זהירות: מוכרים לכם מנגו בוסר
אזהרה לצרכנים: אל תיקנו מנגו מסוג "שלי" שנמכר בימים אלה, שכן הוא לא טעים למאכל. קטיף המנגו בישראל מתחיל בסוף יוני, וקטיף זן השלי מתחיל רק ביולי, אולם יש מגדלים המנצלים את צבעו האדמדם של הפרי כדי להטעות צרכנים - וממהרים לשווק אותו לפני שהוא מבשיל
עוקץ המנגו: מועצת הצמחים מזהירה צרכנים מרכישת מנגו בוסר מסוג "שֶלִי", הנמכר בימים אלה ברשתות שיווק רבות, בשווקים ואצל ירקנים. הסיבה: הפרי עדיין לא בשל ולכן לא טוב ולא טעים למאכל. "זה קטיף שלא בעונתו", הסביר ל-ynet מגדל המנגו ראובן דור, "יש זנים מסוימים של מנגו שמקבלים צבע יפה כשהם עדיין לא בשלים, ויש קצת בעיית משמעת אצל חלק מהחקלאים".
נתקלתם בעוול צרכני ברשתות השיווק? כיתבו לנו >>
פרי בוסר שנקטף טרם זמנו לא ייצר מספיק סוכרים, ויאכזב בטעמו את הצרכנים שקונים אותו בימים אלה ביוקר. לפי מועצת הצמחים, רוב המנגו שמוצע כרגע למכירה הוא בוסר. זאת למעט מנגו מאיזור הערבה שכבר בשל, אך גידול המנגו באזור זה מצומצם.
לדברי דור, "זה חבל כי מנגו הוא פרי מדהים. מי שקונה מנגו כזה היום לא יחזור לקנות מנגו, ובעוד שבועיים שלושה יגיע לשוק פרי מאיכות מעולה".
חלק מבתי האריזה מעבירים את הפרי תהליך מהיר של הבשלה
ארנה סנדל, מנהלת איכות וסטנדרטים בענף הפירות במועצת הצמחים מסרה בהודעה מטעם המועצה: "קטיף כלל זני המנגו בארץ אמור להתחיל בסוף חודש יוני, אז הזנים המוקדמים יותר מתחילים להבשיל. הקטיף אמור להתחיל בערבה ולהגיע לעמק הירדן וסובב כנרת רק באמצע יולי.
"זן המנגו 'שלי' מבשיל מאוחר יותר - זמן הקטיף האופטימלי שלו הוא בחודש אוגוסט. לצערי, כאשר אנו אפילו לא באמצע חודש יוני, ישנם מגדלים הממהרים לשווק לצרכנים כבר עכשיו את ה'שלי', כאשר הוא עודנו בוסר מי שירכוש כעת מנגו מזן ה'שלי' יתאכזב מאוד;
"חיצונית - הפרי אמנם צבעוני ורך, אבל הטעם שלו 'חיוור' ואינו מזכיר את המנגו שכולנו מכירים ואוהבים. זן המנגו מסוג 'שלי' מקבל צבע אדמדם כהה עוד לפני ההבשלה המלאה שלו, וכך ניתן להטעות את הצרכנים שאינם מבחינים בין זן לזן וטועים לראות בצבע הקליפה סימן להבשלה.
"בנוסף, חלק מבתי האריזה מעבירים את זן המנגו הזה תהליך מהיר של הבחלה (כלומר - הבשלה) שגורם לו להתרכך מעט. אנו במועצת הצמחים פועלים כל השנה במטרה למנוע קטיף מוקדם, אך כאמור – קוראים גם לציבור לא לרכוש כרגע מנגו בוסר מזן ה'שלי'".
מנגו השנה: לא אמור להתייקר
אזור הגידול העיקרי של זני המנגו בארץ הוא סובב כנרת. לפי דור, "זן השלי בשל מאמצע יולי עד אמצע אוגוסט. תוך כדי כך מבשילים עוד זנים, כמו עומר והיידן כשהזן הכי פופולרי זה המאיה, שייקטף השנה בעוד כ-3 שבועות ויהיה זמין בשוק חודש וחצי חודשיים".
בשווקים הסיטונאיים, מנגו שלי נמכר בימים אלה בכ-23 שקל לק"ג. איך יהיו מחירי המנגו לצרכן השנה?
"זה עניין של היצע וביקוש, אבל הכמות שתהיה בשוק דומה לכמות של השנה שעברה".
יש גם מנגו בשל בשוק. איך מזהים?
ברשתות השיווק אמרו לנו שלצד זן "שלי" נמכר גם זן "טומי" ולטענתם הוא מתוק וטעים וטוב לאכילה. בין היתר ניתן למצוא אותו ברשתות כמו מחסני השוק.
במועצת הצמחים מדגישים שרוב הרשתות מוכרות בימים אלה את "שלי". זן "טומי", שמקורו בערבה, אכן בשל וטוב למאכל, אך הוא לא מהווה את רוב הסחורה בשוק. ניתן לזהות את הפירות הבשלים על פי מדבקה שמודבקת עליהם, עם הכיתוב "יופי של ירקות", "ליאן", או "קיבוץ בית הערבה". מומלץ לשאול את הירקן לגבי מקור הפרי או אזור גידולו.