בעקבות מקרי המוות: בקשה לדיון דחוף על העסקת נוער בבניין
הפורום למניעת תאונות עבודה מבקש דיון דחוף בוועדה לזכויות הילד בעקבות מקרי המוות והפציעות של בני נוער המועסקים באתרי הבנייה. לפי הנתונים, בשנתיים האחרונות נהרגו חמישה בני נוער - אך לא הוגשו כתבי אישום
בעקבות מקרי המוות של בני נוער בתאונות עבודה בבניין - הפורום למניעת תאונות עבודה פנה היום (א') ליו"ר הועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), בבקשה לקיים דיון דחוף בנושא.
לפי נתוני הפורום, בשנתיים האחרונות נהרגו חמישה בני נוער בתאונות עבודה בבניין, שניים מתוכם בחצי השנה האחרונה. עוד מדגישים בפורום, כי בעקבות אותם מקרי מוות לא הוגש ולו כתב אישום אחד.
בדיון שהתקיים בוועדה בחודש יוני האחרון, סקרו את המצב העגום מבחינת בטיחות בני נוער המועסקים בענף, לעתים קרובות בניגוד לחוק. במכתב, שנשלח על ידי עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום, מצוין כי מאז הדיון נהרגו שני בני נוער נוספים בהריסות פיגומים ונפילות מגובה.
כך, בחודש אוגוסט נהרג מחמד אמארה, בן 16 מכפר כנא כאשר קרסו הפיגומים בבניין בו עבד במהלך החופש הגדול באתר עבודה בנהריה. בתאונה נהרגו שני פועלים נוספים ושני פועלים נפצעו, אחד באורח קשה. בחודש נובמבר נהרג מוחמד כנעאנה בן ה-17, לאחר שנפל מהקומה הרביעית באתר בנייה בטבריה, זאת כשקיים איסור בחוק להעסיק קטינים בעבודות גובה.
"ההורים נשארים עם האסון"
אמארה, השני מבין שלושה אחים ואחות, הספיק לעבוד באתר הבנייה שלושה ימים בלבד. "המשפחה שבורה. כולם מסביב שוכחים, אבל ההורים נשארים עם האסון", מספר בכאב דודו של אמארה, אמין נאסר. "הוא היה ילד מלא אנרגיה, שאהב לשחק כדורגל ושהיו לו שאיפות בחיים. הוא תיכנן כיצד לפתח את העסק של אבא שלו לפחחות וצבע לרכבים".
נאסר מספר כי אמארה עבד בדרך כלל אצל אביו, אבל בלחץ חבריו החליט להתנסות בתחום אחר. "החברים שלו עבדו בחיפוי קירות והוא רצה ללכת לעבוד איתם", הוא סיפר ל-ynet. "אמארה רצה לסמוך על עצמו ולהרגיש איך זה להיות עצמאי, אבל לא היה לו ניסיון בכלל בבניין".
את הבשורות הקשות נאלצה המשפחה לגלות בכוחות עצמה. "אף אחד לא דיבר איתנו", הוא מספר. "החלו שמועות וניחושים ברשתות החברתיות. התחלנו לברר לבד ויצרנו קשר עם בית החולים, שאישר מה שקרה. היה לנו קשה מאוד, לא ידענו איך לספר לאבא שלו, שלא ידע כלום.
אך אם לא די בכך, אף גורם רשמי לא דיבר בכלל עם המשפחה. "למיטב ידיעתי, אף אחת מהרשויות לא יצרה עד כה קשר עם המשפחה", אומר נאסר. "זה ענף בלי בטיחות, בלי פיקוח ובלי מפקחים", הוא מוסיף. "לילד כזה אסור לעלות בכלל על פיגום. לא היו צריכים אפילו לתת לו להכנס לשטח, הוא היה בן 16, עדין קטין".
איסור להעסיק קטינים בעבודות מסוכנות
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר ל-ynet כי הפנייה לוועדה היא מוצא אחרון לפני פנייה לבג"ץ כנגד המדינה בגין אי אכיפת חוקי העבודה בענף, בדגש על תת-אכיפה בנושא בני הנוער, שמועסקים בניגוד לחוק באתרי הבנייה.
בן שמעון, ממונה בטיחות בהכשרתו, מדגיש כי בני נוער מועסקים בענף פעמים רבות בניגוד לחוק. כך, למשל, תקנות לעבודה בגובה משנת 2017 אוסרות לחלוטין על העסקת עובדים שגילם פחות מגיל 18 בעבודות בגובה באתרי בנייה.
בנוסף, חוק עבודת נוער קובע הגבלות ואף אוסר כליל העסקת קטינים עד גיל 18 בעבודות מסוכנות, כמו גם איסור הרמת משקלים כבדים ועבודה עם מכונות מסוימות. בנוסף אוסר החוק על העסקת בני נוער במקצועות ברזלנות, טייחות, טפסנות, רצפות, שרברבות וצבעות, למעט במסגרת הכשרה בבית ספר מקצועי, אלא שכיום אין בית ספר מקצועי למקצועת הבנייה בישראל.
"לא ייתכן שבחצי השנה האחרונה נהרגו שני בני נוער, שהצעיר בניהם בן 16, ואף אחד לא נותן את הדין והדעת", הוא אומר ל-ynet. "בהיעדר אכיפה והרתעה, נמשיך לקבור את בני הנוער ופועלי הבניין שצונחים אל מותם".
"לאסור על העסקת קטינים באתרי בנייה"
הדס תגרי, יוזמת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ומי שיזמה את הדיון הקודם בוועדה לזכויות הילד, פנתה בחודש שעבר במכתב לשר העבודה והרווחה חיים כץ, בו דרשה ממנו לאסור לחלוטין על העסקת קטינים באתרי בנייה.
"לפני שבוע נהרג מחמוד כנעאנה בן ה-17 לאחר שנפל מגובה באתר בנייה בטבריה, והיה לנער החמישי שנהרג בשנתיים האחרונות באתרי הבנייה, 4 מהם לאחר שנפלו מגובה", ציינה במכתבה. "קדמו לו מוחמד עליאן בן 17 שהתחשמל למוות, נער בן 16 תושב הגדה ששמו לא פורסם, עלי אלדגאמין בן 17, ומוחמד אמארה בן ה-16 שפיגומים קרסו תחת רגליו.
"נער נוסף נותר משותק לאחר שנפל מפיגומים שקרסו (באתר אחר)", הוסיפה. "כולם היו תלמידי תיכון שעבדו באופן מזדמן במהלך חופשות הקיץ או החורף בבתי הספר הערבים כדי לחסוך דמי כיס".
"לשר העבודה והרווחה יש סמכות על פי חוקי עבודת נוער לאסור על עבודת בני נוער בעבודות מסוכנות. איסור מוחלט על העסקת קטינים יאפשר לאכוף את האיסורים הקיימים היום ולהבטיח שלא נצפה יותר בתמונות מכמירות הלב של נערים צעירים שמצאו את מותם בדמי ימיהם בין הריסות פיגומים או תחת מטען שנפל ממנוף".
אין תגמולי ביטוח
בעיה נוספת עימה נדרשים להתמודד הפצועים וקרובי משפחתם של ההרוגים בתאונות העבודה היא היעדרו של ביטוח. עו"ד אסל מסביר כי פוליסות הביטוח שרוכשים הקבלנים מחריגות את הכיסוי הביטוחי להעסקת בני נוער, ולכן לקבלן אין עבורם ביטוח. במקביל, פוליסות ביטוח תלמידים מחריגות כיסוי לנזק שאירע בזמן תאונות עבודה, ולכן התלמידים אינם זכאים לתגמולי ביטוח מפוליסת תלמידים במקרה של תאונת עבודה.
"אותם בני נוער חפים מפשע מנוצלים ומופקרים תוך רמיסת חוק עבודות בני נוער והחוקים והתקנות הנוגעים לבטיחות באתרי הבנייה", כותב אסל במכתב לוועדה. "מערכות בנושא העסקת בני נוער באתרי בנייה אינן מתפקדות, מבחינתם יותר 'נוח' להגיע לבצע אכיפה בבתי מלון ובמסעדות, למרות שעיקר הפציעות וההרוגים בענף הבנייה".
"אנו מבקשים מהוועדה לזמן את רשויות האכיפה ובהן משרד העבודה והרווחה (מינהל האכיפה וההסדרה ומנהל הבטיחות והבריאות בתעסוקה), משטרת ישראל, הפרקליטות והמפקח על הביטוח", מסכם אסל, "כל אלה שיתנו תשובות מה נעשה מהדיון האחרון בוועדה וכיצד מונעים את אובדן חיי בני הנוער שטרם מלאו להם 18".
ההרוג ה-36 בענף הבניין
ענף הבנייה הוא הענף בעל מספר הפצועים וההרוגים הגדול ביותר בתאונות עבודה בישראל. היום נרשם ההרוג ה-36 מתחילת השנה, כשעובד נהרג בהתהפכות טרקטור במהלך עבודות בנייה הנדסית בים המלח בשעות הצהריים.
בתוך כך, בעקבות הפרסום ב-ynet בשבוע שעבר על פועל הבניין שהורם באמצעות מנוף בתוך מכולת אשפה, היום החל הפורום בקמפיין ציבורי בו הם מבקשים לפתוח בחקירה. "זו עבירה חמורה על תקנות הבטיחות, מסוג העבירות שבגללן נהרגו כבר מעל ל-30 פועלי בניין רק בשנה האחרונה, ובגללן ביטוח לאומי מוציא עשרות מיליארדים בכל שנה על פיצויים", נכתב בעמוד הקמפיין.
ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון מסרה בתגובה: "הוועדה בראשותי דנה בעבר בנושא הכאוב והסבוך הזה, במסגרת הדיונים בנושא הפיקוח על עבודת בני נוער. בהמשך לדיונים אלה ובעקבות הפנייה החדשה בכוונתי לכנס דיון מעקב נוסף".