון את ההשלכות הכלכליות של גירושים, כיוון שהגילוי עלול ליצור מחסומים ולמנוע את המשך הפעולה, אך לטמון את הראש בחול זו האפשרות המסוכנת באמת. לאחר גירושים, כל אחד מבני הזוג יורד בכמה עשירונים בהכנסתו, ולכן כאשר נמנעים מתגובה תוך כדי תנועה, אלא מתכננים מראש ומחפשים פתרונות, ניתן לחסוך הרבה מאד כסף ולמנוע מהמשפחה החד הורית לשקוע בחובות.

 

חשוב להיערך מראש גם לשלב שבו הילדים יגדלו והמזונות יופסקו. מדובר בנקודה קריטית שבה ההכנסה יורדת בבת אחת באלפי שקלים בחודש, דווקא בתקופה שבה הילדים נמצאים בצבא וצריכים יותר עזרה כלכלית. ללא יצירה של חסכונות ונכסים, המשפחה תתקשה להתגבר על הפער ותמצא עצמה בהתדרדרות כלכלית.

 

ההזדמנות השניה של חד הוריות מבחירה

רוב הנשים ששוקלות הורות יחידנית מתחילות לחשוב על כך באמצע שנות ה-30 לחייהן. הן בוחנות את מה שיש להן כיום ואת החלומות שלהן לעתיד, ובונות את התצרף שמתאר היכן היו רוצות למצוא את עצמן בעוד מספר שנים.

 

החיבור לחלומות ולשאיפות, הוא ההזדמנות השניה של נשים שמעוניינות להיות חד הוריות מבחירה. בשלב שבין גלגול הרעיון לביצוע, ניתנת להן ההזדמנות לשנות את מצבן הכלכלי מקצה לקצה. מכיוון שעליהן לתכנן את מקורות ההכנסה שלהן ואת האופן שבו יוכלו להתמודד עם הוצאות גידול ילד, הן מתחילות לסגור את המינוס והחובות, ועוברות להתנהל נכון.

 

ההסתכלות על הטווח הארוך יוצרת חשיבה מחדש גם על אפיקי הקריירה, ואחוז לא מבוטל מאותן אמהות לעתיד, בוחן את האפשרות של הגשמת חלום על ידי פתיחת עסק עצמאי ועבודה מהבית, שתחסוך בעלויות הטיפול. הן בוחנות את האפשרות של מעבר דירה בסמיכות להורים או אליהן לצורך חסכון וסיוע בטיפול בילד, ומוצאות פתרונות לעתיד שיקטינו סיכונים. מעל לכל הן לוקחות אחריות על המצב ומכתיבות את עתידן בידיהן.

 

ההזדמנות השלישית – לצבור נכסים גם ממשכורת יחידה

מכיוון שעצמאות כלכלית היא שאלה מנטלית ולא כלכלית, גם אמהות יחידניות יכולות לצבור נכסים ועצמאות כלכלית. בתקופה שבה הילדים קטנים, המשפחה נמצאת בשלב ההשרדות הכלכלית, וקשה לחשוב על עצמאות כלכלית או לחסוך.

 

עם זאת, שמירה על התקציב והמנעות מחובות הן אבן הבסיס לעצמאות הכלכלית שתגיע בעתיד. התאמת רמת החיים לרמת ההכנסה, ניצול נכון של קרנות שמשתחררות, והתכוננות לשינויים בעתיד, כדוגמת הפסקת מזונות אצל נשים גרושות, יכולים להוות את ההבדל.

 

מרגע שהילדים יכולים להיות בכוחות עצמם, מתחילה ההזדמנות השלישית. אם צבירת נכסים חשובה לכל משק בית בישראל, אצל חד הוריות מדובר בהכרח. הכל תלוי באמא החד הורית, ולכן ככל שהיא תצבור לעצמה בטחונות בדמות חסכונות, נכסים וביטוח, היא תוכל להיות רגועה יותר. חשוב גם לזכור כי עצמאות כלכלית היא הכנסה מנכסים בגובה השכר, ומכיוון שמדובר רק במשכורת אחת, קל יותר להגיע אליה באופן יחסי ובאמצעות תכנון נכון.

 

תכנון כלכלי יכול ליצור הבדל משמעותי ברמת החיים. מכיוון שהסיכוי להפוך לחד הוריות אינו מבוטל, כל אשה צריכה לקחת אחריות על מצבה הכלכלי ולוודא שיהיה ביכולתה לדאוג לעצמה ולילדיה בכל תרחיש.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף הדרך שלך לחופש כלכלי ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התנהלות נכונה. תכירו
צילום: shutterstock
מומלצים